Corsair Carbide 270R review: S340 concurrent

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Vandaag introduceert Corsair twee behuizingen. Over de Crystal Series 570X kon je eerder op de dag al lezen, maar we wilden je de Carbide 270R niet onthouden. Dit model positioneert Corsair, althans kijkend naar functionaliteit en prijsstelling, tegenover de populaire Source S340 van NZXT. Wij testten deze mid-range ATX-behuizing aan de hand van onze standaard testprocedure om te kijken hoe de nieuwkomer van Corsair zich staande houdt - uiteraard ook vergeleken met nog eens 33 andere kasten die min of meer in dezelfde prijsklasse vallen.

De populariteit van behuizingen zonder externe 5,25" of 3,5" uitbreidingsruimtes lijkt alleen maar toe te nemen, althans als we kijken naar het aanbod bij de fabrikanten en de verhalen horen over verkoopcijfers van dit soort modellen. De optische drive is al de nodige keren dood verklaard, maar als het aan de kastfabrikanten lag, was hij inmiddels ook begraven. Hoewel zo'n apparaat bij tijd en wijlen nog steeds zijn nut kan bewijzen, vinden kennelijk steeds meer mensen dat een usb-uitvoering afdoende is. Front-panel uitbreidingen als fan controllers of geheugenkaartlezers lijken evenmin aanleiding te zijn om de opkomst van dit soort kasten te stuiten. Eerder dit jaar kwam Corsair al met de Carbide 400C die een geheel 'gesloten' voorpaneel heeft, nu introduceert het de 270R, op een wat lager prijspunt.

Corsair Carbide 270R window

De Carbide 270R heeft een adviesprijs van 67,90 euro voor de versie met venster en 64,90 euro voor de variant zonder blik op het binnenwerk. Wellicht valt dat nog wat lager uit wanneer hij straks daadwerkelijk in de schappen ligt. Op moment van schrijven zien we hem niet voor minder dan 95 euro in de Prijsvergelijker, maar die prijs is duidelijk niet gebaseerd op opgave door Corsair zelf.

In de vergelijking

We hebben érg veel behuizingen getest in het mid-range segment. Voor deze vergelijking hebben we enigszins arbitrair alle kasten uit de database gehaald die tussen de 55 en 100 euro kosten - de 270R beweegt zich dus ergens in dat speelveld. Te zien is dat de 270R qua formaat niet uit de band springt.

Uiterlijk

Corsair heeft de Carbide 270R lekker strak vormgegeven. A-typisch voor het merk is het voorpaneel met de gebogen boven- en onderzijde, we zijn wat meer rechte lijnen van het merk gewend. Aan de andere kant, we zagen iets soortgelijks ook bij de 600Q eerder dit jaar en natuurlijk de 570X eerder vandaag. Opvallend is de afwezigheid van een (magnetisch) stoffilter aan de bovenkant. Dat hebbben we vaker gezien bij goedkopere Carbide-modellen, maar is anno 2016 toch een opmerkelijke keuze - een BW9000 van Sharkoon beschikt gewoon over zo'n voorziening en is niet noemenswaardig duurder.

Corsair Carbide 270R window

De aansluitingen voor usb 3.0 (twee stuks), audio in- en uitgangen alsmede power en reset heeft Corsair weggestopt onder een van de overhangende randen van het voorpaneel. Opmerkelijk genoeg heeft het dat wel gedaan aan de rechterkant, terwijl het venster uiteraard links zit. Zet je dus je systeem rechts naast je neer om je configuratie mooi te kunnen bewonderen, dan moet je op de tast achter de rechterkant de frontaansluitingen ontwaren. Zet je het links neer om goed bij die aansluitingen te kunnen, dan zie je het binnenwerk niet. 

Corsair Carbide 270R window

De achterzijde van de Carbide 270R is redelijk voorspelbaar: zeven uitbreidingsplaatjes, voeding onderin, ruimte voor een 12 cm fan aan de bovenzijde. Vermeldenswaard zijn de flexibele ophangpunten hier, zodat je qua verschillende radiatoren niet snel in de problemen komt. 

Corsair Carbide 270R window

Zoals we gewend zijn van de Carbide serie staat ook de 270R stevig op vier afzonderlijke pootjes. Onderaan is nog net het uitneembare stoffilter zichtbaar voor de bescherming van de voeding. 

Als we het uiterlijk in zijn geheel in overweging nemen, ziet de 270R er prima uit, maar wel wat aan de kale kant. Hij komt op het eerste gezicht niet over als een mid-range kast, eerder een instapmodel. De afwerking van het staal is prima en we komen geen scherpe kantjes tegen, maar zonder stoffilter op de bovenzijde oogt hij wat kaal en ook het matzwarte plastic voorpaneel komen niet heel geïnspireerd over. Aan de andere kant, wie gewoon een strak ontwerp zoekt, wordt er allicht best blij van. Laten we eerst de blik eens naar de binnenzijde verplaatsen, voordat we een oordeel vellen.

Intern en koeling

Verwijderen we het paneel met venster van de linkerkant van de Corsair Carbide 270R, dan zien we een wel heel leeg binnenwerk. Natuurlijk verwachten we geen extern toegankelijke brackets voor 5,25" of 3,5", maar ook zien we op de bodem geen harde schijfkooi - de voorzijde is dermate leeg, dat je je bijna zou afvragen waarom de kast niet wat minder diep is uitgevoerd. Het antwoord op die vraag geven we iets verderop, maar laten we eerst nog even verder kijken.

Opvallend is de grote uitsparing in de moederbordplaat voor het monteren van de backplate van een cpu-koeler - die is ronduit riant te noemen. Koelers mogen in de hoogte 17 cm zijn, wat fors is voor een kast in deze prijsklasse. Voor videokaarten is uiteraard ook veel ruimte, want niets staat ze in de weg. 37 cm is de ruimte hiervoor - meer dan voldoende voor elke denkbare consumentenkaart. Voor de voeding is een metalen kap gemonteerd, die zorgt voor een opgeruimd uiterlijk. Kabels kan je wegwerken middels twee forse openingen in een uitgebold deel van de moederbordplaat. Die zijn niet voorzien van rubberen grommets, wat toch net wat minder netjes oogt. In deze prijsklasse is het weglaten hiervan niet uitzonderlijk, bij de S340 van NZXT treffen we ze ook niet aan, maar dat merk heeft deze openingen wel gecamoufleerd.

Corsair Carbide 270R window

De achterzijde van de moederbordplaat laat zien wat er gebeurd is met de montagepunten voor 3,5" opslag: die zijn verticaal gezet, tegen het uitgebolde deel aan de voorkant aan. Met twee brackets schuif je ze op hun plek, net zoals we wel vaker zien met 2,5" disks. Corsair heeft de houders voorzien van rubbers om het tegengaan van trillingen te voorkomen - hoe goed dat werkt, zullen we in onze metingen zien. Achter het moederbord zelf is dan nog ruimte voor twee 2,5" apparaten, dus daar kan je bijvoorbeeld je ssd's kwijt. Met in totaal vier posities houdt het niet over, maar voor de meeste doeleinden zal het volstaan, zeker in deze tijd van grote capaciteiten per disk of drive, zoals we eerder vandaag al schreven.

Corsair Carbide 270R window

Corsair levert standaard twee fans mee, waarvan een aan de achterzijde is gemonteerd. Het is een niet van nadere aanduiding voorzien 12 cm exemplaar. Hier kan je ook een 120 mm radiator voor waterkoeling kwijt, zo je wilt.

Corsair Carbide 270R window

Aan de voorzijde treffen we een transparante, van rode leds voorziene 12 cm fan. Wederom is niet duidelijk om welk type het gaat. Als je wilt kan je voorin tot drie 12 cm ventilators plaatsen, of twee 14 cm exemplaren. Wat ook kan is een waterkoeling radiator, 360 mm is het maximum, 280 mm kan ook, of kleiner dus. 

Corsair Carbide 270R window

Bovenin is ruimte voor twee 12 cm of twee 14 cm fans, of een 240 mm radiator. Een 280 mm exemplaar kan in theorie, maar Corsair geeft al aan dat die mogelijk het geïnstalleerde moederbord in het gedrang brengt. 

Verder vermeldenswaard zijn de bevestigingspunten voor een waterpomp en reservoir in het voorste deel van de moederbordplaat, onderaan nabij het voorpaneel. 

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 12 V

Bij 200W warmte belasting met de fans op volle draaisnelheid zien we de Corsair Carbide 270R prettig hoog in de grafiek terug. Hij zit op een vergelijkbaar niveau met de standaard en Elite versies van de Source S340 van NZXT en duidelijk boven de qua prijs/prestatie erg interessante BW9000 van Sharkoon. Ook Corsairs eigen 230T staat wat lager op de ranglijst. De Obsidian 450D doet het wel duidelijk beter, maar die is natuurlijk ook veel duurder. Ook de Carbide 300R, lange tijd een van onze favoriete mid-range kasten, die sinds de introductie duidelijk duurder is geworden, komt wat hoger uit.

200 W 7 V

Als we de fans langzamer laten draaien (7V) zien we dat de 270R zich goed staande houdt en gelijke tred houdt met de oorspronkelijke S340.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 12 V

Met een twee keer zo hoge warmtebelasting zien we dat de Corsair Carbide 270R het met de fans op volle draaisnelheid nog prima kan bijbenen. De afstand tot de S340 neemt nu ook toe.

400 W 7 V

Laten we de fans langzamer draaien, dan komen we bij onze zwaarste test. De Carbide 270R laat zich hier van zijn beste kant zien, want hij schuift nog een paar plaatsjes naar boven in de grafiek, en laat de S340 achter zich. De Sharkoon DG7000-G, die iets duurder is dankzij zijn gehard glazen zijpaneel, maar die er ook met een vergelijkbare prijs is met een standaardvenster, laat hij nu net achter zich - in de eerdere tests moest hij die nog laten voorgaan.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn.

De Corsair Carbide 270R doet het hier niet bijzonder goed. Onze herrieschopper van een harde schijf kan hij niet goed dempen, al valt 33,9 dB(A) nog wel mee. Een stille schijf hoor je vast niet, dus monteer een 5400 rpm disk die goed uit onze tests voor geluidsproductie kwam en je hebt nergens last van. 

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Corsair Carbide 270R richting de onderkant van de grafiek. De gemeten 35,1 dB(A) is niet rampzalig luid, maar het kan duidelijk stiller. Daarbij moeten we wel opmerken dat dit duidelijk niet de sterkste kant is van Corsair, alleen de minder goed koelende Graphite 230T kwam significant hoger uit. De beter koelende 300R en 450D - en helemaal de 100R Silent - staan nog veel verder naar onderen.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans valt de geluidsproductie van de Carbide 270R wel weer mee; 41,6 dB(A) is niet uitzonderlijk luid.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Corsair Carbide 270R.

Specificaties

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamCarbide 270R window
ProductcodeCC-9011106-WW
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte21 cm
Afmeting - Diepte51 cm
Afmeting - Hoogte46.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)49.8 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie2
2,5 inch intern exclusief2
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal2
2,5 inch maximaal4
3,5 inch maximaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Standaard lengte videokaart41.7 cm
Maximale lengte videokaart37 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17 cm
Standaard lengte voeding22 cm
Maximale lengte voeding32 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities6
140 mm fan posities4
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities6
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator4
Ruimte voor 140 mm radiator3
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator1
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieZijkant
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De tweede kastintroductie van Corsair van vandaag laat ons wat minder warmlopen dan de eerste. De Carbide 270R is niet duur, voldoende degelijk en zonder meer een prima optie als je rond de 60 à 70 euro wat zoekt. Hij koelt in zijn prijsklasse uitstekend en de geluidsproductie is acceptabel, zij het niet zo stil als je wellicht zou wensen.

Qua afwerking hadden we Corsair graag wat meer stappen zien zetten, zowel intern als extern. Het weglaten van een stoffilter aan de bovenzijde terwijl daar wel een grote grille aanwezig is vinden we tegenwoordig eigenlijk niet meer acceptabel. Zeker niet van een partij die zo groot kan inkopen als Corsair. De indruk ontstaat dat de 270R vooral een 'cost down' is van de sinds introductie fors in prijs gestegen 300R. Natuurlijk is hij helemaal bij de tijd qua inbouwmogelijkheden voor waterkoeling en in die context kunnen we ook accepteren dat er minder ruimte is voor opslag, maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat je minder waar voor je geld krijgt dan Corsair in het verleden en bij andere modellen heeft geboden.

Vergelijken we de 270R met de S340 van NZXT, dan doet hij het op papier beter, met meer ruimte voor waterkoeling en casefans en meer ruimte voor een grote luchtkoeler. Ook kijkend naar de testresultaten steekt hij die kast de loef af, met vergelijkbare of betere koelprestaties en vergelijkbare geluidsproductie. Qua prijs zal hij de concurrentie ook aankunnen. Toch is het lastig om de 270R niet als een 'me too' product te zien. Het ontwerp van de S340 lijkt net wat meer doordacht - bijvoorbeeld kijkend naar de grootte van het venster - en het heeft wat meer eigen 'smoel' dan de 270R. Echter, we wegen dat niet mee in ons eindoordeel. Daarvoor kijken we puur naar onze testgegevens en de mogelijkheden van het product. En daarop valt, zeker in deze prijsklasse, weinig af te dingen. Wat ons betreft is de keuze voor een kast rond de 70 euro met de 270R er dus nog wat lastiger op geworden, en is een Great Value award op zijn plaats.

Corsair Carbide 270R window


Corsair Carbide 270R


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Corsair Carbide 270R Window

Corsair Carbide 270R Window

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

63,90 €

9 winkels
0
*