Denon AVR-X6300H review: surround uit elf kanalen

43 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Elf versterkers
 3. 3. Dolby Atmos, DTS:X én Auro-3D
 4. 4. Audyssesy app
 5. 5. Aansluitingen en Installatie
 6. 6. Luistertest
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Na aanvankelijk voorzichtig uit de startblokken te zijn gekomen, lijkt Dolby Atmos de laatste maanden echt momentum te krijgen. Op de CES beurs begin dit jaar werden tal van nieuwe Atmos producten aangekondigd en steeds meer Blu-ray titels zijn voorzien van Atmos geluid. Voor de optimale Dolby Atmos ervaring ontkom je echter niet aan het gebruik van meerdere luidsprekers, waarbij méér in de meeste gevallen bovendien ook beter is. Denon introduceerde onlangs de AVR-X6300H, de eerste consumentenreceiver met elf ingebouwde versterkers, goed om evenzoveel luidsprekers en twee actieve subwoofers aan te sturen. Wij legden ons oor te luister en zochten uit of je hiermee basis voor de ultieme thuisbioscoop in huis haalt.

Dolby Atmos - en tegenhanger DTS:X - veranderen de manier waarop surroundgeluid bij films en tv-series de huiskamer in komt. Waar alle voorgaande surroundformaten van Dolby en DTS gebruik maakte van een vast aantal vooraf gedefinieerde kanalen, werken Dolby Atmos en DTS:X naast met vaste kanalen ook met 'object tracks'. Die extra tracks zijn niet aan één luidsprekerkanaal gebonden, maar bevatten geluiden die voorzien zijn van coördinaten in de 3D ruimte. Een object track met geluid van een helikopter kan aan het begin van een scene hoog, achterin de ruimte zijn, om uiteindelijk laag, linksvoor te eindigen. Via welke luidsprekers het geluid tijdens die beweging wordt weergegeven, hangt af van de gebruikte opstelling, waarbij de surrounddecoder live bepaalt welke luidspreker(s) op welk moment het beste overeenkomen met de positie van het geluid. Hoe meer luidsprekerkanalen je beschikbaar hebt, hoe nauwkeuriger het geluid dus door de ruimte te leiden is. 

Elf versterkers

Hoewel het voor ons lastig is om het heel duidelijk boven tafel te krijgen, begrijpen we dat het met de huidige generatie DSP chips in receivers niet mogelijk is om meer dan elf kanalen (en een of twee subwoofers) aan te sturen bij Dolby Atmos en DTS:X tracks. De beperking zou hem daarbij zitten in de beschikbare rekenkracht en niet zozeer in het aantal kanalen op zich. Hoe het precies zit is zoals gezegd lastig te achterhalen, maar feit is dat high-end consumentenreceivers en processors de afgelopen jaren zijn blijven steken op maximaal elf kanalen, terwijl Dolby Atmos en DTS:X van (veel) meer kanalen gebruik kunnen maken. Er zijn wel processors te koop die meer kanalen ondersteunen, maar dan hebben we het over apparaten als de Trinnov Altitude 32, een processor zonder ingebouwde eindversterkers die maximaal 32 kanalen kan aansturen, maar ook 32.000 euro kost. Dat past niet echt binnen het budget van de gemiddelde consument, om het maar eens voorzichtig uit te drukken.

De Denon AVR-X6300H maakt gebruik van standaard DSP's en interface chips. Op het moederbord komen we vier Analog Devices ADSP-21487 SHARK processors tegen, evenals een Analog Devices ADV7850 AV front end, een Analog Devices ADV8003 NatureVue video signal processor, Altera MAX II en MAX V interface bridge / IO expansion / System config / power-up sequencing processors en drie Panasonic MN864788 18 Gbps HDMI interface chips. 

Samen zijn deze goed voor het verwerken van 4K 60Hz HDMI signalen met ondersteuning voor HDCP 2.2, wide color en HDR, decodering van Dolby Digital, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS HD Master Audio, DTS:X, DSD 5.6 MHz, MP3, WMA, WAV, ALAC en FLAC (max 129/24).

Denon AVR-X6300H Black
De Denon AVR-X6300H beschikt over een groot aantal DSP's en I/O-chips.

Receivers die elf kanalen kunnen decoderen bestaan al langer, maar de X6300H is de eerste semi-betaalbare receiver die ook daadwerkelijk over elf versterkers beschikt, waar de concurrente maximaal negen versterkers heeft en de laatste twee kanalen via een pre-out beschikbaar zijn, waarvoor een losse versterker vereist is. De X6300H heeft een 'monolitisch' versterkerontwerp, wat aangeeft dat de verschillende kanalen elk als identieke, losse modules zijn uitgevoerd. Als we het apparaat open schroeven zien we dit ook duidelijk terug, de elf versterkermodules staan als losse 'insteekkaarten' rechtop in de receiver en zijn gekoppeld aan een groot koelblok. Dat koelblok is aan de onderzijde overigens voorzien van twee ventilatoren die helpen om het apparaat actief te koelen op het moment dat de temperatuur te hoog wordt.

Denon AVR-X6300H Black
Als we de AVR-X6300H open schroeven zien we de elf versterkermodules gebroederlijk naast elkaar.

Denon claimt dat de versterker bij aansturing van één kanaal (8 Ω/ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0,08 % T.H.D.) 140 watt kan leveren. Zoals bij vrijwel alle receivers kan je dit niet simpelweg met het aantal versterkkanalen vermenigvuldigen om het totale vermogen te berekenen. Naarmate er meer kanalen aangestuurd worden neemt het vermogen per kanaal af. Achterop het apparaat lezen we dat de receiver 750 watt kan verbruiken, wat dus automatisch betekent dat het totale versterkervermogen daar ruim onder ligt.

Dolby Atmos, DTS:X én Auro-3D

De Denons AVR-X6300H biedt standaard uit de doos direct ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als DTS:X, waar bij sommige andere modellen DTS:X alleen via een firmwareupdate beschikbaar is of nog moet komen. Verderop in deze review zullen we ingaan op de geluidskwaliteit en decoderingsmogelijkheden van de X6300H, maar op deze plek willen we in ieder geval melden dat de receiver zowel Dolby Atmos als DTS:X signalen probleemloos herkent en decodeert. Behalve Dolby Atmos en DTS:X kan de AVR-X6300H uiteraard ook alle 'oudere' surroundformanten van Dolby en DTS decoderen, waaronder Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-ES en DTS HS Master Master audio.

Ten opzichte van eerdere generaties moet de X6300H wel een aantal verwerkingsalgoritmes 'missen'. Dolby ProLogic II, IIX, IIz en DTS Neo:6 en Neo:X hebben plaats moeten maken voor respectievelijk 'Dolby Surround' en 'DTS Neural:X'. In alle gevallen gaat het om algoritmes die helpen om extra (hoogte) kanalen uit een bestaand signaal te extraheren; de oudere versies zijn vervangen voor verbeterde technologieën met een nieuwe naam. Als gebruiker mis je er feitelijk dus niets aan. In het geval van 'Dolby Surround' - de naam die Dolby nu gebruik voor haar algoritme dat 5.1 en 7.1 signalen omzet in een meer ruimtelijke mix waarbij ook de hoogteluidsprekers gebruikt worden - kan die aanduiding voor onduidelijkheid zorgen, omdat Dolby Surround in de volksmond ook als overkoepelende term voor Dolby's meerkanaalstechnologie wordt gebruikt.

Denon AVR-X6300H Black

Naast Dolby en DTS kan de AVR-X6300H uiteraard ook overweg met bronnen die PCM aanleveren; ook DSD streams met een samplerate van maximaal 5,6 MHz kan het apparaat via HDMI ontvangen, decoderen en weergeven. De ingebouwde mediaspeler kan daarnaast direct MP3, WMA, AAC, FLAC (192/24), WAV (192/24), ALAC (96/24) en DSD bestanden decoderen en afspelen.

Als extraatje kan de AVR-X6300H optioneel ook overweg met Auro-3D geluid. Auro-3D is een surroundformaat dat gebruik maakt van maximaal 11.1 kanalen in de bioscoop, en 9.1, 10.1, 11.1 of 13.1 kanalen voor thuisgebruik. Naast een normale 5.1 opstelling wordt bij Auro 3D gebruik gemaakt van vier extra luidsprekers direct boven de normale voorluidsprekers en surroundloudsprekers en een 'voice of god' kanaal dat via het plafond recht boven de luisterpositie naar beneden is gericht. De Auro 3D codec maakt gebruik van een standaard 5.1 PCM of DTS-HD Master Audio stream, aangevuld met extra metadata. De standaardstream is compatible met alle Blu-ray spelers en receivers. Helaas valt de beschikbaarheid van Auro-3D materiaal nog altijd tegen. Op haar eigen website heeft Auro een lijst met Auro-3D Blu-rays die momenteel 41 titels telt, waaronder de eigen demo disc. Het gros van het Auro-3D aanbod beslaat bovendien muziek, het aanbod van (Ultra HD) Blu-rays met Hollywoordfilms is beperkt tot Ghostbusters, Pixels, The Texas Chainsaw Massacre en Red Tails.

Dat het Auro-3D aanbod beperkt is, is voor een groot deel een kip-ei probleem. Naast de duurdere receivers van Denon en Marantz, is er feitelijk geen ondersteuning voor Auro beschikbaar in consumentenapparatuur. Bovendien is Auro-3D alleen als betaalde upgrade beschikbaar. Wil je Auro-3D kunnen afspelen, dan moet je voor 149 euro een upgradevoucher aanschaffen, waarna de Auro-3D functionaliteit middels een softwareupgrade aan het apparaat wordt toegevoegd. Dat de Auro-3D functionaliteit alleen tegen extra betaling beschikbaar wordt gesteld heeft te maken met de licentiekosten die Auro hiervoor rekent. Gezien de beperkte vraag en aanbod kiest Denon er (begrijpelijk) niet voor gekozen om Auro-3D standaard aan haar apparaten toe te voegen en hiermee de kosten te verhogen.

Audyssesy app

Denon rust haar receivers sinds jaar en dag uit met Audyssey MultEQ software die het mogelijk maakt om de luidsprekers en de luisterruimte optimaal op elkaar af te stellen en zo een natuurlijk geluidsbeeld te creëren. Apparaten die beschikken over MultEQ worden geleverd met een meetmicrofoon die - afhankelijk van de MultEQ versie - op meerdere plekken in de ruimte wordt gezet waarna alle luidsprekers ombeurten een testsignaal weergeven. De microfoon en software meten hierbij hoe lang het duurt voordat het geluid bij de microfoon terecht komt, hoe luid het signaal op verschillende frequenties is en wat het fasegedrag van het geluid is. Al deze data wordt door de receiver verwerkt en op basis daarvan worden automatisch per kanaal de looptijd, het volume en de frequentierespons aangepast. 

Denon's duurdere versterkers maken gebruik van MultEQ XT32, de uitgebreidste versie van het Audyssey-systeem dat fijnmaziger werkt dan de eenvoudigere MultEQ 2EQ en MultEQ XT. Het MultEQ XT32 kan bijvoorbeeld op acht verschillende plekken in de ruimt metingen uitvoeren en vervolgens een gemiddelde correctie berekenen die een zo goed mogelijk resultaat voor heel de ruimte geeft. Daarnaast kan MultEQ XT32 twee subwoofers aansturen en kan het op meer verschillende punten afzonderlijke toonaanpassingen uitvoeren.

Denon AVR-X6300H Black

Eén van de mogelijkheden die Denon's high-end receivers met MultEQ XT32 de afgelopen jaren hadden, was om de apparaten door een professioneel bedrijf met een duurdere meetmicrofoon en Audyssey Pro software te laten kalibreren. Deze uitgebreidere kalibratie maakt het ook mogelijk om de frequentiekarakteristiek naar eigen inzicht of volgens een aantal specifieke 'curves'  te laten verlopen, waar de ingebouwde kalibratie alleen de smaken 'Reference' en 'Flat' biedt. Reference biedt hierbij een lichte roll-off in het hoge bereik, terwijl flat zoals de naam aangeeft tracht een zo vlak mogelijke frequentiekarakteristiek te bereiken.

Bij de modellen in in 2016 geïntroduceerd werden heeft Denon de ondersteuning voor Audyssey Pro laten vervallen, ten faveure van een nieuwe Audyssey app die het mogelijk maakt om meer instellingen handmatig te aan te passen. Deze app zou in eerste instantie in oktober 2016 uitkomen, maar na meerdere malen uitgesteld te zijn, heeft het uiteindelijk tot begin april 2017 geduurd voordat de app daadwerkelijk in de Google Play store en Apple's Appstore beschikbaar kwam. 

De 'Audyssesy MultEQ Editor app' kost 19,95 euro is is beschikbaar voor iPhones en Android apparaten met Android 4.0 of hoger en minimaal 2 GB RAM geheugen. In theorie althans, want versie 1.0.0 van de Android app die wij testten bleek in de praktijk niet gemakkelijk aan de praat te krijgen. Op het eerste apparaat waar wij de app installeerde - een Huawei Mate 9 - bleken de 'ja' en 'nee' softbuttons in de app niet weergegeven te worden, wat het onmogelijk maakte om settings naar de receiver te uploaden. Vanuit de Google Play store bleek het bovendien onmogelijk om de app op enkele andere toestellen, waaronder een Samsung Galaxy Note 4 en Galaxy S6 te installeren, omdat deze toestellen volgens Google Play niet compatible zouden zijn. Uiteindelijk hebben de app via sideloading op de Galaxy S6 aan de praat gekregen, waarna deze goed werkte. Dit is dus duidelijk een puntje waar Denon nog werk moet verrichten, voor ons is het mogelijk om meerdere toestellen uit te proberen, voor de gemiddelde consument uiteraard niet.

Denon AVR-X6300H Black
De Audyssey app laat je op maximaal 8 punten in de ruimte metingen uitvoeren.

Als de app eenmaal geïnstalleerd is laat deze de gebruiker dezelfde Audyssey setup-procedure doorlopen als die de receiver normaal op de televisie toont. De interface wordt alleen op je telefoon weergegeven en je hebt de afstandsbediening niet nodig om steeds de volgende stap te selecteren. Nadat je de benodigde metingen op maximaal 8 posities hebt uitgevoerd, worden de correcties berekend. Dit gebeurt niet in de versterker, maar op de telefoon.

Als dit klaar is kan je de kalibratie als een file op je telefoon opslaan, waarna je de resultaten kunt bekijken en deze kunt bewerken. En dat is waar de app meerwaarde biedt ten opzichte van de in de receiver zelf ingebouwde Audyssesy calibratie, het stelt je in staat om de cuves naderhand aan te passen. Ten eerste kan je via Opties voor doelgeluid twee verschillende basiscurves selecteren, de standaard MultEQ curve met een lichte roll-off van de hoge tonen, of een curve met een steilere roll-off. Een ander verschil is dat je app je laat kiezen om Compensatie van Middentonen, beter bekend als midrange compensation' per kanaalpaar aan of uit te zetten. Midrange compensation past een dip van circa 5 dB toe op 2 KHz, het punt waar veel luidsprekers hun kantelpunt hebben tussen de middentoners en de tweeters hebben. Het idee hierachter is dat ongewenste faseverschillen op dit kantelpunt hierdoor gereduceerd worden. Standaard past Audyssey deze dip altijd toe en is het niet mogelijk dit uit te schakelen, met de app kan dat dus wel.

Denon AVR-X6300H Black
Voor en na Audyssey correctie, in dit geval met de dip voor midrange compensation bij 2 KHz

Daarnaast is het mogelijk om per kanaalpaar grafisch veranderingen aan te brengen in de target curve zoals Audyssey deze automatisch aanmaakt. Door met je vinger punten op de curve beet te pakken en omhoog of omlaag te schuiven, kan je de frequentiekarakteristiek aanpassen. Voor zover wij begrijpen kan dit op maximaal 15 punten die je zelf kunt kiezen, zodat je het geluid vrij nauwkeurig naar je eigen smaak kunt tunen. Enig nadeel is dat het aanpassen - zeker op een smartphone - best een priegelwerk is, waarbij je vingers al snel te dik zijn om goed te zien wat je doet. Deze functie werkt dus beter op een tablet, of bij gebruik van een capacitief pennetje.

Denon AVR-X6300H Black
De Audyssey app laat de target curve op maximaal 15 punten traploos aanpassen.

De laatste optie die de app biedt, is de mogelijkheid om het frequentiebereik waarop de Audyssey verwerking wordt toegepast in te stellen. Standaard doet Audyssey dit voor het complete frequentiespectrum, maar als niet wil dat er in het hoge bereik aanpassingen worden gedaan, kan je met een slider traploos een maximale frequentie instellen.

 

Aansluitingen en Installatie

De AVR-X6300H is een lijvig apparaat. Het apparaat is iets meer dan 43 centimeter breed, 16,7 centimeter hoog (inclusief voetjes) en van de draaiknoppen aan de voorzijde tot de speakerterminals op het achterpaneel bijna 40 centimeter diep. 

Qua uiterlijk past de X6300H duidelijk in de lijn die Denon sinds jaar en dag vasthoudt. Het aluminiumvoorpaneel heeft centraal een display dat links en rechts geflankeerd wordt door twee grote draaiknoppen, de ene om het volume aan te passen, de ander om van bron te wisselen. Onder de volumeknop aan de linkerkant is plaatsgemaakt voor een soft-power button; een fysieke powerknop zoals we die enkele jaren geleden nog aantroffen op Denon receivers moeten we tegenwoordig missen. Onder het display in het midden van het voorpaneel gaat achter een aluminium klepje een klein bedieningspaneel schuil. Naast een aantal toetsen - die tevens allemaal op de afstandsbediening zijn terug te vinden - vinden we hier een HDMI-ingang, usb-aansluiting, analoge A/V-ingang en de aansluiting voor de meegeleverde setupmicrofoon terug. 

Denon AVR-X6300H Black

Draaien we de 14,5 kilo wegende receiver om, dan vinden we een achterpaneel dat vrijwel geheel ingenomen wordt door allerhande aansluitingen. De belangrijkste daarvan zijn zeven hdmi-ingangen en drie hdmi-uitgangen, een netwerkaansluiting, een 11.2 kanaals analoge uitgang op line-niveau, vier analoge A/V ingangen, acht analoge audio-ingangen en één componentvideo ingang. Daarnaast zijn er vier digitale audio-ingangen, tweemaal coax en tweemaal optisch. De gehele onderkant van het achterpaneel wordt ingenomen door elf paar luidsprekeraansluitingen. Al deze aansluitingen zijn voorzien van kleurcoderingen, en Denon levert ook een vel met overeenkomst gekleurde stickers om luidsprekerkabels te labelen. Op die manier is het zelfs met elf luidsprekers nog relatief overzichtelijk welke kabel waar moet. Als de achterkant van de receiver in jouw opstelling lastig te bereiken is, raden we je overigens wel aan om de luidsprekerkabels van banaanpluggen te voorzien, dat vergemakkelijkt de installatie aanzienlijk.

Wanneer je de versterker voor het eerst inschakelt neem de setup assistent je aan de hand mee en vraagt je welke apparatuur je gebruikt en op welke inputs deze apparaten zijn aangesloten. Daarnaast helpt de assisstent je om draadloos dan wel via een kabel verbinding met je thuisnetwerk en het internet te maken en vraagt het systeem hoeveel luidsprekers je hebt, op welke uitgangen deze zijn aangesloten en hoe ze opgesteld staan. Voor Dolby Atmos (en DTS:X) biedt de receiver zowel ondersteuning voor luidsprekers die aan het plafond gemonteerd worden, als voor Atmos Enabled luidsprekers die geluid via reflecties via het plafond naar de luisteraar sturen.

Denon levert de X6300H met een grote afstandsbediening waarop alle knoppen die je nodig hebt logisch gegroepeerd zijn. De afstandsbediening ligt goed in de hand en werkt prettig. Een kritiekpunt is dat de knoppen niet verlicht zijn, wat bij een home cinema apparaat wél zeer welkom zou zijn.

Denon AVR-X6300H Black

Luistertest

We hebben de Denon AVR-X6300H zowel in stereo als in surroundmodus beluisterd. Voor onze stereo-tests hebben we gebruik gemaakt van Teufel Definion 3 luidsprekers die we aanstuurden in full-range modus, zonder hulp van een subwoofer. Hierdoor moeten de versterkers van de receiver dus al het benodigde vermogen leveren.

Voor onze surroundtests hebben we onze standaardtestopstelling met een Teufel System 8 THX Ultra 2 luidsprekerset in combinatie met vier Beale Street Audio IC-6BB plafondluidsprekers voor Dolby Atmos en DTS:X weergave. Bij gebruik van deze set moet de receiver dus echt elf luidsprekers tegelijkertijd aansturen, maar worden alle lage tonen onder 80 Hz naar twee subwoofers gestuurd, waardoor de heavy-lifting voor een groot deel door de versterkers van de subwoofers wordt gedaan.

We hebben onze luistertests met verschillende instellingen gedaan: in de standaard stereo modus van de receiver en in de pure direct stand, waarbij onder andere de videocircuits in de receiver worden uitgeschakeld om eventuele storing hiervan op het geluidssignaal te voorkomen. We hebben uiteenlopende muzieksoorten beluisterd, variërend van het nieuwste album van Adele tot Embrace van Armin van Buuren. Wat opvalt is dat de AVR-X6300H voldoende ademkracht heeft om de Definion 3's luid, maar toch gecontroleerd te laten spelen, en dat terwijl het met 86dB/W zeker niet de meest gevoelige luidsprekers zijn. Ook op hogere volumes geeft de AVR-X6300H echter geen krimp en levert de receiver fraai gecontroleerde laagweergave in combinatie met vrij gedetailleerde hoogweergave. De switch tussen de normale stereomodus en de pure direct stand levert naar onze mening overigens geen (duidelijk) hoorbaar verschil, maar laat duidelijk zijn dat wij ook niet pretenderen audiofiele connaisseurs te zijn.

Het belangrijkste is wat ons betreft sowieso hoe de receiver presteert in surroundmodus. We hebben al onze tests uitgevoerd na Audyssey-kalibratie en zoals gezegd in combinatie met twee subwoofers. De elf ingebouwde versterkers van de AVR-X6300H werden bij onze test dus allemaal gebruikt, zij het voor het frequentiebereik vanaf 80 Hz. In de praktijk blijkt de X6300H daarbij over meer dan voldoende power te beschikken. We hebben tijdens onze testperiode meerdere Dolby Atmos films bekeken, alleen op zeer luid (bijna referentie) niveau en daarbij gaf de X6300H geen krimp. Ook qua warmte-ontwikkeling doet de X6300H het goed. Zelfs met we de ECO-modus uitgeschakeld is het ons tijdens normaal gebruik niet gelukt de versterkers zo warm te krijgen dat de drie in de receiver ingebouwde ventilatoren aan moesten springen om de boel te koelen.

Over de geluidskwaliteit in surroundmodus zijn we ook erg positief. De Audessey MultEQ XT32 ruimtecorrectie doet zijn werk goed, mits je de tijd neemt om het systeem goed in te meten. Ten opzichte van de eenvoudigere versies van Audeyssey MultEX valt vooral op dat XT32 fijnmazigere correcties toepast op de subwoofer, wat leidt tot een vlakkere frequentie respons. In vergelijking met goedkopere modellen zoals de X2300W die wij eerder testten valt op dat de XT32 er beter in slaagt de respons van de subwoofers glad te strijken, wat resulteert in een beter gecontroleerde, minder bonkerige basweergave.

Voor onze test kregen wij hadden wij ook de beschikking over de optionele Auro 3D upgrade. De installatie hiervan bleek een fluitje van een cent. Let er wel op dat je het serienummer van de receiver nodig hebt om de update uit te voeren. Deze vind je op de doos en achterop het apparaat, maar is niet via het onscreen menu uit te lezen. Waar de installatie gemakkelijk verloopt, geldt dat in mindere mate voor het gebruik. Onze testconfiguratie bestaat uit een 7.1 opstelling met vier hoogtekanalen die voor Dolby Atmos en DTS:X geconfigureerd zijn als top-middle en top-rear. Auro 3D werkt (idealiter) echter met hoogteluidsprekers die zich boven de normale L, R en surroundluidsprekers bevinden en als de hoogte-luidsprekers staan ingesteld als top-middle en top-rear geeft de X6300H dan ook geen Auro 3D signalen weer. Dit 'probleem' bestond in eerste instantie ook bij de Marantz SR7009 die wij in 2015 testten, maar daar werd via een softwareupdate later wel de mogelijkheid toegevoegd om Auro 3D signalen af te spelen via een Dolby Atmos opstelling. Bij de Denon X6300H is dat dus (nog) niet het geval, maar mogelijk dat er ook voor dit apparaat een update komt die Auro weergave via meer luidsprekerconfiguraties toestaat.

Conclusie

Denon brengt met de AVR-X6300H een van de eerste betaalbare receivers met 11 ingebouwde versterkers. Hierdoor is het mogelijk om een volledige Dolby Atmos of DTS:X 7.2.4 opstelling aan te sturen, zonder voor twee of meer kanalen externe versterkers nodig te hebben. De AVR-X6300H presteert in de praktijk uitstekend, zowel in stereo- als in surroundmodus. De ingebouwde versterkers hebben - zeker bij gebruik van een actieve subwoofer - meer dan voldoende vermogen om een gemiddelde huiskamer te vullen. De receiver biedt direct uit de doos ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als DTS:X, waar die laatste bij sommige andere modellen allen via een firmwareupdate toegevoegd kan worden. Als extraatje biedt de X6300H optioneel ook ondersteuning voor Auro3D, al kost de benodigde softwareupgrade daarvoor 149 euro. De AVR-X6300H behoort bovendien tot de eerste generatie receivers die ondersteuning biedt voor Denon's HEOS multiroom audiosysteem. Heb je al HEOS speakers of overweeg je de aanschaf daarvan, dan kan dat de X6300H extra aantrekkelijk maken.

Denons nieuwe Audyssey app voor Android iOS werkt met alle Denon receivers uit 2016 en 2017, waaronder dus ook de X6300H. Voor liefhebbers biedt deze app extra mogelijkheden om het geluid helemaal naar eigen smaak af te stellen, maar essentieel is de app niet. Ons advies zou sowieso zijn om de kat even uit de boom te kijken: de app kost 19,95 euro en - afgaande op versie 1.0.0 voor Android - heeft Denon nog wat werk te doen qua stabiliteit en compatibiliteit. 

Bij introductie in het vierde kwartaal van 2016 kostte de AVR-X6300H 2499 euro, wat ondanks de uitgebreide mogelijkheden toch echt vrij fors genoemd kon worden. Inmiddels is de prijs behoorlijk gedaald, en zien we dat de gemiddelde winkelprijs in onze prijsvergelijker net onder de 2000 euro ligt. Op dit prijspunt biedt de Denon X6300H wat ons betreft meer dan waar voor zijn geld, en is het een uitstekende keuze voor wie een home cinema met immersive audio wil opzetten.


Denon AVR-X6300H


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Denon AVR-X6300H Black

Denon AVR-X6300H Black

 • 11.2
 • 205 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
 • DTS Master Audio
Niet verkrijgbaar
Denon AVR-X6300H Silver

Denon AVR-X6300H Silver

 • 11.2
 • 205 W
 • DLNA geschikt
 • Dolby Atmos
 • Dolby TrueHD
 • DTS
 • DTS:X
 • DTS Master Audio
Niet verkrijgbaar
0
*