Sony PS4 Pro gaming impressies: de meerwaarde van HDR

74 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PS4 Pro
 3. 3. PS4 gamen in 4K
 4. 4. HDR
 5. 5. GT Sport
 6. 6. PS4 Pro titels
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 74 reacties

HDR

We hebben natuurlijk al meerdere keren geschreven over HDR in de context van moderne 4K televisies. Voor wie die artikelen heeft gemist, een hele korte samenvatting. Tot dusver, bij de normen en standaarden die werden gehanteerd voor weergave van beeldmateriaal, was sprake van een vrij grote mate van compressie van de kleurinformatie. Met de nieuwste 4K HDR standaarden wordt een veel minder stringent vorm van compressie gebruikt, waardoor zowel veel meer helderheidsinformatie als veel meer kleurinformatie in het signaal kan worden opgenomen. Dat zorgt voor beelden met veel meer kleurnuances - inclusief kleuren die op een ouder beeldscherm niet konden worden weergegeven - en een veel groter verschil tussen licht en donker, wederom met veel meer nuances. Door de toename in gradatie van helderheid blijven details zichtbaar in beelden die tot voor kort als volledig wit of volledig zwart zouden worden weergegeven. Ook is het mogelijk om tegelijk diep zwart en heel helder wit te reproduceren. 

Cruciaal in bovenstaande alinea is de zinsnede kan worden opgenomen. 4K HDR televisies zijn - uiteraard, en gelukkig - terugwaarts compatibel met oudere uitzendnormen en beeldstandaarden. Dat is maar goed ook, want heel veel workflows - zoals uitzendstraten in tv-studio's - zijn helemaal niet berekend op grotere kleurruimtes of dynamiek. Zelfs al registreren de camera's veel meer helderheids- en kleurinformatie (luminantie en chroma, in jargon), dan nog gaat daarvan een groot deel verloren zodra het bewerken begint, doordat software en apparatuur werken met compressie.

Om die reden is de hoeveelheid beschikbaar HDR-materiaal op dit moment nog bijzonder klein - de online streaming video aanbieders, die relatief recent in apparatuur hebben geïnvesteerd en bovendien snel een groot klantenbestand aan zich willen binden, maken nog de meeste producties. Voor HDR moet je momenteel bij Netflix en Amazon zijn, en verder wat experimenten op YouTube.

Sony brengt met de PS4 Pro en zijn Polaris-gebaseerde GPU een nieuwe bron van HDR naar kopers van een luxe, moderne 4K-televisie. Titels als het nog te verschijnen GT Sport zullen een mooie manier zijn om de mogelijkheden van de nieuwe aanschaf te laten zien - en omgekeerd komen ze pas echt tot hun recht op zo'n televisie. Overigens heeft Microsoft bij introductie van de Xbox One S ook HDR-ondersteuning aangekondigd; hier gaat het echter primair om HDR bij videoweergave van streamingdiensten en UHD Blu-ray. Een klein aantal titels met HDR is ook genoemd, waarvan Gears of War 4 de eerste op de markt zou zijn. We hebben de HDR-implementatie bij de Xbox nog niet gezien, maar bij games gaat het hoe dan ook om full hd HDR geüpscaled naar 4K.

Vervelend voor ons is dat het lastig is om met foto's het verschil tussen gewone weergave en HDR-weergave te laten zien, omdat de meeste digitale camera's op dit vlak hun beperkingen hebben - en dat geldt ook voor de Rec.709/sRGB weergave van standaardmonitoren en videokaarten. Bij dit artikel hebben we dan ook geprobeerd om beeld te kiezen die het verschil enigszins inzichtelijk maken, maar 100% representatief is het niet - in de praktijk ziet HDR er duidelijk beter uit.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

 • PlayStation 4
 • 1000 GB

€ 594,95

1 winkel
0