256GB MicroSD review: 5 modellen getest

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Test
 3. 3. Benchmarks (real world)
 4. 4. Benchmarks (synthetisch en prestatiescore)
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Een alternatief voor een peperdure smartphone met veel opslagcapaciteit is het uitbreiden van de capaciteit met een geheugenkaartje. Medio vorig jaar kwam de eerste 256GB MicroSD-kaart op de markt, wat een doorbraak was in de markt voor kleine geheugenkaartjes. Inmiddels hebben zich meer fabrikanten gemeld met kaartjes met deze capaciteit, waardoor we nu vijf verschillende modellen konden testen om de beste eruit te halen.

Samsung bracht in juni 2016 het eerste 256GB MicroSD-kaartje uit, dat niet alleen het eerste kaartje was met deze capaciteit, maar ook veel sneller was dan zijn voorgangers. De Sandisk 200GB die op dat moment al een tijdje op de markt was, had ook een vrij grote capaciteit, maar was nog behoorlijk langzaam. Inmiddels hebben Sandisk, Lexar, Kingston en Integral ook kaartjes van 256GB, waarmee er sprake is van een voldoende groot aanbod om een vergelijkende test te doen. 

Alle modellen in de test ondersteunen de UHS-I bus, en hebben minimaal de U1 certificatie voor een minimumsnelheid van 10 MB/sec. Alleen de Samsung heeft U3, wat aangeeft dat hij minimaal 30 MB/sec moet aankunnen. In de praktijk liggen de daadwerkelijke snelheden vaak veel hoger dan deze minima. U1-kaartjes komen daarom vaak genoeg uit op hetzelfde niveau als U3-producten. Wat wel van belang is, is dat het apparaat waarin de kaartjes worden geplaatst ook daadwerkelijk de UHS-I bus ondersteunt, anders ben je ongeacht de theoretische maximumsnelheid gebonden aan wat de standaard HS-bus aankan: 25 MB/sec. Helaas maken nog lange niet alle smartphones - de meest gebruikte toepassing voor deze kleine kaartjes - gebruik van UHD-I.

Sandisk Ultra MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

Dit is niet het enige vlak waar fabrikanten van smartphones het rustig aandoen. Ook de ondersteuning van nieuwe USB-standaarden gaat niet bepaald snel. Zo heeft de nieuwste Samsung Galaxy telefoon, de S7, een USB 2.0-aansluiting, met dus een praktische maximumsnelheid van ongeveer 35 MB/sec. Dat alleen al verhindert het halen van de snelheid van sommige van de kaartjes in deze test, die soms bijna drie keer zo snel zijn. Uiteraard hebben we het dan over het overzetten van data naar de telefoon: je hebt ook profijt van een hogere schrijf- en leessnelheid bij zaken als het bladeren door grote bibliotheken met afbeeldingen of het wegschrijven van 4k video.

MicroSD-kaartjes zijn voornamelijk bedoeld voor relatief kleine apparaten, zoals smartphones en actioncams. Enigszins grotere apparaten, zoals fotocamera's en camcorders, kunnen een volwaardige SD-kaart aan. We raden ook echt aan om die te gebruiken waar mogelijk, in plaats van een MicroSD-kaart in combinatie met een converter, aangezien full size kaartjes doorgaans sneller en goedkoper zijn.

Product Laagste prijs Gem. prijs
Integral € 144 € 144
Kingston € 134 € 139
Lexar - -
Samsung Evo+ € 150 € 199
Sandisk Ultra € 155 € 179

Als we kijken naar de prijzen van de vijf MicroSD-kaartjes die we hier bespreken, weet Kingston de scherpste prijs te behalen, terwijl de Samsung het duurst is (met een behoorlijk verschil tussen de laagste prijs en de gemiddelde prijs). De Sandisk Ultra is niet het topmodel van het bedrijf: er is al een snellere (en duurdere) Extreme aangekondigd, maar die bereikte ons niet op tijd voor deze test. In tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, is de Ultra lager gepositioneerd dan de Extreme. Sandisk heeft ook een  Premium Edition aangekondigd van de Extreme, die de eerste kaart met de nieuwe A1-standaard zou moeten zijn. Van Lexar is er nog geen betrouwbare prijsinformatie, omdat er bijzonder weinig winkels zijn dit hem daadwerkelijk voorradig hebben.

Test

Wij hebben de 256GB MicroSD-kaartjes getest met behulp van een Sandisk UHS-II compatible USB 3.0 card reader, aangesloten op de aan de Intel-controller verbonden USB 3.0 poort van een ASRock Z97 Extreme6 moederbord met Intel Z97 chipset. De tests zijn uitgevoerd onder Windows 8.1 en dus met UASP-compatible USB-drivers.

Op alle kaartjes hebben we hiermee een viertal tests uitgevoerd. Allereerst hebben we bekeken hoe snel een bestand van 10 GB op de kaartjes geschreven en hoe snel hetzelfde bestand gelezen wordt. Dit geeft een maat voor de prestaties bij grote bestanden, bijvoorbeeld filmbestanden. Daarnaast hebben we gemeten met welke snelheid 1000 bestanden van 5 MB (5 GB in totaal) geschreven en gelezen kunnen worden. Dit is een maat voor de verwerkingssnelheid van de SD-kaartjes bij bestanden zoals digitale foto’s en muziek. Deze test geeft ook het beste beeld voor gebruik in smartphones en tablets.

Daarnaast hebben we ook een test gedaan met behulp van een Canon EOS 650D camera. We hebben gemeten hoeveel RAW-foto’s binnen 1 minuut gemaakt kunnen worden. Om te voorkomen dat de RAW-foto’s (te veel) in omvang verschillen, fotografeerden we telkens hetzelfde: de binnenkant van de lensdop.

Sandisk UHS-II SD Reader/Writer
Om UHS-II kaartjes op volle snelheid uit te lezen heb je een geschikte geheugenkaartlezer nodig. Wij gebruikten deze Sandisk Extreme Pro SDHC/SDXC UHS-II Card Reader/Writer voor onze test.

In de grafieken op de volgende pagina's hebben we ook het oudere 200GB Sandisk Ultra kaartje meegenomen, ter vergelijking. Die is te herkennen aan een zwart balkje.

Benchmarks (real world)

In de real world benchmarks testen we twee scenario's: een groot bestand en veel verschillende, kleinere bestanden. Als je een film wilt opnemen of kopiëren naar de kaart, dan is sequentiële data belangrijk, als je vaak je muziekbibliotheek synchroniseert, is de test met bestanden van 5 MB belangrijker.

In de leestests presteren alle kaartjes goed. Helaas gaat dat niet op voor de schrijftests, waar de Samsung en de Lexar enorm voorlopen op de andere testmodellen. Dit gaat zowel bij op bij de sequentiële test als bij de test met kleine bestanden.

Benchmarks (synthetisch en prestatiescore)

In de synthetische test zien we hetzelfde patroon weer terug: de Samsung en de Lexar kunnen snel lezen en schrijven, terwijl de overige kaarten een uitstekende leessnelheid hebben en een enigszins tegenvallende schrijfsnelheid. Niettemin zit er een groot verschil in de schrijfsnelheid tussen deze 'overige' kaarten: zo is de Integralr ruim twee keer zo snel als de Sandisk Ultra 200GB.

Tot slot het gemiddelde. De Samsung is de snelste kaart, gevolgd door de Lexar. Het verschil met de langzamere kaartjes is hier een stuk kleiner, omdat de helft van de tests bestaan uit lezen en ze hierbij nagenoeg even snel zijn.

Conclusie

Er zijn behoorlijk wat snelheidsverschillen tussen de verschillende kaartjes. Bij de schrijftests komen de Samsung en de Lexar overtuigend bovenaan, en volgt de rest op een substantiële afstand. De overige kaarten zijn echter wel bijna even snel als deze twee in de leestests. Het gebruiksdoel is daarom een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste keuze. Als je veel denkt te gaan schrijven naar het kaartje, bijvoorbeeld elke dag een of twee Full HD films voor in de trein, dan zal het waarschijnlijk lonen om een sneller kaartje aan te schaffen. Dient het voornamelijk voor 'stabiele' opslag, of om bijvoorbeeld foto's of (Full HD) video's te nemen, dan zal een van de goedkopere kaartjes echter ook voldoen - aangezien deze razendsnel van het kaartje gelezen kunnen worden, terwijl ook de bescheiden schrijfsnelheid voldoet voor deze doeleinden.

De Samsung is op dit moment de beste keuze, want hij is overall de snelste kaart, en hij is in tegenstelling tot de Lexar goed verkrijgbaar. De prijsverschillen tussen winkels zijn echter nogal groot, dus dat is wellicht iets om rekening mee te houden. Als topmodel bevestigen we de Ultimate Product Award die hij kreeg bij de introductie. Van de overige kaarten is de Integral de snelste, maar het prijsverschil met de Samsung is klein. Bovendien is de Integral niet bepaald goed verkrijgbaar - hij wordt aangeboden door welgeteld één webshop, waarbij je niet met Ideal kan betalen.

Samsung Evo+ MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter
De Samsung Evo+ 256GB MicroSD blijft het beste kaartje van 256GB.

Een optie die wel te overwegen is, is de Sandisk Ultra 200GB, die sinds de introductie sterk in prijs is gedaald. Op dit moment heeft hij een prijs per gigabyte die niet alleen gunstig is vergeleken met de 256GB-exemplaren, maar die respectabel is vergeleken met de sweet spot 128GB-modellen. Hij is echter wel het langzaamste kaartje in de test, dus we kunnen hem niet zonder meer aanraden. Voor bepaalde gebruiksdoelen is hij echter uitstekend en biedt hij een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Let op: het apparaat in kwestie is bepalend voor of je daadwerkelijk kan profiteren van de hogere snelheid. Dit alles geldt uiteraard alleen als het apparaat waarin je het kaartje wilt gebruiken ook daadwerkelijk de UHS-I bus ondersteunt en een USB 3.0 aansluiting heeft. In de andere gevallen kan je wellicht beter kiezen voor een veel goedkoper kaartje, omdat je toch niet kan profiteren van de hogere snelheid.


Samsung Evo+ MicroSDXC UHS-I U3 256GB 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Integral MicroSDXC UHS-I 256GB

Integral MicroSDXC UHS-I 256GB

 • MicroSD
 • 256 GB
 • UHS-I
 • Class 10

37,95 €

3 winkels
Kingston MicroSDXC UHS-I 256GB G2 + Adapter

Kingston MicroSDXC UHS-I 256GB G2 + Adapter

 • MicroSD
 • 256 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U1

66,99 €

2 winkels
Lexar MicroSDXC UHS-I 633x 256GB + Adapter

Lexar MicroSDXC UHS-I 633x 256GB + Adapter

 • MicroSDXC
 • 256 GB
 • 633 x
 • UHS-I
Niet verkrijgbaar
Ultimate Samsung Evo+ MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

Samsung Evo+ MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

 • MicroSDXC
 • 256 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

61,40 €

1 winkel
Sandisk Ultra MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

Sandisk Ultra MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

 • MicroSDXC
 • 256 GB
 • 633 x
 • UHS-I
 • Class 10

39,89 €

2 winkels
0
*