Sony PS4 Pro gaming impressies: de meerwaarde van HDR

74 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. PS4 Pro
 3. 3. PS4 gamen in 4K
 4. 4. HDR
 5. 5. GT Sport
 6. 6. PS4 Pro titels
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 74 reacties

Conclusie

De introductie van de PS4 Pro is voor de pc gamer vooral interessant omdat het voor het eerst is dat we HDR echt in actie kunnen zien in games. Over de meerwaarde kunnen we kort zijn: net als bij films is die wellicht nog wel groter dan de hogere resolutie van 4K. De combinatie van het grotere dynamisch bereik en de grotere kleurruimte zorgen voor een veel betere ervaring, of het nu het realisme van een driving sim als GT is of de meeslepende omgeving van games als Horizon: Zero Dawn. Voor pc gamers is het wachten op hdr-monitoren, die we eigenlijk niet voor de tweede helft van 2017 verwachten. Het is de vraag of pc titels dan snel hdr zullen gaan bieden - wellicht sneller bij games die ook voor de PS4 Pro zijn geoptimaliseerd. 

Van het gamen in 4K op de PS4 Pro zal de doorsnee pc gamer wat minder onder de indruk zijn. Niet alleen is dat al een tijdje mogelijk met een krachtige pc, ook valt er te discussiëren over hoe het 4K van Sony zich verhoudt tot dat van een krachtige game pc. Overigens vinden we dat vooral een academische discussie, want het is maar de vraag of je het verschil zou zien tussen 'echte' 4K en Sony's checkerboardtechniek. Vermoedelijk zien de meeste mensen het alleen als ze bovenop de tv gaan zitten en kijken naar specifieke delen van het beeld bij snelle bewegingen. Niet echt hoe je doorgaans een game speelt. 

Voor enthousiaste gamers lijkt de PS4 Pro vooralsnog zonder meer een enorme verbetering van de oorspronkelijke console, die compatibiliteit met alle bestaande (700) PS4 titels behoudt, terwijl een groeiend aantal daarvan er middels een patch of direct bij verschijnen ook nog eens een stuk fraaier uit komt te zien. Zeker wie al een ultra hd televisie heeft of aanschaf hiervan in de nabije toekomst overweegt, doet er goed aan de Pro-variant te kiezen: de meerprijs ten opzichte van de standaard 'slim' uitvoering is hij op basis van wat we nu al hebben gezien zonder meer waard. Een belangrijk punt moeten we hier wel vermelden: om de HDR-effecten van de PS4 echt goed te kunnen ervaren, heb je ook echt een 4K HDR televisie nodig. Zoals we al enige keren hebben vermeld, en ook bleek in onze review van 49" UHD tv's in Hardware.Info Magazine #5, zijn er grote verschillen in de HDR-mogelijkheden van televisies die als HDR-compatibel in de markt worden gezet. Op een toestel met een maximale helderheid van 350 nits blijft er hoegenaamd niets over van HDR, terwijl je vanaf zo'n 700 nits echt duidelijk verschillen gaat zien. Televisies die de vereiste helderheid kunnen leveren, zijn overwegend duidelijk duurder dan modellen die alleen volgens het label HDR-compatible zijn. Voor Sony is dit potentieel een uitdaging, want we kunnen ons voorstellen dat een koper met een minder luxe 4K-tv zich bekocht voelt; aan de andere kant, de PS4 Pro biedt nog genoeg andere aspecten om zijn meerprijs te rechtvaardigen.

Wij hopen op korte termijn zelf met een PS4 Pro aan de slag te kunnen gaan, en in meer detail te kunnen vertellen over de prestaties en beeldkwaliteit van de games. Vooralsnog zijn we onder de indruk van de prestaties die Sony met een apparaat van 399 euro weet neer te zetten, temeer daar het wel weer even zal duren eer developers deze optimaal kunnen benutten.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Sony PlayStation 4 Pro 1TB

Sony PlayStation 4 Pro 1TB

 • PlayStation 4
 • 1000 GB

€ 594,95

1 winkel
0