Nvidia Shield TV (2017) review: ultieme mediaspeler en interessante game-console in één

76 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De hardware
 3. 3. Nieuwe controllers
 4. 4. Shield als mediaspeler
 5. 5. Shield als gameconsole
 6. 6. Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5
 7. 7. De toekomst: centraal in je smart home
 8. 8. Foto's
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Begin deze maand kondigde Nvidia tijdens haar CES-keynote nieuwe versies van haar Shield Android TV boxen aan en sinds afgelopen maandag, 16 januari, is de nieuwe Shield TV en Shield TV Pro beschikbaar. Vorige week publiceerden we al een uitgebreide preview, maar inmiddels hebben we de nieuwe Shield inclusief de nieuwe software, gebaseerd op Android 7.0 Nougat, uitvoerig getest. Om op de conclusie vooruit te lopen, we waren opnieuw enthousiast: de Shield blijkt nog altijd de ultieme mediaspeler, maar krijgt ook als concurrent voor een traditionele game-console steeds meer vorm. Door de volledige ondersteuning voor 4K / Ultra HD en HDR is het een uitstekende metgezel van een moderne TV. 

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe Nvidia Shield 16GB samen met de nieuwe controllers.

Zoals we al schreven in onze preview is de nieuwe Shield intern identiek aan het apparaat dat in 2015 werd geïntroduceerd. Qua uiterlijk is er wel wat veranderd: de 16GB uitvoering is een stuk kleiner geworden dan de directe voorloper, en zowel de 16GB als de Pro-versie met 500GB opslagruimte worden nu met zowel een gamecontroller als een media-remote geleverd. Bij de oude versies bundelde Nvidia enkel een gamecontroller.

Voor wie hoopte op een krachtiger apparaat is het wellicht een tegenvaller dat er geen nieuwe chip is gebruikt, maar met ondersteuning voor 4K / Ultra HD, H.264, H.265, HDR, 10-bit en 12-bit kleur, Dolby Atmos en DTS:X doet de Tegra X1 op het vlak van media nog altijd alles wat je je anno 2017 kunt wensen. Daarbij moet je niet vergeten dat de Maxwell-GPU in de X1 qua prestaties de GPU van de Playstation 3 en de Xbox 360 ruim voorbij gaat. Dit ondanks dat je die rekenkracht in de praktijk eigenlijk maar zelden gebruikt, aangezien de Shield primair bedacht is op het streamen van games. Daarover verderop meer.

De Shield was al de krachtigste Android TV-box op de markt en blijft dat ook zonder inwendige upgrade. Bij de nieuwe Shield draait het vooral op een kleiner formaat, vernieuwde controllers en een nieuwe versie van de Shield-software. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden bijkomen: in de toekomst wil Nvidia dankzij de integratie van Google Assistant en Samsung SmartThings de Shield laten uitgroeien tot het centrale bedienstation van je smart home.

Wie al een Shield heeft, heeft weinig reden tot klagen - of om de nieuwe aan te schaffen. De bestaande versie van de Shield krijgt de nieuwe 5.0-versie van de Shield-software spoedig als gratis upgrade, en daarmee alle nieuwe mogelijkheden. Ben je gecharmeerd van de nieuwe controllers, dan zijn die los te koop en volledige compatibel met de 'oude' Shields. 

Voor deze review gingen wij aan de slag met de 16GB uitvoering van de nieuwe Shield, die in Europa voor 229 euro van eigenaar verwisselt. Daarnaast is er dus een Pro-uitvoering met 500GB opslag, die hardwarematig geheel identiek is aan de 2015-versie, maar dus ook wordt gebundeld met de nieuwe controllers. De 500GB variant is een slimmere keuze als je veel Android-games lokaal wilt opslaan of wanneer je de Shield wil gebruiken als Plex-mediaserver, maar hij is wel fors duurder: 329 euro. In Nederland en België worden de nieuwe Shields vooralsnog exclusief verkocht door Cool Blue, al is het ook mogelijk ze bij Amazon in Duitsland te bestellen (tegen dezelfde prijs). 

Een aantal delen van deze review zijn identiek aan de vorige week gepubliceerde preview.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

De hardware

De Nvidia Shield en Shield Pro zijn zoals geschreven gebaseerd op Nvidia's Tegra X1 SoC. De nieuwe 16GB uitvoering is echt nieuw en een stuk kleiner dan z'n directe voorloper. De 500GB Pro-uitvoering is identiek aan het apparaat dat al sinds 2015 op de markt is.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe Shield 16GB is aanzienlijk kleiner dan z'n voorloper.

De nieuwe Shield TV 16GB is een klein kastje en dankzij de groene verlichting direct herkenbaar als een Nvidia-product. Achterop vinden we naast een power-aansluiting een HDMI 2.0-uitgang (dankzij de nieuwe firmware geschikt voor alle mogelijkheden van HDMI 2.0b), twee USB 3.0 aansluitingen en een gigabit-netwerkaansluiting. Intern heeft de Shield een 802.11ac 2x2 WLAN-adapter en is er ondersteuning voor Bluetooth 4.0. Wie de 16GB opslagcapaciteit van de Shield niet voldoende vindt, kan deze uitbreiden via de USB-poorten. Nvidia raadt bijvoorbeeld aan om een kleine USB-stick achterin de Shield te steken, suggesties hiervoor kan je vinden in onze recente review.

Een analoge of digitale audio-uitgang heeft de Shield niet; het idee is dat je het apparaat via HDMI op een TV of receiver aansluit. Wil je wel een conventionele audio-uitgang, dan kun je zo'n beetje iedere denkbare externe USB-geluidskaart op de Shield aansluiten. Drie exemplaren die wij probeerden, twee Creative producten en één van ASUS, werkten allemaal. In vergelijking met de oude 16GB uitvoering heeft de nieuwe Shield geen MicroSD-slot meer; ook is de extra micro-USB aansluiting verdwenen. In ruil daarvoor krijg je tegen ruwweg dezelfde prijs nu dus wel twee controllers in plaats van een. 

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe, kleinere Shield mist MicroSD en micro-USB, maar heeft wel nog HDMI 2.0b, 2x USB 3.0 en gigabit LAN.

Aangezien de Shield Pro 500GB wél nog identiek is aan het oude kastje, biedt deze naast alle mogelijkheden en aansluitingen van de 16GB uitvoering en natuurlijk de extra opslagcapaciteit wél nog de MicroSD en micro-USB aansluitingen.

De HDMI 2.0 uitgang is zoals gezegd geschikt voor HDR. Dat betekent dus dat naar wens 10-bit of 12-bit kleur volgens de zogenaamde Rec. 2020 norm kan worden uitgestuurd. De ondersteunde HDR-standaard is HDR10. Ondersteuning voor Dolby Vision HDR ontbreekt, aangezien daar specifieke hardware voor nodig is. Vooralsnog is dat geen groot gemis, gezien het tot nu toe vrijwel geheel uitblijven van HDR-content op basis van deze standaard.

Verder is de Shield volledig compatible met HDMI CEC. Je kunt niet alleen de Shield bedienen met de afstandsbediening van je TV, maar ook andersom. Zo kun je aangeven of je TV wel of niet synchroon aan en uit moet gaan met de Shield, en kun je dankzij HDMI CEC het volume van je TV of receiver aanpassen met de Shield afstandsbediening. Ondersteunt je TV of receiver geen HDMI CEC? De nieuwe controllers, waarover meer op de volgende pagina, bieden ook een infrarood zender waarmee het volume van receiver of TV bediend kan worden. 

 
De Shield is volledig geschikt voor 4K en HDR. Dat maakt dat ook 10-bit en 12-bit kleur volgens Rec. 2020 wordt ondersteund.


De Shield werkt uitstekend volgens HDMI CEC. Zo kun je bijvoorbeeld je TV synchroon aan- en uitzetten met de Shield.

Algemeen
 
MerkNvidiaNvidia
ProductnaamShield TV 16GB (2017) Remote + Game ControllerShield TV Pro 500GB (2017)
Productcode945-12897-2505-000945-12571-2505-010
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Processor / SoCNvidia Tegra X1Nvidia Tegra X1
Opslagcapaciteit16 GB500 GB
Werkgeheugen3 GB3 GB
Aantal CPU-cores88
Type CPU-coresARM Cortex A57/A53ARM Cortex A57/A53
Type GPUNvidia Maxwell 256-coreNvidia Maxwell 256-core
Aansluitingen
Type HDMI-uitgangHDMI 2.0HDMI 2.0
USB aansluitingen22
USB 3.0 aansluitingen22
Netwerkaansluiting
WiFi type802.11ac802.11ac
WiFi
SD-kaartlezer
MicroSD-kaartlezer
Audio (analoog)
Audio (SPDIF)
UltraHD 24p/30p uitgang
UltraHD 60p uitgang
Afmetingen
Breedte15.9 cm21 cm
Diepte9.8 cm13 cm
Hoogte2.6 cm2.5 cm
Software
Android versieAndroid 7.0Android 7.0

Nieuwe controllers

De Shield consoles zelf zijn dus (vrijwel) niet veranderd, de controllers zijn dat zeker wel. De gamepad is wat slanker geworden, met een wat hoekiger uiterlijk dat meer aansluit bij dat van Nvidia’s nieuwste generatie videokaarten. De capacitieve home- en back-knoppen die de oude versie had, zijn bij de nieuwe controller vervangen door echte knoppen, naar onze mening een flinke vooruitgang. Andere knoppen zijn volgens Nvidia wat steviger geworden, al voelden wij geen verschil. Het hoekige is even wennen als je de controller vastpakt, maar de slankere vormgeving ligt duidelijk anders in de hand. Een steekproef onder verschillende mensen in het Hardware.Info testlab leert dat de meningen verdeeld zijn, waarbij een aantal mensen met wat grotere handen aangaven een lichte voorkeur te hebben voor het oude model.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe controller is met z'n hoekige vormen duidelijk een Nvidia product.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe controller is wat slanker en ligt daardoor iets anders in de hand.

De controller wordt verbonden met de Shield via Wifi-direct, waardoor er communicatie in twee richtingen is. Een mooie feature die daardoor mogelijk is, is dat de controller een koptelefoonuitgang heeft, functionaliteit die de oude controller overigens ook al had. Daar kun je dan een headset inprikken en zo gamen op de bank met koptelefoon, zonder dat je een kabel helemaal naar de TV hoeft te loodsen. 

De media remote lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, maar is iets dikker geworden. Er is geen micro-USB aansluiting meer om hem op te laden, want door een nieuw ontwerp is de remote een stuk zuiniger is geworden. Nvidia claimt dat hij op de knoopcel batterij ruim een jaar moet kunnen werken. De nieuwe media remote voelt wel minder degelijk aan dan de voorloper, al blijft het in vergelijking met de meeste afstandsbedieningen een luxe exemplaar. Als gevolg van de overstap op een knoopcel heeft de nieuwe media remote geen mogelijkheid meer om een headset aan te sluiten.

Zowel de nieuwe game controller als de nieuwe media remote hebben twee nieuwe features meegekregen. Allereerst hebben ze beide een infrarood zender aan boord. Hiermee is het mogelijk om het volume van je TV of receiver aan te passen, ook wanneer deze geen HDMI-CEC ondersteunen (waarmee dat al langer kon). De andere vernieuwing is dat de microfoon indien gewenst altijd aanstaat. Dit is nodig vanwege de integratie van Google Assistant, waarover verderop meer. Zodoende kun je ook wanneer de remote gewoon op tafel ligt "Ok, Google" roepen en commando’s doorgeven. Overigens komt die functie pas op een later moment daadwerkelijk beschikbaar en in eerste instantie enkel voor Amerika.

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller
De nieuwe media remote (boven) moet een jaar meegaan op een knoopcelbatterij en heeft nu ook IR-functionaliteit, maar mist de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting van het oude model.

Shield als mediaspeler

In de basis zijn er twee redenen om een Shield te overwegen: als mediaspeler en als gameconsole. We beginnen met het eerste gebruiksdoel.

De Shield is zoals geschreven gebaseerd op het Android TV systeem van Google en biedt daarmee een rijke schare aan apps die voor dit platform beschikbaar zijn. In Amerika claimt Nvidia "compleet" te zijn: alle belangrijke media-apps zijn er. In Europa en dan specifiek in Nederland en België is die claim er nog niet. Zo hebben de publieke omroep en ook de commerciële omroepen nog geen apps voor Android TV uitgebracht. Uitzending gemist ontbreekt dus, al is er wel een prima werkend third party alternatief.

Wat is er wel? Eerst en vooral biedt de Shield apps voor Google Video, YouTube en Netflix. Daarbij is vermeldenswaard dat de YouTube app volledig geschikt is voor 4K / UltraHD video en met een beloofde update die spoedig moet komen ook geschikt moet worden voor 360 graden video. De Netflix app op de Shield doet 4K / Ultra én HDR. Mocht je een HDR TV hebben waar niet standaard een Netflix app in is ingebouwd - daar zijn er overigens niet veel van - dan heb je met Shield alles in huis om Netflix video's in de allerbeste kwaliteit te kijken. Verder zijn er apps voor diverse online diensten als Vimeo, Vevo, en vele andere.

Het mooie van vrijwel alle Android TV apps is dat ze via de afstandsbediening de besturen zijn door stemcommando's te geven. Om te zoeken op YouTube hoef je dus niet op complexe wijze tekst in te voeren; druk op de microfoonknop, zeg bijvoorbeeld "Hardware Info TV" en je kunt aan de slag. Limburgse accenten, stemmen van kleine kinderen (een dwarsdoorsnede van het huis van uw reviewer van dienst), de Shield slikt het allemaal.

Een app die er nu nog niet is, maar volgens Nvidia zéér spoedig komt is Amazon Video. Ook deze app moet zowel 4K als HDR gaan ondersteunen, en dat zou de Shield vooralsnog de enige streamer maken waarmee je Amazon Prima videos in HDR kunt bekijken. Zelfs Amazons eigen topmodel Fire TV doet dat niet. Dat is met name interessant voor liefhebbers van de populaire serie The Grand Tour, die op Amazon in HDR beschikbaar is. 

Last but not least doet de Shield ook dienst als Chromecast in Ultra HD en biedt daarmee alle mogelijkheden van Googles eigen Chromcast Ultra. Zodoende kun je dus van alle daarvoor geschikte apps op je smartphone audio en/of video afspelen op je Shield.

Kodi en Plex

Voor eigen media is de Shield geschikt voor Kodi en Plex. Om met dat laatste te beginnen; het bijzondere is dat de Shield niet alleen kan fungeren als Plex client, maar ook als Plex server. Daarmee kan de Shield dienst doen als centrale mediahub in huis en foto's, videos en muziek doorsturen naar alle andere (mobiele) apparaten in huis, inclusief transcoderen als dat nodig is. 

Kodi is al sinds jaar en dag de populairste (en meest uitgebreide) media center software en draait als een zonnetje op de Shield, zeker als je de speciaal voor de Shield geoptimaliseerde versie genaamd SPMC gebruikt. Wij hebben de Shield bij een eerdere test als eens uitgeroepen tot ultieme apparaat voor Kodi en blijven bij die mening. Zeker sinds alle denkbare bugs op dit vlak zijn opgelost in de nieuwe software versie 5, zoals de niet werkende deïnterlacing in software versie 3.2 en de voor puristen vervelende bug in 3.3 waarbij wanneer je de Shield hebt ingesteld op YUV 4:4:4 of 4:2:0 kleurruimte en een videoplayer overschakelt van 50Hz of 60Hz naar 24Hz de kleurruimte verspringt naar RGB.

Wij hebben de Shield opnieuw onze volledige mediatest laten uitvoeren en kunnen kort zijn: overal kunnen we vinkjes plaatsen. Op video vlak biedt de Shield ondersteuning voor de H.264, H.265 en VP9 codecs, alle in zowel 1080p (Full HD) als 2160p (4K / Ultra HD). Als vrijwel enige streamer biedt de Shield ook volledig ondersteuning voor HDR-video; wij testten de Shield in combinatie met een recente LG OLED TV en verschillende HDR-sample videos speelden voortreffelijk, waarbij de Shield voor de kenners netjes een 4K 10-bit YUV 4:2:0 Rec.2020 signaal uitstuurt. Voor wie live TV wil kijken is het goed om te weten dat de Tegra X1 uitstekende deïnterlacing doet. Eén puntje van kritiek: de upscaling van 1080p naar 2160p is prima, maar doet menig moderne Ultra HD TV nóg iets beter. 


In combinatie met SPMC of Kodi v17 biedt de Shield ondersteuning voor alle denkbare audioformaten.

Qua geluid kunnen we ook overal vinkjes zetten. De Shield biedt, wanneer je SPMC of de nieuwe v17 versie van Kodi gebruikt, ondersteuning voor het bitstreamen van alle gangbare audioformaten bij films: Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD, DTS Master Audio en zelfs moderne Dolby Atmos en DTS:X systemen. Uniek is dat de Shield ook prima 5.1- en 7.1-kanaals ongecodeerde audio via HDMI kan uitsturen. Het is daarmee de enige Kodi-box die wij kennen die alle gangbare audioformaten op de box zelf kunt decoderen en dan multichannel naar een receiver zonder specifieke ondersteuning voor het audioformaat kan sturen.

Ter volledigheid hieronder de een vergelijking van de mogelijkheden in Kodi met diverse Android mediaspelers die we de afgelopen twee jaar getest hebben. Onderstaande tabel toont de geschiktheid voor videocodecs/resoluties.

Speler HDMI-uitgang H.264 Full HD video H.264 Ultra HD video H.265 Full HD video H.265 Ultra HD video Auto refreshrate
Cood-e TV HDMI 1.4 Ja Ja - - -
Himedia H8 HDMI 2.0 Ja - - - -
Himedia Q5 HDMI 1.4 Ja - - - -
MiniX Neo X8-H Plus HDMI 1.4 Ja Ja Ja Ja Ja
MiniX Neo Z64 Android HDMI 1.4 Ja - - - Ja
ProboX2 EX+ HDMI 1.4 Ja - - - -
Rikomagic MK68 HDMI 2.0 Ja - - - -
Rikomagic MK80 Plus HDMI 1.4 Ja Ja - - -
Tronsmart Draco AW80 Telos HDMI 1.4 Ja Ja - - -
Zidoo X6 Pro HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja -
Zidoo X9 HDMI 1.4 Ja Ja Ja Ja -
Eminent EM7580 HDMI 1.4 Ja - Ja - Ja
Venz V10 HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja -
Nvidia Shield TV HDMI 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja

Deze tweede tabel toont de geschiktheid voor audioformaten:

Speler AAC decode Dolby Digital decode Dolby Digital bitstr. DTS decode DTS bitstr. Dolby Digital TrueHD decode Dolby Digital TrueHD bitstr. DTS Master Audio decode DTS Master Audio bitstr. Multi-channel LPCM via HDMI
Cood-e TV Ja - Ja - Ja - - - Ja -
Himedia H8 Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Himedia Q5 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
MiniX Neo X8-H Plus Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
MiniX Neo Z64 Android Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
ProboX2 EX+ Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Rikomagic MK68 Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Rikomagic MK80 Plus Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Tronsmart Draco AW80 Telos Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja Ja -
Zidoo X6 Pro Ja Ja - Ja - Ja - Ja - -
Zidoo X9 Ja Ja   Ja   Ja   Ja   -
Eminent EM7580 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja - -
Venz V10 Ja Ja Ja Ja Ja Ja - Ja - -
Nvidia Shield TV Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Ten slotte toont deze derde tabel de geschiktheid voor deïnterlacing, belangrijk wanneer je Live TV gaat kijken.

Speler Deïnterlacing Bob Deïnterlacing Adaptive Deïnterlacing Adaptive - Kwaliteit
Cood-e TV Ja Ja ★☆☆☆☆
Himedia H8 Ja - -
Himedia Q5 Ja - -
MiniX Neo X8-H Plus Ja Ja ★★★☆☆
MiniX Neo Z64 Android Ja - -
ProboX2 EX+ Ja Ja ★☆☆☆☆
Rikomagic MK68 Ja - -
Rikomagic MK80 Plus - - -
Tronsmart Draco AW80 Telos Ja - -
Zidoo X6 Pro Ja - -
Zidoo X9 Ja Ja ★★★☆☆
Eminent EM7580 Ja Ja ★★☆☆☆
Venz V10 Ja Ja ★★★☆☆
Nvidia Shield TV Ja Ja ★★★★☆

Shield als gameconsole

De tweede belangrijke functie van de Shield is dienst doen als gameconsole. In principe is de Shield op dit vlak een 3-in-1 apparaat. Je kunt immers 1) Android games native spelen op de Shield, 2) vele games streamen vanuit de cloud via de GeForce Now dienst en 3) games streamen vanaf je eigen game PC middels GameStream.

Als Android game-box is de Shield dankzij de Tegra X1 zonder enige twijfel krachtiger dan welk ander product dan ook. Via de Google Play Store en Nvidia's eigen Shield Games portal zijn vele Android games - gratis en betaald - te downloaden. Hoewel de keuze flink is, valt deze tegelijkertijd ook tegen. Wie verwacht net zo veel games als op z'n smartphone tegen te komen, komt bedrogen uit. Hoewel het volgens Google een fluitje van een cent is om een bestaande Android game geschikt te maken voor Android TV, lijken de meeste developers deze stap niet te willen nemen. Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat in veel smart tv's een weinig krachtige SoC is gebruikt, die zorgt voor minder dan optimale prestaties. Met de Shield heb je dat probleem zeker niet, maar het zorgt er wel voor dat veel populaire Android games niet te vinden zijn. Daar komt bij dat de meeste Android game zijn bedacht op de relatief korte aandachtsspanne van een mobiele gamer en zich echt niet kunnen meten met de complexere en zwaardere games zoals we die kennen van de PC's en consoles.

Dat is waar GeForce Now om de hoek komt kijken. Met deze online dienst kan je voor 10 euro per maand onbeperkt een flinke catalogus van veelal wat oudere games onbeperkt spelen. Deze games worden in Nvidia datacenters gerenderd en dan als videostream naar je Shield gestuurd. Nieuwere games zijn ook beschikbaar, maar moet je apart kopen, waarbij dat bedrag in de regel overigens lager is dan je voor een vergelijkbare game op de Playstation 4 en Xbox One zou betalen. GeForce Now werkt opvallend goed; ondergetekende heeft er inmiddels maandenlange ervaring mee. Van compressieartefacten in de videostream is vrijwel geen sprake en een merkbare vertraging van de controllercommando's hebben we nooit als probleem ervaren. Voornamelijk voor de wat minder veeleisende gamer is GeForce Now hiermee wat ons betreft een interessant alternatief voor een "echte" console. De relatief jonge kinderen (7 en 4) in het huis van uw dienstdoende reviewer zijn in ieder geval voor 10 euro per maand voorzien van een complete collectie LEGO-games en andere geschikte spellen. Voor de die-hard gamer is GeForce Now echter te beperkt. Er zijn nog teveel game studio's die hun games in geheel niet beschikbaar stellen en bij andere studio's duurt het veelal te lang voordat de game beschikbaar is. Vergelijk het met Netflix: veel keuze en daarmee prima om voor een vast bedrag veel verschillende titels te kunnen spelen, maar zeker niet compleet.

Ten slotte is er dan nog GameStream, waarmee je games vanaf je Windows PC kunt streamen naar de Shield om ze op die manier te spelen op je TV. In principe kun je daarmee je complete game-collectie in de woonkamer beschikbaar maken. In de nieuwe versie van de Shield-software is GameStream geüpdatet, zodat streamen in Ultra HD resolutie inclusief HDR (mits de game dat ondersteunt) mogelijk is. We moeten er eerlijk bij zeggen dat we die nieuwe HDR-functionaliteit nog niet getest hebben, maar we hebben weinig redenen om te betwijfelen of dit goed werkt. Zolang er nog geen HDR PC-monitoren zijn, is deze optie eigenlijk de enige manier om PC-games in HDR te kunnen spelen, al zijn er vooralsnog weinig titels die HDR ondersteunen. GameStream zonder HDR hebben we geregeld getest en werkt uitstekend. Zeker voor het type games dat zich leent om met een controller op de bank te spelen is het een uitkomst.

Vermeldenswaard: welk type games je ook speelt, de Shield biedt direct mogelijkheden om opnames of screenshots te maken en om games te broadcasten naar Twitch,

Een centrale plek voor alle games

Dat je in principe op die verschillende manieren (native Android, GeForce Now en GameStream) kunt gamen op de Shield was tot aan de vorige softwareversie soms een beetje onduidelijk. Voor elk van de drie varianten was een een verschillende knop op het hoofdscherm aanwezig. Enkel Android games konden een directe knop op het homescreen krijgen. Dat is opgelost in de nieuwe 5.0-versie van de software waarmee de nieuwe Shield is uitgerust (en die dus spoedig ook voor bestaande Shields beschikbaar komt). Alle soorten games komen nu bij elkaar in een centrale omgeving, Nvidia Shield Games. Ook GeForce Now en GameStream games kunnen nu een plaatsje op het homescreen krijgen. Dat is zonder meer een vooruitgang.


Alle games, van welk type dan ook, zijn nu te vinden in de Nvidia Shield Games omgeving.


GeForce Now games kunnen met de nieuwe Shield software ook een plek op het homescreen krijgen.

Voor de kenners: nieuw in softwareversie 5

De nieuwe Shields worden zoals geschreven geleverd met Shield-softwareversie 5.0, die weer is gebaseerd op Android 7.0 Nougat. Wanneer je bedenkt dat Nvidia de Shield oorspronkelijk met Android 5.0 op de markt bracht, mag je wel concluderen dat het met de ondersteuning van het product wel snor zit: daar kan menig smartphonefabrikant een voorbeeld aan nemen.

De vernieuwingen in Android 7.0 die specifiek van toepassing zijn op Android TV, zijn beperkt. Zo zit er in de nieuwe versie een task-switcher wanneer je de home knop ingedrukt houdt. Of je die daadwerkelijk vaak zult gebruiken, durven we te betwijfelen. Verder ondersteunt Android 7.0 een picture-in-picture modus voor apps, maar er zijn ons nog geen apps bekend die hier gebruik van maken. Android 7.0 biedt verder een verbeterde cross-app search. Dat betekent dat je wanneer je een zoekopdracht inspreekt, dat direct binnen diverse apps wordt gezocht. Zoek je bijvoorbeeld op de naam van een film, dan kun je resultaten uit Netflix, Google Videos en Youtube krijgen. Verder zouden er vooral veel verbeteringen en optimalisaties onder de motorkap moeten zitten.


De nieuwe Shield wordt geleverd met software versie 5.0, gebaseerd op Android 7.0 Nougat.

Een aantal nieuwe features van de Shield software 5.0 zijn al genoemd; de door puristen vervloekte bug waarbij de kleurruimte verspringt bij een aanpassing van de refreshrate is verholpen en alle games zijn nu beschikbaar in één portaal, waarbij GeForce Now en GameStream games nu ook op het hoofdscherm geplaatst kunnen worden. Ook de functie om de Shield via infrarood te koppelen aan de TV is al genoemd.

Voor de rest komen we voornamelijk nieuwe features tegen in het overigens compleet opnieuw ontworpen instellingenscherm. Een ding dat opvalt (en welkom is!) is de optie om apps die stereogeluid produceren (zoals bijvoorbeeld YouTube) toch via 5.1 naar een speakerset te sturen. Hierdoor staan je achterspeakers wat minder vaak uit hun spreekwoordelijke neus te eten, maar uiteraard is hier wel sprake van een soort opschaling die niet altijd even lekker uit de verf zal komen. Ook de functionaliteit om de opslagcapaciteit te vergroten met externe USB-opslag is wat verduidelijkt. Wat in versie 5.0 echt even zoeken is, is de optie om de Shield daadwerkelijk helemaal uit te zetten; die is twee lagen diep verstopt in het instellingenmenu. Het moet gezegd, de Shield is in slaapstand zo extreem zuinig, dat er ook eigenlijk weinig tot geen reden is om het apparaat helemaal uit te zetten.

Alles bij elkaar vinden we versie 5 qua nieuwe features beperkt. Zeker wanneer je bedenkt dat van 3.3 naar 5.0 puur in versienummer een flinke stap is. Wat er met versie 4.0 is gebeurd, is ons trouwens ook niet duidelijk. Echter, er moet nog het een en ander in de pijplijn zitten, waarover op de volgende pagina meer.


Nieuw: 5.1 audio voor stereo apps.


Power off is bij de nieuwe Shield software goed verstopt.

De toekomst: centraal in je smart home

Een belangrijke vernieuwing die later dit jaar naar de Shield komt is de integratie van Google Assistant. Let wel, in eerste instantie komt dit enkel voor Amerika beschikbaar. Met Google Assistant kun je "Ok Google" roepen en dan allerhande commando’s geven, van vragen naar het weer, tot het verzoek om muziek van een bepaalde artiest te spelen, tot het vragen van suggesties voor leuke series op Netflix. Wij kregen al een demo van deze functionaliteit tijdens de CES beurs begin januari, die voldoende overtuigend was dat we hopen dat het ook snel voor Nederland beschikbaar komt.

Zodra Google Assistant voor Shield is geïntegreerd komt Nvidia ook met een speciale extra op de markt; de Nvidia Spot. Dit is een microfoon annex speaker, die je op iedere gewenste plek in huis in het stopcontact kunt steken, om zo in iedere kamer van Google Assistant gebruik te kunnen maken.

En ander nieuwtje waar we nog even op moeten wachten is dat Nvidia met een nieuwe app een SmartThings home automation hub heeft geïntegreerd. SmartThings is een uitgebreid home automation systeem dat een tijd terug door Samsung is overgenomen en samenwerkt met slimme apparaten van vele fabrikanten. Dankzij de integratie hoef je geen SmartThings hub meer te kopen, maar ben je klaar door een veel goedkopere Z-wave/Zigbee dongle in de USB-poort van de Shield te plaatsen. Hoewel Samsung tijdens IFA 2015 al de belofte deed om SmartThings in 2016 ook in Nederland te introduceren, is dat tot op heden nog niet gebeurd. Wanneer de SmartThings hub in de Shield in onze regio te gebruiken zal zijn, is dus koffiedik-kijken. De SmartThings hub kan weer communiceren met uiteenlopende domoticaproducten, waaronder bijvoorbeeld Philips Hue lampen. Op die manier zou de Shield dus de centrale hub in je smart home kunnen worden. De smart home integratie blijft echter niet beperkt tot SmartThings. Ook een integratie met Nest, bekend van de thermostaten, rookmelders en camera's, werd tijdens CES aangekondigd en moet later dit jaar gestalte krijgen.


De mogelijkheden van de Google Assistant op de Shield.


Deze Nvidia spot komt in de tweede helft van 2017 op de markt.

Foto's

Op deze pagina vind je foto's van de nieuwe Nvidia Shield en vergelijkingen met het 'oude' model.

Conclusie

De Nvidia Shield was al een zeer veelzijdige mediaspeler annex gameconsole en met de nieuwe versie en de nieuwe software is dat alleen maar toegenomen. Grootste pluspunt is dat er vanaf nu zowel een gamecontroller als de media remote wordt meegeleverd. Bij de bestaande versie moest je die los kopen, terwijl je eigenlijk beide nodig hebt. Feitelijk is de Shield hierdoor een paar tientjes goedkoper geworden.

Als mediaspeler is de Shield zoals geschreven onovertroffen. Het is het enige apparaat dat onze Kodi tests met louter vinkjes doorstaat. H.265, 4K, HDR, hi-res audio, automatische schakelen van beeldfrequentie, deïnterlacing, noem het en het werkt. Met de Plex integratie hebben we wat minder ervaring opgedaan, maar ook op dat vlak zijn de ervaringen positief. Met onder meer Google Video, YouTube en Netflix is de Shield behoorlijk compleet qua media apps en de komst van Amazon is een mooie stap. Dat al deze apps ook in 4K werken en Netflix en Amazon zelfs in HDR maakt de Shield extra uniek. Jammer voor ons kikkerlandje is dat Nederlandse contentproviders nog niet geloven in Android TV. Hierdoor is de Shield voor ons helaas geen "alles-in-één" oplossing. Apps als Uitzending Gemist, Videoland, RTL XL en Kijk ontbreken allemaal en zouden de Shield toch niet misstaan. De Shield als Plex-server is een interessante propositie; je maakt daarmee op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze al je content beschikbaar voor al je apparaten.

Als game console is de Shield zeker geen directe concurrent voor de Xbox One of PlayStation 4. Wie als veeleisende gamer altijd de nieuwste games tot z'n beschikking wil hebben, kan niet om één of beide consoles van Microsoft en Sony heen. Maar de wat minder veeleisende gamer heeft met GeForce Now een ideaal platform waarbij je voor 10 euro per maand op een Netflix-achtige wijze onbeperkt aan de slag kunt met een flinke collectie games. GameStream, het streamen van games van je PC naar de Shield werkt uitstekend. Van de native Android games zijn we minder onder de indruk: de keuze is te beperkt en kwaliteit is te wisselend. De nieuwe controllers zijn zoals geschreven duidelijk een vooruitgang op de controllers van de bestaande Shields.

Over Nvidia's toekomstvisie voor de Shield als centrale hub in een smart home kunnen we nu nog weinig zeggen, maar laat gezegd zijn dat men dankzij Google Assistant, SmartThings en Nest in ieder geval sterke partners aan zich gebonden heeft. Of en wanneer dat alles ook voor de Nederlandse en de Belgische markt beschikbaar komt, valt nog te bezien.

Je kunt natuurlijk voor een paar tientjes een Kodi-box uit China laten overkomen, maar dat is echt niet vergelijkbaar met wat Nvidia aanbiedt. Of je de Shield z'n geld waard vindt is geheel afhankelijk of je wel of niet wilt investeren in een compromisloze Kodi-/Plex-ervaring, in stembediening en/of het GeForce Now aanbod je aanspreekt. 

Lang verhaal kort: wij waren al enthousiast over de Shield en met de nieuwe software, nieuwe mogelijkheden en nieuwe controllers is onze enthousiasme alleen maar toegenomen. Een Ultimate Product award is wat ons betreft meer dan gerechtvaardigd.


Nvidia Shield TV 16GB (2017)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote + Game Controller

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Ultimate Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

Nvidia Shield TV 16GB (2017) Remote Only

 • Nvidia Tegra X1
 • 16 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

Nvidia Shield TV Pro 500GB (2017)

 • Nvidia Tegra X1
 • 500 GB
 • 3 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.0
Niet verkrijgbaar
0
*