5 Mifi-routers getest: portable netwerk

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 4G+ 
 3. 3. Testverantwoording 
 4. 4. D-Link DWR-932
 5. 5. Huawei E5786 
 6. 6. Netgear AirCard AC790S 
 7. 7. TP-Link M7350 
 8. 8. Zyxel WAH7706 
 9. 9. Testresultaten en specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Een mifi-router kan met name in het buitenland – tijdens de vakantie – handig zijn. Maar wat is er zoal te koop en welke moet je hebben? Wij zochten het uit aan de hand van een test van vijf modellen.

Iedereen die weleens een stevige rekening van zijn provider gekregen heeft na een vakantie weet hoe duur dataverkeer in het buitenland kan zijn. Binnen Europa zijn de roaming-tarieven inmiddels al een stuk schappelijker dan voorheen – en worden ze in 2017 zelfs helemaal afgeschaft – als je buiten Europa gaat kijken, is dat veel minder het geval. Om ervoor te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven, kun je meerdere routes bewandelen. Je kunt ervoor kiezen om een tweede – lokale – sim-kaart in een dual-sim telefoon te stoppen. Je kunt dan zelf bepalen waar je welke sim-kaart voor gebruikt. Een tweede mogelijkheid is investeren in een mifi-router, een handzaam apparaatje met zowel een modem als een draadloze netwerkinterface en een accu. Je kunt hier met maximaal 10 tot 15 apparaten tegelijkertijd verbinding mee maken, die dan allemaal tegelijk gebruik kunnen maken van de dataverbinding die door de router wordt opgezet. Het is in de basis ook een echte router, dus zaken zoals een firewall, dhcp-server en nat zijn allemaal beschikbaar. Overigens is het niet helemaal duidelijk waar de term mifi voor staat. Het kan staan voor Mobile WiFi, My WiFi en kan ook gewoon gekozen zijn omdat het lekker veel lijkt op WiFi, technologie die ook door MiFi-routers wordt gebruikt.

Om een goed beeld te krijgen van wat er zoal te koop is op deze markt, zijn we aan de slag gegaan met vijf modellen, te weten de D-Link DWR-932, Huawei E5786, Netgear AirCard 790, TP-Link M7350 en de Zyxel WAH7706.

TP-Link M7350

4G+ 

Een van de belangrijkste onderdelen van een mifi-router is het modem, dat ervoor zorgt dat de mobiele dataverbinding wordt gelegd. De nieuwste en meest geavanceerde modellen ondersteunen uiteraard 4G LTE en zelfs al 4G+. Zoals het ‘+’-teken al doet vermoeden is 4G+ in theorie sneller dan 4G. Om het verschil tussen de twee helder op het vizier te krijgen, is het goed om je te realiseren dat 4G-communicatie is opgebouwd uit ‘blokken’ met een bandbreedte van 5 MHz. Per blok is er een theoretische doorvoersnelheid mogelijk van 37,5 Mbps. Uit de smartphonewereld ben je wellicht bekend met de Cat.-naamgeving om de snelheid van 4G-dataverbindingen aan te duiden. Het cijfer achter ‘Cat.’ komt grofweg overeen met het aantal blokken dat wordt gebruikt. Tot aan Cat. 4 (een downloadbandbreedte van ongeveer 150 Mbps) spreken we van 4G, daarboven wordt het 4G+. 

Om die hogere theoretische bandbreedte te kunnen behalen, werkt 4G+ ook duidelijk anders dan 4G. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van het bundelen van delen van het frequentiespectrum. Waar er bij 4G een enkele frequentie wordt gebruikt, voegt 4G+ er meerdere samen, waarbij er uit het hoge en het lage deel van het spectrum wordt geput. Een ander cruciaal verschil tussen 4G en 4G+ is dat 4G een van de (hogere) beschikbare frequenties gebruikt om de maximale doorvoersnelheid te behalen, terwijl er bij 4G+ meerdere gebruikt worden, zowel een hoge als een lage. Dit laatste wordt ook wel Carrier Aggregation genoemd, vandaar ook dat 4G+ her en der ook als LTE CA wordt aangeduid. Er zit overigens nog behoorlijk wat rek in 4G+ voor we bij 5G aankomen. Dat laten de modems in moderne smartphones al zien. Het exemplaar dat in de Qualcomm Snapdragon 820 is geïntegreerd, ondersteunt al Cat. 12-verbindingen.

Op dit moment moet je het belang van 4G+ overigens niet overschatten. Deze nieuwe standaard wordt op dit moment langzaam maar zeker uitgerold. In Nederland bieden KPN en Vodafone bijvoorbeeld al Cat. 64G+ aan, met een theoretische snelheid van 225 Mbps, maar is de dekking ervan vooralsnog beperkt. T-Mobile is begin dit jaar begonnen met de uitrol. Voor de rest van Europa hebben we het niet uitgezocht, maar het zou ons verbazen als de dekking daar al wel goed is. Daarnaast zal je voor veel doeleinden aan gewoon 4G ook ruimschoots voldoende hebben. Althans, als we ons baseren op de resultaten die wij hebben gemeten tijdens het testen van de deelnemers aan deze test, waarvoor we een 4G-sim van T-Mobile hebben gebruikt.  De daadwerkelijke snelheid die je in de praktijk behaalt met een mifi-router, hangt ten slotte niet alleen af van de ondersteunde standaard. Je exacte locatie is ook van cruciaal belang. De verschillen tussen locaties kunnen extreem groot zijn, ook als je op beide gebruikmaakt van dezelfde standaard. In onze tests waren verschillen van 40 Mbps of meer heel normaal.

In onze test zijn de D-Link en de TP-Link voorzien van een 4G-modem, de Huawei, Netgear en Zyxel van een exemplaar dat 4G+ aankan.

Testverantwoording 

Voor dit artikel zijn we zoals gezegd aan de slag gegaan met vijf mifi-routers, waarbij we uiteraard hebben gekeken naar de prestaties. Om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen, hebben we ze alle vijf op dezelfde locatie getest, in combinatie met een Samsung Galaxy S7 Edge.

Om de verschillen helder te krijgen, hebben we gezocht naar een plek waar de doorvoersnelheid hoog genoeg ligt om eventuele verschillen tussen de deelnemers vast te stellen. Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig als het op papier wellicht lijkt, met name vanwege de al eerder genoemde forse schommelingen in de prestaties op basis van de locaties waarop we de tests uitvoeren. Een 4G-signaal van drie of vier streepjes levert op verschillende locaties zelden hetzelfde resultaat op.

Uiteindelijk hebben we besloten om de test uit te voeren op een plek waar snelheden van meer dan 70 Mbps behaald kunnen worden. We hebben een door T-Mobile ter beschikking gestelde 4G-simkaart (dus niet 4G+) gebruikt voor deze test, die we met behulp van Speedtest.net uitgevoerd hebben. Iedere test is minimaal drie keer gedaan.

In de tabel aan het eind van dit artikel zie je de testresultaten die we hebben genoteerd. In wat volgt bespreken we de deelnemers individueel, op alfabetische volgorde. 

De vierkante DWR-932 van D-Link is duidelijk de kleinste mifi-router van het stel. Het display op dit model is ook niet bijster groot: het heeft een diagonaal van niet meer dan 1 inch. Op het schermpje worden wel gewoon de belangrijkste zaken weergeven. Je kunt zien of je verbinding hebt, met welk netwerk de verbinding is opgezet en welke standaard er gebruikt wordt. Instellingen wijzigen kan niet.

D-Link DWR-932
De DWR-932 van D-Link is lekker klein, maar is het enige single-bandmodel in de test.   

De DWR-932 ondersteunt Cat. 4 4G LTE (150 Mbps down, 50 Mbps up). Het is het enige model in deze test waarmee je alleen via 2,4 GHz verbinding kunt maken. Alle andere ondersteunen daarnaast ook 5 GHz. In de praktijk zijn de prestaties weliswaar het minst van alle deelnemers, maar ook niet slecht te noemen. We zien we bij de deelnemers aan deze test sowieso weinig verschil in prestaties tussen 2,4 en 5 GHz (met uitzondering van de Zyxel), dus wat dat betreft is de keuze om 5 GHz weg te laten niet zo gek. Wil je media van de microsd-kaart naar aangesloten apparaten sturen, dan is 5 GHz wellicht toch handig om te hebben. De webinterface is  ten slotte overzichtelijk, met logisch ingedeelde tabbladen en een fijn startscherm. D-Link heeft geen app ontwikkeld om de router ook vanaf een mobiel apparaat te kunnen beheren. 

D-Link DWR-932
De interface van D-Link werkt prettig.

Huawei E5786 

Huawei is de marktleider in Nederland als het gaat om mifi-routers. De E5786 is het huidige topmodel, met ondersteuning voor 4G+ (225 Mbps download en 50 upload) en dual-band WiFi, inclusief 802.11ac. Opvallend is dat de accu niet verwijderbaar is. Dat betekent overigens ook dat je niet per se de accu los hoeft te halen als je een simkaart of microsd-kaartje wil plaatsen. Daarnaast is het plaatsen ervan een stuk minder gepriegel. Bij de andere modellen in deze test moet het kaartje in een of ander raar houdertje of onder een beugeltje geschoven worden. Het enige andere model waarbij het plaatsen van de simkaart enigszins soepel gaat, is de Zyxel WAH7706. Onderop naast de Micro USB-aansluiting zit een klepje waarachter aansluitingen voor externe antennes verscholen gaan.

Huawei E5786
De Huawei E5786 is de enige mifi-router die je ook kunt gebruiken als wifi-hotspot.

Huawei heeft een vierkant monochroom display op de E5786 geplaatst met een diagonaal van 1,4 inch. Bovenop zit een Menu-knop waarmee je op het schermpje door de belangrijkste instellingen kan navigeren en deze ook tot op zeker hoogte aan kan passen. Zo kan je van 2,4 naar 5 GHz overschakelen, of andersom. Voor dagelijks gebruik zijn alle instellingsmogelijkheden op deze manier altijd binnen handbereik. De prestaties van de E5786 zijn redelijk goed, al maakt het voor de download- en uploadsnelheid in onze testsituatie niet uit of we op 2,4 of op 5 GHz verbinding maken. Opvallend is verder de zeer hoge uploadsnelheid, van 30 Mbps.

Huawei E5786
Zowel de Huawei E5786 (foto) als de Netgear AirCard AC790 kunnen worden voorzien van externe antennes, die je er overigens wel zelf bij moet kopen.

Voor het beheren van de E5786 heb je meerdere opties. Allereerst is er de HiLink-app, waarmee je de router volledig kunt beheren. Qua vormgeving zien we hier overigens wel een behoorlijk bekend gezicht, want die lijkt sprekend op de Emotion UI-skin die Huawei gebruikt op haar Android-smartphones. Het is overigens ook mogelijk om de router via de webinterface in te stellen, mocht je dat liever doen. Die interface is alleen niet enorm overzichtelijk. Met name de Settings-pagina staat propvol met instellingsmogelijkheden, terwijl de overige pagina’s nagenoeg leeggelaten zijn.  

Huawei E5786
De webinterface van de Huawei E5786 is niet de meest overzichtelijke.

Netgear AirCard AC790S 

Het eerste wat opvalt bij de AirCard AC790S is het verhoudingsgewijs extreem grote kleurenscherm dat erop zit, dat ook nog eens is voorzien van een aanraakgevoelige laag. We meten niet minder dan 2,4 inch. Naast het paneel zitten ook nog eens twee capacitieve knoppen, een Home-knop en een Terug-knop. Met het paneel kun je vrijwel alles instellen, beheren en aanpassen, ook het veranderen van wachtwoorden behoort tot de mogelijkheden.

Netgear AirCard 790S
De Netgear AirCard AC790S heeft een voor mifi-begrippen enorm touchscreen.

Kijken we verder naar de specificaties, dan hebben we hier te maken met een 4G+-model, net zoals de Huawei en de Zyxel. Aan de wifi-kant worden 2,4 GHz en 5 GHz (802.11ac) ondersteund. Het is de enige mifi-router in deze test die het moet doen zonder microsd-kaartaansluiting. Net zoals bij de Huawei is het ook bij deze Netgear mogelijk om externe antennes aan te schaffen en die op de speciaal daarvoor bestemde aansluitingen te schroeven. Opvallend is verder nog dat de AirCard AC790 middels een verloopje ingezet kan worden als powerbank voor noodsituaties.

Netgear heeft zowel een webinterface als een AirCard-app voor het beheer van dit apparaat. De webinterface heeft onze voorkeur, omdat die net iets meer mogelijkheden biedt en er overzichtelijker uitziet. Tijdens het in gebruik nemen was deze mifi-router overigens de enige die moeilijk deed en vroeg om apn-gegevens. APN staat voor Access Point Name, de naam, login en wachtwoord van de gateway van de provider. Dit is gelukkig zo te achterhalen middels een zoekopdracht op internet, maar het is toch opvallend dat alleen deze Netgear hier zelf niet uit weet te komen, terwijl de andere vier gewoon zonder mopperen verbinding maakten. Qua prestaties hebben we overigens niet veel te klagen. Zowel op 2,4 als op 5 GHz zet hij uitstekende scores neer.  

Netgear AirCard 790S
De Netgear AirCard AC790S heeft een voor mifi-begrippen enorm touchscreen.

Met de M7350 van TP-Link komen we weer bij een ‘gewoon’ 4G-apparaat (Cat.4). In de doos treffen we erg attent verloopjes aan voor zowel micro- als nanosimkaarten. Je bent er dus altijd zeker van dat je kaartje past.  Het display is ongeveer net zo groot als dat van de Huawei in deze test en de werking van het menu op dit scherm is ook nagenoeg identiek, tot aan het lettertype en menustructuur aan toe.

TP-Link M7350
Het uiterlijk en de werking van het schermpje op de TP-Link M7350 vertoont veel overeenkomsten met die van de Huawei E5786.

De  TP-Link M7350 is een dual-band-model, maar dan zonder ondersteuning voor 802.11ac op 5 GHz. Qua prestaties doet hij het uitstekend en doet hij niet veel onder voor de Netgear. Let wel, we hebben het hier over tests op een 4G-netwerk, niet over 4G+-prestaties. Gezien de prestaties die we bij onze tests hebben gemeten, vragen we ons overigens oprecht af of je in praktijksituaties waarin je een mifi-router gebruikt heel veel meer bandbreedte nodig hebt dan we hebben gemeten.

Voor het beheren van de M7350 moet je een browser gebruiken, een app is niet voorhanden. Ook hier zien we een parallel met de Huawei. Vrijwel alle mogelijkheden zijn onder een tabblad geschaard, de overige tabbladen staan er grotendeels voor spek en bonen. Overzichtelijk is het niet echt. Een voorbeeld hiervan is dat je de ‘Basic’ instellingen van de draadloze verbindingen onder het ‘Advanced’ tabblad moet zoeken.

TP-Link M7350
Iedereen die recent weleens in de webinterface van een TP-Link-router is geweest, zal deze webinterface herkennen.

Zyxel WAH7706 

De verrassing van deze test komt uit de fabrieken van Zyxel. De WAH7706 zit qua prijs in de regionen van de 4G-modellen in deze test, de D-Link en de TP-Link. Toch hebben we hier te maken met een 4G+-apparaat. Hij heeft een display dat net zo klein is als dat van de D-Link en waarop je alleen de belangrijke zaken kunt aflezen. Je kunt hier geen instellingen wijzigen. Wil je dat wel doen, dan kun je dat via een webinterface doen, een app is evenmin voorhanden. Zyxel is echter zo slim geweest om de webinterface van de WAH7706 responsive te maken, waarmee hij ook vanaf een smartphone uitstekend te bedienen is. Let wel, vanaf een smartphone zijn de instellingsmogelijkheden beperkter dan wanneer je de interface vanaf een laptop benadert. Voor beide interfaces geldt overigens dat ze overzichtelijk en rustig vormgegeven zijn.

ZyXEL WAH7706
De Zyxel WAH7706 verrast met name door de zeer hoge doorvoersnelheden op 5 GHz.

Naast de scherpe prijs gezien de ondersteunde standaard, valt nog iets op aan deze mifi-router. Waar je het bij alle andere deelnemers aan deze test moet doen met selectable dual-band, waarbij je dus moet kiezen welke van de twee frequenties je wilt gebruiken om clients op aan te sluiten, treffen we bij de WAH7706 concurrent dual-band aan. Hier kun je dus altijd beide frequenties gebruiken.  Dat is best handig, want nu kunnen alle clients op de voor hen snelste frequentie verbinding maken met de router.

Kijken we ten slotte naar de prestaties, dan zien we op 5 GHz zeer hoge doorvoersnelheden. Daar komt geen van de andere deelnemers ook maar bij in de buurt. Op 2,4 GHz is de throughput wat minder opvallend, maar ook daar is het nog zeker niet slecht te noemen.

ZyXEL WAH7706
De interface van de Zyxel WAH7706 is lekker overzichtelijk. Handig is ook dat er voor gebruik vanaf smartphones een responsive versie is, die overigens wel iets minder instellingsmogelijkheden biedt.

Testresultaten en specificaties

Hieronder zie je de specificaties en testresultaten van alle mifi-routers.

  D-Link DWR-932 Huawei E5786 Netgear AirCard 790 TP-Link M7350 Zyxel WAH7706
Gemiddelde prijs € 144 € 220 € 190 € 109 € 128
Breedte 7 cm 10,6 cm 11 cm 10,5 cm 11,1 cm
Hoogte 7 cm 6,6 cm 6,7 cm 6,6 cm 6,5 cm
Dikte 1,6 cm 1,4 cm 1,1 cm 1,6 cm 1,2 cm
Gewicht 113 gram 143 gram 135 gram 126 gram 113 gram
Accucapaciteit 2640 mAh 3000 mAh 2930 mAh 2550 mAh 2800 mAh
Display/Kleur 1 inch/Nee 1,4 inch/Nee 2,4 inch/Ja 1,5 inch/Nee 1 inch/Nee
3G/4G/4G+ Ja/Ja/Nee Ja/Ja/Ja Ja/Ja/Ja Ja/Ja/Nee Ja/Ja/Ja
Ondersteunde 4G LTE-banden 1/3/7/8/20/38 1/3/7/20/38 1/3/7/8/20/38/40 1/3/7/8/20 1/3/7/8/20/28/38
Externe antenne-aansluitingen Nee Ja Ja Nee Nee
Dual-band Wifi (concurrent) Nee (Nee) Ja (Nee) Ja (Nee) Ja (Nee) Ja (Ja)
Maximale standaard 802.11n 802.11ac 802.11ac 802.11n 802.11ac
Gebruik als WiFi hotspot Nee Ja Nee Nee Nee
WPA2-encryptie Ja Ja Ja Ja Ja
Firewall Ja Ja Ja Ja Ja
DHCP/NAT Ja/Ja Ja/Ja Ja/Ja Ja/Ja Ja/Ja
MicroSD-kaart Ja Ja Nee Ja Ja
App beschikbaar Nee Ja Ja Nee Nee
Testresultaten          
Download 2,4 GHz 38 Mbps 43 Mbps 57 Mbps 51 Mbps 40 Mbps
Download 5 GHz - 45 Mbps 60 Mbps 56 Mbps 75 Mbps
Upload 2,4 GHz 20 Mbps 30 Mbps 25 Mbps 27 Mbps 25 Mbps
Upload 5 GHz - 30 Mbps 25 Mbps 28 Mbps 25 Mbps

Conclusie

Ben je op zoek naar een mifi-router, dan is er zeker iets te kiezen tegenwoordig. In dit artikel hebben we gekeken naar modellen die minimaal 4G LTE ondersteunen. Van de vijf modellen die we hebben getest, is de Zyxel WAH7706 ons het best bevallen. Dit is het enige concurrent dual-band-model in de test, is zeer scherp geprijsd en zet met name op 5 GHz zeer goede prestaties neer.

We belonen hem dan ook met een Excellent Choice Award. Voor nog wat minder geld heb je de TP-Link M7350 te pakken, een solide mifi-router die in het algemeen goede prestaties neerzet. Die belonen we met een Great Value Award. De Huawei en de Netgear zijn ook zeker goede mifi-routers, maar we kunnen de meerprijs die je kwijt bent voor deze modellen ten opzichte van de TP-Link en de Zyxel niet verantwoorden op basis van onze tests. De D-Link biedt wat ons betreft net wat te weinig voor wat je ervoor moet neertellen.


Zyxel WAH7706


TP-Link M7350


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

D-Link DWR-932

D-Link DWR-932

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Geïntegreerd 4G-modem

53,90 €

6 winkels
Huawei E5786

Huawei E5786

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Geïntegreerd ADSL-modem
 • Geïntegreerd 4G-modem
Niet verkrijgbaar
Netgear AirCard 790S

Netgear AirCard 790S

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Geïntegreerd 4G-modem

145,99 €

6 winkels
Great Value TP-Link M7350

TP-Link M7350

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Geïntegreerd 4G-modem

68,99 €

6 winkels
Excellent ZyXEL WAH7706

ZyXEL WAH7706

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Geïntegreerd 4G-modem
Niet verkrijgbaar
0
*