Iiyama ProLite XUB2492HSU review: prima all-rounder

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

We blijven ons erover verbazen: monitoren voor op kantoor worden door de fabrikanten voorzien van een in hoogte verstelbare voet, thuisgebruikers oftewel gewone consumenten mogen het doorgaans doen met een eenvoudige standaard waarop het paneel hooguit kan kantelen. Wil je voor thuis een ergonomisch scherm en toch niet te veel uitgeven, dan heeft Iiyama vaak wat interessants in het assortiment. De ergonomische modellen van dit merk zijn weliswaar ook primair op de zakelijke gebruiker gericht, maar passen qua prijs nog prima in de consumentenmarkt. We testten de nieuwe ProLite XUB2492HSU-B1 uitvoerig en werden best enthousiast.

Voor een goede werkhouding, maar dus ook voor een goede gamehouding, is het van belang dat je niet voorovergebogen naar je scherm zit te kijken. Nederlanders behoren tot de langere bewoners van deze aardbol en hebben dan ook vaak baat bij een beeldscherm dat in hoogte verstelbaar is. In de markt voor consumentenmonitoren vang je dan veelal bot, en zakelijke modellen zijn soms behoorlijk aan de prijs. Toch vallen daar betaalbare exemplaren te vinden, zoals de ProLite XUB2492HSU-B1 van Iiyama, die voor ruim minder dan 200 euro over de toonbank gaat.

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1
Een essentieel trucje: in hoogte verstelbaar

Dat is natuurlijk nog altijd meer dan de pakweg 100 euro die je voor een instapmodel neerlegt, maar we zouden altijd adviseren om iets meer in je beeldscherm te investeren dan het absolute minimum: het is immers het deel van je computer waar je feitelijk het meeste gebruik van maakt. Bovendien biedt de XUB2492HSU meer dan alleen een extra mechaniek, het is gebaseerd op een IPS-paneel en dan niet eentje die is geselecteerd, louter om dit gewilde label op de doos te plakken, maar (verklappen we vooruitlopend op de testresultaten) een fatsoenlijk exemplaar. Ook bevat het moderne aansluitingen, inclusief DisplayPort, en biedt het nog wat extra voorzieningen. 

Daarmee is het in de basis typisch het soort scherm dat we aanraden om te overwegen als je een all-round monitor zoekt: niet de goedkoopste, zeker niet de duurste, en geschikt om de nodige jaren plezier van te hebben. Wat dat betreft is de 3 jaar garantie die je op het model krijgt ook vermeldenswaard. 

In het verleden konden we al de nodige vergelijkbare schermen van Iiyama waarderen, dus we waren benieuwd naar wat de nieuwste generatie te bieden heeft. Daartoe hebben we het eens grondig bekeken en onze uitgebreide testprocedure laten doorlopen, waarbij we hem vergelijken met de eind vorig jaar besproken 19 betaalbare full hd-monitoren. Overigens biedt Iiyama meer modellen in deze reeks, waarbij het topmodel ProLite XUB2792QSU-B1 een wqhd-resolutie heeft, maar die zullen we later bespreken.

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

De Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1, zoals hij voluit heet, is een modern zakelijk scherm met een full hd (1920x1080 beeldpunten) paneel op basis van IPS-techniek. Het heeft een diagonaal van 23,8 inch, waarmee de pixeldichtheid neerkomt op 93 ppi, wat aardig overeenkomt met de standaard voor Windows-programma's. Beeldschaling is dus niet nodig en alles is voldoende groot om prettig te kunnen gebruiken. Meer pixels zijn natuurlijk leuk, maar in deze prijsklasse nog niet haalbaar - voor een wqhd-scherm met deze diagonaal ben je nog altijd minstens 100 euro meer kwijt. 77% meer pixels voor 50% meer geld is wat ons betreft een goede deal, maar niet iedereen wil zoveel besteden aan een beeldscherm en de full hd-resolutie van de XUB2492HSU volstaat nog altijd voor de meeste dagelijke taken. Voor games is het ook een prima resolutie, zolang je niet beschikt over een hele snelle en dus dure videokaart.

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

Het paneel is bevestigd op de bekend voet van Iiyama, waarop het in hoogte versteld kan worden, maar ook kan kantelen, draaien en roteren naar portretstand. Een vesa-mount is aanwezig voor alternatieve bevestigingswijzen. Vermeldenswaard zijn de zeer dunne randen rond drie zijden. Die maken het potentieel zeer geschikt voor een multi-monitoropstelling, waarbij storende overgangen tussen de schermen beperkt blijven, al zijn ze natuurlijk wel aanwezig. Het is primair een kantoorscherm en dus niet voorzien van Freesync of G-sync - anders dan sommige andere merken maakt Iiyama vooralsnog onderscheid hierin, al is het niet ondenkbaar dat op termijn alle monitoren in elk geval Freesync oftewel Adaptive Sync zullen ondersteunen.

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

Kijken we naar de aansluitingen en dan om te beginnen de video-ingangen, dan is het prettig om te zien dat Iiyama een displayport-ingang heeft aangebracht. Die zou tegenwoordig wat ons betreft standaard mogen zijn, naast hdmi, dat uiteraard ook aanwezig is. Als derde optie is er een vga-aansluiting, voor antieke computers wellicht handig. Verder treffen we audio in- en uitgangen, een usb 2.0 hub met twee host-poorten voor bijvoorbeeld muis en toetsenbord, en ingebouwde speakers. Het is vermeldenswaard dat Iiyama zowel een displayport- als een hdmi-kabel meelevert.

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

Voor dit artikel beperken we ons bij de weergave van de testresultaten tot de voornaamste, ten einde het overzichtelijk te houden. Op de specificatie-pagina van dit artikel vind je alle resultaten in detail, en uiteraard kan je via onze productpagina's eenvoudig vergelijken. In de grafieken op de volgende pagina's worden modellen met een tn-paneel weergegeven met een blauw balkje, met een paneel op basis van ips-techniek (incl. pls, ahva, etc.) met een rood balkje en modellen met een va-paneel met een groen balkje. De Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 is te herkennen aan een zilvergrijs balkje.

Helderheid en contrast

Voor gebruik in fel verlichte omgevingen is het handig de maximale helderheid te weten. De Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 komt hier met net geen 290 cd/m² op een keurige vierde plek in het klassement.

Zit je veel in het donker achter het beeldscherm, dan moet de helderheid niet te hoog zijn. Dan is het van belang deze flink te kunnen terugschroeven. Heel ver kan dat niet bij de XUB2492HSU, ook bij minimale helderheid van wit meten we nog 69 cd/m². Niet oogverblindend, maar in het donker kan dat wel zo overkomen.

Wanneer we de schermen afstellen op een helderheid van wit van 150 cd/m², een mooie waarde voor gebruik in de meeste gangbare lichtomstandigheden, meten we een uitstekende zwartwaarde van 0,12 cd/m² voor de Iiyama, daarmee zit hij in de kopgroep van tn- en ips-monitoren. Alleen modellen met een va-paneel doen het, zoals altijd bij dit onderdeel, nog beter. 

Voor het contrast houden we het hier even bij de meest uitdagende versie van de test die we uitvoerden, het checkerboard-contrast bij 150 cd/m². Dankzij de zeer goede zwartwaarde noteren we ruim 1200:1 voor de XUB2492HSU, nipt de eerste plaats - uiteraard na de va-modellen, dus 'best of the rest'. 

Uniformiteit

Bij de individuele productpagina's van de geteste monitoren vind je screenshots met gedetailleerde informatie over de uniformiteit, die we meten in 15 vlakken. Hieronder beperken we ons tot de verhouding van de laagste helderheid ten opzichte van de hoogste, bij zwart en wit.

De gelijkmatigheid van de achtergrondverlichting is een minder sterk punt van de Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1, de laagst gemeten waarde bedraagt slechts 76% van de hoogste. Dat komt neer op een voldoende, maar meer ook niet. 

Ook de uniformiteit van zwart is niet heel sterk, de XUB2492HSU  komt uit in de onderste helft van de grafiek.

Hieronder zie je de individuele uniformiteitsmetingen, waaruit we kunnen opmaken dat de matige uniformiteit vooral in de linker- en rechteronderhoek duidelijk merkbaar is. Op zich positief, want de rest van het scherm doet het een stuk beter.

De kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

Voor de kleurweergave doen we heel veel metingen, maar we houden het hier wederom bij de belangrijkste. De gedetailleerde resultaten vind je op de productpagina's van de geteste monitoren, inclusief screenshots van de Calman software. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte. Hoe dichter die wordt benaderd, hoe beter verzadigd de kleuren zijn. De Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 zet hier met 94% een prima resultaat neer. 

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Een waarde van 6500 K heeft de voorkeur, voor een neutrale kleurweergave die overeenkomt met wat je bij daglicht mag verwachten. De XUB2492HSU zit hier aan de lage kant met 6030 K, maar het is nog (net) binnen de marge van wat we acceptabel vinden.

Vervolgens een blik op de kleurafwijking op basis van de CIE2000 norm. We houden een bovengrens van 3 aan voor wat we als acceptabel voor beeldbewerking vinden, een grens van 5 voor wat nog niet storend is - daarboven worden we echt niet vrolijk. Hier worden we prettig verrast, want de XUB2492HSU laat een waarde van 2,62 noteren, ruim onder de 3 dus - goed voor een vijfde plaats in dit klassement en daarmee duidelijk een van de beste die we in deze prijsklasse getest hebben. Een aparte sRGB-modus heeft het scherm niet, dus daar zijn ook geen resultaten van.

 

Vervolgens de grijsafwijking. Die is doorgaans lastiger om echt goed te krijgen, en afwijkingen zijn minder snel zichtbaar - behalve in wit en grijstinten. Ook hier doet de XUB2492HSU het bovengemiddeld, al is de afwijking wat groter dan bij de kleuren en zijn er meer modellen die het beter doen. Toch is de gemeten afwijking van 3,22 lang niet slecht.

Hieronder zie je de kleurmetingen in detail.

Gamma 

De gammawaarde voor sRGB is idealiter 2,2. Afwijkingen kleiner dan 0,2 vinden we acceptabel, daarboven ga je het wel echt storend zien. Een te hoog gamma als detailverlies in donkere delen, een te laag gamma als hetzelfde fenomeen, maar dan in lichte beelddelen. Met een gamma-waarde van 2,14 doet de XUB2492HSU het hier keurig - gelukkig, want dit is vaak een zwak punt van modellen van dit merk.

Hier zie je dat slechts zes modellen van de 20 een kleinere gamma-afwijking hebben dan de Iiyama XUB2492HSU.

 

Onderstaand vind je de details van de gamma- en grijswaardemeting. Daar is te zien dat blauw wat achterblijft, terwijl rood wat overheerst. Het resultaat is een lichte geel/oranjezweem, zoals de kleurtemperatuur al voorspelde.

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

Kijkhoeken

Voor de kijkhoeken geven we hier de resultaten links, rechts, boven en onder in procenten weer en dan alleen de resterende helderheid en de kleurafwijking. Wil je ook de standaaarddeviatie weten, dan vind je die op de productpagina's van de respectieve modellen. 

De Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 heeft voor een IPS-monitor wat tegenvallende kijkhoeken qua resterende helderheid horizontaal, we treffen hem bijna helemaal onderin die grafieken. De kleurafwijking onder een kijkhoek van 45 graden is niet de beste, maar zeker ook niet de slechtste. De kijkhoeken van boven- en onderaf zijn dan weer bovengemiddeld. Het zou niet onze eerste keuze zijn voor een scherm om met z'n drieën naar te kijken, maar zolang je er min of meer recht voor zit, kan het er prima mee door.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Gaming: responstijd en inputlag

Voor dit overzicht gaan we niet elk resultaat qua responstijd in detail uitspinnen. We houden het bij de optimale prestaties die we uit het scherm wisten te halen. 

Reactietijd optimaal

De Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 is natuurlijk helemaal niet bedoeld als gaming-monitor, dus het was een prettige verrassing dat de responstijden ruim voldoende snel zijn voor een incidenteel spelletje. De overshoot blijft bij de optimale overdrive-instellingen bovendien binnen de perken. 

 

Input lag

Qua input lag kunnen we het simpel houden: daar is niet noemenswaardig sprake van.

 

Energieverbruik

Het energieverbruik van modellen in deze klasse loopt niet enorm veel uit elkaar. Toch heeft Iiyama hier een vermeldenswaardige plaats, namelijk de eerste. Dat zal welkome informatie zijn voor IT-managers die voor een paar honderd werkplekken tegelijk een scherm moeten aanschaffen - dan maakt 16,5W of 26W namelijk opeens wél wat uit op de jaarrekening.  

Het verbruik bij een helderheid van 150 cd/m² is helemaal bijzonder, want bij wit (het meest verbruikend bij ips) komen we dan uit op 10 watt en bij zwart zelfs op 8,8. Er zijn spaarlampen die meer verbruiken!

Het verbruik in stand-by is een keurige 0,2 W, in uit-stand meten we nog 0,1 W. Helemaal niets zou beter zijn, maar zien we zelden - doorgaans blijft de voeding een beetje lekstroom snoepen.

Specificaties en testresultaten

Hier vind je alle specificaties en testresultaten van de Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1.

Algemeen
 
MerkIiyama
ProductnaamProLite XUB2492HSU-B1
ProductcodeXUB2492HSU-B1
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat23.8 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid93 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
Gebogen scherm
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.275 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
Hoogst ondersteunde HDMI-versie1.3
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen1
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie2.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte54 cm
Afmeting - Hoogte38.3 cm
Afmeting - Diepte23 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand38.3 cm
Maximum hoogte bovenrand51.5 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar13.2 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht5.36 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd5 ms
Helderheid250 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)17.5 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)8.3 ms
Reactietijd (100%-0%)6.5 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)14.8 ms
Reactietijd (20%-80%)12.4 ms
Reactietijd (80%-20%)9.9 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)22.3 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)5.6 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)6.3 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)11.9 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)4.6 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)4.7 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)9.3 ms
Overshoot OD max30 %
Undershoot OD max7 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)5.6 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)6.3 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)11.9 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)7.9 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)6.9 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)14.8 ms
Overshoot OD opt.8 %
Undershoot OD opt.3 %
Naam stand OD opt.+1
Input lag t.o.v. CRT0 ms
Input lag laag (boven)2.1 ms
Input lag gemiddeld (midden)9.4
Input lag hoog (onder)17 ms
Beeldopbouwtijd14.9 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)10 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)8.8 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)16.5 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)14.5 W
Energieverbruik (standby)0.2 W
Energieverbruik (uit)0.1 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorUser Mode
Helderheid minimaal wit69.27 cd/m²
Helderheid maximaal wit288.3 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.23 cd/m²
Contrast maximale helderheid1253.5 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²1302 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²1234 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²150.49 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.12 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²1254.1 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit76 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit86 %
Laagste helderheid wit119.26 cd/m²
Hoogste helderheid wit156.50 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart64 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart74 %
Laagste helderheid zwart0.09 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.15 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid39 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200016.5
45° links SD kleurafwijking ΔE 20004.7
45° rechts rest. helderheid39 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200016.0
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20004.8
45° boven rest. helderheid23 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200028.2
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20008.5
45° onder rest. helderheid22 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200028.9
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20008.8
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²156.25 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.12 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6030 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur470 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)1302 : 1
Dekking standaard gamut94 %
Kleurafwijking wit ΔE 20004.13
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20004.44
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20004.21
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20004.07
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20003.57
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.98
Kleurafwijking huid donker ΔE 20002.74
Kleurafwijking huid licht ΔE 20003.13
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20002.43
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20001.99
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20002.04
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20003.81
Kleurafwijking oranje ΔE 20002.49
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20002.16
Kleurafwijking middenrood ΔE 20001.35
Kleurafwijking paars ΔE 20001.43
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.75
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.95
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.95
Kleurafwijking groen ΔE 20002.57
Kleurafwijking rood ΔE 20001.11
Kleurafwijking geel ΔE 20002.09
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.02
Kleurafwijking cyaan ΔE 20002.38
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20001.54
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20003.46
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20005.98
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20003.17
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20002.7
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20002.1
SD color checker afwijking ΔE 20001.16
Gem. color checker afwijking ΔE 20002.62
SD kleurafwijking ΔE 20001.02
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.39
Gamma 0%2.2
Gamma 10%2.01
Gamma 20%2.08
Gamma 30%2.11
Gamma 40%2.14
Gamma 50%2.17
Gamma 60%2.18
Gamma 70%2.19
Gamma 80%2.17
Gamma 90%2.15
Gamma 100%2.2
SD gamma0.07
Gemiddeld gamma2.14
Gamma (afwijking van 2,2)0.06
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.98
Grijsafwijking 10% ΔE 20002.04
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.52
Grijsafwijking 30% ΔE 20002.46
Grijsafwijking 40% ΔE 20002.97
Grijsafwijking 50% ΔE 20003.43
Grijsafwijking 60% ΔE 20003.70
Grijsafwijking 70% ΔE 20003.98
Grijsafwijking 80% ΔE 20004.40
Grijsafwijking 90% ΔE 20004.53
Grijsafwijking 100% ΔE 20004.28
SD grijsafwijking ΔE 20001.05
Gem. grijsafwijking ΔE 20003.22

Foto's en screenshots

Hier vind je alle foto's en screenshots van testresultaten van de Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1.

Conclusie

Neem het van ons aan, ook thuis heb je baat bij een ergonomische, verstelbare monitor. Ook zoiets simpels als gewoon het scherm even naar links of rechts draaien om iemand iets te laten zien is in de praktijk heel prettig, maar met de meeste consumentenmodellen niet mogelijk. Een 'zakelijk' bedoeld model als deze Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1 is dan een prima optie, want de meerprijs is echt niet zo heel groot, zeker niet als je bedenkt dat je er ook nog wat nuttige extra's bij krijgt als displayport en een usb hubje. Weliswaar slechts 2.0 en met maar twee poorten, maar toch. 

Uiteindelijk gaat het om de beeldkwaliteit en die is voor deze klasse gewoon prima. Sterke punten zijn basiseigenschappen als helderheid, zwartwaarde en contrast, terwijl ook de kleurechtheid opmerkelijk goed is. Daarnaast is het stroomverbruik bijna lachwekkend bescheiden (10 watt!). Een prettige constatering betreft de responstijden, het paneel is voldoende snel voor de meeste gamers - alleen de meest veeleisende fps'ers zullen meer verlangen.

Wat te klagen hebben we ook: de uniformiteit is niet opperbest, ook al blijft de schade beperkt tot de beide onderste hoeken en diskwalificeert het scherm zich hierdoor niet voor incidentele beeldbewerking. Ook de horizontale kijkhoeken hadden we graag wat groter gezien, maar verticaal compenseert het scherm dat enigszins. 

Was de XUB2492HSU-B1 op tijd op de markt verschenen voor onze vergelijkende test van vorig jaar, dan zou hij er beslist als aanrader uit naar voren zijn gekomen. Een Excellent Choice award is dan ook op zijn plaats.


Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

Iiyama ProLite XUB2492HSU-B1

 • 23.8 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1

159,00 €

10 winkels
0
*