Apple iPhone 7 Plus review: onopvallende update...op het eerste gezicht

158 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Nieuwe homeknop en de aansluiting
 4. 4. Paneel
 5. 5. Apple A10 (met benchmarks)
 6. 6. Camera
 7. 7. Software
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Accuduur
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Apple vorige maand de doeken van de nieuwste lijn iPhones gehaald heeft. We hebben de iPhone 7 Plus inmiddels enkele weken grondig kunnen testen en doen in deze review verslag van onze bevindingen.

Zoals vrijwel ieder jaar het geval is bij de introductie van een nieuwe iPhone, was er ook dit jaar weer niet veel nieuws te melden tijdens de presentatie over de iPhone 7 en 7 Plus. Alles was voordien al gelekt. Gezien de doorgaans strakke regie van Apple zou het ons verbazen als al deze lekken ook daadwerkelijk onbewust zijn overigens, maar dat terzijde.

Hoe dan ook, sinds enkele weken kun je in Nederland de uiterlijk veel op de vorige generatie lijkende iPhone 7 en 7 Plus kopen. De toestellen komen zoals al enkele jaren gebruikelijk weer in twee formaten uit, 4,7 inch en 5,5 inch, waarbij de grootste net wat geavanceerder is dan de kleinere. Gelukkig is optische beeldstabilisatie nu wel gewoon van de partij bij de gewone iPhone 7, dat was de vorige twee generaties toch wel een duidelijk gemis. De iPhone 7 Plus heeft dit jaar nog altijd een hogere resolutie dan zijn kleinere broer, een tweede camera achterop waarmee 2x optische zoom gerealiseerd kan worden en 1 GB meer werkgeheugen (3 GB vs 2 GB).

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Apple heeft er bij eindelijk voor gekozen om de 16GB-variant van haar toestellen met pensioen te sturen. Het instapmodel heeft nu 32 GB als opslagcapaciteit. Dit is overigens wel ten koste gegaan van het 64GB-model. De volgende in de rij heeft nu 128 GB en er is er eentje bijgekomen met liefst 256 GB opslag aan boord. De prijzen voor de verschillende modellen van de nieuwste generatie iPhone zijn als volgt: 769/879/989 euro voor respectievelijk de 32/128/256 GB-varianten van de iPhone 7 en 909/1019/1129 euro voor respectievelijk de 32/128/256 GB-varianten van de iPhone 7 Plus. 

Zoals eerder aangegeven zijn wij aan de slag gegaan met een exemplaar van de iPhone 7 Plus, aangezien die technisch het interessantst is.

Uiterlijk

Uiterlijk valt er in het algemeen weinig spannends te melden over de iPhone 7 en 7 Plus als je weet hoe de vorige generatie eruit ziet. Op zich hoeft een smartphone wat ons betreft echt niet ieder jaar of zelfs iedere twee jaar vernieuwd te worden, want zo gevoelig zijn we niet voor uiterlijk vertoon. Het wordt wat ons betreft echter wel eens tijd dat men bij Apple gaat kijken hoe een 5,5-inch toestel in een wat kleiner jasje gestopt kan worden. Voor een toestel met deze schermdiagonaal is hij namelijk erg groot. Als je achtereenvolgens de Galaxy S7 Edge en de iPhone 7 Plus in de hand neemt, dan is het verschil in handzaamheid heel erg duidelijk merkbaar. Een deel van de kleinere footprint van de S7 Edge komt ongetwijfeld door de weglopende randen aan weerszijden, het is echter ook goed zichtbaar dat de bezels van de iPhone 7 Plus fors groter zijn. Daar valt nog behoorlijk wat te winnen.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Verder zien we dat de antennelijntjes achterop anders lopen dan het geval is bij de 6s Plus. Of beter gezegd, de lijntjes die het aluminium aan de achterkant onderbraken zijn verdwenen, de rest van het materiaal zit op dezelfde plaats aan de randen en zijkanten. Kennelijk is het nu mogelijk om het met minder te doen dan voorheen. Het lijkt er ook op alsof er ander materiaal is gebruikt overigens. Achterop kun je verder ook niet om de duidelijk zichtbare camerabobbel heen. Waar Apple voorheen het liefst net deed alsof er geen sprake was van een dergelijke bobbel (in de officiële foto's was deze niet zichtbaar), is dat nu anders, zeker bij de iPhone 7 Plus. Bij dat model is er dan ook de nodige nadruk gelegd op de camera. Apple heeft namelijk in navolging van HTC en Huawei/Honor een tweede camera aangebracht, die naast het primaire model is aangebracht.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Iets wat niet meteen zichtbaar is, maar wel degelijk nieuw bij deze generatie, is dat zowel de iPhone 7 als de 7 Plus nu voorzien zijn van een IP67-certificering. Dit houdt in dat de toestellen volledig onder water gehouden kunnen worden, zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. Bij de tray voor de simkaart is een aanwijzing zichtbaar dat we hier te maken hebben met een waterdicht toestel. Daar is namelijk een rubberen randje aangebracht om de waterdichtheid te garanderen.

Nieuwe homeknop en de aansluiting

De homeknop (met vingerafdruklezer) op de iPhone 7 en 7 Plus lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder veel anders dan het geval was op die op eerdere modellen. Toch is hij onderliggend volledig verschillend. Het is niet langer een fysieke knop die je ook daadwerkelijk indrukt, maar een capacitieve knop waarbij door middel van de Taptic Engine die is ingebouwd de illusie van een indruk wordt gecreëerd. Als je er voor het eerst gebruik van gaat maken, voelt het onwennig, dat kunnen we vrijwel garanderen. De 'klik' is namelijk niet zozeer voelbaar in de homeknop, maar eigenlijk in het hele onderste deel van de telefoon, zeker als je de krachtigste van de drie instelbare standen selecteert. Hou er wel rekening mee dat dit zoals gezegd een capacitieve knop is, dus er moet sprake zijn van contact met de huid (of bijvoorbeeld speciale handschoenen), ook om de 'indruk' te kunnen realiseren. In de praktijk wenden wij verrassend snel aan deze nieuwe knop, al zal dit voor iedereen wellicht verschillend zijn. 

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

In het kopje van deze pagina hebben we het bewust over 'de aansluiting', omdat er met ingang van de iPhone 7 nog maar eentje is, namelijk de Lightning-connector. Relatief vroeg was al redelijk zeker dat Apple geen 3,5mm-aansluiting meer zou aanbrengen op de iPhone 7 en 7 Plus. Zoals gebruikelijk vond en vindt iedereen hier iets van. Apple noemde het een 'moedige' beslissing om de aansluiting weg te laten. Tot op zekere hoogte is dat ook zo, dat maakt de storm aan kritiek die dit opleverde wel duidelijk. Voorstanders van het weglaten van de aansluiting trekken parallellen met andere zaken die Apple naar verluidt als eerste wegliet van hun producten, bijvoorbeeld de floppy drive en het optische station. Dat waren echter zaken die sowieso al op de weg naar buiten waren, iets wat je tot nu toe niet kon zeggen van de analoge audioaansluiting. Het digitaliseren van de audioaansluiting is op zich mogelijk, maar uiteindelijk zal het digitale signaal toch echt omgezet moeten worden in een analoog signaal, wil je het ook daadwerkelijk kunnen horen. Apple verlegt hiermee het punt waarop de dac zijn werk doet dus eigenlijk een stap, iets wat we gezien de recent goedgekeurde standaard voor audio via usb type-c ook kunnen gaan verwachten op Android-telefoons.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold
Een verloopkabeltje van Lightning naar 3,5mm wordt meegeleverd.

Het verleggen van het conversiemoment van digitaal naar analoog kan wat ons betreft in theorie zeker leiden tot een verbetering van de audiokwaliteit; je kunt nu tot op zekere hoogte immers zelf kiezen welke dac je wilt gebruiken. Let wel, als je de meegeleverde EarPods gebruikt, wordt nog wel gewoon de interne dac gebruikt voor zover wij kunnen bepalen. Er wordt hier dus een analoog signaal over een digitale aansluiting uitgestuurd. Tijdens de eerste dagen dat we de iPhone 7 Plus in gebruik hadden, werkte dit nog niet vlekkeloos. We hebben in totaal vier keer gehad dat er geen geluid meer uit de aangesloten hoofdtelefoon kwam (zowel bij de meegeleverde EarPods en via de dongel aangesloten hoofdtelefoon), ook al speelde Spotify wel gewoon door. We hadden toen de update naar iOS 10.0.2 al gedaan overigens. Dit lijkt echter een opstartprobleempje te zijn geweest zoals we die wel meer hadden (waarover later meer), want in de twee tot drie weken daarna kwam het niet meer voor.

De vraag met betrekking tot het weglaten van de 3,5mm-aansluiting is of Apple dit gedaan heeft om de kwaliteit van de audio te verbeteren, iets wat met de stereospeakers die op het toestel zelf zitten overigens zeker is gebeurd. Die zijn echt heel erg goed. Apple lijkt de aansluiting echter weggelaten te hebben omdat het vindt dat draadloze audio de toekomst is. Je wordt min of meer gedwongen om je muziek via Bluetooth te gaan beluisteren. Zeker als je behoorlijk wat hebt geïnvesteerd in goede high-end hoofdtelefoons, is dat niet wat je wil. Voor een optimale gebruikservaring moet je dan dus op termijn je hoofdtelefoons gaan vervangen, terwijl die waarschijnlijk nog helemaal niet aan vervanging toe zijn, om nog maar te zwijgen van de soms subjectieve verschillen in geluidskwaliteit tussen draadloze en bekabelde koptelefoons en de traditioneel niet bijster goede stabiliteit van een Bluetooth-signaal. We weten natuurlijk ook wel dat je met de meegeleverde dongel je oude hoofdtelefoons alsnog kunt gebruiken. Dat is echter een oplossing voor een probleem dat er niet per se had hoeven zijn. Daarbij, hoe je het ook wendt of keert, een goede gebruikservaring (iets waar Apple sinds jaar en dag prat op gaat en deels terecht om geroemd wordt) en een extra dongel (die je kwijt kan raken) gaan simpelweg niet samen. Dat het weglaten van de aansluiting een significante winst in accuduur oplevert, gaat er bij ons overigens niet in. Zoveel ruimte neemt die aansluiting ook weer niet in beslag.

Als je een wat negatieve (of wellicht realistische) kijk op het leven hebt, kun je waarschijnlijk ook nog een wat meer banale reden bedenken voor het weglaten van de 3,5mm-aansluiting, namelijk geld. De Lightning-aansluiting is een propriëtaire aansluiting, wat inhoudt dat je als fabrikant licentiekosten moet afdragen aan Apple om producten te mogen verkopen die hier geschikt voor zijn.

Overigens, de moed van Apple bij het weglaten van de audiojack moet ook weer niet overschat worden. De Alcatel One Touch Idol Ultra uit 2013 maakte ook al gebruik van een dongel om een hoofdtelefoon aan te sluiten. Nieuw is het dus zeker niet, al geeft het natuurlijk wel even een ander signaal als Apple het doet dan wanneer TCL/Alcatel ermee komt. Het zou ons niets verbazen als de voornaamste reden voor deze beslissing is geweest 'omdat het kan', dus eentje primair gebaseerd op zelfvertrouwen. En dat vinden we eigenlijk nooit een goede reden.

Paneel

Apple levert traditiegetrouw smartphones af met panelen waar wij ons als liefhebbers de vingers bij aflikken, met een nagenoeg perfecte kleurweergave. Dat is ook zeker het geval voor de iPhone 7 Plus die wij hebben getest, zoals je hieronder kunt zien. De kleurfouten zijn met het blote oog niet zichtbaar, het gamma zit dichtbij de gewenste 2,2 en het grijsverloop is eveneens netjes voor een smartphonescherm. Daar is wel een lichte groenzweem zichtbaar overigens.

Net zoals de eerder dit jaar besproken iPad Pro, ondersteunt ook dit paneel de DCI-P3-kleurruimte, die beduidend groter is dan de standaard sRGB-kleurruimte. Grotere kleurruimtes komen inmiddels bij vrijwel alle high-end-smartphones voor, maar iOS kan hier standaard veel beter mee omgaan dan Android, omdat het kleurbeheer heeft ingebouwd. In het kort komt dit erop neer dat het toestel 'weet' wanneer er sRGB-beeld wordt aangeboden en wanneer er content binnenkomt die gebruikmaakt van een grotere kleurruimte. Het paneel past de weergave daar dan op aan. Het resultaat hiervan is dat je niet naar extreem oververzadigde kleuren zit te loeren. Bij Android is dit zoals gezegd niet mogelijk. Samsung heeft hier met de statische presets weliswaar iets op gevonden, maar die halen het niet bij het dynamische schakelen dat het paneel van de iPhone 7 Plus kan doen. True Tone - dat ervoor zorgt dat de kleurtemperatuur van het scherm afhankelijk is van dat van het omgevingslicht - is overigens niet van de partij. Dit zit wel op de iPad Pro. De kleurtemperatuur is standaard overigens een nette, want neutrale 6555 K. De maximale helderheid is met bijna 650 candela per vierkante meter eveneens goed, evenals het contrast.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold
De iPhone 7 Plus is voorzien van kleurbeheer. Op het moment dat er een grotere kleurruimte wordt aangeboden, laat hij dit ook echt zien.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold
Is de kleurruimte van inkomende content standaard sRGB, dan wordt dat weergegeven.

Het zal jullie niet ontgaan zijn, maar de iPhone 7 en 7 Plus maken dus nog wel gebruik van een lcd-paneel. Het is weliswaar het beste lcd-paneel dat op dit moment in een smartphone is ingebouwd, de ontwikkelingen op het gebied van amoled gaan de laatste jaren heel erg hard. Op termijn gaan amoled-schermen het waarschijnlijk winnen van de lcd-variant, is onze overtuiging. Het potentieel ervan is op dit moment in ieder geval groter. Gezien recente geruchten zouden de iPhone 7 en 7 Plus dus zomaar eens de laatste iPhone kunnen zijn met een lcd-paneel.

Apple A10 (met benchmarks)

Apple ontwikkelt al sinds jaar en dag soc's voor iPads en iPhones. Inmiddels zijn we bij de iPhone 7 en 7 Plus aanbeland bij de middels een 16 nm FinFET-procedé gemaakte A10, die nu de toevoeging Fusion heeft meegekregen. Een dergelijke toevoeging doet wellicht denken aan de Fusion Drives zoals die in bijvoorbeeld iMacs terug te vinden zijn, waarbij die bestaan uit een combinatie van nand flash en een traditionele magnetische harde schijf. Het 'Fusion' in de naam van de soc in de nieuwe iPhones slaat ook op een combinatie van snel en langzaam. Je zou het kunnen zien als de Apple-variant van big.LITTLE-configuraties in veel recente (high-end) soc's in Android-toestellen.

De A10 bestaat naast twee krachtige Hurricane-kernen die zijn geklokt op 2,3 GHz uit nog twee 'high efficiency' cores, die de alledaagse taken op zich nemen. Die laatste zouden naar verluidt zo'n 40 procent zuiniger zijn dan de A9 in de vorige generatie iPhones. Beide typen cores kunnen voor zover wij het hebben kunnen achterhalen niet tegelijkertijd actief zijn. Naast deze vier cores is er nog een vijfde core aanwezig, die ook al in eerdere soc's van Apple zat, namelijk de coprocessor die zich bezighoudt met registreren van bewegingen (de M10). In de iPhone 7 Plus zit zoals eerder gezegd 3 GB werkgeheugen, terwijl dat in de 'gewone' iPhone 7 2 GB is. Over de GPU is bekend dat hij zoals gebruikelijk van PowerVR is en dat hij zes rekenkernen heeft, het exacte typenummer hou je van ons tegoed.   

Draadloze verbindingsmogelijkheden zijn er in de vorm van dual-band wifi met 802.11ac-ondersteuning, Bluetooth 4.2 en nfc, waarbij dat laatste zoals gebruikelijk in voorgaande jaren relatief beperkt is qua toepassingen. De iPhone 7 en 7 Plus ondersteunen allebei lte advanced (met carrier aggregation), voor een maximale downloadbandbreedte van 450 Mbps.  

We hebben uiteraard de nodige benchmarks gedraaid op de iPhone 7 Plus die we van Apple ter review hebben gekregen. Hieronder zie je de cpu- en gpu-prestaties, waarbij we ze vergelijken met die van een selectie andere high-end-toestellen van 5,5 inch en groter. We realiseren ons dat dit type benchmarks niet per se 1-op-1 vergelijkbaar is tussen besturingssystemen, maar het schetst wat ons betreft wel een algemeen beeld.

Om te kijken wat de rekenkracht is van de cpu op de Apple A10, hebben we enkele browserbenchmarks uitgevoerd die zwaar leunen op dit deel van de soc. Hou er wel rekening mee dat hiermee ook voor een deel de browser zelf getest wordt. Verder zijn deze benchmarks wel uitstekend cross-platform vergelijkbaar. 

 

Bij grafische benchmarks zoals GFXBench en 3DMark is hetzelfde beeld zichtbaar. Niemand komt ook maar in de buurt.

Camera

Apple presteert in de regel goed als het gaat om de kwaliteit van de camera. Dit heeft niet zozeer te maken met het formaat van de sensors of de kwaliteit van de lenzen, maar voor een belangrijk deel met de isp die wordt gebruikt. Apple kan natuurlijk als geen ander alle onderdelen van de camera in de smartphone op elkaar afstemmen, simpelweg omdat ze alles zelf in de hand hebben. Daarnaast is er ook voldoende focus op het zo goed mogelijk maken van de camera, iets wat je zeker niet van alle fabrikanten kan zeggen. Er zijn jammer genoeg nog altijd fabrikanten die een vinkje op de specificatielijst belangrijker vinden dan datgene wat de camera daadwerkelijk produceert.

Aangezien we een iPhone 7 Plus hebben getest, zullen we ons in deze sectie ook richten op de camerakwaliteit van dat model. Aan de voorkant is er een 7MP-exemplaar aangebracht met relatief kleine pixels van 1 micron, een effectieve brandpuntsafstand van 32 mm en een diafragma van f/2.2. Deze front-facing-camera heeft een hogere resolutie dan het model dat in de iPhones van vorig jaar zat. Achterop zien we twee 1/3" 12MP-sensors met pixels van 1,22 micron. Dat is in de basis dus identiek aan die in de iPhone 6s en 6s Plus. De lenzen zijn echter anders. De primaire camera heeft nu een diafragma van f/1.8 (vergeleken met f/2/2 vorig jaar) en een iets kleinere effectieve brandpuntsafstand (28 vs 29 mm). De secundaire camera heeft een veel minder lichtsterke lens (f/2.8), waardoor deze bij minder omgevingslicht niet gebruikt kan worden, en een beduidend grotere effectieve brandpuntsafstand van 56 mm. Bij daglicht moet deze tweede camera op dit moment voornamelijk meer detail mogelijk maken. Daarnaast kan hij gebruikt worden om tot 2x in te zoomen. Let wel, we hebben het hier over 'echte', optische zoom, geen digitale zoom. Je verliest dus geen resolutie bij het inzoomen. Later dit jaar komt middels een update ook nog de mogelijkheid om bokeh toe te voegen aan je foto's, waarbij de achtergrond (extra) onscherp gemaakt wordt.

We hebben de nodige foto's en filmpjes gemaakt met de iPhone 7 Plus in de ruim twee weken dat we het toestel als primaire telefoon gebruikt hebben. Ter vergelijking hebben we de Galaxy S7 Edge van Samsung erbij gepakt en hebben we daarmee vrijwel exact dezelfde foto's en films gemaakt. In het algemeen zijn de foto's van de S7 Edge nipt scherper, maar past Samsung ook randverscherping toe om dit te bereiken. De kleurreproductie van de iPhone 7 Plus is overduidelijk accurater, de kleuren van de foto's die we gemaakt hebben met de Galaxy S7 Edge zijn hierbij vergeleken wat oververzadigd. In het donker ontlopen de twee elkaar weinig tot niets, maar valt zoals gebruikelijk bij Samsung de rode gloed op die over de foto's heen lijkt te liggen. Als we de filmpjes (ook in 4K) met elkaar vergelijken, zien we bij daglicht dat er in die van de Samsung minder ruis aanwezig is, terwijl beide een uitstekende belichting hebben. In het donker heeft de iPhone het moeilijk om genoeg licht op te vangen. In sommige delen van het beeld zie je dan uiteindelijk gewoon niets meer. De Samsung doet dit door de iso-waarde wat op te krikken. Om de ruis die dit oplevert te onderdrukken, wordt er echter dermate veel compressie toegepast dat een en ander uitgesmeerd wordt en er veel detail verloren gaat. Qua bruikbaarheid vinden we dit overigens te verkiezen boven de benadering van de iPhone 7 Plus.

Hieronder zie je de foto's die we overdag hebben gemaakt met de iPhone 7 Plus:

En hier dezelfde foto's nog een keer, maar dan gemaakt met de Samsung Galaxy S7 Edge:

Hieronder zie je de foto's die we bij mindere lichtomstandigheden hebben gemaakt met de iPhone 7 Plus:

En hier dezelfde foto's nog een keer, maar dan gemaakt met de Samsung Galaxy S7 Edge:

Als je onderstaande foto's met elkaar vergelijkt, kun je goed de meerwaarde van de tweede camera/lens zien. Boven de foto zoals we hem standaard hebben gemaakt, met 1x (dus feitelijk geen) optische zoom, onder die met 2x optische zoom. De onderste foto doet qua scherpte niet onder voor de bovenste.  

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Voor liefhebbers van foto's in raw-formaat is er ten slotte goed nieuws, want dat wordt tegenwoordig ook ondersteund door Apple in iOS 10. Je moet dan wel een third-party camera-app hebben, want die van Apple biedt het vooralsnog niet.

Software

Op het gebied van software biedt iOS 10 zoals dat op de iPhone 7 en 7 Plus staat uiteraard weer veel vernieuwingen. Het voert hier te ver om deze allemaal te bespreken, dus we beperken ons tot de meest opvallende zaken.

Allereerst is er nu Raise to Wake. Op het moment dat je de iPhone oppakt, gaat het scherm aan, een feature die we in de afgelopen jaren in een of andere vorm ook al bij andere fabrikanten zijn tegengekomen. Let wel, dit werkt alleen bij de iPhone 6s, SE en uiteraard deze nieuwste generatie. Dit is een handige toevoeging wat ons betreft, die in de praktijk ook prettig werkt. Je ziet dan meteen je notificaties. Op basis daarvan kun je beslissen of je het toestel daadwerkelijk wilt unlocken. Je zou het als een alternatief voor het always-on-display kunnen zien zoals je dat op enkele toestellen dit jaar aantreft.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Het unlocken zelf kan niet meer middels het oude, vertrouwde 'slide to wake', wat zelfs nog onderwerp is geweest van een rechtszaak tussen Apple en Samsung, die Apple overigens in eerste instantie heeft gewonnen maar in hoger beroep verloren heeft. Als je nu in het lockscreen naar links veegt, opent de cameratoepassing, veeg je naar rechts dan krijg je een overzicht van meldingen. Hiermee is de functionaliteit van het lockscreen fors uitgebreid ten opzichte van voorgaande generaties. 

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Een handige toevoeging aan het toetsenbord is dat je nu gewoon in twee talen door elkaar heen kunt typen zonder dat je gekke autocorrect-problemen krijgt. Je selecteert de twee talen die je door elkaar heen wilt gebruiken in de instellingen en kunt gaan typen. Zo goed als het wat ons betreft nog altijd onovertroffen virtuele toetsenbord dat met BlackBerry 10 werd geïntroduceerd is het nog niet (die herkende de talen bijvoorbeeld automatisch, zonder dat je dit ergens moest invoeren), maar het is toch al een stuk beter dan via een speciale knop tussen talen schakelen.

In de praktijk hebben op de gebruikservaring van iOS 10 op onze iPhone 7 Plus weinig aan te merken, al valt het toch altijd op hoe fundamenteel anders Apple de zaken aanpakt met iOS dan Google met Android. Als je dat laatste besturingssysteem gewend bent, blijft het gek om de camera-instellingen bijvoorbeeld niet in de camera-app te kunnen doen, maar dat je daarvoor naar de Instellingen-app toe moet. Dit is overigens geen plus- of minpunt, maar gewoon een observatie. Je went er snel genoeg aan.

In de 2,5 week dat we de iPhone 7 Plus als primaire telefoon hebben gebruikt, hebben we naast de merkwaardige audioproblemen aan het begin (die daarna dus magischerwijs opgelost bleken), enkele keren gehad dat het toestel niet responsief was. Het ging dan met name om de verschillende knoppen. Zo 'bevroor' het toestel een keer toen er een melding van een voicemail in het lockscreen verscheen en terwijl we WhatsApp open hadden. Met name in dat tweede geval duurde het enkele minuten voordat zowel de homeknop als de andere knoppen reageerden. Toen het toestel weer uit zijn loop kwam, werden alle gefrustreerde toetsindrukken die gedurende die minuten waren gedaan in rap tempo achter elkaar alsnog uitgevoerd. Dit is uiteraard niet iets wat vaak voorkomt, maar een dergelijke serieuze vastloper is ons al meerdere jaren niet meer overkomen, bij geen enkel besturingssysteem. Dit terwijl we in die tijd toch vele tientallen telefoons in handen hebben gehad, waarvan vele als primaire telefoon. Het verbaasde ons in ieder geval genoeg om er hier melding van te maken.

Specificaties

Algemeen
 
MerkApple
ProductnaamiPhone 7 Plus 256GB Gold
ProductcodeMN4Y2ZD/A
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemiOS
Besturingssysteem versieApple iOS 10
Geheugen
Werkgeheugen3072 MB
Opslaggeheugen256 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5.5 inch
Schermresolutie1920x1080
Pixeldichtheid401 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCApple A10 Fusion
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal4
Multi cluster
Type cluster 1Apple Hurricane
Snelheid cluster 12340 MHz
Aantal cores cluster 14
GPUPowerVR Series7XT Plus
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)12 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)7 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom2 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie4096x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingApple Lightning
IP-classificatieIP67 stof (volledig) en dompeldicht
Accu
Gesprekstijd21 uur
Stand-by tijd384 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2900 mAh
AccutypeLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte158 mm
Breedte78.7 mm
Dikte8.8 mm
Gewicht186.7 gram
KleurGoud
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Headset Profile (HSP)
Audioformaten
mp3
wav
Videoformaten
h.264
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar
 

Accuduur

Als laatste is ook bij de iPhone 7 Plus uiteraard van belang dat je er een beetje fatsoenlijk de dag mee doorkomt zonder dat je in paniek op zoek moet naar een stopcontact. Normaal gesproken meten we de accuduur op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Dit levert voor de meeste moderne smartphones slechts een zeer geringe belasting op, waardoor hierbij werktijden tot meer dan 10 uur mogelijk zijn. Onze tweede accutest is normaal gesproken die van PCMark. Die benchmark is echter niet beschikbaar voor iOS, dus de resultaten hiervan kunnen we ook dan ook uiteraard niet tonen. 

De accuduur van de iPhone 7 Plus is dik in orde. Met name het verschil in positieve zin met de vorige generatie is erg duidelijk. Ook in de praktijk zijn we onder de indruk van de accuduur. We gebruiken ons toestel gedurende de dag veel, maar zijn maar zelden onder de 60 procent gedoken voor hij weer op het nachtkastje aan de oplader ging. Veel beter hebben we dit de laatste tijd in ieder geval niet meegemaakt.

Conclusie

De iPhone 7 Plus is een op veel vlakken uitmuntende smartphone. Samen met de Samsung Galaxy S7 staat dit toestel op het bovenste treetje als het gaat om camerakwaliteit. Daarnaast is de accuduur heel erg goed en heeft Apple heel veel werk gemaakt van het paneel, zonder twijfel het beste lcd-paneel dat wij tot nu toe hebben gezien in een smartphone. De stereospeakers zijn eveneens van een uitstekende kwaliteit en als het gaat om rekenkracht kent de iPhone 7 Plus zijn gelijke niet. Het ontbreken van de 3,5mm-aansluiting zal voor veel mensen wellicht te overzien zijn, wij vinden het op dit moment een te grote stap, waarvoor het lastig is om een steekhoudend argument te bedenken. Daarnaast wordt het wat ons betreft tijd om te proberen het algehele formaat van de iPhone wat handzamer te maken. Met uitzondering van deze twee zaken, is de iPhone 7 Plus zonder twijfel een van de beste toestellen van dit moment, zo niet het beste. We laten het besturingssysteem hier overigens buiten de beoordeling, omdat dat voor het leeuwendeel een persoonlijke kwestie is.

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Heb je op dit moment een iPhone 6 Plus, dan is de upgrade het overwegen zeker waard, omdat je toch een significant krachtiger toestel krijgt met een beduidend betere camera. Uiteraard gelden voor dit advies ook de hierboven aangegeven bedenkingen bij de keuzes die hebben geleid tot de iPhone 7 Plus. Vanaf een 6s Plus vinden we het niet echt nodig. Dat toestel kan nog makkelijk een jaartje mee. Ben je os-agnostisch, dan is de Samsung Galaxy S7 Edge eigenlijk de enige serieuze concurrent van de iPhone 7 Plus als het gaat om het totaalplaatje. Technisch is de iPhone 7 Plus in het algemeen superieur, met een snellere soc en een paneel met kleurbeheer (al zal het amoled-paneel van Samsung voor veel mensen juist weer een pluspunt zijn), op veel andere vlakken ontlopen de twee elkaar weinig tot niets. De Samsung is op sommige vlakken wat ons betreft beter. Hij heeft in bepaalde situaties een betere camera, heeft wel nog gewoon een 3,5mm-aansluiting en ligt veel lekkerder in de hand. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iPhone 7 Plus 32GB Black

Apple iPhone 7 Plus 32GB Black

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

449,00 €

6 winkels
Apple iPhone 7 Plus 32GB Gold

Apple iPhone 7 Plus 32GB Gold

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

440,99 €

6 winkels
Apple iPhone 7 Plus 32GB Pink

Apple iPhone 7 Plus 32GB Pink

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

440,99 €

6 winkels
Apple iPhone 7 Plus 32GB Silver

Apple iPhone 7 Plus 32GB Silver

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

440,99 €

7 winkels
Apple iPhone 7 Plus 128GB Black

Apple iPhone 7 Plus 128GB Black

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

530,00 €

5 winkels
Apple iPhone 7 Plus 128GB Gold

Apple iPhone 7 Plus 128GB Gold

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

499,00 €

7 winkels
Apple iPhone 7 Plus 128GB Jet Black

Apple iPhone 7 Plus 128GB Jet Black

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone 7 Plus 128GB Pink

Apple iPhone 7 Plus 128GB Pink

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

499,00 €

7 winkels
Apple iPhone 7 Plus 128GB Silver

Apple iPhone 7 Plus 128GB Silver

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

545,95 €

4 winkels
Apple iPhone 7 Plus 256GB Black

Apple iPhone 7 Plus 256GB Black

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 256 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

635,00 €

3 winkels
Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

Apple iPhone 7 Plus 256GB Gold

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 256 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone 7 Plus 256GB Jet Black

Apple iPhone 7 Plus 256GB Jet Black

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 256 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
Niet verkrijgbaar
Apple iPhone 7 Plus 256GB Pink

Apple iPhone 7 Plus 256GB Pink

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 256 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

1.278,24 €

1 winkel
Apple iPhone 7 Plus 256GB Silver

Apple iPhone 7 Plus 256GB Silver

 • Apple iOS 10
 • 3072 MB
 • 256 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*