Sony PS4 Pro gaming impressies: de meerwaarde van HDR

74 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PS4 Pro
 3. 3. PS4 gamen in 4K
 4. 4. HDR
 5. 5. GT Sport
 6. 6. PS4 Pro titels
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 74 reacties

PS4 gamen in 4K

Er zullen de komende maanden vermoedelijk nog vele discussies aan worden gewijd: wat is 4K gaming en wat niet? De PS4 Pro biedt altijd een 4K UHDTV-signaal aan - 3840x2160 pixels dus. De manier waarop dat tot stand komt, verschilt per game en kan zelfs binnen een game variëren. Net zoals de full hd-weergave van games op de 'gewone' PS4 (en Xbox One) altijd als 1920x1080 bij de televisie arriveren, maar intern soms op lagere resolutie werden gerenderd om vervolgens te worden opgeschaal, zal het 4K-signaal van de PS4 Pro ook nogal eens deels geïnterpoleerd zijn. Bij veel titels konden of wilden de aanwezige vertegenwoordigers er niets over kwijt, maar waar dat wel het geval was, kwam naar voren dat er nogal eens gebruik werd gemaakt van interne rendering op een lagere resolutie - als is '1800p' oftewel 3200x1800 nog altijd fors gedetailleerder dan full hd. Veel titels maken gebruik van een renderingtechniek die men 'checkerboard rendering' noemt, die het mogelijk maakt om ondanks de (in vergelijking met high-end videokaarten) bescheiden specificaties hoge resoluties toch bij hoge framerates kan realiseren. Heel simpel gezegd komt checkerboarding erop neer dat frames afzonderlijk gerenderd worden op 1920x2160, maar door deze te combineren ontstaat bij stilstand een volwaardig 4K beeld, terwijl in beweging door gebruik van data van het voorgaande frame en de onderliggende 3D data een beeld tot stand komt dat 4K op zijn minst benaderd (en full hd ruimschoots overtreft). Er zullen naar verluidt ook titels zijn die intern renderen op 2160p, maar het is de vraag of je het verschil gaat zien op een normale speelafstand.

De meerwaarde van het extra detail was goed te zien in de titels die we bekeken. Bij Infamous: First Light - een titel uit 2014 die in drie weken voorzien kon worden naar PS4 Pro ondersteuning - konden we tijdens het spelen naadloos schakelen tussen PS4 en PS4 Pro mode. Daarbij vielen allereerst de veel fraaiere lichteffecten dankzij HDR op, maar ook was het fijne detail bij objecten en tegenstanders in de verte direct zichtbaar. 


First Light zonder HDR


First Light met HDR - onze camera, maar je monitor zijn helaas een beperking om het verschil inzichtelijk te maken

Ook in Uncharted 4 was het detail dat mogelijk was door de hoge resolutie direct waarneembaar. Hier viel bij snelle bewegingen wel op dat de anti-aliasing het niet bijhield, maar eerlijk is eerlijk, bij gewoon spelen was het geen moment storend, alleen bij heel specifieke zaken als de camera snel rond de hoofdpersoon rond te laten draaien.

Het aankomende Watch Dogs 2 - dat een paar dagen na de release van de console op de markt moet komen - maakte de meerwaarde van 4K in een oogopslag duidelijk. Zowel de vele gedetailleerde texturen, van huid tot de honderden kledingstukken die je kan verzamelen in de game, als de grote draw distance met behoud van detail in veraf gelegen objecten zorgen ervoor dat de game alleen al hierdoor een enorme verbetering is op de voorganger. PC gamers hadden die natuurlijk al in hogere kwaliteit ervaren, maar op basis van een half uurtje gamen op de PS4 Pro durven we wel te stellen dat deel 2 de PC-ervaring van deel 1 in hoge kwaliteitsinstellingen makkelijk evenaart of zelfs voorbijstreeft. Ook de remaster van The Last of Us zag er gestoken scherp uit.


The Last of Us remaster


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

 • PlayStation 4
 • 1000 GB

€ 594,95

1 winkel
0