Geheugenscaling in games: een snellere kit nuttig voor gamers?

115 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. De test
  3. 3. Nut in een aantal games
  4. 4. Met een langzamere videokaart
  5. 5. En op 4K?
  6. 6. Conclusie
  7. 115 reacties

Inleiding

Binnenkort lees je op Hardware.Info een uitgebreide test van verschillende geheugenmodules. Ongetwijfeld zal de discussie of sneller geheugen ook voor betere prestaties in games kan zorgen snel weer oplaaien. Gewapend met verschillende processors en videokaarten zijn wij op onderzoek uitgegaan.

Over het nut van méér geheugen bestaat al jaren consensus: dat is altijd beter. Voor gaming zien we de ‘standaardcapaciteit’ het laatste jaar verschuiven van 8 naar 16 GB, terwijl bijvoorbeeld videobewerkers of gebruikers van virtuele machines vaak voor nog veel meer RAM gaan.

Het nut van hogere geheugensnelheid daarentegen is minder duidelijk. Al jarenlang komt uit verschillende tests, waaronder die van Hardware.Info, dat je niets merkt van een hogere snelheid, behalve in enkele specifieke geheugenbenchmarks. Goedkope modules met bescheiden klokfrequenties zijn dan ook het populairst. Dit soort tests hebben we echter niet gedaan met de nieuwste generatie Intel-processors (Skylake) en net als onze lezers zagen we her en der publicaties, waaronder op YouTube, opduiken die stelden dat sneller geheugen op zo’n modern platform wel degelijk tot aantoonbare prestatieverbeteringen in games kan leiden. Dat wilden we natuurlijk graag verifiëren.

DDR4-geheugen is beschikbaar in vele snelheden, van 2133 MHz tot boven de 4000 MHz. Als je op zoek gaat naar een 16GB-kit bestaande uit twee modules, ben je in het eerste geval zo’n 100 euro kwijt. Een setje met een kloksnelheid van 3200 MHz kost al gauw twee tientjes meer, terwijl de prijs daarna omhoog schiet: 3600 MHz krijg je vrijwel niet voor minder dan 170 euro, 4000 MHz gaat zelfs over de 200 euro heen. De grote vraag is natuurlijk of je daar wat mee opschiet.

Maakt sneller geheugen verschil?

0