Nvidia Shield TV (2017) review: ultieme mediaspeler en interessante game-console in één

76 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De hardware
 3. 3. Nieuwe controllers
 4. 4. Shield als mediaspeler
 5. 5. Shield als gameconsole
 6. 6. Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5
 7. 7. De toekomst: centraal in je smart home
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 76 reacties

Shield als mediaspeler

In de basis zijn er twee redenen om een Shield te overwegen: als mediaspeler en als gameconsole. We beginnen met het eerste gebruiksdoel.

De Shield is zoals geschreven gebaseerd op het Android TV systeem van Google en biedt daarmee een rijke schare aan apps die voor dit platform beschikbaar zijn. In Amerika claimt Nvidia "compleet" te zijn: alle belangrijke media-apps zijn er. In Europa en dan specifiek in Nederland en België is die claim er nog niet. Zo hebben de publieke omroep en ook de commerciële omroepen nog geen apps voor Android TV uitgebracht. Uitzending gemist ontbreekt dus, al is er wel een prima werkend third party alternatief.

Wat is er wel? Eerst en vooral biedt de Shield apps voor Google Video, YouTube en Netflix. Daarbij is vermeldenswaard dat de YouTube app volledig geschikt is voor 4K / UltraHD video en met een beloofde update die spoedig moet komen ook geschikt moet worden voor 360 graden video. De Netflix app op de Shield doet 4K / Ultra én HDR. Mocht je een HDR TV hebben waar niet standaard een Netflix app in is ingebouwd - daar zijn er overigens niet veel van - dan heb je met Shield alles in huis om Netflix video's in de allerbeste kwaliteit te kijken. Verder zijn er apps voor diverse online diensten als Vimeo, Vevo, en vele andere.

Het mooie van vrijwel alle Android TV apps is dat ze via de afstandsbediening de besturen zijn door stemcommando's te geven. Om te zoeken op YouTube hoef je dus niet op complexe wijze tekst in te voeren; druk op de microfoonknop, zeg bijvoorbeeld "Hardware Info TV" en je kunt aan de slag. Limburgse accenten, stemmen van kleine kinderen (een dwarsdoorsnede van het huis van uw reviewer van dienst), de Shield slikt het allemaal.

Een app die er nu nog niet is, maar volgens Nvidia zéér spoedig komt is Amazon Video. Ook deze app moet zowel 4K als HDR gaan ondersteunen, en dat zou de Shield vooralsnog de enige streamer maken waarmee je Amazon Prima videos in HDR kunt bekijken. Zelfs Amazons eigen topmodel Fire TV doet dat niet. Dat is met name interessant voor liefhebbers van de populaire serie The Grand Tour, die op Amazon in HDR beschikbaar is. 

Last but not least doet de Shield ook dienst als Chromecast in Ultra HD en biedt daarmee alle mogelijkheden van Googles eigen Chromcast Ultra. Zodoende kun je dus van alle daarvoor geschikte apps op je smartphone audio en/of video afspelen op je Shield.

Kodi en Plex

Voor eigen media is de Shield geschikt voor Kodi en Plex. Om met dat laatste te beginnen; het bijzondere is dat de Shield niet alleen kan fungeren als Plex client, maar ook als Plex server. Daarmee kan de Shield dienst doen als centrale mediahub in huis en foto's, videos en muziek doorsturen naar alle andere (mobiele) apparaten in huis, inclusief transcoderen als dat nodig is. 

Kodi is al sinds jaar en dag de populairste (en meest uitgebreide) media center software en draait als een zonnetje op de Shield, zeker als je de speciaal voor de Shield geoptimaliseerde versie genaamd SPMC gebruikt. Wij hebben de Shield bij een eerdere test als eens uitgeroepen tot ultieme apparaat voor Kodi en blijven bij die mening. Zeker sinds alle denkbare bugs op dit vlak zijn opgelost in de nieuwe software versie 5, zoals de niet werkende deïnterlacing in software versie 3.2 en de voor puristen vervelende bug in 3.3 waarbij wanneer je de Shield hebt ingesteld op YUV 4:4:4 of 4:2:0 kleurruimte en een videoplayer overschakelt van 50Hz of 60Hz naar 24Hz de kleurruimte verspringt naar RGB.

Wij hebben de Shield opnieuw onze volledige mediatest laten uitvoeren en kunnen kort zijn: overal kunnen we vinkjes plaatsen. Op video vlak biedt de Shield ondersteuning voor de H.264, H.265 en VP9 codecs, alle in zowel 1080p (Full HD) als 2160p (4K / Ultra HD). Als vrijwel enige streamer biedt de Shield ook volledig ondersteuning voor HDR-video; wij testten de Shield in combinatie met een recente LG OLED TV en verschillende HDR-sample videos speelden voortreffelijk, waarbij de Shield voor de kenners netjes een 4K 10-bit YUV 4:2:0 Rec.2020 signaal uitstuurt. Voor wie live TV wil kijken is het goed om te weten dat de Tegra X1 uitstekende deïnterlacing doet. Eén puntje van kritiek: de upscaling van 1080p naar 2160p is prima, maar doet menig moderne Ultra HD TV nóg iets beter. 


In combinatie met SPMC of Kodi v17 biedt de Shield ondersteuning voor alle denkbare audioformaten.

Qua geluid kunnen we ook overal vinkjes zetten. De Shield biedt, wanneer je SPMC of de nieuwe v17 versie van Kodi gebruikt, ondersteuning voor het bitstreamen van alle gangbare audioformaten bij films: Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD, DTS Master Audio en zelfs moderne Dolby Atmos en DTS:X systemen. Uniek is dat de Shield ook prima 5.1- en 7.1-kanaals ongecodeerde audio via HDMI kan uitsturen. Het is daarmee de enige Kodi-box die wij kennen die alle gangbare audioformaten op de box zelf kunt decoderen en dan multichannel naar een receiver zonder specifieke ondersteuning voor het audioformaat kan sturen.

Ter volledigheid hieronder de een vergelijking van de mogelijkheden in Kodi met diverse Android mediaspelers die we de afgelopen twee jaar getest hebben. Onderstaande tabel toont de geschiktheid voor videocodecs/resoluties.

Speler HDMI-uitgang H.264 Full HD video H.264 Ultra HD video H.265 Full HD video H.265 Ultra HD video Auto refreshrate
Cood-e TV HDMI 1.4 Ja Ja - - -
Himedia H8 HDMI 2.0 Ja - - - -
Himedia Q5 HDMI 1.4 Ja - - - -
MiniX Neo X8-H Plus HDMI 1.4 Ja Ja Ja Ja Ja
MiniX Neo Z64 Android HDMI 1.4 Ja - - - Ja
ProboX2 EX+ HDMI 1.4 Ja - - - -
Rikomagic MK68 HDMI 2.0 Ja - - - -
Rikomagic MK80 Plus HDMI 1.4 Ja Ja - - -
Tronsmart Draco AW80 Telos HDMI 1.4 Ja Ja - - -
Zidoo X6 Pro HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja -
Zidoo X9 HDMI 1.4 Ja Ja Ja Ja -
Eminent EM7580 HDMI 1.4 Ja - Ja - Ja
Venz V10 HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja -
Nvidia Shield TV HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja

Deze tweede tabel toont de geschiktheid voor audioformaten:

Speler AAC decode Dolby Digital decode Dolby Digital bitstr. DTS decode DTS bitstr. Dolby Digital TrueHD decode Dolby Digital TrueHD bitstr. DTS Master Audio decode DTS Master Audio bitstr. Multi-channel LPCM via HDMI
Cood-e TV Ja - Ja - Ja - - - Ja -
Himedia H8 Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Himedia Q5 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
MiniX Neo X8-H Plus Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
MiniX Neo Z64 Android Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
ProboX2 EX+ Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Rikomagic MK68 Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Rikomagic MK80 Plus Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Tronsmart Draco AW80 Telos Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Zidoo X6 Pro Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Zidoo X9 Ja Ja   Ja   Ja   Ja   -
Eminent EM7580 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja - -
Venz V10 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja - -
Nvidia Shield TV Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Ten slotte toont deze derde tabel de geschiktheid voor deïnterlacing, belangrijk wanneer je Live TV gaat kijken.

Speler Deïnterlacing Bob Deïnterlacing Adaptive Deïnterlacing Adaptive - Kwaliteit
Cood-e TV Ja Ja ★☆☆☆☆
Himedia H8 Ja - -
Himedia Q5 Ja - -
MiniX Neo X8-H Plus Ja Ja ★★★☆☆
MiniX Neo Z64 Android Ja - -
ProboX2 EX+ Ja Ja ★☆☆☆☆
Rikomagic MK68 Ja - -
Rikomagic MK80 Plus - - -
Tronsmart Draco AW80 Telos Ja - -
Zidoo X6 Pro Ja - -
Zidoo X9 Ja Ja ★★★☆☆
Eminent EM7580 Ja Ja ★★☆☆☆
Venz V10 Ja Ja ★★★☆☆
Nvidia Shield TV Ja Ja ★★★★☆

3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

 • Nvidia Tegra X1
 • 500 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
0