Sony PS4 Pro gaming impressies: de meerwaarde van HDR

74 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PS4 Pro
 3. 3. PS4 gamen in 4K
 4. 4. HDR
 5. 5. GT Sport
 6. 6. PS4 Pro titels
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 74 reacties

PS4 Pro

De PS4 Pro is een aanmerkelijk grotere console dan de afgeslankte PS4. Bij benadering meet hij zo'n 30x5,5x33 cm. Net als de PS4 beschikt hij over een 8-core AMD 'Jaguar' processor (draaiend op 2,1 in plaats van 1,6 GHz), maar de GPU is een stuk krachtiger. Speculatie online spreekt over bijna twee keer zoveel shader cores, maar omdat het om een andere architectuur gaat, is een directe vergelijking lastig te maken - de snelheid volgens Sony is met 4,2 tflops meer dan twee keer zo hoog als de 1,84 tflops van de eerste PS4. CPU en GPU kunnen gebruik maken van 8GB GDDR5, evenveel als bij de PS4 - maar wel met een bandbreedte van 218 Gbps in plaats van 176 Gbps. Ook bevat de PS4 Pro een gigabyte extra DDR3 geheugen voor niet-gaming gerelateerde toepassingen, waardoor effectief zo'n 512MB geheugen van het GDDR5 wordt vrijgemaakt voor games.

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony levert de PS4 Pro inclusief een 1TB harde schijf en een Blu-ray drive. Qua connectiviteit kan je beschikken over gigabit ethernet, 802.11ac wifi, Bluetooth 4.0 LE, 3x USB 3.1 en een aux-aansluiting. Ook is een optische audio-uitgang aanwezig. De HDMI-uitgang kan 4K en HDR uitsturen en zal dus HDMI 2.0 compatible zijn. Vooralsnog is niet bekend of het signaal ook beschermd wordt door HDCP 2.2. Het geclaimde verbruik van de PS4 Pro ligt fors hoger dan dat van de PS4: 310W versus 165W bij de PS4 Slim (en 250W bij de oorspronkelijke PS4).

Uiteraard is de PS4 Pro volledig compatible met het PS4 ecosysteem, inclusief, de Move controller, de PS4 camera en last but not least de recent geïntroduceerde PSVR, voorheen bekend als 'Morpheus'. 

De meerwaarde van de Pro versus de standaard PS4 voor die laatste toepassing is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk kan de Pro HDR-weergave mogelijk maken op de OLED-schermen van de PSVR headset, maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat een hogere frame rate mogelijk is: de PSVR moet sowieso op 60 fps draaien. Ook de resolutie kan niet hoger uitkomen, uiteraard. Toch zijn er diverse verbeteringen denkbaar die je als PS4 Pro bezitter zou kunnen meekrijgen, zoals grotere draw distance of meer shader-intensieve effecten zonder dat de frame rate eronder lijdt. Bij de titels die wij hebben uitgeprobeerd kon men ons hier helaas niets over vertellen.


Nioh in PS4 modus


Nioh in PS4 Pro movie modus

Dat brengt ons op het hoofdpunt van de PS4 Pro: wat is de meerwaarde en waarom een mid-generatie upgrade? Dat is namelijk een uitzonderlijke gebeurtenis. In de woorden van Sony is het een kwestie van inspelen op de technische mogelijkheden van moderne 4K HDR-televisies: het bedrijf wil de groep veeleisende gamers, veelal echte PlayStation-liefhebbers, niet laten wachten tot een 'echte' volgende generatie nu 4K gemeengoed aan het worden is. De bestaande PS4 komt (overigens net als de concurrent van Microsoft) rekenkracht tekort om 4K gaming mogelijk te maken. De PS4 Pro lost dat op, zonder dat Sony voortijdig de huidige generatie moet vervangen.

De manier waarop het bedrijf dat heeft gedaan, is zonder meer elegant. Alle PS4 titels werken op zowel PS4 als PS4 Pro, maar op de laatste veelal in een hogere resolutie, soms met een  hogere frame rate, soms met meer grafische effecten, waarvan HDR de meest in het oog springende is. Omdat de PS4 Pro zich richt op 4K gaming, zijn scheve gezichten tussen PS4 eigenaren en PS4 Pro kopers vermoedelijk zelden nodig: als een game op 60 fps 4K loopt op de PS4 Pro, loopt het op de PS4 ook in 60 fps, maar dan in 1080p. Natuurlijk kan het extra detail van 4K-weergave een tactisch voordeel opleveren, evenals een grotere draw distance in sommige games. Desalniettemin hoef je je als gebruiker van een standaard PS4 op een full hd tv niet opeens achtergesteld te voelen: je houdt toegang tot dezelfde titels, die er op 'jouw' resolutie ook gewoon goed uit zullen zien - dat is toch wel een verschil bij een echte overgang naar een nieuwe console generatie, waar bezitters van het 'oude' platform met lede ogen moeten toezien dat er steeds meer voor het nieuwe, en minder voor het oude apparaat wordt ontwikkeld. Vooralsnog is daar bij de PS4 Pro geen sprake van.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

 • PlayStation 4
 • 1000 GB

€ 594,95

1 winkel
0