Multimonitor tools review: Orde op de desktop

35 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. AquaSnap
  3. 3. DisplayFusion
  4. 4. Ultramon
  5. 5. Dual Monitor Tools
  6. 6. MurGeeMon
  7. 7. Actual Multiple Monitors
  8. 8. Conclusie 
  9. 9. Reacties

Inleiding

Op de redactie van Hardware.Info heeft bijna iedereen wel meer dan een scherm voor de neus staan. Ideaal als je veel verschillende toepassingen gebruikt. Gezien de lage prijzen hoeft een mooie multimonitoropstelling zeker niet duur te zijn. Om die optimaal te benutten, kan een stukje software handig zijn. We bespreken in dit artikel zes opties daarvoor.

Veel ruimte voor je bureaublad is ideaal, maar helaas is Windows niet ontworpen om al die ruimte comfortabel te gebruiken. Als je intensief gebruikmaakt van extra schermen en/of hoge resoluties, is wat extra gereedschap meer dan handig. Vroeger besteedde de oude concurrent van AMD en Nvidia, Matrox, veel aandacht aan deze mogelijkheden. Helaas richt dit bedrijf zich tegenwoordig alleen nog maar op gespecialiseerde oplossingen, zoals videokaarten waar je maar liefst negen monitoren op kunt aansluiten.

Windows zelf

Wil je meer mogelijkheden hebben dan moet je je toevlucht nemen tot andere tools. Daarvan bespreken we er in dit artikel in totaal zes, maar Windows heeft standaard ook een paar handige foefjes aan boord. Met sneltoetscombinaties met de Windows-toets kan je schermen snel manipuleren. In de tabel op deze pagina vind je deze combinaties overzichtelijk op een rijtje.

Wil je meer, dan is het handig om te weten, dat veel monitorfabrikanten bij luxere beeldschermen software leveren om effectief gebruik te maken van alle werkruimte. Volstaat die ook niet, dan is er een aardig aanbod aan programma’s dat hierop bedacht is.

Toetscombinatie Resultaat
Windows + pijl links Venster naar scherm links
Windows + pijl rechts Venster naar scherm rechts
Windows + pijl omhoog Venster maximaliseren, bovenaan scherm
Windows + pijl omhoog Venster maximaliseren, onderaan scherm
Windows + M Vensters minimaliseren op het huidige bureaublad
Windows + , Spieken op de desktop
Windows + Shift+M Vensters terugzetten vanuit minimaliseren

AquaSnap

Aquasnap is het eerste dat we hiervan bespreken. Hiermee krijg je meer mogelijkheden dan alleen de standaard AeroSnap-mogelijkheden van Windows, waarmee je een venster eenvoudig langs de rand van het scherm kunt neerzeten. AquaSnap biedt een behoorlijk grotere trukendoos. Een functie waar we al meteen blij van worden is dat als je een venster verschuift, dit dankzij AquaGlass doorzichtig wordt en je kunt zien wat er zich achter het venster bevindt. Erg handig is ook dat je niet zoals bij AeroSnap beperkt bent tot de randen van de schermen om vensters ‘aan te bevestigen’. Bij AquaSnap kan je ook de randen van vensters ‘magnetisch’ maken en daar vervolgens andere vensters op uit te lijnen.

Het is zeker de moeite waard om je even te verdiepen in AquaSnap om het echt goed te leren kennen. Het softwarepakketje heeft namelijk ook een groot aantal keyboardshortcuts waarmee je na het indrukken van Windows-Del bijvoorbeeld een scherm minimaliseert en met Windows-Escape kun je een scherm sluiten. Docken bovenaan is Windows-Home en bovenaan-rechts is Windows-Up.

AquaSnap is gratis voor persoonlijk gebruik, maar ontbeert dan wel de multimonitorondersteuning. De betaalde versie heeft die wel, en kost slechts 9 dollar.Klik hier om naar de website van DisplayFusion te gaan.


De doorzichtige vensters zijn een handige feature van AquaSnap.

DisplayFusion

Deze utility is al wat langer op de markt. Dat is te merken aan het feit dat men het nog erg belangrijk vindt dat het mogelijk is om een taakbalk op meerdere schermen te hebben, tegenwoordig een standaard feature van Windows 10. Het programma zit vol met handige foefjes. Zo kun je configureren dat een applicatie altijd op hetzelfde scherm opent: handig als je een vaste indeling wil gebruiken. Makkelijk is ook CTRL-Windows-X, waarmee je een venster naar een naastgelegen scherm kunt verplaatsen. DisplayFusion biedt zelfs een smartphone app, waarmee je op afstand vensters kunt besturen en een scherm kunt uitschakelen. Deze app is voor de meeste mobiele platformen beschikbaar. Naast iOS en Android is het er zelfs voor Windows Mobile. Zo heb je eigenlijk een afstandsbediening voor je monitor in handen.

DisplayFusion biedt een gratis 30 dagen proefversie. De gratis versie is heel erg beperkt. Een licentie voor de volledige versie is verkrijgbaar vanaf 25 dollar. Klik hier om naar de website van DisplayFusion te gaan.


DisplayFusion is relatief duur, maar biedt veel instelmogelijkheden.


DisplayFusion heeft ook een smartphone app om je scherm(en) op afstand te bedienen.

Ultramon

Ultramon is vergeleken met de andere utilities die we bekeken hebben wat ouderwetser. Officieel bestaat er nog geen Windows 10-versie van. Versie 3.3.0, die eigenlijk voor Windows 8 is bedoeld, werkt echter prima.

Het programma biedt je met twee extra knopjes in het titelgedeelte van het scherm de mogelijkheid om een venster naar een ander scherm te verplaatsen of het venster over meerdere schermen te maximaliseren. Heb je een heel grote opstelling, dan kan Ultramon ook uitkomst bieden. Standaard ondersteunt Windows namelijk tot negen monitoren, Ultramon kan er eentje meer besturen, tien dus.

Het programma heeft nog een andere functie die handig is voor professionals en dat is dat je inhoud van een scherm kunt spiegelen over meerdere schermen. Dat is handig voor een winkel of bij het geven van presentaties. Net als bij de andere utilities kun je ook werken met macro’s, die je echter wel zelf moet configureren.

Ultramon kun je 30 dagen gratis gebruiken. Daarna heb je een licentie nodig die 39,95 dollar kost.Klik hier om naar de website van Ultramon te gaan.


Met Ultramon kun je tot tien schermen besturen

Dual Monitor Tools

Bij de zoektocht naar handige programma’s voor dit artikel viel Dual Monitor Tools, een freeware programma, positief op. Een van de handige features van dit programma zijn de Magic Words, die je kunt gebruiken in de launcher waarin je snel een programma kunt opstarten. De launcher is via een toetscombinatie op te starten en vervolgens kun je direct een programma starten door het magic word te tikken. Helaas neemt het programma niet automatisch de geïnstalleerde programma’s in Windows over en moet je die zelf toevoegen als je die zo wilt opstarten.

Verder biedt Dual Monitor Tools de mogelijkheid om met toetscombinaties schermen te verplaatsen of te maximaliseren. Helaas moet je dat allemaal zelf configureren. Als je dus aan de slag wil gaan met deze utility moet je best wat tijd spenderen in het configureren. Aan de andere kant, het kost geen cent! Klik hier om naar de website van Dual Monitor Tools te gaan.


Dual Monitor Tools vergt best wat instelwerk, maar is geheel gratis.

MurGeeMon

Dit programma heeft een van de duidelijkste menu’s van de programma’s die we in dit artikel bekijken. Je kunt eenvoudig per scherm een achtergrond selecteren. Handig is ook dat je de muiscursor met een toetscombinatie in het midden van het scherm of op de laatste locatie van het scherm kunt krijgen. Daarnaast laat MurGeeMon je eenvoudig met behulp van een groot aantal toetscombinaties allerlei functies uitvoeren. Wel moet je zelf de combinaties configureren. Je hebt zelfs de mogelijkheid om twee verschillende sets te maken, bijvoorbeeld voor twee verschillende workflows.

MurGeeeMon is gratis als volledige versie te downloaden, maar de maker vraagt je om de software voor 5 dollar te registreren. Klik hier om naar de website van Murgeemon te gaan.


Vind je toetscombinaties handig, dan kun je je uitleven met MurgeeMon.

Actual Multiple Monitors

Uit de stal van DisplayLink, de fabrikant van USB videochips, komt Actual Multiple Monitors. Dit pakketje heeft een aantal leuke mogelijkheden. Zo kun je je desktop onderverdelen in een aantal virtuele schermen, waarin je binnen kaders vensters kunt vergroten en gebruiken. Ook kun je configureren dat een net opgestarte app altijd op een bepaald scherm terecht komt. Dat voorkomt het zoeken naar apps als je meerdere schermen tot je beschikking hebt. Verder krijg je een paar extra knopjes erbij waarmee je een venster naar een ander scherm kunt verplaatsen of kunt maximaliseren. Eveneens handig is de mogelijkheid van Actual Multiple Monitors om toepassingen in een groep van formaat te wijzigen of te verplaatsen. Net als sommige andere tools kan je ook met Actual Multiple Monitors het scherm spiegelen.

Actual Monitors is beschikbaar in een gratis 30 dagen proefversie, een volledige versie kost 23,83 euro. Tip: als je hem verwijdert, krijg je een aanbieding met 30% korting. Klik hier om naar de website van Murgeemon te gaan.


Actual Multiple Monitors is afkomstig van DisplayLink.

Conclusie 

Na het bekijken van een flink aantal verschillende tools om met verschillende monitoren te werken is duidelijk dat er veel keuze is op dit vlak. Het is vooral de vraag: waar ben je naar op zoek? Wil je vooral handige sneltoetsen hebben, dan is MurgeeMon een aanrader.

Met Dual Monitor Tools krijg je al direct veel mogelijkheden tot je beschikking, maar je moet wel veel zelf instellen. Het is echter geheel gratis, vandaar dat we dit pakket een Hardware.Info Great Value Award geven.  Van de betaalde pakketten is Actual Multiple Monitors erg gebruiksvriendelijk. De foefjes van AquaSnap zijn uitermate handig en het proberen waard. Ultramon is daarentegen meer bedoeld voor professionals met speciale eisen. Als we een voorkeur moeten uitspreken, komen we toch bij het relatief dure DisplayFusion uit, dat wat ons betreft een Hardware.Info Excellent Award krijgt. 


Dual Monitor Tools

DisplayFusion

0
*