TP-Link EAP225 review: zakelijk access point voor een prikkie

24 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Bekend gezicht
 3. 3. Mogelijkheden
 4. 4. Prestaties: 2,4 GHz / 5 GHz
 5. 5. Stroomverbruik
 6. 6. Conclusie 
 7. 1 besproken product
 8. 24 reacties

Bekend gezicht

Een van de belangrijkste zaken van een wat meer op het zakelijke segment gericht access point, is hoe eenvoudig hij te managen is. Dit geldt zeker als er meerdere worden opgehangen. Bij veel wat grotere bedrijven gaat het management nog steeds middels een hardwarematige controller, de afgelopen jaren zijn er echter ook van veel fabrikanten softwarematige controllers uitgekomen. Dit stukje software draai je ergens in je netwerk, eventuele wijzigingen kun je gewoon via een browservenster doorvoeren. Je hoeft dan behalve de access points niet nog meer te investeren in extra hardware voor het beheren ervan.

In de afgelopen jaren hebben we dit hier al voorbij zien komen van onder andere Ubiquiti, maar bijvoorbeeld ook van Xclaim, een merk dat onderdeel is van Ruckus Wireless, Cisco Meraki, Netgear en Zyxel. TP-Link voegt zich ook bij dit rijtje, met de EAP Controller software.

Bij het voor de eerste keer opstarten van deze software viel ons meteen op dat het meer dan een beetje lijkt op iets wat we een paar jaar geleden zagen tijdens het reviewen van Unifi access points van Ubiquiti. Uiteraard is alles in de nieuwe huiskleuren van TP-Link gegoten, maar de lay-out en de mogelijkheden van de EAP Controller software zijn nagenoeg identiek. Navraag bij TP-Link leert dat men onderliggend alles zelf heeft ontwikkeld, maar dat voor de vormgeving de interface van Ubiquiti Unifi als referentie is gebruikt. Enige mate van overeenkomsten in hard- en software zijn natuurlijk schering en inslag in het technologiewereldje, en soms zelfs onvermijdelijk. De software van TP-Link en die van Ubiquiti zijn echter nagenoeg identiek, zoals duidelijk is te zien op onderstaande screenshots.

TP-Link EAP225
De melding dat de controller is gestart bij TP-Link...


...en bij Ubiquiti

TP-Link EAP225
Startscherm van de controller van TP-Link...


...en bij Ubiquiti.

Kopieergedrag van deze orde zijn we eerlijk gezegd niet gewend van TP-Link, dus het verbaast ons behoorlijk. De interfaces die we tot nu toe van dit merk tegen zijn gekomen op routers maar bijvoorbeeld ook op de access points zelf, zijn bovendien wat ons betreft uitstekend bruikbaar. De noodzaak om iets te maken wat sterk op dat van een ander merk lijkt, ontgaat ons dan ook, of er moeten bepaalde lay-outvoorwaarden vanuit de gebruikte chipset komen. Dat laatste lijkt ons onwaarschijnlijk, aangezien de Unifi-modellen die we enkele jaren geleden hebben besproken intern over verschillende hardware beschikten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent TP-Link EAP225

TP-Link EAP225

 • 802.11ac
 • 450 Mbit/s
 • 867 Mbit/s
 • Power over Ethernet

€ 69,99

5 winkels
0