Logitech G633 en G933 Artemis Spectrum review: echte gamingheadsets

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en draagcomfort
 3. 3. Software
 4. 4. Geluidskwaliteit en microfoon
 5. 5. Foto's
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

De Logitech G633 en G933 Artemis Spectrum horen al langere tijd bij de populairste headsets in onze Prijsvergelijker. Vandaag nemen we deze populaire gamingheadsets onder de loep, die ondanks het prijsverschil verrassend veel op elkaar blijken te lijken.

Het Zwitserse bedrijf is traditiegetrouw een van de merken waar je altijd even naar kijkt als je nieuwe randapparatuur wilt kopen. Als we naar het verleden kijken, heeft Logitech met bijvoorbeeld de G35 en de G930 succesnummers op zijn naam staan. Het is dus interessant om te onderzoeken of deze nieuwe telgen in de gamingreeks hun naam waarmaken. Vanwege een probleem met onze eerste samples en tijdgebrek is dat helaas wel wat later geworden dan gepland, maar laten we ons vastgrijpen aan de spreuk 'beter laat dan nooit'.

Logitech G933 Artemis Spectrum
Qua uiterlijk zijn de G933 (foto) en G633 echte gamingheadsets.

De G633 en G933 verschillen vooral van elkaar op het gebied van connectiviteit. De G933 beschikt over een draadloze verbinding en heeft dus een ingebouwde accu, terwijl je de G633 alleen analoog of via USB aan kunt sluiten. Ze hebben allebei het achtervoegsel 'Artemis Spectrum'. Daarmee duidt Logitech aan dat het gaat om producten met geïntegreerde rgb-verlichting. Dat is vooral interessant in combinatie met andere invoerapparatuur van het merk, want als je de hoofdtelefoon gebruikt, merk je natuurlijk vrij weinig van de verlichting op de oorschelpen.

Oorspronkelijk kostte de Logitech G933 Artemis Spectrum 200 euro, maar inmiddels kun je 'm al voor 155 euro in huis halen. Zoals vanouds blijkt de fabrikant weinig controle te hebben over de prijzen waarvoor webwinkels zijn producten aanbieden, maar als consumenten hebben we daar natuurlijk geen enkel probleem mee. De G633 Artemis Spectrum verwisselt voor gemiddeld 135 euro van eigenaar, maar wie goed zoekt kan zelfs rond de 100 euro uitkomen. 

Constructie en draagcomfort

Laten we gelijk duidelijk zijn: de Logitech G633 en G933 hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Het ontwerp lijkt uitwisselbaar en je moet goed kijken om überhaupt verschillen te kunnen ontwaren. Beide headsets bestaan voornamelijk uit plastic - waarbij het overigens wel om een redelijk goede kwaliteit gaat - en hebben een hoofdband met zachte kussens. Je kunt de hoofdband zelf op maat schuiven, maar helaas klikt hij niet vast en wil hij wel eens wat verschuiven als je hem oppakt. Dankzij de aangebrachte cijfers heb je 'm echter snel weer teruggezet op de goede maat.

Als je de G933 voor het eerst opzet, lijkt hij behoorlijk strak om je hoofd te zitten en voelt hij ook wat zwaarder aan dan de gemiddelde headset. Dat laatste valt vooral te wijten aan de ingebouwde accu, die overigens gemakkelijk verwisselbaar is. Na een tijdje gebruik begint de headset comfortabeler te zitten en raakt hij iets van zijn spanning kwijt, al blijft hij zeker nog strak genoeg zitten om niet over je hoofd te schuiven als je beweegt.

Logitech G933 Artemis Spectrum

De G633 wordt gekenmerkt door dezelfde karakteristieken, maar is wel een stukje lichter (374 versus 410 gram). Desondanks moet je hem even 'indragen' en als je, om het maar even plat te zeggen, een groot hoofd hebt, zijn dit misschien niet de headsets voor jou.

Beide oorschelpen bevatten klepjes die magnetisch vast worden gehouden, maar waardoor je in het geval van de G933 gemakkelijk bij de accu kunt. Onder de andere oorschelp vind je de draadloze USB-ontvanger voor in je PC terug. Met een vaste opbergplek in het product zul je die minder snel kwijtraken, dus wat ons betreft is dat zeker een pluspunt. Om het design gelijk te houden heeft de G633 dezelfde verwijderbare klepjes, maar die hebben daar weinig functie.

Logitech G933 Artemis Spectrum
Bij de draadloze G933 kun je via de klepjes bij de accu en de ontvanger.

Aan de linkerkant vinden we een heel aantal knoppen terug. Naast een aan/uit-knop zijn er drie vrij configureerbare 'G-toetsen', waarmee je bijvoorbeeld snel tussen equalizer-profielen kunt wisselen of de surroundfunctionaliteit in kunt schakelen. Met een vierde knop mute je de microfoon, terwijl daaronder nog eens een draaiwiel voor het volume zit. Dat stuurt gewoon het volume in Windows aan, zodat je niet met twee verschillende volumeniveaus zit. Onderaan de oorschelp zitten de aansluitingen om de headset met je PC (USB) of een console/smartphone (3,5mm) te verbinden. In de bijgeleverde analoge kabel zit nog een kleine console met in-line controls.

Logitech G933 Artemis Spectrum
Met de knoppen op de oorschelp kun je de headset bedienen.

Software

De Logitech Gaming-software, zoals het pakket heet dat de fabrikant bij al zijn gaming-randapparatuur meelevert, is dik in orde. Aangesloten apparaten worden snel herkend, waarna een foto van jouw product wordt getoond. Je kunt eenvoudigweg klikken op het onderdeel waarvan je de instellingen wilt veranderen, of naar het daarvoor bestemde tabblad navigeren.

Op het eerste tabblad kun je de functie van de drie G-toetsen op de headset aanpassen. Het veranderen van instellingen die met het geluid te maken hebben ligt voor de hand, maar je kunt ze als je wel zelfs hele macro's laten uitvoeren. Alle settings worden opgeslagen in profielen, als je dat wilt ook op de headset zelf, waartussen je snel kunt schakelen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook de verlichting helemaal naar je eigen smaak zetten, met bijvoorbeeld een vaste kleur, een 'ademend' effect of het doorlopen van alle kleuren. Als je ook een muis en toetsenbord van Logitech hebt, kun je de verlichting synchroniseren. In dat geval kan de verlichting zelfs daadwerkelijk nut hebben, bijvoorbeeld door je health of de hoeveelheid kogels in je magazijn te visualiseren op een rij toetsen.

Bovendien bevat de software een uitgebreide equalizer met standaardprofielen en custom settings. Op het laatste tabblad vind je alle surround-instellingen, waarbij je kunt kiezen tussen Dolby Surround en DTS Headphone:X. Hoe ons dat bevalt, lees je op de volgende pagina.

Geluidskwaliteit en microfoon

De Logitech G633 en G933 Artemis Spectrum hebben een geluidsbeeld dat typerend is voor gamingheadsets, waarbij de nadruk ligt op de lage tonen. Veel gamers prefereren geluid met veel bas, omdat bijvoorbeeld explosies in games dan nog indrukwekkender klinken. Ondanks dat de bas extra wordt aangezet, wordt er niet veel ingeleverd op de hoge tonen, waardoor het geluid in z'n algemeenheid duidelijk helderder klinkt dan bij de Corsair Void.

Voor gamingheadsets is de surroundweergave natuurlijk ook belangrijk. In first-person shooters zijn de geluiden redelijk goed te plaatsen, maar de driver doet zich voor als tweekanaals output. Daardoor kunnen games geen native surroundgeluid aanleveren, waar dat bij de goedkopere Void bijvoorbeeld wel kan. In Battlefield 1 is er overigens een speciale 'Logitech G Pro Gaming'-optie in het audiomenu, waardoor de game het geluid zelf op de juiste manier mixt. In games zonder zo'n speciale feature is de surroundervaring met de Void beter.

Logitech G633 Artemis Spectrum
Je kunt de microfoon volledig inklappen, maar ook verlengen.

De microfoon van de G933 maakt heldere en ruisloze opnames, al horen we soms wel een knisper in het geluid. Als je de headset analoog wil gebruiken, moet hij aanstaan om de boom-microfoon te kunnen gebruiken. Die klinkt dan echter beduidend minder goed en heeft last van ruis. In dat geval kun je beter de inline-microfoon in het snoer gebruiken, die wat zachter maar wel veel beter klinkt. Ook bij de G633 zijn we over het algemeen tevreden over de boom-microfoon, maar presteert die in de analoge modus duidelijk minder goed.

Testresultaten Logitech G933 analoog

Testresultaten Logitech G933 via USB

Testresultaten Logitech G933 draadloos

Testresultaten Logitech G633 analoog

Testresultaten Logitech G633 via USB

Foto's

Hieronder kun je alle foto's bekijken die we van de Logitech G633 en G933 hebben gemaakt.

Logitech G633 Artemis Spectrum

Logitech G933 Artemis Spectrum

Specificaties

Algemeen
 
MerkLogitechLogitech
ProductnaamG633 Artemis SpectrumG933 Artemis Spectrum
Productcode981-000605981-000599
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-earOver-ear
Type draagbandHeadbandHeadband
Afmeting - Hoogte19.5 cm19.5 cm
Afmeting - Breedte19 cm19 cm
Afmeting - Diepte8.3 cm8.3 cm
Gewicht410 gram374 gram
KleurBlauwZwart
Lengte snoer3 m1.54 m
Impedantie39 Ω39 Ω
Aantal kanalen2 kanaals2 kanaals
Virtueel surroundDolby HeadphoneDolby Headphone
Frequentiebereik - Laag20 Hz20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz20 kHz
Diameter speakers40 mm40 mm
Draadloos
Opgegeven gesprekstijd door fabrikant12 uur
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Open/gesloten oorschelpenGeslotenGesloten
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoomBoom
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonMonoMono
Draadloze verbinding
Propriëtair protocol
Bluetooth
Ondersteunde Bluetooth profielen
A2DP
Ondersteunde Bluetooth codecs
Apt-X
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Overige
Garantie3 jaar3 jaar

Conclusie

Als gamer kun je moeilijk meer te wensen hebben dan Logitech je met de G633 en G933 Artemis Spectrum biedt. Het geluid is duidelijk helderder dan dat van goedkopere headsets, zoals de Corsair Void, maar nog steeds voorzien van de typische 'gaming'-signature met nadruk op lage tonen. Explosies klinken zo extra indrukwekkend, terwijl je je tegenstanders dankzij de surroundfunctie goed kunt lokaliseren. Mogelijk is daar nog meer uit te halen als de software zich daadwerkelijk als surround-geluidskaart voor zou doen.

De G933 Artemis Spectrum is eigenlijk de interessantste van het stel. Sinds de introductie is de prijs van dit model flink gezakt en voor zo'n 155 euro tik je inmiddels deze draadloze versie op de kop. Hoewel hij door de ingebouwde accu wat zwaarder is, zit hij comfortabel en stevig op je hoofd. Het geluid is prima, de microfoon produceert goed verstaanbare opnames en de software van Logitech blijft één van de beste pakketten die we kennen. Liefhebbers van rgb-verlichting kunnen zich bovendien helemaal uitleven.

Je kunt wat besparen door voor de bekabelde G633 te gaan, maar op het moment van schrijven liggen de prijzen zo dicht bij elkaar, dat wij die twee à drie tientjes extra voor de G933 zouden uitgeven. De G633 bevindt zich daarnaast in het prijssegment van de Void Wireless, waarvan de geluidskwaliteit misschien iets minder is, maar die wel betere surround heeft en natuurlijk draadloos is.

Al met al sturen we de Logitech G933 Artemis Spectrum met een verdiende Excellent Choice-award naar huis. De audiopurist staat misschien niet te springen om het bass heavy geluidsbeeld, maar een gamer zal simpelweg heel blij worden van deze headset.


Logitech G933 Artemis Spectrum


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech G633 Artemis Spectrum

Logitech G633 Artemis Spectrum

 • Over-ear
 • 2 kanaals

84,90 €

10 winkels
Excellent Logitech G933 Artemis Spectrum

Logitech G933 Artemis Spectrum

 • Over-ear
 • 2 kanaals

134,90 €

10 winkels
Logitech G933 Artemis Spectrum Snow

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow

 • Over-ear
 • 2 kanaals

149,95 €

1 winkel
0
*