Fractal Design Define Mini C review: echt mini

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Het is sinds de introductie van de Fractal Design Define R5 relatief stil geweest rond dit Zweedse kastenmerk, maar vandaag komt het met een tweetal nieuwe modellen in de Define-serie: de Define C en de Define Mini C. Laatstgenoemde kregen we ter test aangeboden, en uiteraard hebben we het kastje aan onze bekende procedure onderworpen.

De Define-kasten van Fractal - zoals het bedrijf door liefhebbers wordt aangeduid - zijn geliefd bij Westerse hardwarekenners, vanwege hun 'strakke' uiterlijk, goede koeling en inbouwgemak. Ondertussen staat de markt echter niet stil. De Define R5 was in veel opzichten een inhaalslag, die deze reeks kasten qua functionaliteit weer bij de tijd bracht. De Define Mini, een veelgeprezen micro-ATX-behuizing, was sinds 2011 niet meer vernieuwd. Hoog tijd voor een update dus, die we vandaag bespreken.

Fractal Design Define Mini C Window Black

De Define Mini C - de C lijkt voor 'compact' te staan - heeft een adviesprijs meegekregen van 87 euro voor de uitvoering met venster die wij ontvingen. Er is ook een versie met gesloten zijpaneel, die kost 5 euro minder. De prijsstelling plaatst de nieuweling van Fractal in het luxere micro-ATX segment, al zit het dan wel weer aan de onderkant daarvan. 

In de vergelijking

We vergelijken de Define Mini C vergelijken met de andere Micro-ATX kasten die we getest hebben; overwegend luxere, ook een paar die wat goedkoper zijn, aangezien er niet zo heel veel modellen zijn die 80 euro of meer kosten. Het is hetzelfde rijtje als we in de review van de MasterCase Pro 3 van Cooler Master meenamen, die hier uiteraard ook is opgenomen. Het is dan aardig om te zien hoeveel kleiner de Define Mini C is - en hoeveel kleiner hij is dan de 'oude' Define Mini. Hij is inderdaad compact, al zijn er nog wel wat modellen in het overzicht die nog minder ruimte in beslag nemen.

Uiterlijk

De Fractal Design Define Mini C is in een oogopslag herkenbaar als Fractal behuizing. De strakke lijnen, het geborsteld metaal patroontje op het voorpaneel, de luxe ogende power-knop, de 'hifi'-voetjes: het is van top tot teen een Fractal-kast. Goed nieuws voor de liefhebbers dus. In de variant die wij ontvingen is een groot venster aanwezig in het linkerpaneel, zoals gezegd is er dus ook een variant zonder die voorziening. Voor alle duidelijkheid, het voorpaneel is geheel gesloten: anders dan bij andere Define-modellen is hier geen deurtje aanwezig. De zij- en voorpanelen zijn voorzien van geluiddempend materiaal.

Fractal Design Define Mini C Window Black

De externe aansluitingen van de Define Mini C zitten bovenop. Dat is altijd zo bij deze serie, en het kastje is dermate laag (41 cm) dat je er ook als het naast je staat nog wel bij kan. Verder geen verrassingen hier: twee keer usb 3.0, audio in en uit, een power- en een resetknop. Net als bij de MasterCase Pro 3 moeten we hier toch even plichtmatig klagen dat wat extra aansluitingen fijn zouden zijn, zeker op dit prijspunt. Als je een pc zo intensief gebruikt als wij, kan je niet genoeg snel toegankelijke usb-poorten hebben. En een geheugenkaartlezer zou ook van pas komen.

Fractal Design Define Mini C Window Black

Net als bij de Define R5 is de bovenzijde desgewenst te openen. Wel heeft Fractal het hier fraaier aangepakt, er is gewoon een uitneembaar paneel en dat komt ook eenvoudiger los. Bovendien levert het een magnetisch stoffilter mee dat je op het onderliggende rooster kan leggen, wat we zeer waarderen. Van de 'stof wordt toch naar buiten geblazen door stijgende warme lucht' filosofie zijn we geen aanhangers. 

Fractal Design Define Mini C Window Black Fractal Design Define Mini C Window Black

De achterzijde is standaard: honingraat roosters en vijf slotplaatjes, met een voeding die onderin gemonteerd moet worden. Onderop zit een afneembaar stoffilter over de gehele lengte. Het voorpaneel trek je eenvoudig los, daarachter zit ook een stoffilter. Achterop het voorpaneel zelf zit een geluiddempend materiaal.

Fractal Design Define Mini C Window Black

Intern en koeling

Met het linkerpaneel verwijderd is nog meer zichtbaar dat de Fractal Design Define Mini C past in de recente trend van behuizingen met een volledig 'open' compartiment, zonder hardeschijfkooien - en zonder mogelijkheden 5,25" of 3,5" apparaten extern toegankelijk te maken. Een kap over de onderzijde onthult de voeding en sledes voor harde schijven aan het zicht. Zo krijg je een strak binnenwerk en potentieel een goede airflow (daarover maken we ons gezien de geheel gesloten voorzijde van deze kast wel enige zorgen), maar het moge duidelijk zijn dat dit niet de kast is die je wilt hebben voor een fileservertje. Ter vergelijking: in de 'gewone' Define Mini is ruimte voor zes 3,5" schijven en twee 2,5" stations.

De opening in de moederbordplaat voor het monteren van cpu-koelers met een backplate is lekker groot. Erachter gaat een uitneembaar plaatje schuil, waarover verderop meer. Koelers mogen tot 17 cm hoog zijn. Voor videokaarten is maximaal 31,5 cm ruimte, met een fan aan de voorzijde gemonteerd. Dat is ruim voldoende voor alle gangbare modellen.

Fractal Design Define Mini C Window Black

Aan de achterzijde van de moederbordplaat zien we aardig wat ruimte om kabels weg te werken. De al aanwezige kabels worden netjes met klittenband bij elkaar gehouden. Rubberen grommets dichten de openingen naar de achterzijde af, voor een strak uiterlijk. Fractal heeft nog heel wat oogjes aangebracht om kabels met tie-wraps vast te zetten. Een apart plaatje is aanwezig om drie 2,5" disks of drives op vast te zetten. Na het losmaken van een enkele duimschroef kan je dat uitnemen, maar schroeven is dus onvermijdelijk als je deze ophangmogelijkheid wilt gebruiken.

Fractal Design Define Mini C Window Black

Onderin aan de voorzijde zijn twee sledes aanwezig om 3,5" disks vast te zetten. Ook die moet je in de sledes vastschroeven, waarbij rubberen ringen ervoor moeten zorgen dat vibraties niet worden doorgegeven aan het chassis. 

Fractal Design Define Mini C Window Black

Standaard levert Fractal de kast met twee 12 cm fans. Ook te zien op onderstaande afbeelding is de overkapping voor voeding en harde schijven. Deze is desgewenst uitneembaar - hoe dat te doen staat beschreven in de overigens keurige handleiding. Fractal heeft op dat vlak een reputatie hoog te houden, die het ook hier waarmaakt. 

Fractal Design Define Mini C Window Black

Zoals gezegd is het voorpaneel zonder schroeven te verwijderen, na uitnemen van het stoffilter aan de onderkant. Ook hier is een apart, afneembaar en afwasbaar stoffilter aanwezig. Haal je dat weg, dan kijk je zo door de kast heen, tegen de karakteristieke witte fans (Dynamic X2 GP-12) van Fractal aan.

Fractal Design Define Mini C Window Black

Achterop is alleen plaats voor de al gemonteerde 12 cm fan, al kan je hier ook een 120 mm radiator plaatsen (maximaal 12,5 cm breed). In totaal kan je voorop twee 12 of 14 cm fans kwijt, bovenin idem, op de bodem een 12 cm exemplaar en achterop dus ook een. Dat is best veel koelpotentieel voor zo'n klein kastje. Daarnaast is er voorin ruimte voor een 280 mm radiator, al mag die niet breder zijn dan 144 mm. Bovenin kan je radiators kwijt tot 240 mm, mits er geen componenten hoger dan 4 cm op het moederbord zitten, aldus Fractal Design.

Fractal Design Define Mini C Window Black

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid zet de Fractal Design Define Mini C een keurige prestatie neer, we meten slechts 22,2 graden. Dat is amper warmer dan de eveneens zeer goed presterende MasterCase Pro 3.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we dat de afstand tot de nummer twee iets verder afneemt, maar 25 graden is nog altijd heel netjes. Zeker als we vergelijken met het resultaat van de 'oude' Define Mini, die we op de derde plek van onderen in de grafiek aantreffen. De afwezigheid van obstakels voor de luchtdoorstroming in het binnenwerk zal hier zeker een flinke bijdrage aan leveren.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de Fractal Design Define Mini C het met de fans op volle draaisnelheid wel wat moeilijker krijgt. Toch is hij als vierde op rij duidelijk een van de beter presterende modellen.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De Define Mini C herpakt hier zowaar zijn derde plaats, maar de eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat het verschil met de Phanteks Enthoo Mini XL binnen de foutmarge van de test valt. Hoe dan ook, een uitstekend resultaat - mits de geluidsproductie meevalt, waar we op de volgende pagina naar gaan kijken.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn.

De Fractal Design Define Mini C doet het hier prima, maar stiekem hadden we iets beter verwacht, gezien de geluiddempende matten aan de binnenzijde. Feitelijk noteren we hetzelfde resultaat als bij de MasterCase Pro 3.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Fractal Design Define Mini C bijna bovenaan de grafiek. De geluidsproductie is zo ongeveer hetzelfde als van de oudere broer. Heel veel ontlopen de nummers twee tot en met zes elkaar hier nou ook weer niet.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans produceert de Mini C wel iets meer geluid, maar staat nog altijd op een keurige derde plaats.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Fractal Design Define Mini C.

Specificaties

Algemeen
 
MerkFractal Design
ProductnaamDefine Mini C Window Black
ProductcodeFD-CA-DEF-MINI-C-BK-W
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatMicro ATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte21 cm
Afmeting - Diepte41.5 cm
Afmeting - Hoogte41.3 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)35.99 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie2
2,5 inch intern exclusief0
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal2
3,5 inch intern totaal2
2,5 inch maximaal2
3,5 inch maximaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten5
Low profile
Standaard lengte videokaart32.5 cm
Maximale lengte videokaart35.5 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.5 cm
Standaard lengte voeding22.8 cm
Maximale lengte voeding36.4 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities4
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator4
Ruimte voor 140 mm radiator2
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator1
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

Fractal Design levert met de Define Mini C weer een puike kast af. De koelprestaties zijn bijna op hetzelfde niveau als die van de MasterCase Pro 3 van Cooler Master, terwijl de geluidsproductie marginaal lager ligt - in de praktijk zal je het verschil tussen de twee niet snel merken. We zetten ze hier even expres naast elkaar, omdat het niet zo vaak voorkomt dat we een luxe (lees: wat duurdere) micro-ATX behuizing reviewen. De MasterCase Pro 3 is duidelijk duurder, maar biedt ook meer flexibiliteit - en hij is een stuk groter. Koop je 'op de groei' dan kan die behuizing om die reden te verkiezen zijn. 

Weet je juist nu al dat de mogelijkheden van de Define Mini C voor je gaan volstaan, dan heb je daar een net zo goede keus aan. Qua gebruiksgemak vergt hij wel wat meer schroeven en hij is minder modulair. Ook voorzieningen voor custom waterkoeling zijn niet aanwezig, maar laten we eerlijk zijn: de meeste gebruikers malen daar niet om. 

Met uitstekende koelprestaties, een zeer lage geluidsproductie, degelijke constructie en voldoende inbouwruimte voor een compact high-end systeem valt er eigenlijk niets aan te merken op de Define Mini C. Daarmee is het een aanrader als je een klein kastje zoekt en ontvanger van onze Hardware.Info Excellent Choice award.

Fractal Design Define Mini C Window Black


Fractal Design Define Mini C


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Fractal Design Define Mini C Window Black

Fractal Design Define Mini C Window Black

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

74,80 €

6 winkels
0
*