Corsair Void Surround Hybrid review: headset met 3,5mm én USB

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Surround en CUE
  3. 3. Geluidskwaliteit
  4. 4. Specificaties
  5. 5. Foto's
  6. 6. Conclusie
  7. 7. Besproken producten
  8. 8. Reacties

Inleiding

Begin dit jaar ververste Corsair zijn headsets met de Void-serie. We testten toen de Void Stereo, Void USB en Void Wireless, waarbij de belangrijkste verschillen uiteraard werden gevormd door de gebruikte aansluiting. De nieuwe Corsair Void Surround Hybrid combineert als het ware de eerste twee modellen van toen: je kunt hem zowel via een 3,5mm-jackplug als USB aansluiten.

Corsair Gaming Void Hybrid Surround Red

Tot voor kort moest je kiezen tussen de verschillende verbindingsmogelijkheden. Om een headset aan te sluiten op een Xbox One heb je de analoge versie nodig, terwijl je op de PC veel meer mogelijkheden hebt als je hem via USB aansluit. Voor wie zowel een console als een PC bezit, was het dus altijd een compromis.

De Void Surround Hybrid lost dat probleem op. De kabel aan de headset mondt uit in een standaard jackplug, waarmee je hem bijvoorbeeld kunt aansluiten op je telefoon of een Xbox One. Je kunt hem echter ook via de meegeleverde 3,5mm-naar-USB-adapter aansluiten op een PlayStation 4 of PC. In dat laatste geval komen ook surround en andere functies beschikbaar, waarover op de volgende pagina meer.

Op het moment van schrijven haal je de Corsair Void Surround Hybrid voor zo'n 80 euro in huis. Daarmee is hij 15 euro duurder dan de Void Stereo, maar juist een tientje goedkoper dan de Void USB.

Surround en CUE

Het belangrijkste accessoire dat je bij de Void Surround Hybrid krijgt, is de USB-adapter. Daarop prijkt een Dolby-logo, dat verwijst naar de ondersteuning voor Dolby Headphone. Deze technologie verwerkt het surroundgeluid van films en games, waardoor het ruimtelijk kan worden afgespeeld via de twee 50mm-drivers in de oorschelpen.

Corsair Gaming Void Hybrid Surround Red

Als je de Void via USB aansluit op je PC, kun je bovendien gebruikmaken van de Corsair Utility Engine, kortweg CUE. Daarin kun je profielen aanmaken voor de settings van je hoofdtelefoon. Binnen elk profiel kun je vijf equalizer-settings creëren, waarvoor standaard al een aantal voorbeelden aanwezig zijn. In de standaard 'pure' modus zou de frequentiecurve vlak moeten zijn, terwijl er ook modi zijn voor gaming, filmgeluid en voice-chatten. In de geavanceerde modus kun je je eigen curves aanmaken.

De laatste optie in de CUE-software is het instellen van zowel het microfoonvolume als de mate waarin je jezelf terughoort. Via de knop op de zijkant van de headset kun je de microfoon ook handmatig uitschakelen. Als je de microfoon niet gebruikt, kun je die natuurlijk naar boven wegdraaien.

Geluidskwaliteit

De geluidskarakteristieken van de Surround Hybrid komen redelijk overeen met die van eerdere Voids. Het gebruik van de USB-adapter lijkt daarbij weinig uit te maken: de frequency-response grafieken zijn vrijwel identiek. De bas is vrij dik aangezet, wat enigszins ten koste gaat van de lage middentonen. Hoge tonen komen veel minder goed door. Je zou kunnen zeggen dat het geluidsbeeld typisch is voor een gamingheadset.

Corsair Gaming Void Hybrid Surround Red

In games zijn explosies dan ook indrukwekkend, maar voor muziek luisteren is deze headset minder geschikt. Het beste resultaat bereiken we door de platte Pure Direct-curve te kiezen en de hoge tonen flink op te schroeven. Doe je dat niet, dan vallen de vocalen enigszins weg en klinken ze alsof ze onder water opgenomen zijn.

De grote concurrent in dit prijssegment is natuurlijk de Kingston HyperX Cloud. Deze headset is al lange tijd erg populair en valt vooral op door zijn goede weergave van muziek, doordat het hierboven beschreven 'typische gaminggeluid' daar juist niet aanwezig is. In vergelijking met de Cloud klinken explosies en andere geluidseffecten die vooral op lage tonen leunen indrukwekkender, maar stemmen klinken minder helder en ook geweerschoten komen minder goed uit de verf.

Waar de Void Surround Hybrid wel een duidelijk voordeel heeft, is bij de weergave van surroundgeluid. De HyperX Cloud II heeft wel 'surround', maar hij presenteert zich richting de PC gewoon als stereo-hoofdtelefoon. Het externe kastje 'verzint' er surroundkanalen bij, wat geen goed resultaat oplevert. De Void gebruikt zoals gezegd surroundtechnologie van Dolby, waardoor games volledig 7.1-geluid kunnen afleveren. Middels Hrtf wordt dit teruggemixt naar twee kanalen, wat een goede surroundvirtualisatie oplevert.

Niet alleen de geluidsweergave van een headset is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de microfoon. Die is naar onze mening prima, zowel analoog als via USB. De opnames zijn helder en warm qua geluid, terwijl ruis volledig afwezig is. Op Teamspeak of Discord kun je met de Void Surround Hybrid uitstekend uit de voeten.

Testresultaten met USB-geluidskaart

Testresultaten analoog

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamGaming Void Hybrid Surround Red
ProductcodeCA-9011144-
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte19 cm
Afmeting - Breedte20.5 cm
Afmeting - Diepte10 cm
Gewicht359 gram
KleurZwart/Rood
Lengte snoer1.80 m
Impedantie32 Ω
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surroundDolby Headphone
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers50 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Open/gesloten oorschelpenGesloten
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoom
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonMono
Weerstand microfoon2200 Ω
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Overige
Garantie2 jaar

Foto's

Conclusie

De Corsair Void Surround Hybrid is een interessante nieuwe headset in het uitgebreide productgamma van de Amerikaanse fabrikant. Met zowel een USB- als een 3,5mm-aansluiting kun je hem probleemloos gebruiken voor je PC en gameconsoles. We zouden niet snel onderweg muziek luisteren met deze headset, maar ook dat is mogelijk.

Eén van de belangrijkste features van deze headset is de Dolby-technologie voor surroundgeluid. Het resultaat is dat de weergave van dergelijk geluid veel realistischer is dan bij andere headsets uit deze prijsklasse, zoals de populaire HyperX Cloud II van Kingston.

Als we puur naar geluidskwaliteit kijken, wint de HyperX Cloud het wat ons betreft wel. Vooral voor het luisteren van muziek is het geluidsbeeld van die headset veel geschikter. Gebruik je je headset alleen om te gamen, dan doe je aan de nieuwe Corsair Void een uitstekende koop: prima geluid, goede surround en - niet onbelangrijk - een heldere en ruisloze microfoon. De prijs vinden we daarbij alleszins redelijk.


Corsair Void Surround Hybrid


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Corsair Gaming Void Hybrid Surround Red

Corsair Gaming Void Hybrid Surround Red

  • Over-ear
  • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*