Apple MacBook Pro 13.3 review: nieuw begin

104 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Rondom, scherm en toetsenbord
 3. 3. Techniek
 4. 4. PowerMark Accutest 
 5. 5. 3DMark 
 6. 6. Windows Prestaties: Cinebench R15
 7. 7. Windows Prestaties: PCMark 8
 8. 8. Windows Prestaties: Storage 
 9. 9. Specificaties en prestaties
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 104 reacties

Rondom, scherm en toetsenbord

Nadat Apple deze nieuwe MacBook Pro presenteerde vielen velen over het bedrijf heen vanwege het beperkte aantal aansluitingen: deze versie heeft er zelfs maar drie. Twee hiervan zijn Type-C USB-poorten en bieden Thunderbolt 3, de derde is een plug voor de headset. Beide Type-C poorten kunnen ook dienen als voedingsaansluiting. 

Er zijn geen 'klassieke' USB Type-A aansluitingen meer. Apple levert zelfs geen verloopkabeltje naar de klassieke USB-aansluiting mee, zoals we bij sommige andere merken zien. Dat is op zijn minst wennen, want er zijn nog maar weinig apparaten die werken met deze aansluiting. Je moet dus ‘cold turkey’ over naar de nieuwe aansluiting. 

De vraag is hoe lang het probleem van de beperkte bruikbaarheid van de USB-C-aansluitingen blijft bestaan. Hoe sneller deze technologie de standaard wordt, hoe korter de pijn zal duren. De aanwezigheid van Thunderbolt 3 is in elk geval een voordeel. De aanwezige aansluitingen zijn geschikt voor (heel) snelle randapparatuur, maar ook voor gewone USB-verbindingen. Daarnaast kan je via deze weg schermen aansluiten, dankzij de DisplayPort-compatibiliteit. Daarvoor is uiteraard wel een verloopkabel nodig, die Apple wederom niet meelevert.

Aan de werkomgeving valt direct het enorme touchpad op. Apple heeft gelukkig goede handpalmdetectie ingebouwd, waardoor de cursor geen onverwachte bewegingen maakt als je per ongeluk het touchpad aanraakt. Ook wordt gebruikgemaakt van de Force-touchtechniek, waarmee je in MacOS soms net wat extra functionaliteit hebt. In de praktijk werkt het erg prettig.

Het toetsenbord vereist meer gewenning, want het maakt gebruik van een vernieuwde variant van het vlindermechanisme dat ook op de MacBook Retina wordt gebruikt. De aanslag is daardoor een stuk minder diep dan we zien bij andere laptops, inclusief de vorige generatie van de MacBook Pro. Wat ons betreft is er prima mee te werken, al is het wel een dagje wennen. 

Apple MacBook Pro 13.3 (MLL42N/A)

Een van de bekende pluspunten van een MacBook Pro is het scherm. Dat is en was altijd al een van de best presterende schermen in deze klasse. Er is gekozen voor een 13,3 inch groot scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels en dat zorgt voor erg scherp beeld. Hoewel het scherm ontspiegeld is en minder glimt dan dat van sommige andere laptops met een 'glare' scherm, is de glanzende afwerking toch af en toe irritant, en dat is dan ook het voornaamste nadeel van het scherm. 

Apple MacBook Pro 13.3 (MLL42N/A)

Uiteraard hebben we ook dit scherm weer uitgebreid gemeten met behulp van de SpectraCal Calman 5-software. De testresultaten zijn overwegend zeer goed. Zoals bekend maakt Apple gebruik van de DCI P3 kleurruimte, die groter is dan de doorgaans gangbare sRGB-standaard. Het resulteert in meer verzadigde, levendiger kleuren. Onze meting laat zien dat de kleurruimte netjes wordt afgedekt, maar ook verder is het een fenomenaal beeldscherm. De maximale helderheid van 493 cd/m² is extreem hoog, terwijl de zwartwaarde van 0,37 cd/m² behoorlijk conform de verwachting is voor deze techniek. Het resulterende contrast van 1331:1 is uitstekend. Ook de gammawaarde van 2,29 is prima, terwijl de kleurafwijking van slechts 1,5 extreem laag is. Ook de grijsafwijking van 3,3 is keurig. De kleurtemperatuur is met iets meer dan 6600 K eveneens mooi neutraal. Kortom, Apple maakt zijn reputatie voor zeer goede beeldkwaliteit helemaal waar met dit scherm.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple MacBook Pro 13.3 (MLL42N/A)

Apple MacBook Pro 13.3 (MLL42N/A)

 • Intel Core i5 6360U
 • 8 GB
 • 13.3 inch
 • 2560x1600
 • Intel Iris Graphics 540
 • 256 GB
 • Qwerty
 • 1.37 kg
 • Mac OS
Niet verkrijgbaar
0
*