Sony ZD9 vs A1: High-end LCD versus OLED

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoe helder is helder genoeg?
 3. 3. Sony ZD9 uiterlijk en aansluitingen
 4. 4. Sony A1 uiterlijk en aansluitingen 
 5. 5. Smart TV met Android TV
 6. 6. Beeldkwaliteit: metingen
 7. 7. Beeldkwaliteit in de praktijk
 8. 8. Geluidskwaliteit
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 68 reacties

Sony A1 uiterlijk en aansluitingen 

Waar het uiterlijk van de ZD9 in dienst lijkt te staan van de functie van het toestel, heeft Sony er bij de A1 OLED duidelijk meer prioriteit aan gegeven om het toestel qua design écht uniek te maken. Dat is goed gelukt. Recht van voren bekeken zie je feitelijk alleen het OLED paneel, omgeven door een zeer dunne, zwarte rand. De A1 staat namelijk niet op een een voet, maar het scherm rust op de ondergrond, terwijl een kickstand aan de achterkant ervoor zorgt dat de televisie in evenwicht blijft. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het scherm licht achterover helt. Dat leek ons in eerste instantie niet zo'n fijn idee, maar in de praktijk blijkt dit best goed uit te pakken, zolang de televisie op een laag meubel geplaatst wordt. 

Sony Bravia KD-65A1

Aan de achterzijde is de A1 net als aan de voorzijde voorzien van een glasplaat, die wordt onderbroken door een horizontale balk net boven het midden van het scherm. De balk bevat zowel aan de linker als aan de rechterkant twee spreekspoelen, die het OLED paneel kunnen laten trillen om zo geluid te produceren. De A1 OLED maakt dus geen gebruik van traditionele luidsprekers, maar gebruikt het scherm zélf als geluidsbron. Meer hierover verderop in deze review. 

Sony Bravia KD-65A1

De scharnierende kickstand achter het scherm is voorzien van een gestoffeerde afdekkap en biedt ruimte aan alle elektronica en de aansluitingen van de televisie. De kickstand is dus ook niet afneembaar. Als je de A1 OLED wilt ophangen is dat mogelijk door de kickstand plat tegen het scherm aan te klappen, maar helemaal plat tegen de muur kan de televisie dus niet gehangen worden. Als we de afdekkap verwijderen, zien we aan de bovenkant van de stand een kleine (sub)woofer die de weergave van de lage tonen voor zijn rekening neemt, terwijl helemaal onderin de stand alle aansluitingen zijn verwerkt.

Sony Bravia KD-65A1

We vinden hier twee SAT-i ingangen, een gecombineerde digitaal/analoge kabel en antenneaansluiting, een LAN-poort, optische digitaal audio uit, AV-in, vier HDMI-aansluitingen, drie USB-poorten en een hoofdtelefoonuitgang. Alle aansluitingen wijzen naar beneden, waardoor het ook bij deze televisie mogelijk is om de kabels achter de afdekkap, onzichtbaar naar de onderkant van de voet te geleiden. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Android TV
Niet verkrijgbaar
Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Full LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*