Z270 moederborden review: de beste voor Kaby Lake

42 reacties
19 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Ondersteuning voor videokaarten, SLI en Crossfire
 3. 3. Storage
 4. 4. Connectiviteit: USB
 5. 5. Connectiviteit: Netwerk
 6. 6. Audio
 7. 7. Overklokopties
 8. 8. Stroomcircuit
 9. 9. Test
 10. 10. Benchmarks (CPU)
 11. 11. Benchmarks (geheugen en IGP)
 12. 12. Benchmarks (USB 3.1)
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Geluidskwaliteit
 15. 15. Vergelijking: mid-range
 16. 16. Vergelijking: high-end
 17. 17. Conclusie
 18. 19 besproken producten
 19. 42 reacties

Vergelijking: mid-range

De meeste borden in de test beginnen bij het prijspunt waar het essentiële er in ieder geval op zit. De ASRock Killer SLI is eigenlijk het enige bord dat enigszins achterloopt qua geïmplementeerde functionaliteit, maar opvallend genoeg betekent niet dat hij (qua adviesprijs dan) goedkoper is dan de rest van de producten. We kijken hierbij naar moederborden met een prijs van rond de 170 euro.

In dit segment vinden we de ASRock Killer SLI (165 euro), ASRock Z270 Extreme4 (187 euro) ASUS Z270 Prime (179 euro), Gigabyte Z270X-Ultra Gaming (175 euro) en de MSI Z270 SLI Plus (169 euro). Alle borden bieden minimaal een M.2-slot en de mogelijkheid om twee kaarten in SLI of CrossFire te gebruiken. Toepassing van de geïntegreerde netwerkcontroller van de chipset is universeel, en op de ASRock Killer SLI na beschikken alle borden over een RGB-header, de ASMedia ASM2142 USB 3.1-controller en de Realtek ALC1220 audiocodec. De ASUS en de MSI hebben dezelfde stroomvoorziening als iets hoger gepositioneerde borden, iets wat niet opgaat voor de ASRock en de Gigabyte.

De ASRock Killer SLI is duidelijk het buitenbeentje, want hij mist USB 3.1-functionaliteit en hij is nog uitgerust met de Realtek ALC892 die we op Z170 Skylake-borden al vrij zelden meer tegenkwamen. Vrijwel alle andere borden in de test hebben de Realtek ALC1220. De Killer mist ook een derde PCI-Express x16 slot en heeft minder fan-aansluitingen dan de andere borden. Hoewel hij een redelijk aantal fases heeft voor de CPU-stroomvoorziening, zijn de MOSFET-heatsinks helaas met push-pins vastgezet op het moederbord. Voordeel is wel dat hij zowel in idle als onder belasting heel erg zuinig is, terwijl de prestaties heel aardig zijn. Ondanks de adviesprijs zou het ons niets verbazen als de Killer SLI in de praktijk toch het goedkoopste bord van de vier zal blijken te zijn, gezien de functionaliteit.

Net zoals elk ander moederbord in de test biedt de ASRock Z270 Extreme4 al behoorlijk wat meer functionaliteit. Dit bord heeft zelfs wat extra's boven de andere borden: een losse ASM1061 controller die twee extra SATA600-poorten levert en het totaal hiervan ophoogt naar acht. In esthetisch opzicht zal hij niet iedereen aanspreken, maar qua functionaliteit zit dit moederbord in ieder geval goed. Hij beschikt uiteraard over de nieuwe chips die deze generatie standaard zijn geworden bij moederborden: de nieuwe Realtek ALC1220 audiocodec en de ASMedia ASM2142 USB 3.1-controller. Uit onze testresultaten blijkt daarom ook dat de geluidskwaliteit prima is en dat de USB 3.1-snelheden hoog zijn. Een negatief punt is wel het aantal fanheaders, waarvan hij er maar vier heeft, waarvan slechts twee met PWM-ondersteuning (nieuwere BIOS-versies zullen dit probleem volgens ASRock verhelpen). Het stroomverbruik in idle is gemiddeld, terwijl hij onder load relatief veel verbruikt.

De ASUS Z270-A Prime is het goedkoopste bord dat door ASUS wordt aangeboden, en het enige in de zogenaamde 'Pro' lijn. Qua geluid doet de Prime het uitstekend. De geluidskwaliteit is de beste van deze vier moederborden, en hij overtreft zelfs de duurdere Strix om ongeveer hetzelfde niveau te halen als de Republic of Gamers-borden! Ook uniek in zijn segment is dat er niet alleen een TOSLINK S/PDIF uitgang aanwezig is, maar dat hij ook DTS Connect ondersteunt - waarmee bijvoorbeeld gaming surround geluid ook kan worden omgezet naar een S/PDIF signaal. Een negatief punt is dat het stroomverbruik in idle wel erg hoog is: de MSI en ASRock verbruiken ongeveer de helft! Ook heeft hij twee USB 2.0-poorten minder op het I/O-paneel dan de andere borden. Het interessante aan de Prime is dat hij in belangrijke opzichten identiek is aan de Z270E Strix Gaming, maar toch voor een veel lagere prijs wordt aangeboden. Het verschil zit in het design, de afwezigheid van WiFi-functionaliteit en een interne USB 3.1 header. Wie graag een ASUS-bord wil hebben, maar niet die extra functies zit te wachten, koopt met de Prime een uitstekend en betaalbaarder bord.

De Gigabyte Z270X-Ultra Gaming is heel anders dan zijn voorganger, dat het goedkoopste bord met Thunderbolt 3-ondersteuning was, maar dan weer niet beschikte over de beste audio-implementatie. Deze generatie is het omgekeerde het geval: de Intel Alpine Ridge-controller is ingeruild voor de ASMedia ASM2142, en ook de audio-voorziening is niet langer de Realtek ALC892, maar de nieuwe ALC1220. Als enige van de vier borden beschikt de Gigabyte over een U.2-poort, naast zijn enkele M.2-slot. Aangezien de andere borden beschikken over twee M.2-sloten, is deze keuze zeker niet 'gratis' , maar wat ons betreft weegt de resulterende veelzijdigheid op tegen de kleine kans dat een bord uit dit segment gecombineerd zou worden met twee M.2 SSD's. Een ander voordeel is dat het signaal dat door de pinnetjes van de RGB-header gaat softwarematig aangepast kan worden: je hoeft geen convertor te gebruiken of te solderen op het moment dat je een LED-strip gebruikt die een andere pinconfiguratie heeft dan het bord (wat nogal vaak voorkomt). In een opzicht is de Ultra Gaming duidelijk minder goed dan de andere testdeelnemers: hij heeft namelijk maar zeven fases voor de CPU-stroomvoorziening. Als je rekening houdt met de fases die opgaan aan de IGP, System Agent en Input/Output, dan blijft er niet veel over voor de VCore - het voor overklokken cruciale voltage. Een verder nadeel is dat de heatsinks van de MOSFETs met push-pins zijn bevestigd. De geluidskwaliteit is helaas nauwelijks beter dan het beste wat je kan halen met een ALC1150 - maar toch een hele vooruitgang ten opzichte van de Gigabyte-borden van de vorige generatie. Idle is hij prettig zuinig, maar onder load is hij dan weer extreem onzuinig voor een bord in dit segment.

Het goedkoopste bord is de MSI Z270 SLI Plus, die in enkele opzichten wel minder luxe is dan de duurdere Gaming Pro Carbon. Niettemin is de SLI Plus een prima middenklasse bord. De geluidskwaliteit zit tussen die van de ASUS en de Gigabyte in, maar is daarmee al een stuk beter dan het beste dat tot nu toe beschikbaar was. Wel mist de SLI Plus de TOSLINK-uitgang. Aan de andere kant is hij dan weer als enige uitgerust met een koptelefoonversterker. Ook MSI biedt de mogelijkheid om de pinnetjes van RGB-headers om te wisselen, zodat je gewoon een LED-strip van een bouwmarkt kan gebruiken zonder te solderen of een convertor te gebruiken. MSI biedt ook een Boost-driver voor USB 3.1 (en M.2-opslag), waar ASUS inmiddels van is afgestapt, maar dit levert in combinatie met de nieuwe ASM2142 geen groot voordeel meer op. Wel is MSI nipt de snelste op dit vlak. Idle evenaart de MSI het bijzonder lage stroomverbruik van de ASRock Z270 Killer SLI, maar onder load verbruikt hij vrij veel in combinatie met iets lagere scores in x264.


19 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6

ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6

 • ###
Niet verkrijgbaar
Excellent ASRock Z270 Extreme4

ASRock Z270 Extreme4

 • ###
Niet verkrijgbaar
ASRock Z270 Killer SLI

ASRock Z270 Killer SLI

 • ###
Niet verkrijgbaar
Excellent Asus Prime Z270-A

Asus Prime Z270-A

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus RoG Maximus IX Code

Asus RoG Maximus IX Code

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus RoG Maximus IX Formula

Asus RoG Maximus IX Formula

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus RoG Strix Z270E Gaming

Asus RoG Strix Z270E Gaming

 • ###
Niet verkrijgbaar
Ultimate Asus Strix Z270G Gaming

Asus Strix Z270G Gaming

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus TUF Z270 Mark 1

Asus TUF Z270 Mark 1

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Aorus Z270X Gaming 5

Gigabyte Aorus Z270X Gaming 5

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Aorus Z270X Gaming 7

Gigabyte Aorus Z270X Gaming 7

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Aorus Z270X Gaming 9

Gigabyte Aorus Z270X Gaming 9

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Z270X Ultra Gaming

Gigabyte Z270X Ultra Gaming

 • ###
Niet verkrijgbaar
MSI Z270 Gaming Pro Carbon

MSI Z270 Gaming Pro Carbon

 • ###
Niet verkrijgbaar
MSI Z270 Krait Gaming

MSI Z270 Krait Gaming

 • ###
Niet verkrijgbaar
Excellent MSI Z270 SLI Plus

MSI Z270 SLI Plus

 • ###
Niet verkrijgbaar
Excellent MSI Z270 XPower Gaming Titanium

MSI Z270 XPower Gaming Titanium

 • ###
Niet verkrijgbaar
SuperMicro C7Z270-CG

SuperMicro C7Z270-CG

 • ###
Niet verkrijgbaar
SuperMicro C7Z270-PG

SuperMicro C7Z270-PG

 • ###
Niet verkrijgbaar
0
*