Nvidia Shield TV (2017) review: ultieme mediaspeler en interessante game-console in één

76 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De hardware
 3. 3. Nieuwe controllers
 4. 4. Shield als mediaspeler
 5. 5. Shield als gameconsole
 6. 6. Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5
 7. 7. De toekomst: centraal in je smart home
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 76 reacties

Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5

De nieuwe Shields worden zoals geschreven geleverd met Shield-softwareversie 5.0, die weer is gebaseerd op Android 7.0 Nougat. Wanneer je bedenkt dat Nvidia de Shield oorspronkelijk met Android 5.0 op de markt bracht, mag je wel concluderen dat het met de ondersteuning van het product wel snor zit: daar kan menig smartphonefabrikant een voorbeeld aan nemen.

De vernieuwingen in Android 7.0 die specifiek van toepassing zijn op Android TV, zijn beperkt. Zo zit er in de nieuwe versie een task-switcher wanneer je de home knop ingedrukt houdt. Of je die daadwerkelijk vaak zult gebruiken, durven we te betwijfelen. Verder ondersteunt Android 7.0 een picture-in-picture modus voor apps, maar er zijn ons nog geen apps bekend die hier gebruik van maken. Android 7.0 biedt verder een verbeterde cross-app search. Dat betekent dat je wanneer je een zoekopdracht inspreekt, dat direct binnen diverse apps wordt gezocht. Zoek je bijvoorbeeld op de naam van een film, dan kun je resultaten uit Netflix, Google Videos en Youtube krijgen. Verder zouden er vooral veel verbeteringen en optimalisaties onder de motorkap moeten zitten.


De nieuwe Shield wordt geleverd met software versie 5.0, gebaseerd op Android 7.0 Nougat.

Een aantal nieuwe features van de Shield software 5.0 zijn al genoemd; de door puristen vervloekte bug waarbij de kleurruimte verspringt bij een aanpassing van de refreshrate is verholpen en alle games zijn nu beschikbaar in één portaal, waarbij GeForce Now en GameStream games nu ook op het hoofdscherm geplaatst kunnen worden. Ook de functie om de Shield via infrarood te koppelen aan de TV is al genoemd.

Voor de rest komen we voornamelijk nieuwe features tegen in het overigens compleet opnieuw ontworpen instellingenscherm. Een ding dat opvalt (en welkom is!) is de optie om apps die stereogeluid produceren (zoals bijvoorbeeld YouTube) toch via 5.1 naar een speakerset te sturen. Hierdoor staan je achterspeakers wat minder vaak uit hun spreekwoordelijke neus te eten, maar uiteraard is hier wel sprake van een soort opschaling die niet altijd even lekker uit de verf zal komen. Ook de functionaliteit om de opslagcapaciteit te vergroten met externe USB-opslag is wat verduidelijkt. Wat in versie 5.0 echt even zoeken is, is de optie om de Shield daadwerkelijk helemaal uit te zetten; die is twee lagen diep verstopt in het instellingenmenu. Het moet gezegd, de Shield is in slaapstand zo extreem zuinig, dat er ook eigenlijk weinig tot geen reden is om het apparaat helemaal uit te zetten.

Alles bij elkaar vinden we versie 5 qua nieuwe features beperkt. Zeker wanneer je bedenkt dat van 3.3 naar 5.0 puur in versienummer een flinke stap is. Wat er met versie 4.0 is gebeurd, is ons trouwens ook niet duidelijk. Echter, er moet nog het een en ander in de pijplijn zitten, waarover op de volgende pagina meer.


Nieuw: 5.1 audio voor stereo apps.


Power off is bij de nieuwe Shield software goed verstopt.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

 • Nvidia Tegra X1
 • 500 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
0