Nvidia Shield TV (2017) review: ultieme mediaspeler en interessante game-console in één

76 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De hardware
 3. 3. Nieuwe controllers
 4. 4. Shield als mediaspeler
 5. 5. Shield als gameconsole
 6. 6. Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5
 7. 7. De toekomst: centraal in je smart home
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 76 reacties

Shield als gameconsole

De tweede belangrijke functie van de Shield is dienst doen als gameconsole. In principe is de Shield op dit vlak een 3-in-1 apparaat. Je kunt immers 1) Android games native spelen op de Shield, 2) vele games streamen vanuit de cloud via de GeForce Now dienst en 3) games streamen vanaf je eigen game PC middels GameStream.

Als Android game-box is de Shield dankzij de Tegra X1 zonder enige twijfel krachtiger dan welk ander product dan ook. Via de Google Play Store en Nvidia's eigen Shield Games portal zijn vele Android games - gratis en betaald - te downloaden. Hoewel de keuze flink is, valt deze tegelijkertijd ook tegen. Wie verwacht net zo veel games als op z'n smartphone tegen te komen, komt bedrogen uit. Hoewel het volgens Google een fluitje van een cent is om een bestaande Android game geschikt te maken voor Android TV, lijken de meeste developers deze stap niet te willen nemen. Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat in veel smart tv's een weinig krachtige SoC is gebruikt, die zorgt voor minder dan optimale prestaties. Met de Shield heb je dat probleem zeker niet, maar het zorgt er wel voor dat veel populaire Android games niet te vinden zijn. Daar komt bij dat de meeste Android game zijn bedacht op de relatief korte aandachtsspanne van een mobiele gamer en zich echt niet kunnen meten met de complexere en zwaardere games zoals we die kennen van de PC's en consoles.

Dat is waar GeForce Now om de hoek komt kijken. Met deze online dienst kan je voor 10 euro per maand onbeperkt een flinke catalogus van veelal wat oudere games onbeperkt spelen. Deze games worden in Nvidia datacenters gerenderd en dan als videostream naar je Shield gestuurd. Nieuwere games zijn ook beschikbaar, maar moet je apart kopen, waarbij dat bedrag in de regel overigens lager is dan je voor een vergelijkbare game op de Playstation 4 en Xbox One zou betalen. GeForce Now werkt opvallend goed; ondergetekende heeft er inmiddels maandenlange ervaring mee. Van compressieartefacten in de videostream is vrijwel geen sprake en een merkbare vertraging van de controllercommando's hebben we nooit als probleem ervaren. Voornamelijk voor de wat minder veeleisende gamer is GeForce Now hiermee wat ons betreft een interessant alternatief voor een "echte" console. De relatief jonge kinderen (7 en 4) in het huis van uw dienstdoende reviewer zijn in ieder geval voor 10 euro per maand voorzien van een complete collectie LEGO-games en andere geschikte spellen. Voor de die-hard gamer is GeForce Now echter te beperkt. Er zijn nog teveel game studio's die hun games in geheel niet beschikbaar stellen en bij andere studio's duurt het veelal te lang voordat de game beschikbaar is. Vergelijk het met Netflix: veel keuze en daarmee prima om voor een vast bedrag veel verschillende titels te kunnen spelen, maar zeker niet compleet.

Ten slotte is er dan nog GameStream, waarmee je games vanaf je Windows PC kunt streamen naar de Shield om ze op die manier te spelen op je TV. In principe kun je daarmee je complete game-collectie in de woonkamer beschikbaar maken. In de nieuwe versie van de Shield-software is GameStream geüpdatet, zodat streamen in Ultra HD resolutie inclusief HDR (mits de game dat ondersteunt) mogelijk is. We moeten er eerlijk bij zeggen dat we die nieuwe HDR-functionaliteit nog niet getest hebben, maar we hebben weinig redenen om te betwijfelen of dit goed werkt. Zolang er nog geen HDR PC-monitoren zijn, is deze optie eigenlijk de enige manier om PC-games in HDR te kunnen spelen, al zijn er vooralsnog weinig titels die HDR ondersteunen. GameStream zonder HDR hebben we geregeld getest en werkt uitstekend. Zeker voor het type games dat zich leent om met een controller op de bank te spelen is het een uitkomst.

Vermeldenswaard: welk type games je ook speelt, de Shield biedt direct mogelijkheden om opnames of screenshots te maken en om games te broadcasten naar Twitch,

Een centrale plek voor alle games

Dat je in principe op die verschillende manieren (native Android, GeForce Now en GameStream) kunt gamen op de Shield was tot aan de vorige softwareversie soms een beetje onduidelijk. Voor elk van de drie varianten was een een verschillende knop op het hoofdscherm aanwezig. Enkel Android games konden een directe knop op het homescreen krijgen. Dat is opgelost in de nieuwe 5.0-versie van de software waarmee de nieuwe Shield is uitgerust (en die dus spoedig ook voor bestaande Shields beschikbaar komt). Alle soorten games komen nu bij elkaar in een centrale omgeving, Nvidia Shield Games. Ook GeForce Now en GameStream games kunnen nu een plaatsje op het homescreen krijgen. Dat is zonder meer een vooruitgang.


Alle games, van welk type dan ook, zijn nu te vinden in de Nvidia Shield Games omgeving.


GeForce Now games kunnen met de nieuwe Shield software ook een plek op het homescreen krijgen.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

 • Nvidia Tegra X1
 • 500 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
0