TP-Link Talon AD7200 review: extreem snelle 802.11ad-router

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Snel, heel snel
 3. 3. Intern
 4. 4. Mogelijkheden
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk
 8. 8. Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk
 9. 9. Praktijktest
 10. 10. Testresultaten: stroomverbruik
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

In de routermarkt is het de laatste jaren zoeken naar manieren om een nieuw product op te laten vallen. Met 802.11ad is er een nieuwe IEEE-standaard die toegevoegd kan worden aan routers. TP-Link is de eerste fabrikant die dit heeft gedaan. We bekijken de Talon AD7200 in deze review eens wat beter.

Uiterlijk doet de Talon AD7200 meer dan een beetje denken aan de Archer C3200 en de Archer C5400. We zien hetzelfde (naar onze mening redelijk fraaie) vierkante design, met de antennes die er standaard in wegvallen, maar voor gebruik uiteraard omhoog geklapt worden. Er zijn net als bij de C5400 niet minder dan acht antennes aangebracht rondom het apparaat. De aansluitingen zitten alle achterop: vier keer lan, een keer wan en twee keer usb 3.0. Voorop zien we drie knopjes: een wps-knop, een knop waarmee je de leds in en uit kunt schakelen en een knop om wifi in en uit te schakelen. Verder is aan de voorkant een hele batterij leds aangebracht. Er zijn twee leds voor de usb-aansluitingen, een om aan te geven of wps actief is, een om de verbindingsstatus met het internet aan te geven, een om aan te geven of er bekabelde verbindingen zijn, een powerled en drie leds voor de draadloze verbindingen.

TP-Link Talon AD7200

Dat laatste geeft meteen aan dat we hier niet met een alledaags model van doen hebben. Tot nu toe waren we gewend aan twee radio's in routers: 2,4 en 5 GHz. Met de Talon AD7200 is daar nu een derde bijgekomen, namelijk 60 GHz. Deze standaard is door de IEEE 802.11ad genoemd en is feitelijk de standaardisering van het al langer beschikbare WiGig, dat met name gebruikt werd en wordt om bijvoorbeeld draadloos monitoren op een laptop of dock aan te sluiten. De theoretische bandbreedte van 802.11ad is namelijk enorm. Naast 800 Mbps op 2,4 GHz en 1750 Mbps op 5 GHz (met MU MIMO), komt daar nu 4600 Mbps op 60 GHz bij. Tel je dit bij elkaar op, dan kom je op de 7200 die in de naam van deze router is verwerkt. Je hebt hier dus eigenlijk ook te maken met een tri-band router, alleen is een van de 5GHz-radio's ingeruild voor een 60GHz-exemplaar. Om niet nog meer onnodige verwarring te scheppen, wordt deze router niet aangeduid als tri-band overigens, maar als multi-band. 

De Talon AD7200 mag dan een nieuwe standaard aan boord hebben, het is niet de duurste router van TP-Link op dit moment. De tri-band Archer C5400 is nog net een paar tientjes duurder. Als je bedenkt dat je met de AD7200 - kort door de bocht gesteld - een Archer C2600 hebt met 802.11ad als extra, dan is 320 euro niet weinig, vergeleken met de 150 euro die je gemiddeld voor de C2600 moet neertellen.

TP-Link Talon AD7200

Snel, heel snel

Zoals altijd als er een nieuwe standaard wordt geïntroduceerd, is het wachten op de clients die er gebruik van kunnen maken. Voor 802.11ad is het op dit punt nog geen vetpot. Qualcomm en Intel zijn op dit moment de enige die adapters hebben die ermee overweg kunnen, al zijn wij deze vooralsnog niet tegengekomen in producten die in ons testlab arriveerden. Let wel, er zijn ook apparaten die op het eerste gezicht geschikt lijken te zijn voor 802.11ad, maar dat in de praktijk niet zijn. Zo heeft de HP Elite X2 1012 een adapter aan boord die overweg kan met WiGig, maar niet verbonden kan worden met de Talon AD7200.

Op dit moment heb je als eindgebruiker nog niet enorm veel aan 802.11ad, maar het geeft wel een goed beeld van waar we over een paar jaar zijn, als er voldoende clients zijn. Het ontbreken van clients maakt het echter lastig om 802.11ad goed te kunnen testen. TP-Link stelde ons om die reden een tweede Talon AD7200 beschikbaar en leverde daar firmware bij waarmee het apparaat in bridge-modus gezet kan worden. Op die manier kunnen we de tweede Talon gebruiken als adapter voor een bekabeld aangesloten laptop.

TP-Link Talon AD7200

Uit onze tests wordt in ieder geval een ding duidelijk, 802.11ad maakt hoge, zeer hoge doorvoersnelheden mogelijk. Zelfs op 10 meter (line-of-sight) zitten we tegen de limieten aan van de gigabitaansluitingen op zowel zender als ontvanger. We durven zelfs wel te stellen dat er met een snellere fysieke aansluiting snelheden van meer dan 1 Gbps mogelijk zijn. Hieronder zie je een screenshot van een van de tests die we hebben uitgevoerd.

Let wel, we hebben hier te maken met een signaal met een frequentie van 60 GHz. Dat betekent dus ook dat het signaal relatief snel afzwakt. Waar je 5 GHz in veel gevallen nog enigszins kunt gebruiken in een naastgelegen ruimte, is dat bij 60 GHz absoluut niet het geval. Het zou ons dan ook niet verbazen als deze standaard in de toekomst voornamelijk gebruikt gaat worden in zakelijke omgevingen, waar een bekabelde backbone ligt. Een combinatie met wifi-meshing ligt eveneens voor de hand. Als je daarbij ook nog bedenkt dat er achter de schermen druk wordt gewerkt aan 802.11ax, dan gaan er de komende jaren interessante zaken gebeuren in het wifi-landschap. Het belooft in ieder geval een stuk leuker te worden dan de afgelopen jaren waren.

Intern

Uiteraard hebben we de TP-Link Talon AD7200 na de test ook even opengemaakt, om eens te kijken hoe hij er van binnen uitziet. Als we de onderkant van de router afhalen, zien we meteen datgene waar we eigenlijk het meest benieuwd naar zijn, namelijk de QCA9008-SBD1-module, waar de 60GHz-radio in zit. Van die module loopt een antenne met een kleinere aansluiting dan we doorgaans gewend zijn naar de eigenlijke antenne van metamateriaal. De snelheden zoals op de vorige pagina aangehaald worden dus behaald met een enkele antenne. De overige acht antennes worden gebruikt voor de twee andere radio's. 

TP-Link Talon AD7200
De 802.11ad-module maakt verbinding met de antenne links tegen de zijkant via het witte kabeltje.

TP-Link Talon AD7200
De 802.11ad-module

Verder zien we dat de Talon AD7200 gebruikmaakt van wat je tegenwoordig gangbare componenten zou kunnen noemen. Twee keer QCA9980 voor 2,4 en 5 GHz en een IPQ8064 (verwant aan de APQ8064 zoals je die enkele jaren geleden in smartphones tegenkwam) als cpu. Er is voorzien in 512 MB werkgeheugen en 256 MB flash. Opvallend zijn verder de forse heatsinks die over zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-radio's zijn aangebracht. Voor de nieuwe 802.11ad-radio is dat kennelijk niet nodig, want daar zien we alleen maar een rf shield. 

Mogelijkheden

De meest in het oog springende mogelijkheid van de TP-Link Talon AD7200 is natuurlijk dat hij verbindingen kan leggen op 60 GHz. Als we naar de webinterface gaan, zien we echter meer vermeldenswaardige zaken. Allereerst is ook de AD7200 voorzien van de vernieuwde interface. Wij waren altijd behoorlijk gecharmeerd van de oude interface overigens, maar de nieuwe kan er ook zeker mee door wat ons betreft. Met name op de startschermen (Basic en Advanced) staat de relevante informatie overzichtelijker weergegeven dan voorheen. Waar sommige fabrikanten bij het vernieuwen van de interface ervoor kiezen om het aantal mogelijkheden te beperken, is dat hier niet het geval. De onderverdeling in Basic en Advanced had voor ons niet per se gehoeven, maar kan voor sommige gebruikers wellicht handig zijn.

TP-Link Talon AD7200

TP-Link Talon AD7200

Vergeleken met voorheen, heeft TP-Link duidelijk haar best gedaan om zoveel mogelijk instellingsmogelijkheden toe te voegen. Zo is er voorzien in de mogelijkheid om de router in te zetten als vpn-server (OpenVPN of PPTP) en heeft men een Bittorrent download-client toegevoegd. Als je niet weet waar je moet zoeken (onder USB Settings), kijk je overigens eenvoudig over die laatste mogelijkheid heen. TP-Link heeft er namelijk voor gekozen om deze functie 'Offline Download' te noemen. 

TP-Link Talon AD7200

Op het gebied van qos volgt TP-Link voor een deel wat andere fabrikanten ook steeds meer doen. Door het allemaal grafisch net iets aantrekkelijker in te richten, probeert men deze functionaliteit aantrekkelijker te maken voor de gebruiker. Gelukkig is men niet volledig overgestapt op een grafische weergave (zoals D-Link dat onder andere doet), maar kun je nog wel zelf regels aanmaken. Wil je enkele basisinstellingen liever via een app voor Android of iOS wijzigen, dan kan dat ten slotte ook.

TP-Link Talon AD7200

Hieronder zie je een selectie screenshots van de interface van de TP-Link Talon AD7200:

Specificaties

Algemeen
 
MerkTP-Link
ProductnaamTalon AD7200
ProductcodeAD7200
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11ad
Totale WiFi-snelheid7200 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
WiFi-snelheid 2,4 GHz800 Mbit/s
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
WiFi-snelheid 5 GHz1733 Mbit/s
Aantal antennes8
Antennes intern/externExtern
Verwisselbare antenne(s)
Wifi-bandenDual-band
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Geïntegreerd 3G-modem
Geïntegreerd 4G-modem
Installatie wizard
Beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test1.0.10 Build 20160902 rel.57400
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Muurophanging

Testmethode

We onderwerpen routers aan meerdere tests. Om een algemeen beeld te krijgen van de draadloze throughput die een router kan leveren, sluiten we drie laptops draadloos aan op de te testen router en zetten deze verspreid over onze testruimte neer, op 3 meter, 7 meter en 10 meter. Bij deze tests is er sprake van line of sight. Bij de 802.11n-tests zijn dat laptops met Intel Centrino Ultimate-N 6300 chips, bij de 802.11ac-tests zijn het exemplaren met Intel Wireless-AC 7260 chips. We gebruiken IxChariot van Ixia om de test uit te voeren. We hebben hierbij gekozen voor het High Throughput-script, omdat dat een script is dat alle routers probleemloos aankunnen. Het Ultra High Throughput-script zorgt bij veel apparaten voor het instorten van de doorvoersnelheid.

Let wel, de 802.11ac chip die we gebruiken heeft twee antenne-aansluitingen, dus hij kan geen gebruikmaken van de drie of soms zelfs vier antenne-aansluitingen die de huidige topmodellen hebben. Het is op dit moment voor zover wij hebben kunnen nagaan een van de weinige los verkrijgbare 802.11ac-chips. Als je een bestaande laptop wilt upgraden, kom je hier dus ook bij terecht en hij wordt door veel fabrikanten gebruikt in laptops. Vandaar dat we hem gebruiken. Zodra we een MU-MIMO-chip kunnen bemachtigen die in deze laptops geplaatst kan worden, zullen we ze uiteraard upgraden met die chips.

De bekabelde tests doen we nog altijd bij de routers die we testen, maar daar wijden we alleen nog een aparte pagina aan als deze niet de volledige bandbreedte van de gigabitverbinding voltrekken. 

Praktijktest

We hebben behoorlijk wat geëxperimenteerd met het ontwikkelen van een nieuwe testprocedure om de throughput van routers beter in kaart te kunnen brengen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op enkele extra tests die we op kantoor uitvoeren, waarbij we met een enkele BTO-laptop op twee plaatsen in het pand de doorvoersnelheid meten als we een bestand vanaf een Asustor AS-604T NAS in het netwerk via de router die we aan het testen zijn draadloos overzetten, en andersom. In de NAS hebben we SSD's geplaatst, waardoor bekabeld overdrachtsnelheden mogelijk zijn van ruim 100 MB/s, wat inhoudt dat de gigabitverbinding vol getrokken wordt. We gebruiken TeraCopy om het bestand te kopiëren. Het bestand is een videofragment van iets meer dan 307 MB. 

We doen deze test in eerste instantie op twee verschillende locaties, maar hebben tijdens het opzetten van deze test op vijf locaties getest. De overgebleven twee geven een goed beeld van wat je in de praktijk mag verwachten. Een bestand kopiëren zal niet altijd even vlekkeloos zal gaan, onder andere vanwege eventuele processen die op een laptop op de achtergrond draaien. Vandaar dat we de tests meerdere keren doen, op verschillende momenten, waarna we eventuele outliers weglaten.

De eerste test doen we op 10 meter met line of sight, om te bepalen wat de throughput in de praktijk is in vrijwel optimale omstandigheden. Die ligt overigens altijd een stuk lager dan we met behulp van IxChariot meten, vanwege de toegenomen overhead. Bij de tweede test zetten we de laptop in de ruimte boven die waar de router staat. Hij staat er dan als het ware recht boven, maar er zit een dikke betonnen plaat tussen, vergelijkbaar met wat je hebt in nieuwbouwwoningen. De afstand tussen router en laptop bedraagt bij deze test zo'n 4 meter. Dat lijkt niet veel, maar is in de praktijk al lastig genoeg voor de routers die we tot nu toe hebben getest. 

Testresultaten: 802.11n - 3 laptops tegelijk

In de grafieken op deze en volgende pagina's, hebben we de TP-Link Talon AD7200 voorzien van een rood balkje. We vergelijken hem met een selectie andere high-end routers die we de afgelopen anderhalf jaar getest hebben en die nog courant zijn. 

Op 2,4 GHz is dit niet de snelste router in onze testomgeving. Op 5 GHz zit hij bij de beste van het veld. Hou er rekening mee dat de bovenste modellen, die veel hoger scoren dan 200 Mbps, tri-band-routers zijn. Hun scores zijn van twee 5GHz-radio's.

Testresultaten: 802.11ac - 3 laptops tegelijk

Als we de laptops met 802.11ac-adapter aansluiten op de TP-Link Talon AD7200, dan zien we respectabele snelheden, al hadden we met name bij de LAN-WLAN-test graag iets betere prestaties gezien.

Praktijktest

Hieronder zie je de scores van de TP-Link Talon AD7200 bij onze praktijktest. De scores zijn in de regel goed tot zeer goed, we zien wederom bij de LAN-WLAN-test op 802.11ac dat hij wat naar onderen zakt in de tabellen.

Testresultaten: stroomverbruik

TP-Link heeft het stroomverbruik van de Talon AD7200 netjes laag gehouden. 

Conclusie

TP-Link geeft ons met de Talon AD7200 een voorproefje van wat we in de toekomst mogen gaan verwachten op het gebied van draadloze bandbreedte en overdrachtssnelheden. Uiteraard wordt de 4600 Mbps die op de doos staat bij lange na niet gehaald, maar een draadloze bandbreedte van om en nabij de 1 Gbps is toch zeer indrukwekkend. Het is voor het eerst dat wifi de concurrentie echt aan kan gaan met een koper. Althans, als je binnen een en dezelfde ruimte blijft. Een enkel muurtje en het is gedaan met de pret. Wil je 802.11ad door het hele huis gaan gebruiken, dan vraagt dat dus om een andere inrichting van je draadloze netwerk. Een enkel centraal access point is dan geen optie in ieder geval. Vooralsnog hoef je nog niet meteen een nieuw thuisnetwerk te gaan ontwerpen overigens, want het zal nog wel eventjes duren vooraleer er voldoende clients zijn die overweg kunnen met de nieuwe standaard.

TP-Link Talon AD7200

Voor het overige is de TP-Link Talon AD7200 een Archer C2600 in een iets ander jasje (en met vier extra antennes). De prestaties zijn in het algemeen goed, zonder echt op te vallen. De vernieuwde interface is verfrissend en biedt enkele goede nieuwe mogelijkheden. Het prijsverschil tussen deze AD7200 en de Archer C2600 is met ruim 150 euro behoorlijk fors, wat het op dit moment lastig maakt om de AD7200 aan te raden. Wil je per se het nieuwste van het nieuwste in huis hebben als het gaat om wifi-standaarden en/of heb je al apparaten die er gebruik van kunnen maken, dan doe je er zeker geen miskoop aan. Voor de meeste gebruikers is de C2600 wat ons betreft de betere keuze van de twee als je voor een 'AC2600-model' wilt gaan. De eerste generatie tri-band-routers, die op dit moment betere prestaties leveren dan de AD7200, heb je al voor ruimschoots onder de 300 euro, TP-Links eigen AC3200 is zelfs al een euro onder de 200 euro gezakt.

Al met al zet TP-Link een fraaie showcase neer voor wat er allemaal mogelijk is in de toekomst met 802.11ad, maar is het vooralsnog ook niet meer dan dat. Als routerliefhebbers zijn wij in ieder geval erg nieuwsgierig gemaakt naar de volgende stappen. 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

TP-Link Talon AD7200

TP-Link Talon AD7200

 • 802.11ad
 • Dual-band
Niet verkrijgbaar
0
*