Samsung C24FG70 review: Samsungs gaming monitor comeback

33 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Samsung CG70-serie
 3. 3. MBRT
 4. 4. Samsung C24FG70
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Helderheid en contrast
 7. 7. Uniformiteit
 8. 8. Kleurweergave
 9. 9. Kijkhoeken
 10. 10. Gaming: responstijd en inputlag
 11. 11. Energieverbruik
 12. 12. Specificaties en testresultaten
 13. 13. Afbeeldingen
 14. 14. Conclusie
 15. 2 besproken producten
 16. 33 reacties

Samsung C24FG70

Na deze algemene uitleg, nog een blik op het model dat we voor test ontvingen. Het gaat om de 24-inch (eigenlijk: 23,5 inch) uitvoering van de CG70-serie, oftewel de C24FG70, ook wel aangeduid als C24FG70FQU. Het gebogen va-paneel heeft zoals gezegd een straal van 1800 mm, aangeduid als 1800r. De resolutie bedraagt 1920x1080 pixels, vergelijkbaar met wat gaming monitoren met deze diagonaal doorgaans bieden. Het 27-inch model heeft dezelfde resolutie; een wqhd-model staat naar verluidt op de planning voor volgend jaar.

De C24FG70 is voorzien van Freesync, met een range van 70-144Hz. Dat is relatief beperkt vergeleken met de meeste andere Freesync-schermen. Samsung stelt dat het perfecte werking garandeert binnen die range, en dat verlaging hiervan tot storende effecten kan leiden die bij concurrenten wel aanwezig zouden zijn. Helaas is dat niet iets wat we tot dusver kunnen verifiëren. Hoe dan ook is Freesync op dit moment voornamelijk een aardige spec om te hebben, aangezien het merendeel van de gamers momenteel voor Nvidia kiest, dat deze techniek niet ondersteunt. Wie een 144Hz monitor koopt zal daarmee overwegend ook op hoge frequentie willen gamen, dus het is de vraag hoeveel nadeel je zal ondervinden van deze beperking - maar op papier doet hij het op dit punt minder dan de concurrentie. Wat het in de praktijk betekent is iets waar we komend jaar naar willen gaan kijken.

Samsung C24FG70

Het paneel is volledig verstelbaar dankzij de unieke voet die Samsung heeft ontworpen voor het scherm. Het kan erop draaien, roteren, kantelen en in hoogte versteld worden. Voor de bediening van het on-screen menu is een joystick aan de achterzijde geplaatst, dat ons in de praktijk prima bevalt. Wat ons betreft heeft Samsung hier nog altijd een van de beste vormen van bediening op de monitor zelf in handen. Een drietal knoppen is wel aanwezig onder de rand aan de rechterzijde, maar die dienen louter om direct naar game preset 1, 2 of 3 te springen.

Samsung C24FG70

Hieronder zie je een aantal foto's van het on-screen menu.

Qua aansluitingen biedt de C24FG70 twee keer hdmi en een keer displayport, alsmede een audio uitgang. Een tweede 3,5 mm poort blijkt bij nadere inspectie een 'service'-aansluiting. Speakers heeft Samsung wijselijk niet ingebouwd: de doelgroep zal zelf fatsoenlijke exemplaren neerzetten of gewoon een headset gebruiken.

Samsung C24FG70

Quantum dot voordeel

Een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van de CG70 en dus ook de C24FG70 is de grotere kleurruimte, mogelijk gemaakt door quantum dots. Om het voordeel daarvan te illustreren hebben we van een aantal games foto's gemaakt terwijl we die toonden op dit scherm, staand naast een ander gebogen VA-scherm zonder quantum dots. In beide gevallen zijn het gebogen schermen, en we hebben de camera precies in het midden geplaatst om zo geen voordeel aan een van de twee te geven.

In onderstaande galerij kun je de foto's bekijken. Daarbij moet je vooral kijken naar rood en groen, die bij het Samsung scherm duidelijk meer verzadigd zijn. Als je geen enkel verschil ziet, is je monitor vermoedelijk niet in staat om dit te tonen - het is wel degelijk aanwezig. Ook is zichtbaar dat het verschil bij blauwtinten overwegend klein tot nihil is. 

Bij de eerste foto zie je dat het geel van de auto merkbaar meer verzadigd is, en iets naar groen neigt. Bij de tweede dat er weinig verschil te zien is tussen de twee blauwe auto's. Op de derde afbeelding komt het weerkaatste rode licht veel beter tot uitdrukking, bij de vierde zijn de groene accenten aanmerkelijk geprononceerder, etc. Oordeel vooral zelf, maar naar onze mening zien games er fraaier uit op het scherm van Samsung

Natuurlijk is het wel zo, dat je geen 'overdreven' verzadiging wilt wanneer je kleurkritisch werk doet of gewoon op internet bladert. Om die reden is het prettig dat Samsung ook een sRGB-voorkeursinstelling heeft ingebouwd, die bovendien behoorlijk goed is afgesteld. We meten een kleurafwijking van 3 op basis van de CIE2000 norm, met een zeer kleine standaarddeviatie van de deelmetingen van 0,84. Het gamma komt uit op een keurige 2,27 en de grijsafwijking is slechts 2,92. Dat zijn alle erg goede waardes, waarmee dit scherm ook voor beeldbewerking prima geschikt is. Dat hebben we tot dusver over slechts een andere gaming monitor ooit kunnen zeggen, de Eizo FG2421, die inmiddels end-of-life is.

Samsung C24FG70
In sRGB-stand is ook nog altijd sprake van enige oververzadiging, maar de kleurafwijking is te klein om storend te zijn.

Op de volgende pagina's gaan we verder in op de testresultaten.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung C24FG70

Samsung C24FG70

 • 23.5 inch
 • 94 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung C27FG70

Samsung C27FG70

 • 27 inch
 • 82 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*