Nvidia Shield TV (2017) review: ultieme mediaspeler en interessante game-console in één

76 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De hardware
 3. 3. Nieuwe controllers
 4. 4. Shield als mediaspeler
 5. 5. Shield als gameconsole
 6. 6. Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5
 7. 7. De toekomst: centraal in je smart home
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 76 reacties

Nieuwe controllers

De Shield consoles zelf zijn dus (vrijwel) niet veranderd, de controllers zijn dat zeker wel. De gamepad is wat slanker geworden, met een wat hoekiger uiterlijk dat meer aansluit bij dat van Nvidia’s nieuwste generatie videokaarten. De capacitieve home- en back-knoppen die de oude versie had, zijn bij de nieuwe controller vervangen door echte knoppen, naar onze mening een flinke vooruitgang. Andere knoppen zijn volgens Nvidia wat steviger geworden, al voelden wij geen verschil. Het hoekige is even wennen als je de controller vastpakt, maar de slankere vormgeving ligt duidelijk anders in de hand. Een steekproef onder verschillende mensen in het Hardware.Info testlab leert dat de meningen verdeeld zijn, waarbij een aantal mensen met wat grotere handen aangaven een lichte voorkeur te hebben voor het oude model.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe controller is met z'n hoekige vormen duidelijk een Nvidia product.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe controller is wat slanker en ligt daardoor iets anders in de hand.

De controller wordt verbonden met de Shield via Wifi-direct, waardoor er communicatie in twee richtingen is. Een mooie feature die daardoor mogelijk is, is dat de controller een koptelefoonuitgang heeft, functionaliteit die de oude controller overigens ook al had. Daar kun je dan een headset inprikken en zo gamen op de bank met koptelefoon, zonder dat je een kabel helemaal naar de TV hoeft te loodsen. 

De media remote lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, maar is iets dikker geworden. Er is geen micro-USB aansluiting meer om hem op te laden, want door een nieuw ontwerp is de remote een stuk zuiniger is geworden. Nvidia claimt dat hij op de knoopcel batterij ruim een jaar moet kunnen werken. De nieuwe media remote voelt wel minder degelijk aan dan de voorloper, al blijft het in vergelijking met de meeste afstandsbedieningen een luxe exemplaar. Als gevolg van de overstap op een knoopcel heeft de nieuwe media remote geen mogelijkheid meer om een headset aan te sluiten.

Zowel de nieuwe game controller als de nieuwe media remote hebben twee nieuwe features meegekregen. Allereerst hebben ze beide een infrarood zender aan boord. Hiermee is het mogelijk om het volume van je TV of receiver aan te passen, ook wanneer deze geen HDMI-CEC ondersteunen (waarmee dat al langer kon). De andere vernieuwing is dat de microfoon indien gewenst altijd aanstaat. Dit is nodig vanwege de integratie van Google Assistant, waarover verderop meer. Zodoende kun je ook wanneer de remote gewoon op tafel ligt "Ok, Google" roepen en commando’s doorgeven. Overigens komt die functie pas op een later moment daadwerkelijk beschikbaar en in eerste instantie enkel voor Amerika.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe media remote (boven) moet een jaar meegaan op een knoopcelbatterij en heeft nu ook IR-functionaliteit, maar mist de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting van het oude model.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

 • Nvidia Tegra X1
 • 500 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
0