Sony PS4 Pro gaming impressies: de meerwaarde van HDR

74 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PS4 Pro
 3. 3. PS4 gamen in 4K
 4. 4. HDR
 5. 5. GT Sport
 6. 6. PS4 Pro titels
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 74 reacties

GT Sport

Hoewel we heel wat game demo's hebben gezien en gespeeld, verdient met name GT Sport extra aandacht. Deze nog te verschijnen opvolger in de Grand Turismo reeks, die altijd al bekend stond om zijn realistische weergave en detail, wil het onderste uit de kan halen dat de PS4 Pro te bieden heeft. Hiertoe hebben de ontwikkelaars zelfs nieuwe camera's gebouwd, die een helderheid van 10.000 nits kunnen registreren. Dat is vijf keer meer dan wat de helderste televisie van dit moment - volgens Sony althans - de ZD9 kan weergeven. Door middel van tone mapping moet de titel er ook goed uitzien op minder heldere schermen, maar de televisie die de vastgelegde informatie daadwerkelijk kan weergeven, moet nog gemaakt worden. 


Kazunori Yamuchi illustreert het verschil tussen het dynamisch bereik van standaardweergave en het bereik van GT Sport

Dat geldt ook voor de kleurruimte, want GT Sport is van begin tot eind gemaakt met de BT.2020 kleurruimte, die een 64% groter bereik biedt dan sRGB. Alle stadia van de productie, van opnames tot CGI tot rendering zijn gedaan in BT.2020. Op dit moment kan geen enkel beeldscherm op de consumentenmarkt 100% van deze kleurruimte, die aanzienlijk groter is dan het momenteel in opkomst zijnde DCI-P3, weergeven.

Volgens Kazunori Yamauchi, de CEO van GT ontwikkelaar Polyphony Digital, kan de PS4 Pro ongecomprimeerde video van 18Gbps aanleveren, voldoende voor 4K HDR met wide colour, op 60 fps. Daarmee loopt het platform ver voor op standaard uitzendingen. Bij de demo's die we te zien kregen was goed te zien hoe groot het effect is van schakelen tussen 'standaard dynamisch bereik' en HDR. Wanneer je het verschil eenmaal hebt gezien, ogen met name hooglichten (zoals felle reflecties) in SDR flets en grauw, terwijl alle detail verloren gaat. In HDR zijn dit soort weerkaatsingen écht fel (en op de ZD9 zelfs oogverblindend), terwijl toch nog detail van het onderliggende object zichtbaar is. Ook de veel meer verzadigde kleuren in HDR-weergave zijn duidelijk fraaier, al is dat onderscheid minder opvallend, zeker als je middenin de game zit. Kennelijk was HDR een vereiste om authentiek 'McLaren oranje' weer te geven, terwijl ook Ferrari rood beter tot zijn recht komt in HDR - standaard valt dat buiten het bereik van SDR-schermen.

Een mooie showcase van wat HDR vermag is de 'Scapes' modus van GT Sport, waarin je virtuele foto's kunt maken op meer dan 100 verschillende locaties, waar je dan je favoriete supercar naar eigen wens in kunt positioneren, al dan niet in beweging, al dan niet met de lichten aan. Omdat elke beeldpunt zeer gedetailleerde helderheidsinformatie bevat, zijn zeer realistische effecten zichtbaar. Zoals nachtfoto's, foto's met een korte sluitertijd, motion blur of een bokeh-effect - dit game-deel bevat effectief een digitale camera. De foto's worden intern gerenderd op 8K, maar opgeslagen in 4K (8 megapixels). HDR-effecten lijken overigens niet in JPG te kunnen worden vastgelegd, maar vereisen een apart bestandsformaat - maar we hebben de gemaakte creaties niet afzonderlijk kunnen bestuderen.

Hoewel nog niet bekend is wanneer GT Sport op de markt zal komen, lopen we niet heel ver op de zaken vooruit als we stellen dat deze titel ongetwijfeld een goede reden zal vormen voor de liefhebbers om een PS4 Pro en een HDR televisie in huis te halen - de weergave van de game is ook nu al adembenemend mooi.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

 • PlayStation 4
 • 1000 GB

€ 594,95

1 winkel
0