Sony ZD9 vs A1: High-end LCD versus OLED

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoe helder is helder genoeg?
 3. 3. Sony ZD9 uiterlijk en aansluitingen
 4. 4. Sony A1 uiterlijk en aansluitingen 
 5. 5. Smart TV met Android TV
 6. 6. Beeldkwaliteit: metingen
 7. 7. Beeldkwaliteit in de praktijk
 8. 8. Geluidskwaliteit
 9. 9. Conclusie
 10. 2 besproken producten
 11. 68 reacties

Beeldkwaliteit in de praktijk

De onze metingen laten zien dat beide schermen in sdr-modus, bij weergave van normale televisiesignalen, streams en blu-rays beide zéér goede beeldkwaliteit bieden, waarbij de A1 oled nog net wat nauwkeuriger is dan de ZD9, terwijl die laatste wel duidelijk helderder is. Wanneer de X-tended Dynamic Range functie wordt ingeschakeld 'rekt' de televisie het contrast van het inkomende signaal op, waardoor de helderheid in de 'Bioscoop Thuis' modus oploopt tot ruim 660 cd/m². Dat is prima om zelfs overdag in een ruimte met zonlicht prima tv te kunnen kijken. De A1 blijft bij dezelfde instellingen steken op 140 cd/m².

De geavanceerde local dimming van de ZD9 blijkt in de praktijk bovendien érg goed te werken. Doordat direct achter het scherm ruim 600 leds zijn geplaatst die individueel gedimd kunnen worden, is het contrast voor lcd-begrippen onovertroffen. Ook het native contrast van het gebruikte lcd-scherm is érg goed, wat resulteert in beelden die tegelijkertijd zéér helder kunnen zijn, maar ook een prima zwartwaarde hebben. Recht van voren bekeken is de beeldkwaliteit van de ZD9 hierdoor verbluffend goed, zeker in HDR-modus waar de extreem hoge helderheid zorgt voor een echte wow-factor. De ZD9 moet wel punten inleveren als het scherm onder een hoek wordt bekeken. Net als alle andere pva-gebaseerde lcd-schermen neemt het contrast dan af, waardoor de werking van de local dimming ook duidelijker zichtbaar wordt, en bij overgangen met een groot contrast (kleine) halo's zichtbaar worden rond heldere elementen. Recht van voren is van halo's slecht zeer beperkt sprake, wat een groot compliment is voor de manier waarop Sony de local dimming van deze televisie heeft ontworpen. Onderstaande video laat een tech-demo zien, waarbij Sony engineers een deel van het lcd-scherm 'open' zetten, waardoor de werking van de local dimming zichtbaar is. 

De beeldkwaliteit in hdr-modus is bij beide televisies zéér goed, waarbij wederom geldt dat zowel de ZD9 als de A1 hun eigen sterke en zwakke punten hebben. De ZD9 biedt met zijn enorme piekhelderheid de meeste impact. Highlights spatten bij deze televisie echt van het scherm, geen enkele andere televisie kan hier op dit moment aan tippen. Daar komt bij dat de ZD9 ook bij hoge helderheden nog volledige kleurverzadiging kan realiseren, terwijl oled-televisies aan verzadiging inboeten als de helderheid toeneemt.

Daar staat tegenover dat hdr-films in de praktijk vaak een lage gemiddelde helderheid hebben, en de A1 oled juist in donkere scenes optimaal in zijn element is. Dankzij de oled-technologie is de zwartweergave van dit scherm echt perfect, en ook de bijna-zwartweergave is bij dit scherm heel goed in orde. De ZD9 doet het zoals gezegd ook erg goed dankzij de goed werkende local dimming, maar bij grote helderheidsovergangen zijn bij deze lcd-televisie wel lichte halo's zichbaar.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Bravia KD-65A1

Sony Bravia KD-65A1

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • OLED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Android TV
Niet verkrijgbaar
Sony Bravia KD-65ZD9

Sony Bravia KD-65ZD9

 • 65 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Full LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*