Wileyfox Swift 2 Plus review: tweede couplet van een succesnummer

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern en paneel
 3. 3. Camera
 4. 4. Cyanogen OS 13
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Systeemprestaties (Geekbench en PCMark)
 7. 7. Grafische prestaties (3DMark en GFXBench)
 8. 8. Accuduur
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Bijna een jaar geleden publiceerden we onze review van de eerste generatie Swift van Wileyfox, een toestel dat het volgens Wileyfox zelf erg goed heeft gedaan. Recent werd de tweede generatie aangekondigd, in twee versies, de Swift 2 en de Swift 2 Plus. Het verschil tussen de twee versies zit in de hoeveelheid werkgeheugen (2 vs. 3 GB) en interne opslag (16 vs. 32 GB), maar ook in de gebruikte sensor (13 vs. 16 MP). Wij gingen aan de slag met de Swift 2 Plus, om eens te zien of ook dit toestel ons weer weet te overtuigen, iets waar de eerste Swift vorig jaar zeker in slaagde.

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Uiterlijk lijkt de Swift 2 op vrijwel geen enkel vlak op zijn voorganger. We hebben nu te maken met een uit aluminium opgetrokken smartphone en zien nu ook aan de voorkant het logo van Wileyfox prijken. De knoppen zitten aan de rechterkant, de simtray links, de 3,5mm-aansluiting bovenop en de usb type-c-aansluiting onderop. In de simtray kun je twee simkaarten kwijt, of een simkaart en een microsd-kaart. Hou er wel rekening mee dat je in simpositie 1 een microsim plaatst, geen nanosim. In de tweede simpositie gaat wel een nanosim. Iets wat ons wel meteen deed terugdenken aan eerdere Wileyfox-toestellen, is de kleine ronde speaker boven het paneel. Voor het fraaie had de 3,5mm-aansluiting overigens wel net iets meer gecentreerd mogen zitten. Nu lijkt het een beetje alsof iemand niet helemaal goed gemikt heeft. Maar goed, dat is een klein minpuntje voor een anders uitstekend ogend en gebouwd toestel.

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Achterop zien we dat er boven en onder stroken plastic aangebracht zijn, noodzakelijk om de antennes voldoende ademruimte te geven. Naast de camera zit een two-tone flash en eronder een vingerafdruklezer. Die werkt eigenlijk zoals op bijna ieder toestel tegenwoordig goed. Wat de laatste tijd vooral opvalt, is dat de registratie van vingerafdrukken enorm versneld is. Waar je voorheen soms een minuut of langer zat te pielen om het gedaan te krijgen, is het tegenwoordig nog slechts een kwestie van een keer of vijf je vinger op de sensor houden en het is geregeld.

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Intern en paneel

Onder de motorkap van de Wileyfox Swift 2 treffen we een Qualcomm Snapdragon 430 aan, een chip waarop acht Cortex-A53-rekenkernen zijn gebakken die zijn geklokt op 1,4 GHz. Er is hier geen sprake van een big.LITTLE-configuratie, de acht kernen liggen 'in lijn'. Er is verder voorzien in 3 GB werkgeheugen en de gpu is de Adreno 505. In draadloze verbindingsmogelijkheden is uiteraard ook voorzien: single-band wifi, Bluetooth 4.1, nfc zijn allemaal aanwezig, evenals ondersteuning voor lte-netwerken (800, 1800 en 2600 MHz, Cat.4). Quick Charge 3.0 wordt ondersteund door de Qualcomm-chipset, alleen moet je er wel zelf een bijpassende oplader bij zoeken. Zoals we inmiddels gewend zijn van Wileyfox, wordt er namelijk geen oplader meegeleverd.

Het paneel is er eentje van het ips-type, heeft een diagonaal van 5 inch en een resolutie van 1280x720 pixels. Zoals we in onze recente round-up van betaalbare smartphones hebben gezien, is een hd-resolutie nog altijd de standaard in dit segment, al komen er langzaam maar zeker toestellen met een full hd-paneel beschikbaar. Met de helderheid van het paneel zit het wel goed: 429 candela per vierkante meter. Het contrast is door een wat hogere zwartwaarde met 933:1 niet enorm hoog, maar alles rondom de 1000:1 beschouwen we als goed, in ieder geval voor een lcd-paneel. 

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Kijken we naar de schermmetingen, dan zien we dat hier nog wel iets te winnen valt als het gaat om de kalibratie. De kleuren zitten in het algemeen niet enorm goed op hun plek, wat bij groen, blauw en cyaan tot zichtbare kleurfouten leidt. Het witpunt zit daarnaast te veel richting magenta, wat voor een kleurzweem zorgt. Kijken we naar het grijsverloop, dan zien we ook daar een overduidelijke kleurzweem, maar dan nu richting rood/blauw. Die kleuren zijn extreem oververtegenwoordigd, terwijl groen nagenoeg wegvalt.

Het paneel van deze Wileyfox Swift 2 is dus zeker geen topper. Dit soort afwijkingen zijn echter eerder regel dan uitzondering in dit segment, dus heel erg zwaar zullen we er niet aan tillen. Toch zijn er ook in dit segment zeker toestellen die het beduidend beter doen, waaronder de eerste Swift en de Spark + van hetzelfde merk.

Camera

Tijdens de aankondiging van de Swift 2 legde Wileyfox behoorlijk wat nadruk op de camerasensor van de hoofdcamera achterop. Dit is namelijk de S5K3P3-sensor van Samsung, die gebruikmaakt van Samsungs eigen ISOCELL-technologie. Deze sensor werd vorig jaar pas door Samsung op de markt gebracht en was gericht op high-end-toestellen. Dat maakt het op zich natuurlijk knap dat Wileyfox hem net iets meer dan een jaar later al in een betaalbaar toestel heeft weten te stoppen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat fabrikanten niet in de rij stonden om hem in high-end toestellen te stoppen. Dat laatste lijkt in ieder geval zo te zijn, want 16MP-camera's zijn zeker niet alomtegenwoordig op het moment.

De gekozen sensor heeft een pixelgrootte van 1 micron. Dat lijkt op het eerste gezicht aan de kleine kant, maar het verhaal is dat de ISOCELL-technologie van Samsung crosstalk tussen pixels drastisch reduceert en dat de sensor ondanks de kleine pixelgrootte toch veel licht op kan vangen. Een voordeel van de kleinere pixels is dat de sensor en de module als geheel kleiner gemaakt kan worden dan het geval is bij grotere pixels, waardoor er geen sprake is van een 'camerabobbel'. Over de gebruikte lens hebben we helaas geen informatie kunnen achterhalen.

De beloftes zijn dus fraai, in de praktijk zijn we er een stuk minder over te spreken. We hebben de camera van de Swift 2 Plus getest op een grijze dag overigens, niet de eenvoudigste omstandigheden. In de automatische stand komen er nauwelijks bruikbare foto's uit. Stel je scherp op de lucht, dan zie je van de rest van het plaatje veel te weinig, andersom krijg je een extreem uitgebeten lucht. Zeker in dit soort omstandigheden kun je niet zonder hdr bij deze camera. Deze schakelt hij niet automatisch in overigens. De foto's die zijn geschoten met hdr ingeschakeld zijn zichtbaar beter, maar echt wild worden we daar toch nog niet van. Daarnaast zien we richting de linkerkant van het plaatje duidelijk onscherpte, waarschijnlijk veroorzaakt door de lens. Onder de streep vinden we deze camera niet noemenswaardig beter dan die in de eerste Swift.

Hieronder twee na elkaar gemaakte foto's, waarbij we achtereenvolgens op de lucht en op de struiken scherpstellen:

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Hieronder nog een keer hetzelfde in een andere situatie, waarbij we eerst op de boom voor ons en daarna op de lucht hebben scherpgesteld. Bij de twee laatste foto's hebben we dezelfde scherpstelpunten gekozen, met als verschil dat hdr ingeschakeld is:

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Cyanogen OS 13

Een van de speerpunten van Wileyfox was en is dat het haar toestellen levert met Cyanogen OS. Op de Swift 2 Plus is versie 13 geïnstalleerd, dat is gebaseerd op Android 6.0.1 en er veel zaken een op een overgenomen heeft. Cyanogen OS levert een in het algemeen prettig cleane en goed bruikbare interface, naar onze mening. Uiteraard is de aanpasbaarheid van het besturingssysteem een leuke extra en doet Cyanogen net wat meer op het gebied van privacy (bijvoorbeeld Truecaller) en security dan Android standaard doet.

Op dit moment is het de vraag hoe Wileyfox om zal gaan met de recente koerswijziging van Cyanogen richting een modulaire benadering van dit besturingssysteem. De versie van Cyanogen die op de Swift 2 Plus is geïnstalleerd, is al MOD Ready, dus hier kun je al door derden geproduceerde mods op installeren. Tijdens de introductie van de Swift 2 en Swift 2 Plus werd ons in ieder geval verzekerd dat de eindgebruiker niet de dupe gaat zijn van deze koerswijziging van Cyanogen. Tijdens de presentatie en gesprekken achteraf kregen we sterk de indruk dat men bij Wileyfox van plan is om zelf van dit soort mods te gaan ontwikkelen. Er zijn op dit moment al enkele mods beschikbaar voor de Swift 2 Plus, waaronder de lock screen mod, waarmee je in potentie het lock screen een stuk krachtiger kunt maken.

Hieronder zie je een selectie screenshots van de interface.  

Specificaties

Algemeen
 
MerkWileyfox
ProductnaamSwift 2 Plus Blue
ProductcodeWFSW2P5026-08
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.1
Geheugen
Werkgeheugen3072 MB
Opslaggeheugen32 GB
Beschikbaar opslaggeheugen23.8 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5 inch
Schermresolutie1280x720
Pixeldichtheid294 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 430
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 11400 MHz
Aantal cores cluster 18
Snelheid cluster 21400 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 505
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)16 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x1080
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeMicrosim/Nanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd23 uur
Stand-by tijd180 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2700 mAh
AccutypeLi-Ion
Snellaad-techniekQuick Charge 3.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 4 (802.11n)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.1
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte144.08 mm
Breedte72.22 mm
Dikte9.25 mm
Gewicht150 gram
KleurBlauw
Functionaliteit
GPS
Elektronisch kompas
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties (Geekbench en PCMark)

We hebben de Wileyfox Swift 2 Plus vergeleken met de betaalbare toestellen in onze round-up van vorige maand, aangevuld met enkele modellen die ongeveer in dezelfde prijsklasse zitten. Met de rekenkracht zit het wel snor, zoveel is duidelijk.

Grafische prestaties (3DMark en GFXBench)

We hebben uiteraard ook gekeken wat de stand van zaken is bij de deelnemende toestellen als het gaat om de grafische rekenkracht. Ook hier relatief solide prestaties voor de Wileyfox Swift 2 Plus. 

Accuduur

Accuduur is voor veel mensen waarschijnlijk een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Om dit te testen hebben we zowel een lichte als een zware accutest uitgevoerd op de toestellen. Hier zien we een duidelijk verschil in prestaties, relatief gezien. Bij de lichte test doet de Wileyfox Swift 2 Plus het uitstekend, bij de zware een stuk minder. In onze ervaring zegt de lichte test meer over de prestaties in de praktijk dan de zware overigens. Dat is dus goed nieuws voor de Swift 2 Plus.  

Conclusie

Met de Swift 2 Plus heeft Wileyfox een naar onze mening fraai toestel op de markt gebracht, dat goed is gebouwd en voorzien is van het goed functionerende Cyanogen OS, dat met behulp van mods nog verder uitgebreid kan worden in de toekomst. De toevoeging van een vingerafdruklezer is een aardige extra en ook de keuze voor usb type-c geeft aan dat Wileyfox de ontwikkelingen op de smartphonemarkt serieus neemt. De dual-sim-mogelijkheid zal voor een bepaalde groep gebruikers ook zeker interessant zijn. Het paneel is in het algemeen niet slecht, al zijn de afwijkingen bij het grijsverloop wel aan de gortige kant. De accuduur van het toestel is ten slotte bovengemiddeld. Het is Wileyfox alleen niet gelukt om een camera in het toestel te stoppen waarmee je in alle omstandigheden goed uit de voeten kunt. Dat is op zich jammer, maar niet zeldzaam in deze prijsklasse. Voor een wat betere camera moet je in de regel een treetje hoger op de prijsladder gaan kijken.

Al met al doe je aan de Wileyfox Swift 2 geen slechte koop als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor een nieuwe smartphone. Kijkend naar wat er rond het prijspunt van 239 euro zoal nog meer te koop is, komen we dan uit bij de Honor 5C. Qua hardware is het een beetje stuivertje wisselen tussen de twee. De Wileyfox Swift 2 Plus heeft meer werkgeheugen en 32 in plaats van 16 GB interne opslag, terwijl de Honor juist weer een full hd-paneel heeft tegenover het hd-paneel van de Wileyfox. De Honor is daarnaast ook meerdere tientjes goedkoper, een behoorlijk verschil op dit prijspunt (zo'n 10 procent). Wij vinden de software van Wileyfox een stuk prettiger in gebruik, maar dat is voor een belangrijk deel een subjectief oordeel. Uiteindelijk is het wat ons betreft lood om oud ijzer welke van de twee je koopt. Eerder gaven we de Honor 5C al een Excellent Choice Award, dus dan krijgt de Wileyfox Swift 2 Plus deze ook. Vind je een in alle gevallen bruikbare camera belangrijk, dan doe je er goed aan om nog even door te sparen en in de prijsklasse van de Moto G4 Plus (ongeveer 270 euro) te gaan kijken.  


Wileyfox Swift 2 Plus 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Wileyfox Swift 2 Plus Blue

Wileyfox Swift 2 Plus Blue

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

159,00 €

1 winkel
0
*