SD-kaarten review: 35 modellen vergeleken

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Snelheid
 3. 3. Testveld
 4. 4. Test
 5. 5. Benchmarks (grote bestanden)
 6. 6. Benchmarks (kleine bestanden)
 7. 7. Benchmarks (synthetisch)
 8. 8. Benchmarks (prestatiescore)
 9. 9. Aanraders en conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Hoewel gewone SD-kaartjes steeds meer marktaandeel inboeten, blijven ze de meest gebruikt vorm van opslag voor camcorders en fotocamera’s. Voor dit artikel hebben we 25 nieuwe geheugenkaarten getest en vergelijken we ze met de aanraders uit onze vorige tests.

De meeste foto’s en filmpjes mogen tegenwoordig dan wel gemaakt worden met smartphones, maar voor echt goede beeldkwaliteit wil je liever een camcorder of (spiegelreflex)camera gebruiken. Deze apparaten zijn een stuk groter dan smartphones, waardoor je er doorgaans ook een grotere geheugenkaart in kan plaatsen: een volwaardige SD-kaart, in plaats van een MicroSD-kaartje.

Samsung Evo+ SDXC UHS-I 64GB
Hoewel Samsung marktleider is op solid storage vlak, blijft het aanbod van SD-kaarten van het merk beperkt tot exemplaren van maximaal 64GB.

Het wordt steeds gebruikelijker om MicroSD-kaartjes met een converter te gebruiken in zulke apparaten, maar SD-kaarten hebben toch enige voordelen. Allereerst bieden ze een grotere capaciteit. Er zijn al twee jaar SD-kaarten met 512GB aan opslagcapaciteit op de markt, terwijl het pas recentelijk mogelijk is geworden om MicroSD-kaarten met de helft van deze opslagcapaciteit aan te schaffen. Ten tweede hebben SD-kaarten over het algemeen een lagere prijs per gigabyte en een hogere snelheid. Dit is uiteraard omdat het nog veel moeilijker is om de vereiste hoeveelheid geheugencellen op een veel kleinere MicroSD-kaart te proppen. Het is daarom raadzaam om eerst te kijken naar SD-kaarten als je de opslagcapaciteit van een apparaat wilt uitbreiden dat hier ondersteuning voor biedt.

Snelheid

De belangrijkste eigenschappen van SD-kaarten worden aangegeven in de naam, namelijk de ondersteunde bus en de minimumsnelheid. Als er enkel een ‘Class’ wordt vermeld, dan betekent dit vrijwel altijd de kaarten gebruik maken van de High Speed bus, met een maximale snelheid van 25 MB/s. Wordt er ook UHS-I of UHS-II vermeld, dan geeft dit aan dat de kaart een maximaal respectievelijk 104 en 312 MB/s aankan. Overigens moet het gebruikte apparaat ook de bus in kwestie ondersteunen, want anders is 25 MB/s het maximum. Lang niet alle apparaten kunnen overweg met de UHS-I bus en werken dus op een lagere snelheid.

De snelheid van de bus zegt echter weinig over de daadwerkelijke snelheid van de kaart. De gebruikte geheugenchips moeten immers ook snel genoeg zijn. Vrijwel alle kaarten in de test zijn U1 of U3, die respectievelijk aangeven dat de kaart minimaal 10 MB/sec of 30 MB/sec snel is. U1 is voldoende om Full HD op te nemen, en met een U3 kaart kan je Ultra HD opnemen. Dit is trouwens zo volgens de SD-associatie; wij zijn sceptisch dat je daadwerkelijk minimaal 240 Mbit/sec (30 MB/sec) nodig hebt om Ultra HD op te nemen.


Er zijn op dit moment drie snelheidsaanduidingen, die veelal door elkaar worden gebruikt.

Alsof de bestaande wirwar van terminologie nog niet verwarrend genoeg was, begon de associatie begin dit jaar met een nieuwe Video Speed Class. Net zoals de andere twee classificaties zou deze de minimumsnelheid moeten aangeven, maar dan ook voor hogere snelheden. Zo geeft V30 een minimumsnelheid van 30 MB/sec aan, en V60 en V90 respectievelijk 60 en 90 MB/sec. Verder is er geen verschil, net zoals er naast de ondersteuning voor UHS-I geen verschil is tussen U1 en Class 10. Tot nu hebben we deze aanduidingen overigens nog niet gezien op (micro)SD-kaarten.

Testveld

We hebben zoveel mogelijk fabrikanten gevraagd om ons kaarten te sturen die we nog niet hadden getest. We ontvingen 25 exemplaren van negen verschillende fabrikanten: Integral, Intenso, Kingston, Lexar, PNY, Samsung, Sandisk, Silicon Power, Transcend en Verbatim. Daarnaast hebben we tien andere kaarten meegenomen, de winnaars uit de vorige tests.

Opvallend genoeg hebben we deze keer behoorlijk wat kaarten met een bescheiden capaciteit. Maar liefst vijftien modellen hebben een capaciteit van 32GB. Tien kaarten hebben 64GB aan opslagruimte aan boord, vier 128GB en drie 256GB en 512GB.

Transcend Ultimate Series SDHC UHS-II U3 32GB
De Transcend Ultimate Series SDHC UHS-III U3 32GB is de snelste SD-kaart in de test.

In tegenstelling tot bij MicroSD-kaartjes zijn er hier meer aanbieders die producten verkopen met UHS-II ondersteuning. Vier verschillende fabrikanten bieden UHS-II kaartjes aan: Lexar, Sandisk, Toshiba en Transcend. De meeste exemplaren zijn U3 (en hebben dus een minimumsnelheid van 30 MB/sec), maar er zijn ook de nodige U1 kaartjes.

Wil je alle testresultaten kunnen doornemen in een vergelijkingstabel, dan kan dit door deze link te volgen.

Test

We gebruiken voor deze test een ASRock Z97 Extreme6 moederbord en een Sandisk UHS-II SD Reader/Writer, aangesloten op een USB 3.0 port van de chipset. De tests zijn uitgevoerd onder Windows 8.1. Om de sequentiële schrijf- en leessnelheid vast te stellen, kopiëren we een bestand van 10GB van en naar het kaartje. Het schrijven en lezen van kleinere bestanden gaat in de regel echter weer wat langzamer, dus testen we ook hoe snel het kaartje 1000 bestanden van 5MB kan lezen of schrijven. De sequentiële test simuleert het kopiëren van een grote HD-film, terwijl de benchmark met kleine bestanden de snelheid test waarmee MP3-bestanden en foto’s van en naar het apparaat kunnen worden gekopieerd. Daarnaast testen we nog hoeveel raw-foto’s het kaartje in één minuut kan opslaan. Hierbij sluiten we de lens af, zodat het beeld altijd hetzelfde is en het bestand niet al teveel in omvang verschilt.

Benchmarks (grote bestanden)

In de real world benchmarks testen we twee scenario's: een groot bestand en veel verschillende, kleinere bestanden. Als je een film wilt opnemen of kopiëren naar de kaart, dan is sequentiële data belangrijk, als je vaak je muziekbibliotheek synchroniseert, is de test met bestanden van 5 MB belangrijker.

De UHS-II kaartjes van Transcend, Sandisk, Toshiba en Lexar staan bovenaan wat betreft leessnelheid. De schrijfsnelheid is echter soms een stuk minder indrukwekkend: hier worden de Lexars en ingehaald door een behoorlijk aantal producten die 'slechts' UHS-I ondersteunen. Van de UHS-I modellen tonen de Kingston UHS-I (al dan niet met U3) kaarten de beste prestaties.

Benchmarks (kleine bestanden)

In deze test kopiëren we 1000 bestanden van 5 MB, wat het overzetten van foto's of muziek simuleert. 

Opnieuw presteren de UHS-II kaarten het beste, met een snelheid van meer dan 100 MB/sec bij het lezen. Schrijven is echter een stuk zwaarder, want hier halen ze niet eens het maximum van de UHS-I bus. Ook bij kleine bestanden zijn de prestaties van de Lexar UHS-II kaarten niet echt iets om naar huis over te schrijven.

Benchmarks (synthetisch)

In de Crystal DiskMark test zien we een vergelijkbaar resultaat: de UHS-II kaarten komen boven de 100 MB/sec bij lezen, terwijl de meeste UHS-I kaarten tegen deze grens aanschuren. Bij schrijven zijn de prestaties van veel kaarten opnieuw veel slechter.

Benchmarks (prestatiescore)

Hieronder zie je de Prestatiescore, die we berekenen op basis van de gemiddelde snelheid van alle tests die we hebben gedraaid.

Aanraders en conclusie

Laten we beginnen met de bescheiden kaarten in de test, met een opslagcapaciteit van 32GB. In dit segment is de Transcend Ultimate Series SDHC UHS-II U3 32GB gemiddeld het snelst, hoewel de Toshiba Exceria Pro SDHC UHS-II 32GB aardig in de buurt komt. In de meeste tests is de Transcend echter sneller, en hij is veel gunstiger geprijsd dan de Toshiba: gemiddeld 49 euro vergeleken met 120 euro. De Transcend ontvangt daarom een Ultimate Product Award.

Een goedkopere optie is de Verbatim Pro SDHC UHS-I 32GB, die opvallend genoeg net zo snel is als de veel duurdere Verbatim Pro+ die het bedrijf sindsdien heeft uitgebracht. Met een gemiddelde prijs van 20 euro is hij ook niet bepaald duur. Hij ontvangt een Excellent Choice Award.

Kijken we naar het 64GB segment, dan zien we dat de Sandisk Extreme Pro UHS-II U3 SDXC 64GB de snelste, maar ook verreweg de duurste kaart is. Hij is met een prijs van gemiddeld 115 euro ruim twee keer zo prijzig als de op een na duurste kaart. Een Ultimate Product Award is echter op zijn plaats. Een Excellent Choice Award gaat naar de Lexar Professional SDXC UHS-II U3 64GB, die zoals de naam aangeeft UHS-II ondersteunt, maar wel langzamer is dan de Sandisk. Gezien de prijs van 49 euro is hij echter toch een aantrekkelijkere optie.

Voor een apparaat zonder UHS-II is de Verbatim Pro SDXC UHS-I 64GB ook een prima keuze; ook al levert hij iets mindere prestaties, hij is ook iets goedkoper, met een lagere prijs van 39 euro. Ook deze ontvangt een Excellent Choice Award. Tot slot ontvangt de Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB een Great Value Award, het is een kaart die aardige prestaties levert maar met een prijs van 26 euro het op een na goedkoopste kaartje is.

Kingston SDXC UHS-I 512GB
De Kingston SDXC UHS-I 512GB is de betaalbaarste kaart met de grootste capaciteit die op dit moment leverbaar is.

Gaan we kijken naar de kaarten met een grotere capaciteit, dan zijn dit keer veel minder opties. Bij 128GB zijn er twee interessante kaarten: de Lexar Professional SDXC UHS-II U3 128GB en de Kingston SDXC UHS-I U3 128GB. De Lexar is iets sneller en komt dankzij zijn UHS-II bus bij sommige leestests boven de 100 MB/sec, terwijl de Kingston iets langzamer is maar vooral een goede prijs/kwaliteitverhouding biedt. Voor de Lexar betaal je 82 euro, terwijl de Kingston je 48 euro kost. De Lexar belonen we met een Ultimate Product Award, de Kingston met een Excellent Choice Award.

Bij de 256GB exemplaren is de snelste en de goedkoopste kaart dezelfde: dat is namelijk de Kingston SDXC UHS-I U3 256GB met een gemiddelde prijs van 88 euro. Deze kaart zou voor zijn fantastische prijs/kwaliteitverhouding al een Great Value Award krijgen, maar de prestaties rechtvaardigen een Excellent Choice Award.

Tot slot de 512GB kaarten, de grootste die je op dit moment kan krijgen. Hier zien we dat de Sandisk Extreme Pro UHS-I U3 het snelst is, maar wel tegen een forse prijs van gemiddeld 407 euro. Een budget-vriendelijkere optie is de Kingston SDXC UHS-I 512GB, die bijna even snel is voor minder dan de helft van de prijs: 181 euro. Als beste van het beste krijgt de Sandisk een Ultimate Product Award, terwijl de Kingston wederom een Excellent Choice Award ontvangt.


Sandisk Extreme Pro UHS-I U3 512GB
Sandisk Extreme Pro UHS-II U3 SDXC 64GB
Transcend Ultimate Series SDHC UHS-II U3 32GB


Kingston SDXC UHS-I 512GB
Kingston SDXC UHS-I U3 256GB
Lexar Professional SDXC UHS-II U3 64GB
Verbatim Pro SDXC UHS-I 64GB
Verbatim Pro SDHC UHS-I 32GB


Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Integral Ultima Pro SDHC UHS-I 32GB

Integral Ultima Pro SDHC UHS-I 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10

13,59 €

3 winkels
Integral Ultima Pro SDXC UHS-I 64GB

Integral Ultima Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class 10

21,13 €

3 winkels
Intenso SDHC Class 10 32GB

Intenso SDHC Class 10 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • Class 10

9,63 €

3 winkels
Intenso SDHC UHS-I 32GB

Intenso SDHC UHS-I 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10

9,97 €

3 winkels
Great Value Kingston SDHC UHS-I U3 32GB

Kingston SDHC UHS-I U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Excellent Kingston SDXC UHS-I 512GB

Kingston SDXC UHS-I 512GB

 • SD
 • 512 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

185,84 €

1 winkel
Excellent Kingston SDXC UHS-I U3 128GB

Kingston SDXC UHS-I U3 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Excellent Kingston SDXC UHS-I U3 256GB

Kingston SDXC UHS-I U3 256GB

 • SDXC
 • 256 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Great Value Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB

Kingston Ultimate SDXC UHS-I 64GB

 • SD
 • 64 GB
 • 233 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1
Niet verkrijgbaar
Great Value Kingston Ultimate SDXC UHS-I 128GB

Kingston Ultimate SDXC UHS-I 128GB

 • SD
 • 128 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

63,90 €

4 winkels
Kingston Ultimate SDXC UHS-I 256GB

Kingston Ultimate SDXC UHS-I 256GB

 • SDXC
 • 256 GB
 • 300 x
 • UHS-I
 • Class 10
Niet verkrijgbaar
Excellent Lexar Professional SDHC UHS-II U3 1000x 32GB

Lexar Professional SDHC UHS-II U3 1000x 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3

20,98 €

2 winkels
Excellent Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 64GB

Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 64GB

 • SD
 • 64 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3

34,91 €

2 winkels
Excellent Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 128GB

Lexar Professional SDXC UHS-II U3 1000x 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • 1000 x
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3

34,99 €

3 winkels
Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 512GB

Lexar Professional SDXC UHS-I U3 633x 512GB

 • SD
 • 512 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

89,99 €

4 winkels
PNY Elite Performance SDXC UHS-I U3 128GB

PNY Elite Performance SDXC UHS-I U3 128GB

 • SDXC
 • 128 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

45,18 €

2 winkels
PNY Elite Performance SDXC UHS-I U3 256GB

PNY Elite Performance SDXC UHS-I U3 256GB

 • SDXC
 • 256 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

75,02 €

2 winkels
PNY High Performance SDHC UHS-I U3 32GB

PNY High Performance SDHC UHS-I U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

19,95 €

2 winkels
Samsung Evo+ SDXC UHS-I 64GB

Samsung Evo+ SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class 10
Niet verkrijgbaar
Samsung Evo SDHC UHS-I 32GB

Samsung Evo SDHC UHS-I 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
Niet verkrijgbaar
Samsung Pro+ SDHC UHS-I U3 32GB

Samsung Pro+ SDHC UHS-I U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Gold Award Sandisk Extreme Pro SDHC UHS-I 32GB

Sandisk Extreme Pro SDHC UHS-I 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

24,27 €

1 winkel
Gold Award Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10

51,90 €

1 winkel
Ultimate Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II U3 64GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 1867 x
 • UHS-II
 • Class U3

113,90 €

2 winkels
Ultimate Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I U3 512GB

Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-I U3 512GB

 • SDXC
 • 512 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

245,00 €

4 winkels
Sandisk Extreme SDXC UHS-I 64GB

Sandisk Extreme SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 600 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

28,99 €

1 winkel
Sandisk Ultra SDHC UHS-I 32GB

Sandisk Ultra SDHC UHS-I 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • 533 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

11,98 €

10 winkels
Sandisk Ultra SDXC UHS-I 64GB

Sandisk Ultra SDXC UHS-I 64GB

 • SD
 • 64 GB
 • 533 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

14,96 €

11 winkels
Silicon Power SDHC UHS-I 32GB

Silicon Power SDHC UHS-I 32GB

 • SD
 • 32 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

21,76 €

2 winkels
Ultimate Toshiba Exceria Pro SDHC UHS-II U3 32GB

Toshiba Exceria Pro SDHC UHS-II U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Ultimate Transcend Ultimate Series SDHC UHS-II U3 32GB

Transcend Ultimate Series SDHC UHS-II U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • UHS-II
 • Class 10
 • Class U3
Niet verkrijgbaar
Verbatim Pro+ SDHC UHS-I U3 32GB

Verbatim Pro+ SDHC UHS-I U3 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 600 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

15,54 €

4 winkels
Verbatim Pro+ SDXC UHS-I U3 64GB

Verbatim Pro+ SDXC UHS-I U3 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 600 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

20,95 €

5 winkels
Excellent Verbatim Pro SDHC UHS-I 600x 32GB

Verbatim Pro SDHC UHS-I 600x 32GB

 • SDHC
 • 32 GB
 • 600 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

11,71 €

4 winkels
Excellent Verbatim Pro SDXC UHS-I 64GB

Verbatim Pro SDXC UHS-I 64GB

 • SDXC
 • 64 GB
 • 600 x
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

11,95 €

4 winkels
0
*