19 24-inch full hd monitoren review: betaalbaar beeld

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testdeelnemers
 3. 3. De goedkoopste
 4. 4. Voor gamers
 5. 5. Voor beeldbewerkers
 6. 6. Ergonomie
 7. 7. Design
 8. 8. Testmethode
 9. 9. Helderheid en contrast
 10. 10. Uniformiteit
 11. 11. Kleurweergave
 12. 12. Kijkhoeken
 13. 13. Gaming: responstijd en inputlag
 14. 14. Energieverbruik
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Er is veel te kiezen in de monitorenmarkt, als je maar genoeg wilt uitgeven. Niet iedereen zit daarop te wachten, maar ook met een kleiner budget verdienen je ogen gewoon goed beeld. We testten 19 betaalbare beeldschermen om de beste voor diverse doeleinden te vinden.

Wanneer je 500 à 700 euro in de knip hebt branden, kan je je echt flink uitleven bij de aanschaf van een nieuwe monitor. Ultra hd, superbreedbeeld, een multimonitoropstelling, hoge frequenties, G-sync: the sky is the limit. Leuk, maar lang niet elke koper in spe van een nieuw beeldscherm heeft daar zoveel geld voor beschikbaar, of over. Het zwaartepunt van de markt ligt nog altijd ruim onder de 200 euro. Tegenwoordig koop je daarvoor een 24-inch full hd model; heb je nog minder te besteden, dan kom je uit op 22-inch full hd, maar het prijsverschil is klein (door de hogere pixeldichtheid zijn die panelen relatief wat duurder). We lieten een flink aantal verschillende modellen een uitgebreid testtraject doorlopen.

“24-inch”

We zetten het in de kop even tussen aanhalingstekens, want voor deze test mochten de fabrikanten modellen aanleveren met een diagonaal van 23 tot 25 inch. Tegenwoordig lijken de meeste schermen een 23,8 inch paneel te hebben, maar we komen ook nog 23,6 tegen, naast 23, 23,5, 24,1 en 25 inch. Voor deze test ontvingen we een enkel 23 inch model, de rest was 23,6 of 23,8 inch. In de praktijk is het verschil in afmetingen overigens amper zichtbaar.

Alle modellen in deze test hebben een full hd-resolutie, dus 1920x1080 pixels in een 16:9-verhouding. De pixeldichtheid bij exact 24 inch komt neer op 92 ppi, wat heel mooi aansluit bij standaard 100% weergave van Windows-toepassingen. Op 23-inch wordt het 96 ppi, wat ook prima werkt. Bij deze combinatie van resolutie en afmetingen hoef je je dus geen zorgen te maken over beeldschaling. 

Testdeelnemers

We nodigden voor deze test alle monitorfabrikanten uit die actief zijn in de Benelux en het merendeel leverde een of meer modellen aan voor een test. De enige instructie was dat modellen niet duurder mochten zijn dan 250 euro en een diagonaal tussen de 23 en 25 inch moesten hebben.

Acer is vertegenwoordigd met de K242HQLC en de RT240Y, AOC met de i2475PXQU en de i2481FXH. Van Asus ontvingen we de BE249QLB en de MX239H, van Benq de BL2405HT en de GW2470H. Iiyama stuurde de G-Master GE2488HS-B2 en de ProLite XB2483HSU-B2DP in. LG kwam met maar liefst vier modellen op de proppen, meer dan gevraagd, maar we hebben voor deze keer met de hand over het hart gestreken en alle vier getest en meegenomen, vooral omdat het drie modellen aanleverde die net boven elkaar gepositioneerd zijn: zo kan je als lezer eens zien wat de extra uitgave nou echt waard is. We testten de 24MP48HQ-P, de 24MP58VQ-P, de 24MP68VQ en de 24MP88HM-S. Die laatste was op moment van aanvang van de test net wat goedkoper dan 250 euro, maar op moment van schrijven net wat duurder. Omdat het een bijzonder scherm is, namen we het toch mee. Van Philips hebben we de 246E7QDSW en van Samsung ten slotte de C24F390FHU, S24D330H en de S24F350FH. Ook een te veel, maar de eerstgenoemde heeft een gebogen scherm, wat tot voor kort in deze prijsklasse ondenkbaar was. Reden genoeg om ook dat buitenbeentje mee te nemen.

Om deze review overzichtelijk te houden bespreken we niet elke monitor afzonderlijk, maar hebben we een aantal categorieën gedefinieerd waarin we de daarvoor toepasselijke modellen aan bod laten komen.  

De goedkoopste

Laten we eerlijk zijn: als je in de markt bent voor een 24-inch full hd monitor, wil je allicht niet te veel uitgeven. Binnen onze test zijn er, als we kijken naar de laagste (en dus niet de gemiddelde) prijzen, negen modellen die net onder de 150 euro te koop zijn volgens onze Prijsvergelijker.  

De Benq GW2470H is het goedkoopste model, maar het is ook een prima keuze: de kleurechtheid is standaard matig, maar in sRGB-modus heel behoorlijk. Dankzij het amva-paneel is het contrast het beste in de hele test. Bovendien haalt hij een keurige 97,6% dekking van de sRGB-kleurruimte en is de kleurtemperatuur met 6473 K uitstekend. Ook zijn de horizontale kijkhoeken erg goed. Helaas is het gamma erg hoog, wat zorgt voor detailverlies in donkere beelddelen. Voor games is hij niet snel genoeg, maar het is zeker niet het langzaamste scherm in de test. BenQ levert bovendien als enige een digitale videokabel mee bij een monitor in deze goedkoopste klasse.

BenQ GW2470H
De goedkoopste, opvallend degelijk en met overwegend prima testresultaten: de Benq GW2470H is een aanrader als je veel monitor voor weinig geld zoekt.

De Samsung S24D330H maakt indruk met de beste uniformiteit en zeer lage kleurafwijking (ondanks het tn-paneel!), uitstekende kleurtemperatuur, heel behoorlijke kijkhoeken en een zeer laag energieverbruik. Minpunt is de beperkte sRGB-dekking en dus onderverzadigde kleurweergave. Broertje S24F350H doet het qua dekking en kleurafwijking beter, maar de uniformiteit daarvan valt wat tegen, evenals de kijkhoeken.

Samsung S24D330H
Samsung S24D330H

Verder kunnen we de Benq BL2405HT nog vermelden als snelste monitor van de goedkoopste in deze test. Dit scherm valt verder echter niet echt positief op. De Iiyama G-Master GE2488HS-B2 is vrijwel net zo snel en kost praktisch hetzelfde, maar biedt Freesync, betere uniformiteit, sRGB-dekking en kleurweergave. We komen er op de volgende pagina nog op terug. 

Voor gamers

Om de beste modellen voor games te vinden, keken we naar de testresultaten voor de op 20%-80%-20% grijs-grijs transitietest. Wanneer de reactietijden onder de 16 ms uitkomen voor deze gecombineerde reactie, is een scherm vermoedelijk voldoende snel om zonder ghosting snelle beeldovergangen weer te geven. Acht modellen voldoen hieraan.

De snelste als we kijken naar de optimale snelheid bij de responstijden is de op de vorige pagina ook al aangehaalde Benq BL2405HT, maar de simpele aan/uit overdrive biedt weinig nuance; met overdrive aan meten we een overshoot van maar liefst 17%, wat een gerede kans op artefacten inhoudt. Eigenlijk is de Benq RL2460HT het instap gamingmodel van dit merk; met maximale overdrive zet dit indrukwekkende tijden neer, maar de overshoot is dan onacceptabel hoog (104%); op de compromisstand houden de responstijden niet over, waardoor dit scherm wat ons betreft afvalt voor pc gaming. Echter, de RL2460HT is wel vermeldenswaard als optie voor console-gaming. Hiervoor biedt het namelijk een hdmi-uitgang, waarmee een tweede monitor kan worden aangesloten. Wie dan op een console een game als Streetfighter speelt samen met iemand anders, heeft zo een eigen scherm ter beschikking. Zo hoef je niet naast elkaar te zitten en kan je dus ook niet 'meekijken' wat de ander aan het doen is. Benq stelt dat deze oplossing gegarandeerd geen enkele vorm van vertraging introduceert, zoals die bij gebruik van een hdmi-splitter wel kan optreden. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan dit scherm, met gemiddeld ruim 200 euro is het een van de duurdere modellen.

BenQ RL2460HT
Bij de Benq RL2460HT zien we bij maximale overdrive een overshoot van maar liefst 104% - maar beschikt wel over een hdmi-uitgang om twee spelers in een console game elk een eigen scherm te bieden.

Terug naar de wereld van het pc-gamen. De Iiyama G-Master GE2488HS-B2 doet het beter dan beide Benqs, met nog altijd zeer snelle responstijden en een alleszins acceptabele 7% overshoot in de optimale overdrive-stand. Dit scherm heeft verder behoorlijk goede uniformiteit en kijkhoeken, prima contrast en een heel redelijke kleurweergave. Bovendien heeft het Freesync met een range van 47-75Hz en is de prijs prettig laag, je hebt hem voor minder dan 150 euro.

Iiyama G-Master GE2488HS-B2
De Iiyama G-Master GE2488HS-B2  is een prima optie als je een voordelige gamingmonitor zoekt.

Verder vermeldenswaard is hier de Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP, een wat duurder model met een ergonomische voet en een maximale verversingsfrequentie van 75 in plaats van 60 Hz en een uitstekend contrast dankzij het gebruikte AMVA-paneel. De overshoot is aan de hoge kant, maar het scherm heeft wel displayport en goede kijkhoeken. Het andere model met Freesync, de LG 24MP68VQ, heeft een wat grotere range van 40 tot 75Hz. De responstijden liggen echter een stuk hoger, evenals de overshoot. Hoewel dit scherm het qua kleurweergave en kijkhoeken niet slecht doet, is de kleurtemperatuur wel erg laag. Bovendien levert LG niet eens een digitale videokabel mee, terwijl de prijs hoger uitvalt dan die van de Iiyama GE2488HS-B2. 

Voor beeldbewerkers

Als het bewerken van foto’s en video’s je voornaamste gebruiksdoel is, dan is een goede kleurechtheid van belang. Daarnaast is een neutrale kleurtemperatuur uiteraard prettig, evenals een goed contrast en goede helderheidsuniformiteit.

In deze test zitten acht modellen met een sRGB-preset, waarvan je dus zou verwachten dat ze dat kleurgebied accuraat weergeven. Opmerkelijk genoeg overstijgen op twee na alle modellen met die preset een DeltaE-waarde van 3 in sRGB-modus, wat inhoudt dat kleurafwijkingen met het blote oog zichtbaar kunnen zijn. De Benq GW2470H is hiervan de enige die in sRGB-modus een significante verbetering laat zien vergeleken met de standaardmodus en in sRGB-modus onder de 3 blijft. De Philips 246E7QDSW doet het nog wat beter in de sRGB-stand, maar niet beter dan in de normale stand. Kijken we naar het hele testveld, dan zijn er, naast de GW2470H, vijf modellen die onder de drempelwaarde weten te blijven in standaardweergave. Drie daarvan zijn afkomstig van Samsung.

De beste daarvan is zonder meer de Samsung S24F350FH, met een gemiddelde DeltaE 2000 afwijking van 1,68 voor kleur en een gemiddelde afwijking voor grijs van 1,12. Ook het gamma van 2,15 van dit model is nog alleszins acceptabel en de kleurtemperatuur van 6415 K is eveneens zeer goed. De verzadiging is met 92,9% dekking van de sRGB-kleurruimte heel redelijk. Contrast en uniformiteit zijn ruim voldoende, de kijkhoeken zijn echter het zwakke punt van deze monitor. Ook levert Samsung bij dit model alleen een vga-kabel mee, jammer.

Samsung S24F350FH
De Samsung S24F350FH heeft de kleinste kleurafwijking en presteert ook verder goed, alleen de kijkhoeken zorgen voor puntenverlies.

Een model dat het juist op het gebied van de kijkhoeken erg goed doet, is de LG 24MP88HM-S, een model met rondom erg dunne randen - ook aan de onderzijde van het scherm. Daarnaast heeft het een uitstekende kleurtemperatuur, een grote sRGB-dekking van 97,7% en een zeer kleine grijsafwijking. De kleurafwijking is echter van deze subselectie de hoogste, 2,71, met bovendien een hoge standaarddeviatie: de deelwaarden fluctueren behoorlijk. De hoge prijs van deze monitor maakt het hierdoor toch lastig hem zonder voorbehoud aan te raden.

LG 24MP88HM-S
De LG 24MP88HM heeft zeer goede kijkhoeken en, bijzonder, rondom heel dunne randen.

De Philips 246E7QDSW is een bijzonder model. Het is niet heel duur, maar door toepassing van een speciaal filter voor het backlight weet Philips een grotere dan standaard kleurruimte op het PLS-paneel weer te geven. Doordat het blauwpunt hiervan net niet de sRGB-waarde haalt, blijft de dekking volgens onze meting steken op 98% sRGB, maar groen en rood zijn duidelijk meer verzadigd dan standaard. De kleurafwijking valt met 2,47 mee, maar is wel de een-na-grootste van deze vijf modellen. De grijsafwijking is de grootste in de test. Ook is het verbruik een paar watt hoger dan bij de andere beeldschermen in deze categorie, al scheelt het niet noemenswaardig veel. De uniformiteit blijft ook achter bij de rest, wat voor beeldbewerking een minpunt is. Ook de kijkhoeken, zeker verticaal, houden niet over. Al bij al imponeren de verzadigde kleuren, maar voor kleurkritisch werk kunnen we hem niet aanraden.

Philips 246E7QDSW
De Philips 246E7QDSW onderscheidt zich met fraai verzadigde kleuren, maar de kleurechtheid is niet de beste.

Verder vermeldenswaard is nog de gebogen Samsung C24F390FHU. Dankzij zijn va-paneel heeft dit scherm een zeer hoog contrast en een uitstekende zwartwaarde. De uniformiteit van zwart is niet de beste, maar de kleurafwijking is zeer bescheiden en ook de kleurtemperatuur is ruim voldoende. De prijs valt bovendien mee, 200 euro – inclusief een digitale videokabel.

Samsung C24F390FHU
De gebogen Samsung C24F390FHU is de beste all-round monitor in deze test, die bovendien ook voor beeldbewerking een van de beste keuzes is.  

Ergonomie

Om ons niet geheel duidelijke reden hanteren de meeste monitorfabrikanten het uitgangspunt dat beeldschermen met een verstelbare, ergonomische voet ‘zakelijke’ modellen zijn, terwijl exemplaren met een eenvoudige steun waarop het paneel alleen kan kantelen voor consumenten zijn. Raar natuurlijk, want ook thuis is een verantwoord ingerichte werk- annex entertainmentplek wel zo aangenaam. In ons testveld hebben welgeteld vijf modellen een in hoogte verstelbare voet. Vier daarvan zijn ook duidelijk duurder dan gemiddeld, alleen de Benq BL2405HT valt positief op met een gemiddelde prijs van 159 euro. Helaas ontbreekt dan wel een digitale videokabel en ook verder weet deze Benq met zijn tn-paneel weinig punten te scoren in de testresultaten; alleen de uniformiteit is opvallend goed.

Van deze vijf heeft de Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP erg goede papieren qua basiseigenschappen: displayport, maximaal 75Hz verversingsfrequentie, een usb 2.0 hub. Dankzij het amva-paneel heeft hij met afstand het beste contrast en zwartwaarde; ook de uniformiteit van wit valt positief op. De kleurtemperatuur en de sRGB-dekking zijn redelijk, maar de kleurechtheid is niet de beste. Overigens heeft de Iiyama als enige geen aparte sRGB-modus, maar zoals we al meldden voegt die modus bij de modellen in deze test die dat wél hebben, weinig toe. De prijs is met gemiddeld 189 euro heel schappelijk.

Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP
De Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP is niet alleen volledig verstelbaar, maar ook lekker compleet qua uitrusting.

Een goede tweede is de Asus BE249QLB, eveneens voorzien van displayport en een usb 2.0 hub, en een ips-paneel met bijzonder goede kijkhoeken. De verzadiging is echter niet geweldig, evenals de kleurechtheid. Wel is het een prettig zuinig scherm. Helaas is het erg aan de prijs, gemiddeld kost het ruim 235 euro.

Asus BE249QLB
Asus prijst zichzelf met de BE249QLB uit de markt.

De AOC i2475PXQU is vermeldenswaard vanwege de zeer complete voorzieningen qua aansluitingen: alles zit erop, inclusief displayport en usb 3.0. Dit model onderscheidt zich in de testresultaten echter eigenlijk alleen door de relatief grote dekking van het sRGB-bereik (98,5%) – contrast, uniformiteit, en kleurechtheid houden niet over.

AOC I2475PXQU
De AOC i2475PXQU is heel compleet, maar afgezien van de grote sRGB-dekking vallen de prestaties wat tegen.  

Design

Misschien is de belangrijkste overweging voor je hoe de monitor eruit ziet. In dit prijssegment vinden we niet veel echt opvallende ontwerpen, maar een vijftal modellen onderscheidt zich voldoende qua uiterlijk om er even bij stil te staan.

De AOC i2481FXH heeft een fraaie, dunne en asymmetrische voet, waar het paneel nochtans stabiel op staat. Bij de testresultaten vallen het goede contrast en de lage minimale helderheid van wit op, evenals de goede zwartwaarde. De uniformiteit van zwart is echter niet zo goed, ook de kleurechtheid kan beter.

AOC I2481FXH
AOC i2481FXH

Asus’ MX239H gaat al wat langer mee, maar het elegante ontwerp op de open, ronde voet blijkt tamelijk tijdloos. Qua contrast en helderheid ontloopt het de i2481FXH nauwelijks, maar de uniformiteit is wel duidelijk beter. De sRGB-dekking is dan weer wat kleiner, en ook hier is de kleurafwijking naar onze smaak te groot.

Asus MX239H
Asus MX239H

De Acer RT240Y ziet er ook mooi uit, met een minimalistische voet die wat lijkt op een ontwerp van Samsung van een paar jaar geleden. In de testresultaten onderscheidt het zich nergens echt, en Acer levert ondanks de relatief hoge prijs geen digitale videokabel mee.

Acer RT240Ybmid
Acer RT240Y

Het duurste model in de test en in deze selectie van designmodellen is de LG 24MP88HM-S, een bijzondere monitor door zijn minimalistische randen rondom het scherm. Links, rechts en boven zijn we inmiddels wel gewend, maar dat ook de onderrand zeer klein is, is nieuw en mogelijk dankzij een nieuw paneel. Dat kenmerkt zich, zoals we al schreven, door uitstekende kijkhoeken en uniformiteit. De kleurafwijking is onder de kritische grens van 3, maar niet heel ver. Het contrast is wat minder, maar nog altijd prima. Het is met afstand het zuinigste designmodel.

LG 24MP88HM-S
LG 24MP88HM-S

De Philips 246E7QDSW ten slotte is van deze modellen het minst aan de prijs, maar ziet er op zijn ranke voet zeker niet slecht uit. Als we de 'designmodellen' onderling vergelijken, vallen de testresultaten van deze Philips positief op qua relatief goede kleurechtheid, evenals de 98% sRGB-dekking van het gebruikte pls-paneel. We haalden het al aan: dit model valt in de Ultra Wide Color serie van Philips en maakt gebruik van filters voor het backlight om een grotere kleurruimte te dekken dan standaard mogelijk zou zijn. Helaas zijn er te veel kanttekeningen om het voor beeldbewerking aan te raden, maar als je lekker spetterende kleuren bij een fraai ogend beeldscherm zoekt, kan je het zeker slechter treffen dan dit model.

Philips 246E7QDSW
De Philips 246E7QDSW is van de designmodellen degene met de fraaiste kleurweergave. 

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

Voor dit artikel beperken we ons bij de weergave van de testresultaten tot de voornaamste, ten einde het overzichtelijk te houden. Met behulp van de vergelijkingstabel van alle 19 modellen, alsmede met de in de tekst gelinkte tabellen per categorie, kan je verder alle andere testresultaten naast elkaar zetten. In de grafieken op de volgende pagina's worden modellen met een tn-paneel weergegeven met een blauw balkje, met een paneel op basis van ips-techniek (incl. pls, ahva, etc.) met een rood balkje en modellen met een va-paneel met een groen balkje.

Helderheid en contrast

Voor gebruik in fel verlichte omgevingen is het handig de maximale helderheid te weten. De Iiyama G-Master GE2488HS-B2 heeft de grootste lichtopbrengst, de Benq GW2470H de kleinste - maar ook die zal in de meeste omstandigheden voldoende helder zijn.

Zit je veel in het donker achter het beeldscherm, dan moet de helderheid niet te hoog zijn. Dan is het van belang deze flink te kunnen terugschroeven. Dat gaat het beste bij de Samsung S24F350H, ook de S24D330H en de C24F390FHU van dit merk houden het lekker bescheiden bij minimale helderheid. De modellen van Acer, maar ook die van LG, Philips en Iiyama zijn beduidend feller.

Wanneer we de schermen afstellen op een helderheid van wit van 150 cd/m², een mooie waarde voor gebruik in de meeste gangbare lichtomstandigheden, kunnen we heel aardige zwartwaardes noteren voor alle testdeelnemers. De monitoren met een va-paneel onderscheiden zich hier, zoals altijd bij dit onderdeel, positief. 

Voor het contrast houden we het hier even bij de meest uitdagende versie van de test die we uitvoerden, het checkerboard-contrast bij 150 cd/m². Dankzij de zeer goede zwartwaarde presteren de monitoren met va-paneel hier met afstand het beste. De AOC i2475PXQU en de Samsung S24D330H vallen wat tegen, maar waardes vanaf 800:1 zijn gewoon prima.

Uniformiteit

Bij de individuele productpagina's van de geteste monitoren vind je screenshots met gedetailleerde informatie over de uniformiteit, die we meten in 15 vlakken. Hieronder beperken we ons tot de verhouding van de laagste helderheid ten opzichte van de hoogste, bij zwart en wit.

Samsung laat met de S24D330H de beste uniformiteit noteren. De Asus BE249QLB en de twee Acers halen net de 80% niet, wat we doorgaans als ondergrens voor 'goed' aanhouden. Kleine verschillen in helderheid zie je met het blote oog niet zo snel, maar meer dan 20% is wel zichtbaar.

De uniformiteit van zwart lijkt in procenten altijd een stukje minder, maar je moet er wel rekening mee houden dat het hier in absolute waardes om kleine verschillen gaat. Waardes hoger dan 70% zijn prima, daaronder worden we minder enthousiast. De onderste vijf vallen hier wat tegen, en de Benq GW2470H en de Samsung S24F350FH hebben hier duidelijk echt een zwak punt.

Hieronder zie je nog een toelichting over hoe de individuele uniformiteitsmetingen op de afzonderlijke productpagina's te interpreteren.

De kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

Voor de kleurweergave doen we heel veel metingen, maar we houden het hier wederom bij de belangrijkste. De gedetailleerde resultaten vind je op de productpagina's van de geteste monitoren, inclusief screenshots van de Calman software. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte. Hoe dichter die wordt benaderd, hoe beter verzadigd de kleuren zijn. Hier zien we dat tn-monitoren overwegend in de onderste helft van de grafiek zitten, al is de Iiyama GE2488HS-B2 een positieve uitzondering. De AOC i2475PXQU en de Philips 246E7QDSW doen het hier het beste, maar de vier modellen daaronder, waaronder alle drie de testdeelnemers van Samsung, doen het ook uitstekend.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Een waarde van 6500 K heeft de voorkeur, voor een neutrale kleurweergave die overeenkomt met wat je bij daglicht mag verwachten. De meeste testdeelnemers doen het hier heel behoorlijk, maar de AOC i2475PXQU en de LG 24MP58VQ-P zitten duidelijk te hoog, met een lichte blauwzweem tot gevolg, en de LG 24MP48HQ-P en 24MP68VQ zijn wat te laag, met een rossig zweem als bijwerking.

Vervolgens een blik op de kleurafwijking op basis van de CIE2000 norm. We houden een bovengrens van 3 aan voor wat we als acceptabel voor beeldbewerking vinden, een grens van 5 voor wat nog niet storend is - daarboven worden we echt niet vrolijk. Het goede nieuws is dat slechts vier modellen ons enigszins de wenkbrauwen doen fronsen. Daarvan zet de Benq GW2470H beduidend betere resultaten neer bij sRGB-weergave - die grafiek laten we dan ook maar even zien. Eerst bij standaardweergave:

En de resultaten in de sRGB-modus, indien voorhanden - dat is dus bij 8 modellen het geval. Te zien is dat er bij de meeste weinig verschil is.

Vervolgens de grijsafwijking. Die is doorgaans lastiger om echt goed te krijgen, en afwijkingen zijn minder snel zichtbaar - behalve in wit en grijstinten. Hier zien we toch een behoorlijk aantal modellen met erg nette scores, zeker de Samsung S24F350FH en LG 24MP88HM-S, Samsung S24D330H en de C24F390FHU van hetzelfde merk laten prima waardes noteren. Dat geldt ook nog voor de Philips 246E7QDSW, terwijl de Benq BL2405HT en de Acer RT240Ybmid ook nog als zeer goed zijn te kwalificeren. LG levert ook de hekkensluiters, maar geen van de zeven modellen onderin deze grafiek doet het hier erg goed.

Bij elke geteste monitor vind je op de productpagina gedetailleerde resultaten van de kleurmetingen.

Gamma 

De gammawaarde voor sRGB is idealiter 2,2. Afwijkingen kleiner dan 0,2 vinden we acceptabel, daarboven ga je het wel echt storend zien. Een te hoog gamma als detailverlies in donkere delen, een te laag gamma als hetzelfde fenomeen, maar dan in lichte beelddelen. Gemakshalve hebben we de absolute gamma-afwijking ook in oplopende volgorde in een aparte grafiek gezet.

Hier zie je Dat de meeste modellen heel aardig binnen de gewenste marges scoren, maar een viertal gaat hier wel de mist in. Zeker bij de Benq GW2470H is het gamma echt te hoog.

 

Kijkhoeken

Voor de kijkhoeken geven we hier de resultaten links, rechts, boven en onder in procenten weer en dan alleen de resterende helderheid en de kleurafwijking. Wil je ook de standaaarddeviatie weten, dan vind je die op de productpagina's. Daar kan je ook per monitor een schermafdruk vinden van de kleurafwijking bij wit.

De Asus BE249QLB onderscheidt zich positief met de horizontale kijkhoeken, qua grote hoeveelheid resterende helderheid en kleine kleurafwijking. Boven en onder doet hij het wat minder, zij het nog altijd erg goed. Gemiddeld genomen is de LG 24MP88HM-S hier de beste. De Samsung C24F390FHU en de Benq GW2470H vallen ook op met goede resultaten. De Samsung S24F350FH valt juist tegen in dit opzicht en ook de Acer K242HQLC scoort magertjes.

Goed te zien is bij de kijkhoekmetingen van boven en onder dat 'ips' geen garantie is voor goede kijkhoeken - er zijn grote verschillen. Monitoren met een tn-paneel doen het hier wel duidelijk het minst goed, maar je doet er goed aan je niet blind te staren op de paneeltechniek, want ips alleen zegt niet alles.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Gaming: responstijd en inputlag

Voor dit overzicht gaan we niet elk resultaat qua responstijd in detail uitspinnen. We houden het bij de optimale prestaties die we uit de schermen wisten te halen. 

Reactietijd optimaal

De Iiyama G-Master GE2488HS-B2 is hier door de bank genomen de beste; de Benq BL2405HT is sneller, maar diskwalificeert zich door zeer hoge overshoot. Ook de ProLite XB2483HSU-B2DP van Iiyama doet het ondanks het AMVA-paneel best goed. 

 

Input lag

Qua input lag kunnen we het simpel houden: daar is niet noemenswaardig sprake van. Een handvol schermen heeft een of twee milliseconden meer dan de rest, maar het mag allemaal geen naam hebben. In de vergelijking met een CRT zien we ze dan ook alle op afgerond 0 ms terug.

 

Energieverbruik

Het energieverbruik van alle modellen loopt niet enorm veel uit elkaar. Het verschil tussen het zuinigste en het minst zuinige model is pakweg 7 watt. Op jaarbasis bij continu gebruik heb je het dan over 14 euro. 

Dat geldt ook bij de resultaten bij een helderheid van 150 cd/m², maar dan verandert de rangorde wel. Logisch, want sommige schermen kunnen een stuk helderder afstralen en verbruiken dan ook meer stroom. Wanneer we het speelveld gelijktrekken door ze alle op dezelfde helderheid af te stemmen, krijgen we een beter idee van welke modellen nu echt zuinig zijn. De Asus BE249QLB blijft wel bovenaan staan, maar de Samsung C24F390FHU stijgt een flink aantal posities. Ook Iiyama's G-Master GE2488HS-B2 doet het erg goed, evenals LG's 24MP88HM-S.

Alle modellen voldoen aan de Europese normen voor stand-by en uitstand, maar het blijft opmerkelijk hoeveel schermen een heel licht sluipverbruik blijven noteren in 'uit'-stand. 

Conclusie

Ook met een bescheiden budget kan je met een prima beeldscherm thuiskomen. Wel moet je rekening houden met een compromis: óf een snel paneel, óf een kleurecht exemplaar, óf een ergonomisch ontwerp, en ga zo maar door.

Kijken we puur naar de prijs, dan is de Benq GW2470H niet alleen de goedkoopste, maar ook gewoon een prima koop. Een Great Value award is zeker op zijn plaats. Iiyama levert met de G-Master GE2488HS-B2 het beste model voor gaming, dat bovendien alleszins betaalbaar is, ook goed voor een Great Value award. Die is er ook voor de Samsung S24F350FH, de voordelige keuze voor wie een kleurechte monitor zoekt. De kijkhoeken houden niet over, maar de kleurweergave is uitstekend voor de bescheiden prijs.

De Samsung C24F390FHU is duidelijk duurder, maar is dankzij zijn prima kijkhoeken, uitstekende contrast en kleurechtheid een nog betere keuze voor beeldbewerking. Deze belonen we met een Excellent Choice award.

Voor kantooromgevingen waarderen we de Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP het meest, ook deze krijgt een Great Value award. Een Innovation Award ten slotte is er voor de LG 24MP88HM-S, die met zijn nieuwe paneel met rondom dunne randen en zeer goede kijkhoeken vanuit alle richtingen indruk maakt. LG leverde voor de test overigens een uitvoering die bijna niet verkocht wordt in Nederland. De 24MP88HV is vrijwel identiek, maar heeft geen ingebouwde luidsprekers - en is ook wat goedkoper.


Samsung C24F390FHU


Benq GW2470H
Iiyama G-Master GE2488HS-B2
Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP
Samsung S24F350FH


LG 24MP88HM-S/V


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer K242HQLCbid

Acer K242HQLCbid

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 1 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

106,48 €

4 winkels
Acer RT240Ybmid

Acer RT240Ybmid

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

129,00 €

6 winkels
AOC I2475PXQU

AOC I2475PXQU

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

164,00 €

1 winkel
Great Value AOC I2481FXH

AOC I2481FXH

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

126,90 €

1 winkel
Asus BE249QLB

Asus BE249QLB

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

183,00 €

5 winkels
Asus MX239H

Asus MX239H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
BenQ BL2405HT

BenQ BL2405HT

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

146,67 €

7 winkels
Great Value BenQ GW2470H

BenQ GW2470H

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1

124,95 €

1 winkel
BenQ RL2460HT

BenQ RL2460HT

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 1 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Great Value Iiyama G-Master GE2488HS-B2

Iiyama G-Master GE2488HS-B2

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 75 Hz
 • HDMI
 • 1 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Great Value Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP

Iiyama ProLite XB2483HSU-B2DP

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 75 Hz
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG 24MP48HQ-P

LG 24MP48HQ-P

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

116,00 €

1 winkel
LG 24MP58VQ-P

LG 24MP58VQ-P

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

114,90 €

1 winkel
LG 24MP68VQ

LG 24MP68VQ

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • AMD FreeSync
 • 75 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

150,04 €

2 winkels
Innovation LG 24MP88HM-S

LG 24MP88HM-S

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Great Value Philips 246E7QDSW

Philips 246E7QDSW

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Excellent Samsung C24F390FHU

Samsung C24F390FHU

 • 23.5 inch
 • 1920x1080
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1

120,68 €

7 winkels
Samsung S24D330H

Samsung S24D330H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 1 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

106,00 €

10 winkels
Great Value Samsung S24F350FH

Samsung S24F350FH

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • AMD FreeSync
 • 60 Hz
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

116,85 €

6 winkels
0
*