Acht gamingstoelen roundup review

99 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gamestoel = bureaustoel?
 3. 3. Omvalgevaar
 4. 4. Zijn gamestoelen (te) duur?
 5. 5. AKRacing Nitro
 6. 6. Arozzi Torretta
 7. 7. DXRacer Gaming Chair OH/RE0
 8. 8. Nitro Concepts E200 en E220
 9. 9. Noble Chairs Epic
 10. 10. Speedlink Regger
 11. 11. Vertagear SL-5000
 12. 12. Specificaties en oordelen
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Na gamingkeyboards, gamingmuizen en gamingmonitoren zien we sinds enige tijd ook steeds meer gamingstoelen. Dan hebben we het niet alleen over modellen die speciaal bedoeld zijn om racegames te spelen, maar ook gamestoelen voor achter een normaal bureau. Wij bekeken acht modellen om te zien wat die stoelen te bieden hebben en waarin ze verschillen van normale bureaustoelen.

Gamestoelen bestaan al een aantal jaren, maar de laatste tijd lijkt vrijwel iedere fabrikant wel een stoel in het assortiment op te nemen. Wellicht worden deze producten populairder doordat steeds meer professionele gamers en bekende twitch-streamers er gebruik van maken, een ontwikkeling die uiteraard is ingegeven door handige sponsoring van fabrikanten.

Zogenaamde gamestoelen zijn vrijwel altijd gemodelleerd naar race-stoelen zoals we die kennen uit sportauto’s, maar dan gemonteerd op een in hoogte verstelbaar, verrijdbaar onderstel. Conceptueel zijn het dus gewoon bureaustoelen, maar dan uitgevoerd als een soort verstelbare kuipstoel. Veelal zijn ze leverbaar in opvallende, contrasterende kleuren, al dan niet voorzien van ‘racing stripes’. Een gamestoel is daarmee voor veel gebruikers niet alleen een praktisch object, maar net zoals een behuizing met een side-window en een keyboard met RGB-verlichting ook een onderdeel van de algehele game-ervaring.

Gamestoelen zijn er in zeer uiteenlopende prijsklassen, beginnend bij zo’n 150 euro en oplopend tot ruim 500 euro voor de meest luxe modellen. Wij vroegen bij diverse bekende fabrikanten stoelen aan, en ontvingen uiteindelijk acht modellen die in prijs uiteenlopen van 190 tot 360 euro.

Gamestoel = bureaustoel?

Hoewel fabrikanten van gamestoelen graag net doen alsof hun producten heel bijzonder zijn, zijn het in de basis dus gewoon bureaustoelen. De gamestoelen die wij getest hebben maken alle  gebruik van een vijf-armig onderstel met zwenkwielen en een centrale verticale poot met ingebouwde gasveer, waardoor de stoelen in hoogte verstelbaar zijn. Alle geteste modellen zijn dus verrijdbaar en kunnen 360 graden ronddraaien, net als iedere andere bureaustoel. De modellen die wij bekijken beschikken allemaal over in hoogte verstelbare armsteunen, waarbij het bij sommige modellen ook mogelijk is om de steunen naar binnen of buiten te draaien. Ook dit zijn eigenschappen die we kennen van gewone bureaustoelen.

Verschillen met die normale stoelen zijn er ook. Die beginnen bij het zitvlak. Dat is namelijk niet vlak maar kuipvorming, met opstaande randen aan de zijkanten. Die randen zijn overgenomen van de racekuipjes waarnaar gamestoelen zijn gemodelleerd. Waar de opstaande randen in een auto praktisch nut hebben (ze voorkomen dat je in bochten niet van de stoel afschuift), is het nut bij gamestoelen feitelijk afwezig. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de kuipvorm die we tegenkomen bij de rugleuningen. In de autosport een waardevolle toevoeging, maar achter je bureau heb je een stuk minder last van G-krachten. In het beste geval bieden gamestoelen meer ondersteuning dan een standaard bureaustoel, maar soms dwingt de kuipvorm je ook in een minder prettige houding, zeker als je wat bredere schouders hebt. Ontspannen naar achteren leunen is er dan eigenlijk niet bij. Daar komt bij dat ze door de bank genomen ook wat warmer aanvoelen als je achterover tegen de leuning zit. Een punt waar gamestoelen wél echt meerwaarde bieden is de ingebouwde hoofdsteun. De rugleuningen van gamestoelen zijn namelijk een stuk hoger dan die van een gemiddelde bureaustoel, met als resultaat dat je je hoofd kan laten rusten.

Gamingstoelen zijn bovendien vaak ook voorzien van extra hoof/nek- en lendensteunen. De lendensteun is doorgaans een kussentje van ongeveer dertig centimeter breed en twintig centimeter hoog, dat met twee elastische banden aan de rugleuning gemonteerd is en zo in hoogte versteld kan worden. Het doel van de lendensteun is om wat steun in de onderrug te geven, ook als je niet helemaal naar achteren zit. Zit je wél graag helemaal tegen de rugleuning aan dan is het een kwestie van uitproberen of je zo’n steun fijn of juist vervelend vindt. In alle gevallen kan je de lendensteunen ook eenvoudig verwijderen. Voor de nek/hoofdsteun geldt hetzelfde verhaal. Bij sommige stoelen is deze (beperkt) in hoogte verstelbaar, bij anderen feitelijk niet. Zit de steun niet fijn, dan is deze eenvoudig los te halen. Een gestoffeerde neksteun is in de praktijk wat comfortabeler dan een (nep)leren versie, omdat stof transpiratie beter opneemt en dus minder snel plakkerig aanvoelt.

Omvalgevaar

Een belangrijk verschil tussen de geteste gamestoelen en de meeste normale bureaustoelen, is de mogelijkheid om de rugleuning ver naar achteren te laten kantelen. Op die manier kan je echt onderuit ‘liggen’ op een gamestoel. Het nut daarvan is naar ons idee overigens beperkt, want als je achterover ligt is het immers een stuk lastiger om goed zicht te houden op jouw monitor of tv. Voor de broodnodige rustpauzes kan het prettig zijn, verder is het wat ons betreft vooral een gimmick.

Speedlink Regger Black
Bij de meeste gamestoelen kan de rugleuning kantelen en bijna volledig ‘plat’ liggen. Voor gamen is het nut beperkt, maar voor een dutje kan het handig zijn.

 Een minder prettige bijkomstigheid van de kantelbare (en relatief zware) hoge rugleuningen van gamingstoelen is dat de centrale ‘poot’ waar het zitvlak op rust bij de meeste gamestoelen relatief ver naar achteren staat ten opzichte van datzelfde zitvlak. Dat voorkomt dat de stoel achterover valt als je de leuning naar achteren laat zakken, maar het heeft ook een vervelende bijkomstigheid bij normaal gebruik. Bij sommige stoelen staat de poot namelijk zover naar achteren, dat de stoel gemakkelijk vóórover kiept wanneer je op de punt van de stoel gaat zitten. Tijdens het testen van de gamestoelen is ons dit een paar keer overkomen, en dat is bepaald geen pretje kunnen we je melden. Het is overigens lang niet bij alle stoelen een probleem, van de door ons geteste modellen hebben de Speedlink Regger en de AKRacing Nitro hier echt last van.

Normen

Voor bureaustoelen gelden verschillende normen, die zeker bij bedrijfsmatig gebruik van belang zijn. Voor Nederland geldt de NPR 1813 richtlijn en op Europees niveau is er den NEN-EN 1335 norm, die ook per EU-land geïmplementeerd is. Beide normen beschrijven onder andere de afmetingen waaraan bureaustoelen moeten voldoen, maar bevatten ook veiligheidseisen met betrekking tot de afwerking van de onderdelen én een serie tests die de stabiliteit van de stoel moeten garanderen. Wij hebben alle fabrikanten gevraagd in hoeverre hun stoelen aan deze normen voldoen; alleen Noblechairs kon aantonen dat hun stoelen expliciet voldoen aan de EN 1335 norm. DXRacer maakt op de eigen site testrapporten voor diverse series stoelen openbaar, waaronder EN1335 tests voor de D(rifting) en F(ormula) series. Voor de  door ons bekeken R(acing) stoel konden we geen rapport achterhalen. AKRacing stelt op haar website dat al haar stoelen aan EN 1335 norm voldoen, evenals Arozzi. Vertagear meldt dat dit ook voor haar stoelen het geval is, maar laat in het midden voor welke dat zo is. Gezien de problemen die we hebben gezien met stabiliteit van sommige modellen die wel over een veiligheidscertificaat claimen te beschikken, kan je je sowieso afvragen hoeveel waarde zo’n certificaat heeft. Van de Nitro racing stoelen konden we alleen achterhalen dat deze voldoen aan de Engelse BS 5852 norm, maar die heeft alleen toepassing op brandveiligheid.

Zijn gamestoelen (te) duur?

Gamestoelen lopen in prijs uiteen en zoals gezegd testen wij hier modellen met prijskaartjes tussen 190 en 360 euro. Dat lijkt wellicht duur, maar voor een écht goede normale bureaustoel ben je als snel hetzelfde of zelfs nog (veel) meer kwijt. Een Ikea Markus stoel, veel aangehaald als de beste betaalbare bureaustoel, kost 169 euro, maar mist veel verstelmogelijkheden die de meeste van de gamingstoelen wel hebben.

Duur is dus een relatief begrip, al is de vraag natuurlijk hoe gamestoelen zich verhouden tot normale bureaustoelen uit dezelfde prijsklasse. Onze ervaring na het testen van zes stoelen is dat zeker de goedkopere modellen uit de test eigenlijk van bedenkelijke kwaliteit zijn. De zwenkwielen, de gebruikte gasveren en de constructie die de centrale poot met het zitvlak verbindt zijn vergelijkbaar met wat je tegenkomt bij goedkopere normale bureaustoelen. Bij drie van de acht geteste modellen buigt de stoel echter duidelijk mee als je je gewicht van links naar rechts verplaatst op het zitvlak, iets wat niet bepaald de indruk van kwaliteit achterlaat. Ook de bouwkwaliteit en afwerking van de het zitvlak en de rugleuningen verschilt. Bij vijf van de zes stoelen scoren we die niet hoger dan ‘redelijk’. Alleen de Noble Epic geeft echt de indruk dat je met een kwaliteitsproduct van doen hebt. Echt te duur willen we geen van de geteste stoelen noemen, maar duidelijk is wel dat je voor hetzelfde geld een normale bureaustoel kunt vinden die doorgaans aanzienlijk degelijker in elkaar zit.


De Hardware.Info productdatabase kent op het moment van schrijven ruim 200 gamestoelen, in prijs uiteenlopend van ongeveer 180 euro tot ruim 460 euro.

AKRacing Nitro

Van AKRacing ontvingen wij de Nitro, een stoel die verkrijgbaar is zwart met blauw, groen, oranje, rood of wit. Ons testmodel betreft de zwart-blauwe versie. De stoel kost in onze prijsvergelijker - afhankelijk van de kleur - gemiddeld 290 tot 300 euro en is geheel afgewerkt met kunstleer. Zowel het zitvlak als de rugleuning heeft een uitgesproken kuipvorm. Qua afmetingen van het zitvlak en de rugleuning springt de stoel er niet uit, maar houd er rekening mee dat het vlakke deel van de rugleuning op schouderhoogte slechts 33 centimeter breed is. Doordat de leuning daarnaast vrij stijl naar binnen buigt, voelt de stoel krap aan als je bredere schouders hebt. De armleuningen zijn ruim in hoogte verstelbaar, maar kunnen niet naar binnen of buiten gedraaid worden.

AKRacing Nitro Gaming Chair Black/Blue

Over de kwaliteit van de Nitro hebben wij onze bedenkingen. Het nepleer voelt relatief dun aan en de pasvorm over het onderliggende schuim is niet overal helemaal netjes. Een groter probleem is dat de stoel redelijk wat speling heeft op zijn voet en dat de stoel vrij gemakkelijk voorover valt wanneer je druk uitoefent op de rand van het zitvlak – bijvoorbeeld wanneer je letterlijk op het puntje van je stoel gaat zitten.

AKRacing Nitro Gaming Chair Black/Blue

Arozzi Torretta

De Arozzi Tortetta en de bredere Torretta XL zijn vreemde eenden in de bijt binnen dit segment. In tegenstelling tot de meeste andere gamestoelen zijn ze namelijk niet afgewerkt met (kunst)lederen bekleding, maar zijn de stoelen gewoon gestoffeerd. Dat ziet er wat minder hip uit, maar zeker bij warmer weer is het wel duidelijk comfortabeler, omdat stof veel beter ademt en minder snel plakkerig aanvoelt. Nadeel is uiteraard dat het vuil en transpiratie opneemt, zodat schoonmaken lastiger is dan bij een stoel met een gladde (nep)leren afwerking..

Arozzi Torretta Gaming Chair Black

Wij testen de normale niet-XL versie van de Toretta in de geheel zwarte versie. De stoel is ook verkrijgbaar in een combinatie van zwart met lichtblauw, blauw, groen, grijs, oranje of rood. Met een gemiddelde verkoopprijs van ongeveer 230 euro is het een van de goedkopere modellen uit de test. Ook de standaardversie die wij testen is lekker ruim en hoewel de rugleuningen grote ‘oren’ heeft aan beide zijkanten, komen deze minder stijl naar voren, waardoor de stoel voldoende ruim aanvoelt. De bouwkwaliteit van de stoel is redelijk, maar helaas heeft ook deze stoel behoorlijk wat speling op het zitvlak. Ook zit er niet heel veel schuimrubber tussen de bekleding en het onderliggende frame. Qua stabiliteit scoort de stoel wel prima, de kans dat deze stoel voorover valt is klein.

Arozzi Torretta Gaming Chair Black

DXRacer Gaming Chair OH/RE0

DXRacer is een van de oudere fabrikant van dit type stoelen, met inmiddels een zeer uitgebreid aanbod aan modellen. Wij testen een model uit de middenklasse, de OH/RE0 oftewel ‘Racing Series’. De stoel gaat voor gemiddeld 329 euro over de toonbank en is verkrijgbaar in zwart met blauw, rood, groen oranje en wit.  Het eerste dat opvalt als we de specificaties van de stoel met die van de concurrente vergelijken, is het lage gewicht dat deze mag dragen. Volgens fabrieksopgave kan de OH/RE0 maximaal 91 kilo dragen, waar dat bij de andere stoelen in de test 120 of zelfs 150 kilo is.

Opvallend, want de stoel voelt juist lekker stevig aan en heeft weinig speling op het zitvlak. Ook onze omval-test doorstaat de DXRacer met vlak en wimpel. De stoel komt verder compact, maar solide over en het zitcomfort is redelijk tot goed, als is de schuimlaag wat dun.

DXRacer Racing Gaming Chair OH/RE0/NW

Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar het desing van de DXracer spreekt ons wel aan, zeker de zwart-witte versie ziet er fraai uit. De kunstlederen bekleding valt bovendien strak over de onderliggende schuimvulling en sluit netjes aan zonder te plooien.

DXRacer Racing Gaming Chair OH/RE0/NW

Nitro Concepts E200 en E220

De twee goedkoopste stoelen uit onze test zijn afkomstig van Nitro Concepts (niet te verwarren met de AKRacing Nitro). De stoelen luisteren naar de namen E200 Race en E220 Evo. Aangezien de twee modellen sterk op elkaar lijk bespreken we ze hier tezamen. In de basis zin de Nitro  Concepts E200 en E220 een stuk simpeler opgezet dan de overige modellen in de test, wat meteen ook de lagere prijs verklaart. De stoelen hebben bijvoorbeeld een vaste rugleuning die dus niet naar naar voor of achteren kan neigen. De armleuningen zijn bovendien aan de rugleuning vastgemaakt, in plaats van aan het zitgedeelte zoals gebruikelijk is bij bureaustoelen. De armleuningen zijn vast aan de rug van de stoel gemonteerd, en zijn dus niet verstelbaar. Hoewel het er fraai uitziet, is deze constructie wat ons betreft toch wel de achilleshiel van de Nitro Concepts stoelen. Als je een tegen de leuning leunt bewegen de armleuningen namelijk mee en dat kan vervelend zijn als je aan het typen of aan het gamen bent. 

Nitro Concepts E200 Race Black/Orange
Nitro Concepts E200

Verder zijn we eigenlijk vest positief over beide stoelen. De E200 Race kost gemiddeld 190 euro en is daarmee het goedkoopste model uit de test. De versie die wij testen is uitgevoerd in zwart kunstleer met oranje accenten. Het zitvlak en de rugleuning zijn voorzien van microperforaties die helpen om transpiratie af te voeren. Het zitvlak van de stoel is lekker breed, wat ook geldt voor de regleuning die weliswaar licht gebogen is, maar ook voor mensen met bredere schouders goed comfort biedt. 

De E220 Evo is met zijn gemiddelde prijs van 200 euro net iets duurder dan de E200, en is zoals gezegd gebouwd op dezelfde basis. Het belangrijkste verschil tussen de twee stoelen zit hem in het materiaalgebruik. Het zitvlak en de rugleuning zijn namelijk grotendeels in stof in plaats van kunstleer uitgevoerd, wat bij warm weer een comfortabelere zit moet bieden. In de praktijk merkten wij tijdens onze test eigenlijk geen verschil in comfort tussen beide modellen. De stoelen blijken in de praktijk stabiel en bieden prettige ondersteuning van de (onder)rug. De verstelbaarheid is zoals gezegd zeer beperkt. De gasveer onder de stoel kan uiteraard in hoogte versteld worden, en verder is het mogelijk om de complete stoel inclusief te rug naar achteren te laten 'veren'. Al met al hebben de Nitro Concepts stoelen hun beperkingen, maar zijn het voor de prijs prima modellen.

Nitro Concepts E220 Evo Black/Blue
Nitro Concepts E220

Noble Chairs Epic

De ‘Epic’ van Noble Chairs is verkrijgbaar in twee varianten, een versie met écht leer en de door ons geteste variant met een kunstleer afwerking. In vergelijking met het kunstleer van de concurrentie oogt en voelt dat van de Epic echter veel beter aan. Noblechairs heeft de zitting en de rugleuning bovendien voorzien van duizenden kleine ventilatiegaatjes, wat het comfort ook ten goede komt. Het is een van de bredere modellen, met meer verstelmogelijkheden dan de concurrentie.

Noblechairs Epic Series Black

De bouwkwaliteit en afwerking van de Epic zijn erg goed, beter dan van de andere modellen uit de test. Daar komt bij dat de stoel viervoudig verstelbare armleuningen heeft en dat je ervoor kan kiezen om de stoel in zijn geheel naar achteren te laten neigen.  Zowel de meegeleverde lendensteun als de hoofdsteun zijn in hoogte verstelbaar, terwijl de meeste concurrentie alleen de lendensteun laten verstellen. Daar komt bij dat de stoel feitelijk geen speling heeft en van omvalgevaar geen sprake is. Hoewel de Noblechairs Epic met 339 euro een van de duurdere modellen uit de test is, is het met afstand onze favoriet.

Noblechairs Epic Series Black

Speedlink kennen we als leverancier van betaalbare gaming randapparatuur en ook de Regger SL660000 gaming stoel is met 229 niet de duurste stoel in dit artikel. De Speedlink en Nitro Concepts zijn de enige fabrikanten die die kunstleer combineren met stof. De in zwart-rood uitgevoerde rugleuning is geheel afgewerkt in kunstleer, terwijl het zitvlak met een velours-achtige stof is afgewerkt. De afwerking van Speedlink is wat ons betreft wat chiquer dan die van Nitro Concepts, en de stoel blijkt in de praktijk bovendien prima te ademen. De Regger beschikt over een forse lendensteun en een hoofdsteun die beperkt in hoogte verstelbaar is. Het zitcomfort van de stoel is goed, mede omdat de kuipvorm beperkt is.

Speedlink Regger Black

Deze stoel voelt redelijk solide aan en heeft weinig tot geen last van speling. Toch raden we de Regger niet direct aan, want net als de AKRacing Nitro heeft ook deze stoel niet veel druk op de punt van het zitvlak nodig om om te vallen, dankzij de zeer ver naar achteren geplaatste centrale steun annex gasveer.

Speedlink Regger Black

Vertagear SL-5000

Van Vertagear ontvingen wij de SL-5000, het topmodel uit de ‘racing line’ met een prijskaartje van 359 euro. Deze stoel is uitgevoerd met relatief dikke foamkussens, afgewerkt in zwart kunstleer van goede kwaliteit. Het dikke foam van de zitting en de rugleuning maakt dat de stoel comfortabel zit, maar ook dat deze wat ‘krap’ is. Het rechte deel van de rugleuning is op schouderhoogte slechts 30 centimeter breed en hoewel de zijkanten niet extreem naar voren komen, maakt dit toch dat je schouders iets naar voren geduwd worden. De armsteunen zijn ruim in vier richtingen verstelbaar en zijn zo goed aan individuele wensen aan te passen.

Vertagear SL5000 Black

Nadeel is dat ook de SL-5000 vrij veel speling heeft, de gehele zitting beweegt bij het verplaatsen van je gewicht heen en weer. En dat is jammer, want verder is het een prima stoel, die na de Noble Chairs onze tweede keus zou zijn.

Vertagear SL5000 Black

Specificaties en oordelen

In de tabel hieronder vind je de specificaties van de gestest stoelen, evenals ons oordeel op het gebied van bouwkwaliteit, speling/stevigheid en stabiliteit. Klik op de tabel voor een grotere versie.

Conclusie

Gamingstoelen zijn met hun hippe design en kleurstellingen een mooie toevoeging aan je gaming setup. In de basis blijven het echter gewoon bureaustoelen, die als belangrijkste voordeel hebben dat de rugleuning hoger is, waardoor je je hoofd kunt laten rusten. De bouwkwaliteit van veel van de geteste stoelen viel ons echter tegen, waarbij met name de stabiliteit van veel modellen echt beneden peil is. Houdt er verder rekening mee dat het kunstleer van de meeste modellen slecht ‘ademt’, waardoor de stoelen bij warm weer plakkerig aan kunnen voelen.

De enige stoel die we écht aanraden is de Noble Chairs Epic. Deze stoel is goed afgewerkt, zit comfortabel en staat stevig op zijn wielen.  Ondank zijn hogere prijs is het het enige model dat we zonder voorbehoud zouden aanraden, en we belonen het dan ook met een Excellent Choice award.

Voor dit artikel hebben we samengewerkt met Erik Saathof van de firma Stradon, fysiotherapeut gespecialiseerd op het gebied van ergonomie.

 
Noble Chairs Epic

0
*