Samsung C24FG70 review: Samsungs gaming monitor comeback

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Samsung CG70-serie
 3. 3. MBRT
 4. 4. Samsung C24FG70
 5. 5. Testmethode
 6. 6. Helderheid en contrast
 7. 7. Uniformiteit
 8. 8. Kleurweergave
 9. 9. Kijkhoeken
 10. 10. Gaming: responstijd en inputlag
 11. 11. Energieverbruik
 12. 12. Specificaties en testresultaten
 13. 13. Afbeeldingen
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Wie de markt voor monitoren volgt - en we blijven het zeggen, dat is echt de moeite waard om te doen - is het vast opgevallen dat in de wereld van de gaming monitoren een merk schitterde door afwezigheid: Samsung. De oplettende lezer zag dat we hier de verleden tijd gebruikten en niet zonder reden, want Samsung is terug - en hoe. De C24FG70 is in meerdere opzichten een statement, en dit model is volgens de Koreaanse fabrikant nog maar het begin van wat een overtuigende rentree in de wondere wereld van gaming beeldschermen moet worden. Wij voelden het aan de tand, en waren onder de indruk. 

Het is niet algemeen bekend, maar Samsung was de eerste fabrikant die (in 2009!) een monitor op de markt bracht met een 120Hz paneel. De 2233RZ was een van de modellen waarmee Nvidia's 3D Vision concept werd geïntroduceerd, en ook daarna bood Samsung nog de nodige 120Hz modellen. Die behoren inmiddels tot het verre verleden. 3D Vision is een stille dood gestorven en Samsung richtte zich op andere marktsegmenten, maar 120Hz en snellere beeldschermen bleven tot de verbeelding spreken. Dat gold ook voor de mogelijkheid de voor deze techniek vereiste extra helderheid te gebruiken voor een 'strobing' oftewel 'scanning' backlight. Daarmee kan bewegingsonscherpte (motion blur) veroorzaakt door de sample-and-hold karakteristiek van lcd-monitoren worden tegengegaan. Het heeft de nodige jaren geduurd, maar Samsung keert nu terug op de gaming monitorenmarkt - met een beeldscherm dat zowel 144Hz als anti motion blur technologie aan boord heeft. 

Samsung C24FG70
Samsung C24FG70

Dat is natuurlijk groot nieuws. Tot dusver wordt de markt voor gamingmonitoren beheerst door merken als Asus en Acer, die niet primair monitorfabrikant zijn, uitgezonderd het relatief kleine Benq, dat onderdeel is van panelengigant AU Optronics. Gaming is echter hot en de grote 'klassieke' monitorfabrikanten lieten, ondanks hun specialisme, deze markt lang liggen. Daar komt nu verandering in. Eerder al zette AOC met Agon een eigen gaming-lijn in de markt, kondigde LG een 21:9 gaming-model aan en ook Samsung liet al weten voornemens te zijn zich in het strijdgewoel te storten. Weinig merken hebben betere papieren om snel marktaandeel te veroveren dan dit bedrijf, dat voor pc-gebruikers jarenlang al synoniem was met monitoren. 

Toch verliep de introductie van de nieuwe 'curved' CG70-serie, zoals ze officieel heet, niet helemaal op rolletjes. De officiële introductie was op Gamescom, en ook op IFA werden de modellen getoond, maar het duurde even voordat de productie echt op gang kwam, waardoor ze maar mondjesmaat leverbaar waren. Wellicht onbedoeld heeft Samsung hierdoor wel een mooie hype door schaarste gecreëerd, want wie de schermen al had gezien, was razend benieuwd naar meer informatie, niet in de laatste plaats de prestaties. Samsung bewandelt namelijk een eigen weg bij deze producten, die enige toelichting verdient.

Samsung CG70-serie

De nieuwe gaming monitorenlijn van Samsung bestaat vooralsnog uit twee modellen, die het aanduidt als de CG70-serie. De C24FG70 en de C27FG70 hebben een diagonaal van respectievelijk 23,5 en 27 inch en een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat komt neer op respectievelijk 94 en 82 pixels per inch.

De gebruikte techniek voor het paneel is vertical alignment, net zoals bij de andere curved oftewel gebogen beeldschermen van het merk. Zoals bekend is het grote voordeel van deze paneeltechnologie het uitstekende contrast, mogelijk gemaakt door een uitstekende zwartwarde. Een bijkomend voordeel is dat deze techniek weinig last heeft van ontsnappend licht, waardoor backlight bleeding niet zou moeten voorkomen. Ook de nieuwe gamingschermen worden door een sterke curve gekenmerkt, 1800r in jargon. Daardoor is ook bij relatief kleine modellen de curve duidelijk zichtbaar. Het zijn 144Hz panelen met een responstijd van 1 ms, al moet je aan die laatste aanduiding niet al te veel waarde hechten - Samsung gebruikt het voornamelijk om onderscheid te maken van de niet-gaming curved modellen, die een responstijd van 4 ms claimen. Het zijn de eerste 16:9 gebogen gaming schermen op de markt - eerdere modellen van andere fabrikanten hadden alle een 21:9 verhouding.

Naast de buiging en de gebruikte paneeltechniek is de kleurweergave een speerpunt van de nieuwe Samsung schermen. Ze maken gebruik van quantum dots, een techniek die al langer wordt toegepast in de televisiewereld, maar we in gaming monitoren nog niet eerder tegenkwamen. Quantum dots zijn nanodeeltjes die zorgen voor een groter kleurbereik van het backlight van de monitor, wat weer resulteert in een groter kleurbereik van het hele scherm. Concreet spreekt Samsung over 125% van de sRGB-kleurruimte, waarbij vooral in het groene en rode deel van het spectrum een flinke toename in verzadiging zichtbaar moet zijn. 

Samsung C24FG70

In bovenstaande afbeelding, afkomstig van onze test- en analysesoftware, is duidelijk te zien dat de 'driehoek', gevormd door de uiterste coördinaten voor rood, blauw en groen, aanmerkelijk groter is dan degene die het sRGB-bereik begrensd. Naast de quantum dots heeft het gebruikte paneel nog een tweede bijzonder aspect, waarop we op de volgende pagina ingaan.

Samsung C27FG70

Voordat je daar naartoe klikt, moeten we nog twee andere zaken vermelden die de CG70-serie bijzonder maken. In de eerste plaats de voet: Samsung heeft het scherm op een zeer bijzondere voet geplaatst, waarop het scherm in hoogte verstelbaar, kantelbaar, draaibaar en roteerbaar is. Dat is niet zo uitzonderlijk voor luxere gaming monitoren, maar de wijze waarop dit is gedaan is dat wel. Het paneel hangt aan een geknikte arm die achterop de voet is geplaatst, en is zelf bevestigd met een kogelgewricht dat vrije verstelling in alle richtingen mogelijk maakt. Het geeft het een bijzondere uitstraling, waarmee het direct herkenbaar is - waar andere gaming monitoren vaak enigszins op elkaar (en op standaard zakelijke schermen) lijken, is deze vormgeving vooralsnog uniek. Een ander aardig aspect van de monitor is de 'Arena lighting', een naar onder gerichte led die de voet verlicht.

Samsung C24FG70

Ook bijzonder is het on-screen menu, dat door Samsung geheel ontworpen is voor de doelgroep. Het is een overzichtelijke en zeer uitgebreide interface, die eerder doet denken aan een Windows-toepassing dan een in de firmware geïntegreerde verzameling instellingen. Hiermee kan je elk aspect van het scherm naar je eigen hand zetten, en - bijzonder handig - in een opslag zien welke instellingen actief zijn. Dat wordt weergegeven in een reeks cirkelvormige aanduidingen boven de instellingen; hier kan je direct aflezen hoe de 'Black Equalizer' is ingesteld, hoe de overdrive is ingesteld, hoe snel de verversingsfrequentie is, of Freesync actief is en of de low input lag modus actief is. Het menu kan semi-transparant over het beeld getoond worden, waarmee het er bijna uitziet als een extra 'hud'.

MBRT

Zoals gezegd heeft het backlight van de CG70-serie naast de quantum dots nog een tweede bijzonder aspect, namelijk de ingebouwde anti motion blur techniek, door Samsung MBRT (motion blur reduction technology) gedoopt. Om dat toe te lichten, eerst een korte uitleg van wat motion blur is. Deze vorm van waargenomen bewegingsonscherpte ontstaat doordat een lcd-scherm standaard een beeld laat zien, totdat het volgende beeld wordt getoond, er naadloos op volgend. Het verspringen van de pixels registreert het menselijk oog als onscherpte. Bij crt-monitoren is dat effect niet aanwezig, omdat de fosfordeeltjes van zo'n scherm continu ververst worden, en tussen elk nieuw beeld een rustmoment aanwezig is waarbij het beeld - onmerkbaar - zwart is. Bij lcd-panelen brandt het backlight continu en blijft het beeld zoals gezegd getoond, tot het volgende frame zich aandient - dit fenomeen wordt aangeduid als 'sample-and-hold'.

Feitelijk is het niet nodig om continu het beeld te laten zien. Zolang het beeld maar vaak genoeg ververst wordt, neem je dat niet bewust waar in de vorm van knipperen. Een simpele manier om dus het crt-effect na te bootsen en motion blur te compenseren, is tussen elk beeld even geen beeld tonen - dat kan door een zwart frame in te voegen (black frame insertion) of door gewoon het backlight even uit te schakelen (strobing of scanning backlight). Dat is echter simpeler gezegd dan gedaan, want het 'knipperen' van het backlight moet wel gesynchroniseerd worden met het aangeleverde beeld. Bovendien neemt de waargenomen helderheid fllink af: als het backlight 50% van de tijd uit is, verlies je 50% helderheid. Om die reden is een aanzienlijk krachtiger backlight nodig, dat wanneer het aan is duidelijk meer licht produceert, om dit verlies te compenseren. Het is dan ook niet zo vreemd, dat er niet veel beeldschermen zijn geweest met deze functionaliteit aan boord. Benq bood eerder deze mogelijkheid en kwam met de recent besproken XL2735 met een nieuwe versie hiervan, maar Samsung pakt het nog net wat anders aan.

De CG70-modellen maken namelijk gebruik van een scanning backlight met vier zones, waarmee motion blur effectiever zou moeten worden tegengegaan dan met een 'traditioneel' scanning backlight. Waar dat aan en uit schakelt gesynchroniseerd met de getoonde beelden, schakelt Samsungs oplossing in vier zones aan en uit, zowel tijdens het tonen van de beelden, als geheel tussen de afzonderlijke frames in.Hiermee moet bewegingsonscherpte nog verder teruggebracht worden.

Een opmerkelijk gevolg van effectieve blur-reductie is dat het getoonde beeld er aanmerkelijk scherper uitziet - wat sommige gebruikers weer als onnatuurlijk ervaren. Zeker bij een relatief klein aantal pixels en grote contrasten kan een game er opeens 'digitaler' uitzien dan met wat bewegingsonscherpte. Goede anti-aliasing kan hierbij helpen, maar het laat maar zien dat er altijd iets te verbeteren overblijft. Vergelijk het met technieken om 24fps films weer te geven met 60 beelden per seconde, of zogenaamde high framerate filmopnames: hoewel het beeld veel vloeiender loopt, gruwt de filmliefhebber ervan, gewend als hij/zij is aan de kenmerkende frame rate van celluloid film. 

Een andere, alleen voor ons vervelende bijkomstigheid van het scanning backlight van de C24FG70 is dat onze testapparatuur niet toereikend is om de responstijd te meten terwijl deze actief is - het knipperen interfereert met het testpatroon, waardoor onze oscilloscoop onzinnige resultaten toont. Helaas is het niet mogelijk om de MBRT-functie tijdelijk geheel uit te schakelen en zo puur de paneelsnelheid te meten. We zijn hard bezig om onze testmethode te verbeteren om hiermee om te gaan, maar dat kan nog even duren - zo lang wilden we niet wachten met deze review, maar uitgebreide resultaten voor responstijd en input lag hebben we helaas dus niet.

Samsung C24FG70

Na deze algemene uitleg, nog een blik op het model dat we voor test ontvingen. Het gaat om de 24-inch (eigenlijk: 23,5 inch) uitvoering van de CG70-serie, oftewel de C24FG70, ook wel aangeduid als C24FG70FQU. Het gebogen va-paneel heeft zoals gezegd een straal van 1800 mm, aangeduid als 1800r. De resolutie bedraagt 1920x1080 pixels, vergelijkbaar met wat gaming monitoren met deze diagonaal doorgaans bieden. Het 27-inch model heeft dezelfde resolutie; een wqhd-model staat naar verluidt op de planning voor volgend jaar.

De C24FG70 is voorzien van Freesync, met een range van 70-144Hz. Dat is relatief beperkt vergeleken met de meeste andere Freesync-schermen. Samsung stelt dat het perfecte werking garandeert binnen die range, en dat verlaging hiervan tot storende effecten kan leiden die bij concurrenten wel aanwezig zouden zijn. Helaas is dat niet iets wat we tot dusver kunnen verifiëren. Hoe dan ook is Freesync op dit moment voornamelijk een aardige spec om te hebben, aangezien het merendeel van de gamers momenteel voor Nvidia kiest, dat deze techniek niet ondersteunt. Wie een 144Hz monitor koopt zal daarmee overwegend ook op hoge frequentie willen gamen, dus het is de vraag hoeveel nadeel je zal ondervinden van deze beperking - maar op papier doet hij het op dit punt minder dan de concurrentie. Wat het in de praktijk betekent is iets waar we komend jaar naar willen gaan kijken.

Samsung C24FG70

Het paneel is volledig verstelbaar dankzij de unieke voet die Samsung heeft ontworpen voor het scherm. Het kan erop draaien, roteren, kantelen en in hoogte versteld worden. Voor de bediening van het on-screen menu is een joystick aan de achterzijde geplaatst, dat ons in de praktijk prima bevalt. Wat ons betreft heeft Samsung hier nog altijd een van de beste vormen van bediening op de monitor zelf in handen. Een drietal knoppen is wel aanwezig onder de rand aan de rechterzijde, maar die dienen louter om direct naar game preset 1, 2 of 3 te springen.

Samsung C24FG70

Hieronder zie je een aantal foto's van het on-screen menu.

Qua aansluitingen biedt de C24FG70 twee keer hdmi en een keer displayport, alsmede een audio uitgang. Een tweede 3,5 mm poort blijkt bij nadere inspectie een 'service'-aansluiting. Speakers heeft Samsung wijselijk niet ingebouwd: de doelgroep zal zelf fatsoenlijke exemplaren neerzetten of gewoon een headset gebruiken.

Samsung C24FG70

Quantum dot voordeel

Een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van de CG70 en dus ook de C24FG70 is de grotere kleurruimte, mogelijk gemaakt door quantum dots. Om het voordeel daarvan te illustreren hebben we van een aantal games foto's gemaakt terwijl we die toonden op dit scherm, staand naast een ander gebogen VA-scherm zonder quantum dots. In beide gevallen zijn het gebogen schermen, en we hebben de camera precies in het midden geplaatst om zo geen voordeel aan een van de twee te geven.

In onderstaande galerij kun je de foto's bekijken. Daarbij moet je vooral kijken naar rood en groen, die bij het Samsung scherm duidelijk meer verzadigd zijn. Als je geen enkel verschil ziet, is je monitor vermoedelijk niet in staat om dit te tonen - het is wel degelijk aanwezig. Ook is zichtbaar dat het verschil bij blauwtinten overwegend klein tot nihil is. 

Bij de eerste foto zie je dat het geel van de auto merkbaar meer verzadigd is, en iets naar groen neigt. Bij de tweede dat er weinig verschil te zien is tussen de twee blauwe auto's. Op de derde afbeelding komt het weerkaatste rode licht veel beter tot uitdrukking, bij de vierde zijn de groene accenten aanmerkelijk geprononceerder, etc. Oordeel vooral zelf, maar naar onze mening zien games er fraaier uit op het scherm van Samsung

Natuurlijk is het wel zo, dat je geen 'overdreven' verzadiging wilt wanneer je kleurkritisch werk doet of gewoon op internet bladert. Om die reden is het prettig dat Samsung ook een sRGB-voorkeursinstelling heeft ingebouwd, die bovendien behoorlijk goed is afgesteld. We meten een kleurafwijking van 3 op basis van de CIE2000 norm, met een zeer kleine standaarddeviatie van de deelmetingen van 0,84. Het gamma komt uit op een keurige 2,27 en de grijsafwijking is slechts 2,92. Dat zijn alle erg goede waardes, waarmee dit scherm ook voor beeldbewerking prima geschikt is. Dat hebben we tot dusver over slechts een andere gaming monitor ooit kunnen zeggen, de Eizo FG2421, die inmiddels end-of-life is.

Samsung C24FG70
In sRGB-stand is ook nog altijd sprake van enige oververzadiging, maar de kleurafwijking is te klein om storend te zijn.

Op de volgende pagina's gaan we verder in op de testresultaten.

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

We hebben helaas nog maar heel weinig 24-inch 144Hz gaming monitoren getest met de bovenstaande testprocedure, dus het vergelijkingsmateriaal voor de Samsung C24FG70 is vooralsnog beperkt. Daar komt bij dat het door de scanning backlight van dit scherm niet mogelijk was om alle gebruikelijke input lag en responstijd tests uit te voeren.

Helderheid en contrast

We hebben de Samsung C24FG70 zowel in standaard- als in sRGB-modus getest. Hieronder en op de volgende pagina's zie je de resultaten in de standaard weergave, zoals gebruikelijk.

De maximale helderheid is dik in orde, met ruim 360 cd/m².

De minimale helderheid is aardig bescheiden met iets meer dan 40 cd/m² - in een donkere ruimte zal je niet geheel verblind raken.

Bij 150 cd/m² is de minimale helderheid, oftewel de zwartwaarde, slechts 0,06 cd/m², duidelijk lager dan bij modellen met een tn-paneel. Bij maximale helderheid is het nog altijd slechts 0,14 cd/m².

Hoe we het contrast ook meten, de waardes van het va-paneel van de Samsung steken ver uit boven die van concurrenten met tn-paneel.

 

Uniformiteit

Een gelijkmatige achtergrondverlichting is van belang voor een consistente weergave en de Samsung C24FG70 zet hier zeer overtuigende prestaties neer. Niet alleen bij wit, maar ook bij zwart beeld.

Hier onder zie je de detail screenshots van de uniformiteitsmetingen. 

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

Onze nieuwe testprocedure geeft een nog beter inzicht in de kwaliteit waarmee kleuren worden weergegeven. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van de Samsung C24FG70. Die is 100%. Dat verdient een toelichting, want Samsung claimt 125%. De verklaring is simpel, onze software berekent louter het deel van de kleurruimte dat daadwerkelijk wordt gedekt - "125% sRGB" is handig voor marketing, maar zegt verder weinig. Als je verderop de screenshots bekijkt van de metingen, is te zien dat de kleurendriehoek van de C24FG70 inderdaad een stuk groter is dan die van sRGB.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die is met 6206 K aan de lage kant, maar nog altijd binnen de marge die we aanhouden. Wellicht is het iets 'warmer' dan ideaal, maar voor games en gewoon gebruik is het prima.

We waren al een tijdje overgestapt naar het meten van de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm (lange tijd hielden we nog de CIE1994 norm aan), maar met de nieuwe testmethode nemen we ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

In de standaardinstelling is de gemiddelde kleurafwijking nog wat kleiner dan in de sRGB-instelling, opmerkelijk genoeg. We komen uit op 2,71 op basis van CIE2000, waar dat in sRGB afgerond 3 is. De standaarddeviatie is met 0,88 ook zeer klein, wat duidt op zeer kleine variaties in de afwijkingen van de diverse deelkleuren.

Bij de grijsafwijking zien we een vergelijkbaar beeld: een veel beter resultaat dan bij de modellen op basis van een tn-paneel en een zeer kleine standaarddeviatie. Samsung vertelt duidelijk geen onzin wanneer het stelt dat het scherm gekalibreerd is in de fabriek.

Hieronder zie je de schermafdrukken van de kleurtests die we gedaan hebben in zowel standaard als sRGB-weergave.

Standaard en sRGB

Gamma 

Ook het gamma is bijzonder goed ingeregeld, zowel qua gemiddelde als op verschillende helderheidsniveaus. Dit zijn resultaten die kunnen wedijveren met die van de betere monitoren bestemd voor beeldbewerking. Alleen rood loopt wat uit de pas, wat te zien is aan een heel lichte roodzweem bij hogere helderheid.

Standaard gamma

Samsung C24FG70

sRGB gamma

Samsung C24FG70

Kijkhoeken

De nieuwe kijkhoekmetingen zijn een stuk gedetailleerder dan die we eerst deden. Naast de afname in helderheid meten we nu ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. We hebben op dit moment nog niet voldoende monitoren getest om deze waardes goed in perspectief te plaatsen, om welke reden we deze informatie hier tonen zonder er conclusies aan te verbinden.

Omdat deze meting op een andere wijze wordt uitgevoerd dan we tot dusver deden, zij deze resultaten niet te vergelijken met die van de oudere testprocedure. Zo meten we voor deze test bij een helderheid van 150 cd/m² in plaats van op maximale helderheid, en is de afstand van de meter tot het scherm ook anders.

De kijkhoeken lijken vooralsnog een zwak punt van de Samsung C24FG70. We hebben de meting een paar keer herhaald omdat de resultaten niet lijken te stroken met wat we in de praktijk zien, maar vooralsnog kunnen we geen andere verklaring vinden dan dat de meting klopt. Er is sprake van relatief snel helderheidsverlies en een relatief grote kleurafwijking - maar in de praktijk is die niet zo zichtbaar als de meting lijkt aan te geven. Hoe dan ook is het beeld juist beter dan gemiddeld wanneer je er recht voor zit.  

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. 

Samsung C24FG70

Gaming: responstijd en inputlag

Bij deze metingen lopen we tegen een uitdaging aan - het lukt niet om met overdrive actief de responstijden te meten van de Samsung C24FG70. Denkelijk zorgt het scanning backlight voor interferentie, maar we hebben alleen van de standaard responstijden een meetresultaat. Dat vertelt maar een deel van het verhaal, maar ook na overleg met Samsung hebben we hier (nog) geen oplossing voor kunnen vinden.

Dat is extra vervelend omdat het scherm in de praktijk echt een heel strak plaatje geeft - we zien geen ghosting of overdrive artefacten, het is een nagenoeg perfect beeld. Dat is, zeker voor een va-paneel, een bijzondere prestatie. Gelukkig hebben we de resultaten van de standaard instelling en die zijn bijzonder goed. We vergelijken met een groot aantal andere 144Hz monitoren, alle op basis van een tn-paneel. Als je bedenkt dat voor 144 beelden per seconde een maximale verversingstijd van 6,9 ms per beeld is toegestaan, is de Samsung C24FG70 ruimschoots voldoende snel om dat te tonen én het beeld ook nog eens even op zwart te zetten voor de anti motion blur. Met name de 20%-80%-20% resultaten zijn heel indrukwekkend - en hierbij is dus geen sprake van overshoot. 

Reactietijd standaard

 

Input lag

 

Voor onze Leo Bodnar tester geldt helaas hetzelfde als voor de metingen met overdrive met de oscilloscoop: die werkt gewoon niet samen met de backlight van deze monitor. De foto's van de vergelijking met een crt-beeldscherm laten zien dat er geen sprake is van input lag.

 

Energieverbruik

Een grotere kleurruimte leidt doorgaans tot een hoger energieverbruik, doordat de backlight meer stroom verbruikt. Bij de Samsung C24FG70 zien we dat hij bij maximale helderheid wit niet de zuinigste is, bij zwart vallen de resultaten dan weer alles mee. Alleen de kleinere modellen van Benq zijn beduidend zuiniger.

Bij een helderheid van 150 cd/m² hebben we helaas minder vergelijkingsmateriaal, maar ook hier zien we wat hoger verbruik dan de monitoren van Benq en Asus, in absolute termen niet heel veel, maar relatief gezien toch zo'n 25% meer bij wit. Desalniettemin moet niemand dit monitor laten liggen vanwege een verbruik van 5 watt meer.

In stand-by en uit is de C24FG70 lekker zuinig.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de Samsung C24FG750.

Algemeen
 
MerkSamsung
ProductnaamC24FG70
ProductcodeLC24FG70FQUXEN
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat23.5 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid94 ppi
PaneeltechniekVA / MVA / PVA
Gebogen scherm
Kromming (curve)1800 R
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.272 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
AMD FreeSync min. freq.70 Hz
AMD FreeSync max. freq.144 Hz
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie144 Hz
Anti motion blurMotion Blur Reduction Technology
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen2
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.4
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen1
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte54.5 cm
Afmeting - Hoogte38.8 cm
Afmeting - Diepte36.5 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand38.8 cm
Maximum hoogte bovenrand52.5 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar13.7 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 75mm
Gewicht5.20 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd1 ms
Helderheid350 cd/m²
Contrastratio3000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)36 W
Stroomverbruik (in standby)0.3 W
Garantie
Garantie termijn2 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)6.5 ms
Reactietijd (100%-0%)3.5 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)10 ms
Reactietijd (20%-80%)4.2 ms
Reactietijd (80%-20%)3.5 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)7.7 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%)6.5 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)3.5 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)10 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)4.2 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)3.5 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)7.7 ms
Input lag t.o.v. CRT0 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)22.1 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)21.2 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)34.2 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)32.8 W
Energieverbruik (standby)0.2 W
Energieverbruik (uit)0.2 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorCustom
Helderheid minimaal wit43.24 cd/m²
Helderheid maximaal wit364.3 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.14 cd/m²
Contrast maximale helderheid2602.1 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²2516 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²2498 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²150.99 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.06 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²2516.5 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit87 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit93 %
Laagste helderheid wit130.50 cd/m²
Hoogste helderheid wit150.61 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart80 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart85 %
Laagste helderheid zwart0.05 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.07 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid27 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200023.6
45° links SD kleurafwijking ΔE 20007.4
45° rechts rest. helderheid27 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200023.3
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20007.3
45° boven rest. helderheid23 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200024.8
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20007.8
45° onder rest. helderheid21 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200025.8
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20008.3
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²150.93 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.06 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6206 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur294 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)2516 : 1
Dekking standaard gamut100 %
Kleurafwijking wit ΔE 20002.68
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20002.31
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.39
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20002.66
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.95
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.39
Kleurafwijking huid donker ΔE 20003.78
Kleurafwijking huid licht ΔE 20003.3
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20002.06
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20002.23
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.74
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20003.29
Kleurafwijking oranje ΔE 20003.94
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20001.61
Kleurafwijking middenrood ΔE 20003.43
Kleurafwijking paars ΔE 20002.77
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20002.1
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.73
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.73
Kleurafwijking groen ΔE 20003.05
Kleurafwijking rood ΔE 20003.17
Kleurafwijking geel ΔE 20002.98
Kleurafwijking magenta ΔE 20003.38
Kleurafwijking cyaan ΔE 20003.58
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20003.91
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20003.2
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20001.02
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20003.89
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.28
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20003.73
SD color checker afwijking ΔE 20000.88
Gem. color checker afwijking ΔE 20002.71
SD kleurafwijking ΔE 20000.85
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.83
Gamma 0%2.2
Gamma 10%2.30
Gamma 20%2.34
Gamma 30%2.33
Gamma 40%2.30
Gamma 50%2.28
Gamma 60%2.23
Gamma 70%2.21
Gamma 80%2.18
Gamma 90%2.13
Gamma 100%2.2
SD gamma0.07
Gemiddeld gamma2.24
Gamma (afwijking van 2,2)0.04
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.39
Grijsafwijking 10% ΔE 20001.08
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.37
Grijsafwijking 30% ΔE 20002.58
Grijsafwijking 40% ΔE 20002.44
Grijsafwijking 50% ΔE 20002.93
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.94
Grijsafwijking 70% ΔE 20002.97
Grijsafwijking 80% ΔE 20002.43
Grijsafwijking 90% ΔE 20002.31
Grijsafwijking 100% ΔE 20002.66
SD grijsafwijking ΔE 20000.77
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.28
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²150.18 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.06 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6154 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur346 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)2503 : 1
Dekking gamut100 %
Kleurafwijking wit ΔE 20003.11
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20002.74
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.81
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20003.02
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20003.22
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.38
Kleurafwijking huid donker ΔE 20004.56
Kleurafwijking huid licht ΔE 20003.49
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20002.2
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20003.17
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.83
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20003.33
Kleurafwijking oranje ΔE 20003.88
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20002.1
Kleurafwijking middenrood ΔE 20003.65
Kleurafwijking paars ΔE 20004.09
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20002.53
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20003.52
Kleurafwijking blauw ΔE 20003.14
Kleurafwijking groen ΔE 20003.31
Kleurafwijking rood ΔE 20003.67
Kleurafwijking geel ΔE 20003.06
Kleurafwijking magenta ΔE 20003.64
Kleurafwijking cyaan ΔE 20003.55
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20003.14
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20002.87
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20001.06
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20003.44
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.23
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20003.11
SD kleurafwijking ΔE 20000.84
Gem. kleurafwijking ΔE 20003
Gamma 0%1.37
Gamma 10%2.35
Gamma 20%2.37
Gamma 30%2.35
Gamma 40%2.32
Gamma 50%2.30
Gamma 60%2.26
Gamma 70%2.23
Gamma 80%2.20
Gamma 90%2.14
Gamma 100%2.27
SD gamma0.21
Gemiddeld gamma2.22
Gamma (afwijking van 2,2)0.02
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.38
Grijsafwijking 10% ΔE 20003.16
Grijsafwijking 20% ΔE 20003.58
Grijsafwijking 30% ΔE 20003.38
Grijsafwijking 40% ΔE 20002.79
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.11
Grijsafwijking 60% ΔE 20003.20
Grijsafwijking 70% ΔE 20003.32
Grijsafwijking 80% ΔE 20002.84
Grijsafwijking 90% ΔE 20002.73
Grijsafwijking 100% ΔE 20003.09
SD grijsafwijking ΔE 20000.74
Gem. grijsafwijking ΔE 20002.92

Afbeeldingen

Conclusie

Met de C24FG70 keert Samsung na jaren van afwezigheid weer terug op de markt voor gaming monitoren. De geleidelijke introductie is bijna onopgemerkt verlopen, maar laat er geen misverstand zijn: deze eerste gaming monitor sinds jaren van het Koreaanse merk is bijzonder indrukwekkend. We hebben in het verleden al meermaals aangehaald dat er meer komt kijken bij het produceren van een goede game-ervaring dan alleen de hoogste responstijden, en het is duidelijk dat Samsung zich beseft dat het meer moet bieden dan imposante cijfers om zich te onderscheiden van de vele concurrenten in dit segment.

Van het ontwerp van de voet tot het on-screen menu en van het gebogen paneel tot de gekozen technologie, slaagt de C24FG70 daar zonder meer in. Het gebruik van quantum dots zorgt voor een duidelijk meer gesatureerde weergave, die games er fraaier uit laat zien, waarbij het contrast van de va-techniek zeker ook een bijdrage doet. Zit je recht voor het gebogen paneel, dan ga je meer op in de actie dan met een standaard 24-inch monitor, al moeten we wel stellen dat de meerwaarde van curved het grootst blijft bij grotere diagonalen. Wat dat betreft zijn we ook benieuwd naar de 27-inch modellen.

De motion blur reductie is zonder meer effectief; je zal niet snel een scherper bewegend beeld zien dan dat van deze monitor. Opmerkelijk genoeg is dat niet per se een onverdeeld genoegen: je went aan een zekere mate van onscherpte bij beweging, en wanneer elk frame opeens kraakhelder te onderscheiden is, kan dat wat vervreemdend werken. De meningen in ons testlab waren daar wat door verdeeld, maar wat ons betreft is scherper per definitie beter. We kunnen alleen niet wachten op een wqhd- of ultra hd implementatie van deze techniek, omdat kleinere pixels weer voor een 'natuurlijker' beeld zullen zorgen - maar bij 144Hz zal zeker ultra hd nog wel even op zich laten wachten.

Samsung vraagt officieel 399 euro voor de C24FG70 en voor minder dan 386 euro zien we hem op moment van schrijven niet in de Prijsvergelijker. Dat is stevig. Weliswaar beduidend minder dan de goedkoopste wqhd 144Hz monitoren met tn-paneel, maar de calculerende lezer weet ook dat hij/zij voor pakweg 250 euro een full hd 144Hz tn-beeldscherm heeft, al ligt de mediaan zo rond de 300 euro. Bij Samsung mag je dus ruim 100 à 150 euro meer neertellen en dat is niet gering. Echter, je koopt dan wel een product met unieke eigenschappen, die daadwerkelijk waarde toevoegen aan je game-ervaring. Daarvan zijn zeker de grotere kleurruimte, kalibratie en de 'MBRT' wat ons betreft de meerprijs waard. Wie op full hd beeldkwaliteit en uitstekende prestaties en een hoge verversingsfrequentie wilde combineren had tot enige tijd geleden maar een keuze, de Eizo FG2421. Die is niet meer verkrijgbaar, maar nu is er dus een nieuwe optie: de Samsung C24FG70 is de beste all-round gaming monitor die je kunt kopen en daarmee ontvanger van een Ultimate Product award.


Samsung C24FG70 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Samsung C24FG70

Samsung C24FG70

 • 23.5 inch
 • 1920x1080
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

283,14 €

2 winkels
Samsung C27FG70

Samsung C27FG70

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

376,37 €

2 winkels
0
*