Sony ZD9 vs A1: High-end LCD versus OLED

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoe helder is helder genoeg?
 3. 3. Sony ZD9 uiterlijk en aansluitingen
 4. 4. Sony A1 uiterlijk en aansluitingen 
 5. 5. Smart TV met Android TV
 6. 6. Beeldkwaliteit: metingen
 7. 7. Beeldkwaliteit in de praktijk
 8. 8. Geluidskwaliteit
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 68 reacties

Smart TV met Android TV

Beide televisies maken zoals gezegd gebruik van dezelfde achterliggende hardware en aansturing, wat dus ook betekent dat beide hetzelfde Android TV besturingssysteem gebruiken. Hoewel Android 7 inmiddels beschikbaar is, beschikken beide toestellen op het moment van schrijven nog over versie 6. Een update naar Android 7 - met voordelen zoals ondersteuning voor picture-in-picture, meerdere accounts en uitgebreidere HDR-ondersteuning - zou overigens wel moeten komen, al is vooralsnog onduidelijk wanneer.

Beide toestellen hebben een Mediatek MT5891 Soc, een quad-core ARM processor met vier Cortex-53 cores en een Mali T860 GPU. De tv's bevatten 2 GB RAM en 8 GB opslaggeheugen. Hoewel deze SoC sneller is dan die uit goedkopere Android TV modellen, blijft het geen hardloper en dat is jammer. Speel je graag 3D games, dan zijn de prestaties van beide televisies nog altijd duidelijk ondermaats. Ook het scrollen door de menu's en het opstarten van apps gaat bij deze high-end televisies nog altijd aanzienlijk minder vloeiend en snel dan bij Nvidia's Shield box, die ook gebruik maakt van Android TV, maar hierbij wordt aangedreven door een aanzienlijk snellere Tegra X1 SoC. Waarom maken we deze vergelijking? Omdat zowel de ZD9 als de A1 ronduit prijzige apparaten zijn, en we bij televisies van deze statuur eigenlijk meer zouden verwachten.

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

Qua opzet en features biedt Android TV op de Sony ZD9 en A1 OLED wat we van Android TV gewend zijn. Het hoofdscherm is opgedeeld in horizontale rijen met apps en snelkoppelingen. Fabrikanten hebben slechts zeer beperkt invloed op de layout, en Sony's eigen inbreng beperkt zich dan ook tot een sectie met 'Aanbevolen Apps' waarin we onder andere Netflix, Amazon Video, Kijk (SBS-gemist), NOS, Pathe, Videoland en Film1 terugvinden. RTL XL ontbreekt helaas.

Uiteraard is het het ook mogelijk om apps uit de Google Play store te downloaden, al is het aanbod helaas nog altijd beperkt, en het lijkt bovendien ook niet snel te groeien. Voor liefhebbers is het mogelijk om bijvoorbeeld de Kodi mediaspeler te installeren en er is ook een redelijk aanbod aan (betaalde) games, maar het aanbod is veel beperkter dan dat voor Android smartphones en tablets.

Als onderdeel van het Android TV platform is de televisie voorzien van een ingebouwde mediaspeler, maar zoals gezegd kan je er ook voor kiezen om een andere mediaspeler zoals Kodi of VLC te installeren. De standaard mediaspeler werkt prima en biedt ondersteuning voor alle relevante audio- en videoformaten, inclusief ondersteuning voor HDR.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Android TV
Niet verkrijgbaar
Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Full LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*