Penlite AA batterijen review: 21 exemplaren getest

92 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Chemische samenstelling
 3. 3. Hoe wij testen
 4. 4. Testresultaten
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Wegwerp of toch oplaadbaar?
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Hoewel steeds meer elektronica gebruik maakt van oplaadbare lithium-ion accu’s, gebruiken we met z’n allen ook nog steeds heel veel heel veel gewone batterijen. Wij testten 21 verschillende merken en types van het populaire AA-formaat. Oplaadbare batterijen hebben we niet in deze test meegenomen, maar daar zullen we op een later moment wél op terugkomen.

Batterijen zijn niet uit ons dagelijks bestaan weg te denken. Volgens Milieu Centraal koopt de gemiddelde Nederlander 22 batterijen per jaar, en hebben huishoudens gemiddeld zo’n 100 batterijen in gebruik. Deels zijn dit oplaadbare modellen, maar voor een groot gedeelte gaat het om gewone wegwerpbatterijen. Het meest gebruikte formaat is AA, ook wel Penlite of Mignon genoemd. AA batterijen worden gebruikt in tal van apparaten, variërend van afstandsbedieningen tot flitsers, camera’s en kinderspeelgoed. Wie gaat shoppen voor batterijen zal zien dat de prijzen hiervan sterk uiteenlopen. Je kunt tien AA’s kopen voor ongeveer 2 euro, maar je kan ook negen euro uitgeven voor vier stuks van een ander merk. Tijd voor ons om uit te zoeken waar de verschillen zitten. Wij deden een rondje langs een aantal supermarkten en drogisterijen en kochten gangbare AA batterijen die we vervolgens op de pijnbank hebben gelegd.

Chemische samenstelling

De afmetingen van batterijen en de spanning die ze moeten leveren zijn vastgelegd in standaarden. Gangbare formaten zijn AAA, AA, C, D en de PP3, beter bekend als het 9 volt blokje. In deze test richten wij ons specifiek op de populaire AA batterij. Hoewel alle AA batterijen er aan de buitenkant (vrijwel) hetzelfde uitzien, kan de werking verschillen. Buiten het feit dat er naast AA batterijen voor eenmalig gebruik ook oplaadbare varianten zijn, worden er verschillende chemische samenstellingen gebruikt die de karakteristieken van de batterij bepalen.

In alle gevallen hebben batterijen een plus- en een minpool, waarbij het door een chemisch proces in de batterij mogelijk is om elektronen van de minpool naar de pluspool te laten stromen en zo energie te leveren.  Bij normale batterijen is dit chemische proces onomkeerbaar: eenmaal ontladen is het niet mogelijk om de batterij opnieuw van een elektrische lading te voorzien.

De AA batterijen waarop wij ons in dit artikel richten zijn momenteel in drie chemische varianten beschikbaar als het om niet-oplaadbare varianten gaat. Naast de bekende Alkaline batterij zijn er namelijk ook AA batterijen te koop op basis van een zink-kool- en een Lithiumsamenstelling.

Zink-kool

Zink-kool batterijen zijn het goedkoopst te vervaardigen, en deze chemische samenstelling zien we daarom alleen nog bij échte budgetbatterijen terug. Zink-kool batterijen maken gebruik van een positieve elektrode gemaakt van bruinsteenmassa met een grafietstaaf als geleider, terwijl de negatieve elektrode van een zinken huls gemaakt is. Als elektrolyt – het materiaal dat de verbinding vormt tussen twee polen van de batterij – wordt meestal een ammonium/zinkchlorideoplossing gebruikt. Zink-kool batterijen kunnen wanneer ze leeg zijn snel gaan lekken, omdat het zinken omhulsel geleidelijk oplost door het elektrolyt van de batterij.

Dat is niet het enige nadeel van dit type batterijen. In vergelijking met de populairdere alkalinecellen kunnen zink-kool batterijen minder energie leveren en zijn ze ook minder goed in staat om hoge stroomsterktes te leveren, waarbij de interne weerstand bovendien sterk toeneemt en de prestaties afnemen als de temperatuur daalt. Zink-kool batterijen worden om deze reden steeds minder toegepast.

Alkaline

Het meest voorkomende batterijtype is tegenwoordig de alkalinebatterij. De positieve elektrode is bij dit type batterijen gemaakt van mangaanoxide, terwijl de zinken huls uit de zink-kool batterij is vervangen door een zinkpoederpasta met een veel groter oppervlak. Daardoor kunnen alkalinebatterijen in de regel ongeveer 3,5 maal meer energie kunnen leveren dan zink-kool cellen van hetzelfde formaat. Alkalinebatterijen leveren ook bij lagere temperaturen bovendien nog goede prestaties, terwijl zink-kool batterijen bij lage temperaturen zoals gezegd aanzienlijk minder energie kunnen leveren.

Nadelen hebben alkalinebatterijen echter ook. Net als zink-kool batterijen hebben ze namelijk een vrij hoge interne weerstand, wat betekent dat de hoeveelheid energie die geleverd kan worden afneemt naarmate er grotere stroomsterktes gevraagd worden. De hoge interne weerstand zorgt er bovendien voor dat de zogenaamde klemspanning van alkalinebatterijen afneemt bij hogere stroomsterktes. Wel kunnen grotere alkalinebatterijen hogere stroomsterktes leveren dan kleinere varianten, wat één de redenen is dat zaklampen vaak gebruik maken van grote type C of D cellen.

Lithium

Een derde type dat beschikbaar is in AA formaat is de ‘lithium’ batterij. In tegenstelling tot lithium-ion en lithium-polymeer cellen zijn normale Lithium batterijen niet oplaadbaar. De volledige naam van het type lithiumbatterijen dat voor AA cellen wordt gebruikt is ‘Lithium Iron Disulfide’. Lithiumbatterijen hebben een aantal voordelen boven zink-kool en alkaline. Ten eerst is de capaciteit hoger, wat betekent dat ze meer energie bevatten en dus langer meegaan. Daarnaast is de interne weerstand van lithiumbatterijen laag, waardoor ze ook goed in staat zijn om grotere stroomsterktes te leveren, terwijl de capaciteit bovendien nauwelijks terugloopt bij hogere belastingen. Waar een Alkaline AA cel bij 200mA belasting ongeveer 2000 mAh kan leveren, zakt dit bij een belasting van 1 ampère in tot ongeveer de helft. Lithiumcellen laten een veel kleiner verval zien, deze zakken terug van ongeveer 3500 mAh naar 3200 mAh bij respectievelijk 200 mA en 1 A belasting. Daarnaast houden lithiumcellen tijdens het ontladen langer een constante spanning, en als klap op de vuurpijl zijn ze ook nog aanzienlijk lichter dan zink-kool en alkaline cellen.

Er zit echter ook een nadeel aan dit type batterijen en dat is de prijs. Verpakt per twee betaal je al snel zes euro voor lithium AA batterijen, terwijl je voor vier stuks moet rekenen op negen tot elf euro.

Hoe wij testen

De zomer hebben we bij supermarkten, drogisterijen, speelgoedwinkels en bij Ikea AA batterijen gekocht. We hebben hierbij zowel breed verkrijgbare merkbatterijen van bijvoorbeeld Energizer en Duracell gekocht, als ook huismerken. We hebben geprobeerd een zo breed mogelijke selectie te verkrijgen, zonder ons tot batterijspeciaalzaken te wenden. Dat leverde een testveld met in totaal 21 batterijen op. Twee daarvan zijn van het zink-kool type, terwijl we bij onze kooptocht één type lithium AA batterij tegenkwamen. De overige 18 batterijen in deze test zijn dus van het meest gangbare alkaline type.


Met een computergestuurde batterijentester meten we nauwkeurig hoeveel energie batterijen kunnen leveren.

Om te kijken hoe de batterijen presteren hebben we deze alle getest met onze West Mountain Radio CBA IV battery tester. Dit apparaat kan batterijen met een vaste of wisselende belasting leegtrekken, waarbij continu het voltage en de stroomsterkte worden gelogd, zodat we aan het eind van de test precies weten hoeveel mAh en hoeveel Wh elke batterij heeft geleverd.

We hebben elk type batterij aan twee verschillende tests onderworpen: de eerste met een constante belasting van 200 mA en de tweede met een constante belasting van 500 mA. In beide gevallen stoppen we de test als het voltage van de batterij onder 0,8 volt komt. Hiermee bootsen we twee scenario’s na waarbij we het gebruik in bijvoorbeeld een scheerapparaat of kinderspeelgoed en een LED zaklamp benaderen. Omwille van de tijd was het niet mogelijk om tests met een nog lagere belasting uit te voeren, om zo bijvoorbeeld het gebruik in een klok na te bootsen. Het ontladen duurt dan dermate lang, dat we hiervoor een hele batterij testers zouden moeten aanschaffen, wat niet haalbaar is.

Testresultaten

Als we naar de testresultaten kijken, vallen een paar zaken meteen op. Ten eerste dat de twee geteste zink-kool batterijen echt dramatisch slecht presteren. Nu voelen zink-kool batterijen zich vooral thuis in apparaten met een heel laag verbruik; voor alle andere toepassingen is goedkoop overduidelijk duurkoop.

Aan de andere kant van het spectrum zien we een uitschieter in de vorm van de enige lithiumbatterij die we getest hebben. Deze scoort bijna een factor twee hoger dan de meeste alkalinebatterijen, terwijl de resultaten inderdaad ook laten zien dat de beschikbare capaciteit veel minder afhankelijk is van de belasting dan bij zink-kool en alkalinebatterijen het geval is. Als we puur naar de prestaties kijken, torent de lithium batterij van iiquu dus duidelijk boven de rest van het veld uit. Helaas geldt dit ook voor de prijs. Voor vier stuks van deze batterijen betaalden we op een cent na negen euro.

Wat ons betreft is het dan ook vooral interessant om te kijken naar de onderlinge prijs en prestatieverschillen bij de geteste alkaline batterijen. Want ook al zien we enige verschillen tussen de prestaties van de geteste alkalinebatterijen, het gros hiervan presteert binnen een beperkte marge van elkaar. En dat terwijl de prijzen wél sterk uiteen lopen. Bij die prijsverschillen moeten we meteen wel een disclaimer plaatsen: afhankelijk van waar je batterijen koopt kunnen prijzen enorm verschillen. Wij kochten bijvoorbeeld een 10-pack Maxell Alkaline batterijen voor € 2,09 bij supermarkt Jumbo. Diezelfde voordeelverpakking komen we online echter ook tegen voor € 7,95 en zelfs voor € 15,89. Ook bij de geteste batterijen van Energizer en Duracell zien we relatief grote prijsverschillen. De prijzen van de geteste huismerk batterijen variëren uiteraard niet, tenzij ze toevallig in de aanbieding zijn.


Let op de prijs! De prijs voor tien stuks van deze Maxell batterijen loopt uiteen van iets meer dan 2 euro, tot bijna 16 euro.

De meeste batterijen die wij aangeschaft hebben zijn verpakt per vier; koop je een verpakking met méér batterijen, dan is de prijs per stuk doorgaans aanzienlijk lager. In de tabel vind je de prijzen van alle batterijen die we getest hebben, als ook de hoeveelheid per verpakking en de berekende prijs per stuk. In alle gevallen zijn we hierbij uitgegaan van de prijzen die wij daadwerkelijk voor de batterijen betaald hebben.


Duracell Ultra Power batterijen zijn prijzig, maar leveren wel de beste prestaties van alle geteste modellen.

Kijken we puur naar de prestaties van de alkalinebatterijen, dan komen de Ultra Power cellen van Duracell als beste uit de test. Deze leveren zowel bij hoge als lagere belasting de beste resultaten. Opvallend is dat ook de Aerocell huismerk batterij van de Lidl érg goed presteert, terwijl deze ruim een factor drie goedkoper is. Zetten we de hoeveelheid geleverde energie echter af tegen de prijs per stuk, dan komt de Alkalisk van Ikea als absolute winnaar uit de bus. Ikea verkoopt deze alkalinebatterijen per 10 stuks voor slechts €1,99 euro. Hoewel het zeker niet de beste presterende Alkaline batterijen uit de test zijn, is de prijs-kwaliteitverhouding daarmee onovertroffen. Datzelfde geldt ook voor de Maxell Alkaline batterijen die we per 10 kochten voor € 2,09. Ook deze batterijen komen zeker niet als beste uit de capaciteitstests, maar gezien de lage prijs is het toch een prima koop. Ook de eerder genoemde Aerocell batterijen van Lidl hebben als 4-pack een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en leveren bovendien dus ook absoluut gezien goede prestaties.

Als we nog even een blik werpen op de geteste zink-kool batterijen, zien we dat de prijs-kwaliteitverhouding van deze batterijen ronduit belabberd is. Ze zijn weliswaar goedkoop, maar presteren zodanig slecht dat de lage prijs dit niet goed kan maken. Het omgekeerde zien we bij de lithiumbatterijen van iiquu. Deze presteren duidelijk beter dan de rest van het veld, maar omdat de prijs van deze batterijen relatief gezien nóg hoger is, komt ook hier geen gunstige prijs-prestatiescore uit de bus rollen.


Klik op de tabel voor een grotere weergave

Conclusie

Op basis van onze steekproef waarbij we 21 soorten goed verkrijgbare AA batterijen hebben getest kunnen we een paar duidelijke conclusies trekken. Ten eerste is ons advies om zink-kool batterijen links te laten liggen. Deze batterijen zijn goedkoop, maar presteren zo slecht dat het niet loont om ze aan te schaffen. Vooral ook omdat er ook steeds meer erg goedkope alkalinebatterijen worden verkocht die véél beter presteren. Onze testresultaten laten zien dat er wel degelijk onderlinge prestatieverschillen zijn bij alkalinebatterijen: de beste alkalinebatterij presteert tot ruim tweemaal beter dan de slechtste. Het gros van de geteste alkalinebatterijen presteert echter binnen een beperkte bandbreedte van elkaar, waardoor wat ons betreft vooral de prijs doorslaggevend zou moeten zijn. De goedkoopste alkalinebatterij uit de test kost 20 cent per stuk, de duurste 1,62 euro. Dat prijsverschil is gezien de prestatieverschillen uiteraard niet rechtvaardigen. Op basis van de prijs-prestatieverhouding zijn onze aanraders dan ook de Ikea Alkalisk AA, Maxell Alkaline AA en de Aerocell Alkaline AA batterijen van de Lidl. Deze batterijen bekronen we daarom met onze Great Value award. Lithiumbatterijen zijn momenteel nog zodanig duur dat de prijs-kwaliteitverhouding hiervan niet gunstig uitvalt, waardoor we deze batterijen alleen aanraden als je de extra capaciteit die dit type cellen biedt écht nodig hebt.

 
De beste prijs-prestatieverhouding wordt geleverd door de  Ikea Alkalisk AA, Maxell Alkaline AA en de (Lidl) Aerocell Alkaline AA batterijen.

Wegwerp of toch oplaadbaar?

Oude batterijen vormen een flinke belasting voor het milieu, en het is sowieso aan te bevelen gebruikte batterijen in te leveren bij de winkelier of naar het milieupark te brengen, in plaats van deze weg te gooien. Milieutechnisch is het zelfs nog beter om zo veel mogelijk gebruik te maken van oplaadbare batterijen. Afhankelijk van het gebruiksdoel kan dit technisch gezien zowel voor- als nadelen hebben.

Om met de nadelen te beginnen: gangbare oplaadbare batterijen maken gebruik van een Nickel Metal Hydride (NiMH) samenstelling. Door de chemische opbouw is de bronspanning van dit type accu’s niet 1,5 volt, maar slechts 1,2 volt. Wanneer een apparaat echt een bepaalde spanning nodig heeft, kan dat voor problemen zorgen. Een ander nadeel van veel NiMH batterijen is hun relatief hoge zelfontlading. In tegenstelling tot alkaline batterijen die hun energie jaren vast kunnen houden, verliezen NiMH batterijen na het opladen tot wel 4% per dag. Er zijn echter ook NiMH batterijen die een geringe zelfontlading hebben, zoals bijvoorbeeld de populaire Eneloop modellen van Panasonic.

NiMH accu’s hebben echter ook voordelen ten opzicht van traditionele niet-oplaadbare Alkalinebatterijen. Dankzij hun veel lagere interne weerstand kunnen ze meer stroom leveren, zonder dat het voltage sterk inzakt. Dat maakt NiMH batterijen beter geschikt voor apparaten die in korte tijd veel energie verbruiken, zoals bijvoorbeeld flitsers en radiografisch speelgoed. Voor dergelijke apparaten is het ook economisch gezien slimmer op oplaadbare batterijen te gebruiken, omdat je de meerprijs hiervan al na enkele keren opladen hebt terugverdiend.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocell Alkaline AA

Aerocell Alkaline AA

 • 2.632 Wh
 • 1.806 Wh
Niet verkrijgbaar
Albert Heijn Alkaline AA

Albert Heijn Alkaline AA

 • 2.537 Wh
 • 1.766 Wh
Niet verkrijgbaar
Duracell Plus Power AA

Duracell Plus Power AA

 • 2.379 Wh
 • 1.438 Wh
Niet verkrijgbaar
Duracell Ultra Power AA

Duracell Ultra Power AA

 • 2.814 Wh
 • 1.906 Wh

6,95 €

2 winkels
Energizer Alkaline Power AA

Energizer Alkaline Power AA

 • 2.155 Wh
 • 0.912 Wh

6,00 €

4 winkels
Energizer Eco Advanced AA

Energizer Eco Advanced AA

 • 2.542 Wh
 • 1.672 Wh

7,99 €

2 winkels
Energizer MAX AA

Energizer MAX AA

 • 2.155 Wh
 • 1.666 Wh

7,00 €

3 winkels
Energizer Ultra+ AA

Energizer Ultra+ AA

 • 2.472 Wh
 • 1.581 Wh
Niet verkrijgbaar
GP Super AA

GP Super AA

 • 2.323 Wh
 • 1.396 Wh

4,75 €

2 winkels
HEMA Alkaline Extra Power AA

HEMA Alkaline Extra Power AA

 • 2.391 Wh
 • 1.701 Wh
Niet verkrijgbaar
HEMA Alkaline Maximum Power AA

HEMA Alkaline Maximum Power AA

 • 2.454 Wh
 • 1.544 Wh
Niet verkrijgbaar
HQ Alkaline Ultra Power AA

HQ Alkaline Ultra Power AA

 • 2.388 Wh
 • 1.558 Wh

8,86 €

1 winkel
HQ Zinc-Carbon Standard Power AA

HQ Zinc-Carbon Standard Power AA

 • 0.633 Wh
 • 0.339 Wh
Niet verkrijgbaar
iiquu Lithium AA

iiquu Lithium AA

 • 4.116 Wh
 • 3.567 Wh
Niet verkrijgbaar
Ikea Alkalisk AA

Ikea Alkalisk AA

 • 2.137 Wh
 • 1.47 Wh
Niet verkrijgbaar
Kruidvat Alkaline AA

Kruidvat Alkaline AA

 • 2.306 Wh
 • 1.414 Wh
Niet verkrijgbaar
Kruidvat Alkaline Ultra AA

Kruidvat Alkaline Ultra AA

 • 2.179 Wh
 • 1.334 Wh
Niet verkrijgbaar
Maxell Alkaline AA

Maxell Alkaline AA

 • 2.008 Wh
 • 1.253 Wh

9,46 €

1 winkel
Philips PowerLife AA

Philips PowerLife AA

 • 2.1 Wh
 • 1.17 Wh

7,60 €

2 winkels
Varta High Energy AA

Varta High Energy AA

 • 2.528 Wh
 • 1.696 Wh

7,28 €

2 winkels
Varta Superlife AA

Varta Superlife AA

 • 0.564 Wh
 • 0.236 Wh

6,86 €

1 winkel
0
*