Workshop: rgb-verlichting in de praktijk

25 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Rgb-verlichting op je bureau
  3. 3. Rgb-verlichting in je PC
  4. 4. Led-strip kiezen en voorbereiding
  5. 5. Plaatsen, aansluiten en instellen
  6. 6. Software
  7. 7. Alternatieven
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Reacties

Inleiding

Als liefhebber van verlichting in en om je pc, zijn er behoorlijk wat mogelijkheden. In deze workshop bespreken we hoe je te werk kan gaan en leggen we uit hoe je eventuele problemen de wereld uit helpt.

Wie het hardwarenieuws op Hardware.Info in de gaten houdt, weet dat vrijwel elke componentenfabrikant de afgelopen tijd producten met verlichting heeft geïntroduceerd. Zeker nu behuizingen met grotere, en steeds vaker glazen vensters in trek raken, kun je in elke productgroep wel een paar opties met rgb-verlichting vinden om in je systeem ten toon te stellen. Helaas gebruikt iedere fabrikant zijn eigen protocollen en software om deze led-verlichting aan te sturen, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet als je er zelf mee aan de slag wilt gaan. Gelukkig scheppen wij hier wat orde in de chaos.

Componenten versus randapparatuur

De wereld van rgb-verlichting is voorlopig opgedeeld in twee delen: componenten en randapparatuur. Ieder merk dat gaming-invoerapparatuur op de markt brengt, Logitech en Corsair voorop, timmert hard aan de weg als het om verlichting gaat. Wie een muis, toetsenbord en headset uit dezelfde serie heeft, kan de lichteffecten steeds vaker makkelijk synchroniseren. Het is natuurlijk wel zo mooi als al je rgb-producten tegelijkertijd hetzelfde doen, of zelfs op elkaar reageren. Een golfeffect dat van het toetsenbord overgaat naar de muis is bijvoorbeeld prima mogelijk in de meeste softwarepakketten.

Intern heb je, in elk geval in theorie, veel meer mogelijkheden, doordat er min of meer sprake is van een standaard. ASUS was de eerste fabrikant die moederborden uitrustte met een extra header om led-strips aan te sluiten, maar besloot in al zijn wijsheid om twee van de vier pinnen van de standaard connector voor dergelijke strips om te draaien. Andere fabrikanten hebben die header inmiddels overgenomen, maar nu zitten we dus wel met een probleem. ‘Gewone’ led-strips, die je online kunt bestellen maar ook bij de bouwmarkt kunt halen, hebben de volgende pinvolgorde: +12V-B-R-G. De header die je op moederborden tegenkomt is +12V-G-R-B. Hierdoor kloppen de kleuren niet als je de led-strip gewoon aansluit.


De pinvolgorde op de meeste led-strips is anders dan die van rgb-headers op moederborden.

Rgb-verlichting op je bureau

De wereld van verlichte randapparatuur is veel simpeler dan die van de componenten. Rgb-hardware van dezelfde fabrikant werkt doorgaans prima samen, producten van meerdere merken combineren kan niet zonder die samenwerking op te geven.

ASUS en Corsair zijn twee bedrijven die zowel interne als externe producten maken met rgb-verlichting Corsair heeft voor toetsenborden, muizen en hoofdtelefoons namelijk de Corsair Utility Engine, kortweg CUE, terwijl de kastverlichting aan wordt gestuurd via de Link-software. Er is geen mogelijk om die samen te laten werken of te synchroniseren, zelfs niet voor programmeurs die dit zelf zouden willen maken. Bij ASUS werkt de software inmiddels ook met de Strix-videokaarten, de Spatha-muis en het Claymore keyboard. 

Zolang het bij de apparatuur op het bureau blijft, hebben vrijwel alle fabrikanten van gaming-randapparatuur hun software op dit gebied inmiddels wel op orde. Over de software van Razer en Logitech zijn we het meest tevreden, al moeten we bij die van Razer de kanttekening blijven maken dat registratie vereist is om die te kunnen gebruiken. Roccat, Corsair en G.Skill volgen hier dicht op, maar hun pakketten zijn net wat minder gepolijst. Ook de software van SteelSeries is dik in orde. Voor Sharkoon en ASUS is er nog werk aan de winkel: er missen bepaalde functies of de omgeving werkt wat ons betreft niet helemaal logisch.

Cooler Master levert alleen met de MasterKeys L en S toetsenborden software mee; de overige modellen werken met ingewikkelde toetscombinaties om instellingen aan te passen. Volgens ons is dit een minder gebruiksvriendelijke oplossing, maar het heeft wel als voordeel dat de verlichting ook onder een ander besturingssysteem dan Windows kan worden gewijzigd.
Corsair, Logitech en Razer bieden voor rgb-verlichting de uitgebreidste oplossingen, inclusief mogelijkheden om de verlichting van verschillende producten samen te laten werken.

Cooler Master MasterKeys Pro L RGB MX Red
De werelden van verlichting in randapparatuur en in je PC zijn vooralsnog gescheiden.

Rgb-verlichting in je PC

Voor de verlichting in je PC zal je eerst moeten bepalen hoe je de rgb-verlichting in je systeem wilt aansturen. Het moederbord is de meest logische keuze, omdat vrijwel alle onderdelen hierop zijn aangesloten. ASUS, Gigabyte en MSI hebben inmiddels moederborden in hun assortiment die van rgb-verlichting zijn voorzien en ook extra led-strips kunnen aansturen.

Op dit moment is de combinatie van verlichting op je moederbord en led-strips het maximale dat praktisch haalbaar is. ASUS bied tegenwoordig ook de mogelijkheid om de verlichting van haar videokaarten, toetsenborden en muizen te synchroniseren. Er is helaas geen overkoepelende software die al die verschillende producten kan aansturen, waardoor je eindigt met veel verschillende programmaatjes die allemaal iets anders doen. Het is schier onmogelijk om die allemaal tegelijkertijd dezelfde effecten te laten weergeven.

Toch zijn we alweer een stap verder dan pakweg een jaar geleden, toen je nog losse apparaten als de NZXT Hue of Corsair Link Lighting Node nodig had om rgb-verlichting in je PC aan te sturen. De intrede van de rgb-headers op moederborden maakt die grotendeels overbodig. We hopen dat het een kwestie van tijd is voordat alle belangrijke componenten, in ieder geval per merk, met elkaar gesynchroniseerd kunnen worden als het op de verlichting aankomt. Eén standaard zou helemaal ideaal zijn, maar is voorlopig helaas nog een utopie. Logitech, Steelseries en Razer hebben weliswaar SDK’s of API’s beschikbaar, maar er is voor zover ons bekend geen software die deze kan combineren. Andere fabrikanten, zoals Corsair, bieden op dat gebied helemaal niets.

Led-strip kiezen en voorbereiding

Als je je kast van rgb-verlichting wilt gaan voorzien, begint het bij de keuze voor een led-strip. Vaak heb je daarbij de keuze tussen twee types: 3528 en 5050. Je kunt het beste een 5050-strip aanschaffen, want deze leds zijn groter en helderder. Ook verschilt het aantal leds per strip nogal eens. Bij strips van vijf meter kun je bijvoorbeeld kiezen uit 150 of 300 leds: de versie met de meeste leds geeft het best verdeelde licht en dus het mooiste resultaat.

Wil je het jezelf makkelijk maken, koop dan een kant-en-klare led-strip van bijvoorbeeld CableMod of Phanteks. Hierop is al een connector gesoldeerd, zodat het praktisch plug-and-play wordt. Phanteks verkoopt zelfs een startset, inclusief twee magnetische strips, dubbelzijdige tape en een verlengkabeltje om de afstand van de connector op je moederbord naar je kast te overbruggen.

Voorbereiden voor gebruik

Heb je een kant-en-klare led-strip gekocht die bedoeld is voor gebruik in een computer, dan kun je deze stap overslaan. Een standaard led-strip van de bouwmarkt zal echter geen connector hebben: die moet je er zelf aan solderen.
Let er hierbij op dat je de tweede en de vierde pin omdraait: de standaard volgorde op strips is +12V-B-R-G, terwijl de header op het moederbord de volgende pinvolgorde heeft: +12V-G-R-B. Je kunt de led-strip hiervoor doorknippen op de punten waar de vier koperen lijnen zichtbaar zijn – doorgaans is dit om de drie leds het geval. In het geval van een waterdichte led-strip zul je ook nog een stukje van de plastic bescherming moeten strippen. Je kunt hete lijm gebruiken om de banen na het soldeerwerk weer af te dekken.

Een extra punt van aandacht is dat je de connector nooit verkeerd om aan moet sluiten: als je 12 volt door de verkeerde pin jaagt, eindig je waarschijnlijk met een gefrituurde led-strip.


Door de andere pinvolgorde van de connector moet je bij gebruik van een standaard led-strip zelf solderen.

Plaatsen, aansluiten en instellen

Een goede vuistregel bij de plaatsing van de led-strips is dat ze nooit zichtbaar mogen zijn. Ze zijn eigenlijk te fel om direct in te kijken en een ‘uit het niets’ komende gloed wordt meestal als het mooiste gezien. Direct achter het zijpaneel aan het frame van je kast is dan ook een veel gekozen plaats – de randen van het venster verbergen dan de strip zelf.

Bij de meeste kant-en-klare strips krijg je een adapter om ze correct aan te sluiten op je moederbord. Je stopt dan eerst de rgb-kabel die bij je moederbord zat in de daarvoor bedoelde header, plugt daar de adapter in die groen en blauw omwisselt en steekt daar uiteindelijk de connector van je led-strip in. Als het nodig is kun je hiertussen nog een verlengkabeltje gebruiken. Als je de led-strip zelf hebt gemaakt volgens de instructies in stap 2, is de adapter niet nodig en kun je de strip (via een verlengkabel) direct aansluiten op de header.

Stel de verlichting in

Dan komt nu het leukste deel: het tunen van de verlichting naar je eigen wensen. Voor dit artikel sloten we onze led-strip aan op een ASUS Republic of Gamers Rampage V Edition 10-moederbord, dat zelf ook uitgebreide rgb-verlichting aan boord heeft. Daardoor hebben we de mogelijkheid om de lichteffecten te synchroniseren tussen de led-strip en de verlichting op het bord zelf.

De eerste paar modi spreken voor zich: constant aan, ‘ademen’, knipperen en kleuren afwisselen. Ook kun je kleur aan de hand van de CPU-temperatuur laten regelen. Vermeldenswaard is de mogelijkheid om verlichting te regelen op basis van de muziek die je afspeelt. Een demonstratie hiervan die we eerder maakten met het Maximus VIII Formula-bord kun je hieronder bekijken.

ASUS heeft echter niet stilgezeten en inmiddels een aantal effecten toegevoegd. De meest in het oog springende is het rainbow-effect, waarbij alle kleuren van de regenboog continu over het bord ‘rollen’. Daarnaast zijn de opties ‘comet’ (een bewegend licht met een spoor) en ‘flash and dash’ (snel uitdovende flitsen in één kleur) toegevoegd voor de verlichting op het bord.

Software

ASUS is duidelijk het voortvarendst bezig met de rgb-trend. Het is onder andere een uitgebreid certificeringsprogramma gestart, met de naam ‘ASUS Aura Ready’. Onder andere NZXT, Bitfenix en In Win werken zelfs aan volledige Aura Ready-behuizingen waarvan de rgb-verlichting direct te gebruiken is met de moederborden.

We hebben ook de software van Gigabyte getest, in combinatie met het X99-Designare EX-moederbord. Deze is duidelijk wat simpeler van opzet en kent maar drie effecten: constant aan, pulseren en bewegen op de muziek. Uiteraard kun je ook de kleuren en de snelheid instellen. Hoewel Gigabyte nog een inhaalslag moet maken als het om de functionaliteit gaat, werkt de software wel erg prettig. Vooral de kleurenkiezer, die in tegenstelling tot de Aura-software wijzigingen direct doorvoert, vinden we beter dan bij de concurrent.


De software om rgb-verlichting aan te sturen van ASUS (links) en Gigabyte.

Alternatieven

In dit artikel leggen we uit hoe je rgb-verlichting kunt aansluiten op een moederbord met een daarvoor bestemde header. Steeds meer gaming-borden krijgen zo’n connector en het zou ons verbazen als we die bij de volgende generatie niet op veel meer soorten borden terug gaan zien. Hoe dan ook: hoe kun je aan de slag met rgb zonder zo’n header op je bord?

NZXT biedt in dat geval een populaire kant-en-klaar oplossing in de vorm van de Hue+. Over deze set publiceerden we al eens een review op onze site. In het kort gaat het om een module die je in een 2,5”-drivebay kunt monteren en waarop je vier led-strips kunt aansluiten. Met de bijgeleverde software kun je die vervolgens aansturen. Met een gemiddelde prijs van ruim 60 euro is dit geen goedkope oplossing – maar uiteraard wel goedkoper dan een nieuw moederbord kopen voor deze functionaliteit.


Het NZXT Hue-systeem is één van de alternatieven.

Wie helemaal zelf aan de slag wil gaan, kan via eBay of een soortgelijke site voor enkele tientjes een led-controller aanschaffen. Vaak wordt die geleverd met een afstandsbediening. Gratis software om de leds aan te sturen is er in de vorm van Jinx!, maar dergelijke pakketten hebben wel een veel steilere leercurve dan de software die moederbordfabrikanten meeleveren. Als je er veel tijd in steekt, kun je er echter ook veel meer mee.

Conclusie

Rgb-verlichting in en om je PC is helemaal in. Afgaande op de duizend-en-één producten met rgb die we op de afgelopen Computex hebben gezien, is de trend nog maar net begonnen. Uitgekristalliseerd zijn de implementaties nog allerminst en één softwarepakket waarmee je alle rgb-componenten en -randapparatuur kunt aansturen is voorlopig nog een utopie. Met een led-strip of twee en een moederbord met een rgb-header kun je echter ook nu al een flitsend resultaat bereiken.

Hoewel we er een hard hoofd in hebben, koesteren we de stille hoop dat de verschillende fabrikanten uiteindelijk op één standaard voor het aansturen van rgb-verlichting uitkomen. ASUS timmert met zijn Aura Ready-programma het hardst aan de weg. Vooral het synchroniseren van componenten met randapparatuur is voorlopig echter nog ver weg.Bijvoorbeeld Corsair, heeft dat nog niet voor elkaar. ASUS heeft inmiddels wel geregeld.

Heb je aan de hand van deze workshop een mooie creatie gebouwd en wil je die met de wereld delen? Voeg hem dan, vergezeld van een paar mooie foto’s, toe aan de usersystemen. Natuurlijk kun je daar ook een kijkje nemen om inspiratie op te doen.

Sinds dit artikel werd geschreven, heeft ASUS als eerste de mogelijkheid toegevoegd om een beperkt aantal effecten te synchroniseren tussen de verlichting van de interne componenten en zijn eigen randapparatuur.

0
*