Sony ZD9 vs A1: High-end LCD versus OLED

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoe helder is helder genoeg?
 3. 3. Sony ZD9 uiterlijk en aansluitingen
 4. 4. Sony A1 uiterlijk en aansluitingen 
 5. 5. Smart TV met Android TV
 6. 6. Beeldkwaliteit: metingen
 7. 7. Beeldkwaliteit in de praktijk
 8. 8. Geluidskwaliteit
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 68 reacties

Beeldkwaliteit: metingen

Zoals altijd hebben we niet alleen real-world film- en videobeelden bekeken, maar uitgebreide metingen uitgevoerd om de beeldkwaliteit van de televisie te kunnen beoordelen. Die metingen doen we met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter, die wij voor elke test kalibreren met behulp van een X-Rite i1 Display 2 spectrofotometer. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal CalMAN 5. We meten de prestaties van de televisie zonder televisies eerst de kalibreren, maar we kiezen wel voor de beeldmodus die de beste beeldkwaliteit levert. 

Sony ZD9

Voor zowel de ZD9 als de A1 oled geldt dat de televisies in de 'Bioscoop Pro' modus de beste beeldkwaliteit leveren. In deze modus worden (vrijwel) alle beeldoptimalisaties uitgeschakeld, wat resulteert in zéér goede beeldweergave. Het native contrast, zonder hulp van de geavanceerde local dimming die deze televisie biedt, komt uit op een prima score van 4794:1 bij een maximale helderheid van net iets meer dan 200 cd/m². Schakelen we local dimming in, dan verdubbelt het contrast ruim naar bijna 12:000:1, omdat het scherm in ruim 600 zones kan dimmen en zwart op deze manier bijna helemaal zwart kan laten zijn.

Kijken we naar de meetresultaten voor het grijsverloop en de kleurweergave, dan zien we scores waar we erg vrolijk van worden. Afwijkingen van de gewenste waarden worden weergegeven middels de Delte E aanduiding, waarbij een hoger getal een grotere afwijking betekent. Als vuistregel geldt dat Delta E waarden onder 3 als zeer goed bestempeld mogen worden, omdat kleine afwijkingen voor het menselijk oog feitelijk niet waarneembaar zijn. Scores tot 5 gelden als acceptabel, terwijl alles hoger dan 10 gewoon slecht is.

Zowel de grijs- als de kleurweergave van de ZD9 valt in de zeer-goed categorie. De gemiddelde Delta E op het grijsverloop is 1,8, terwijl de gemiddelde kleurfout bij het meten van de primaire en secundaire kleuren uitkomt op een eveneens uitstekende 2,5. Bij de ColorChecker test, waarbij een groot aantal veelvoorkomende kleuren worden gemeten, noteert de ZD9 een gemiddelde Delta E van 3,9, met uitschieters tot 7,8.

Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

Sony A1

De KD-65A1 oled laat in sdr-modus een vergelijkbaar beeld zien. Ook deze televisie presteert het beste in de Cinema Pro modus. Het belangrijkste verschil tussen de twee toestellen is de helderheid: waar de ZD9 in deze modus 200 cd/m² produceert, blijft de A1 op de helft daarvan steken. Bij deze helderheid is de televisie in staat een lineair helderheidsverloop te realiseren.

Kijken we naar de meetresultaten, dan zien we bij het grijsverloop een gemiddelde Delta E van 1,8 voor het grijsverloop en 1,3 voor de primaire en secondaire kleuren. Ook bij de ColorChecker laat de A1 extreem goede scores zien, met een gemiddelde Delta E van 1,4 en een maximale fout van 2,7. Spectaculair goed dus.

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

HDR-metingen

In hdr-modus zien we dat de ZD9 écht uitblinkt als het om helderheid gaat. Bij een wit vak dat 10% van het beeld beslaat op een zwarte achtergrond, laat de ZD9 een maximale helderheid noteren van maar liefst 1918 cd/m², de hoogste waarde die wij ooit hebben gemeten. Met local dimming ingeschakeld komen we in hdr-modus uit op een contrast van 76.111:1, een onwaarschijnlijk hoge waarde voor een lcd-televisie. Als een groter deel van het scherm helder weergegeven moet worden neemt de maximale helderheid bij de ZD9 overigens wel wat af: bij een wit vlak dat 50% van het beeld beslaat is de helderheid 1050 cd/m², terwijl een compleet wit beeld met 806 cd/m² wordt weergegeven.

Bij de A1 oled ligt de helderheid in hdr-modus uiteraard een stuk lager. In de 'Cinema Home'  stand meten we maximale 721 cd/m², wat afneemt naar 235 en 163 cd/m² wanneer het scherm respectievelijk voor 50 of 100% wit wordt weergegeven.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Android TV
Niet verkrijgbaar
Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Full LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*