Asus MG248Q & PG248Q gaming monitoren review: snelheid alleen is niet genoeg

0 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Asus MG248Q
 3. 3. Asus PG248Q
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Asus is marktleider in het segment van gaming monitoren en heeft inmiddels een tamelijk duizelingwekkend aanbod aan beeldschermen die hieronder vallen. Doorgaans bekijken we de luxere exemplaren met hogere resolutie, dit keer zijn twee full hd-modellen aan bod. De MG248Q is een scherm dat je wellicht overweegt als je niet al teveel wilt uitgeven, terwijl de PG248Q ondanks zijn relatief lage resolutie verre van goedkoop te noemen is, maar dan ook het een en ander aan extra's aan boord heeft. We voelden beiden aan de tand.

De MG248Q en de PG248Q zijn full hd-monitoren met een tn-paneel. Beide kunnen significant meer beelden per seconde tonen dan de doorsnee monitor: 144 Hz voor de eerste en zelfs 180 Hz voor de tweede. Er zijn meer verschillen: de MG248Q is geschikt voor Freesync met een bereik van 30 tot 144Hz en de PG248Q is compatible met G-sync met een bereik van 30 tot 180Hz. 

Dat resulteert in een fors ander prijskaartje. Waar het model voor het rode kamp gemiddeld 349 euro kost en vanaf 319 euro in onze Prijsvergelijker te vinden is, moet de 'groene' tegenhanger minimaal 449 euro kosten en is de gemiddelde prijs zelfs iets meer dan 500 euro. We hebben het al eerder gezegd: je betaalt disproportioneel veel voor G-sync. Aangezien de meerderheid der gamers momenteel een Nvidia videokaart gebruikt, heeft die de keuze tussen een fikse meerprijs ophoesten, of de meerwaarde van gesynchroniseerde beeldweergave links laten liggen.

Asus MG248Q
Asus MG248Q

Nu hebben we ook dat al eerder gemeld: bij hoge verversingsfrequenties neemt de meerwaarde van synchronisatie naar onze mening af. Ook zonder synchronisatie hoeft de videokaart minder lang te wachten tot er weer een nieuw frame getoond kan worden en neemt waargenomen schokkerige beeldweergave af in vergelijking met lagere frame rates. Ook tearing is minder storend. Het roept de vraag op of het de moeite waard is om zoveel extra geld te betalen. Asus heeft zich daar ook rekenschap van gegeven en de PG248Q wellicht mede om die reden 'overklokt' naar 180Hz. Het nut van een nog hogere verversingsfrequentie is voor doorsnee gaming dubieus, maar voor hele snelle games en met name correcte weergave van pixelwisselingen op detailniveau (lees: door de lens van een sniperscope) zijn meer zichtbare fps zonder meer welkom. Wie dus op hoog niveau CS:Go speelt (en ook Overwatch spelers claimen baat te hebben bij de hogere snelheid en meer detail van een hogere framerate) kan dus een 'sneller dan 144Hz' scherm overwegen.

Asus PG248Q
Asus PG248Q

Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je voor een vergelijkbaar bedrag als de PG248Q ook een 'echte' - dus niet overklokte - 240Hz monitor kunt kopen. Benq was er onlangs de eerste mee met de XL2540, maar ook AOC en Asus hebben er een in het verschiet en dat zullen ongetwijfeld niet de enige modellen zijn die we gaan zien met dit paneel. 240Hz is nog eens 33% sneller dan 180Hz, maar dan moet je wel weer G-sync opgeven, tenminste, bij Benq. Naar verluidt gaan andere merken wel 240Hz combineren met G-sync, maar dan zal het prijskaartje dus ook navenant hoger uitvallen, reken op zo'n 600 euro. Voor dat bedrag heb je ook een 144Hz wqhd ips-monitor. Nog een vergelijkbaar geprijsd alternatief voor de 180Hz PG284Q is Samsungs gebogen 144Hz C24FG70, met grotere kleurruimte, anti-motion blur en voortreffelijke kleurweergave. Hadden we al eens gezegd dat er tegenwoordig echt weer wat te kiezen valt als je een monitor zoekt? 

Even nog terug naar de MG248Q. Deze monitor biedt op papier eigenlijk alleen Freesync met een flink bereik als meerwaarde ten opzichte van de 144Hz schermen die we al de nodige jaren kennen. De prijs is in die context behoorlijk stevig, wat Asus vermoedelijk kan maken omdat de meeste fabrikanten hun aanbod in dit segment erg lang laten doorlopen. Zo is de populaire, maar inmiddels behoorlijk oude Benq XL2411 nog altijd te koop, evenals de nog wat goedkopere Iiyama GB2488HSU, al is die wel alweer aan een derde iteratie toe. Overigens kost de 27-inch uitvoering van dat scherm, de GB2788HS-B1, ongeveer evenveel als Asus' 24-inch model. Enfin, ook de MG248Q zit dus behoorlijk hoog in de boom. We zijn benieuwd of beide schermen hun vraagprijs kunnen waarmaken.

Asus MG248Q

Qua design weet Asus wel een gaming monitor te maken. De MG248Q ziet er strak uit, met wat schuin aflopende vlakken en lijnen in de voet die de associatie met stealth wapentuig oproepen en een mooie dunne rand rond het 24-inch tn-paneel. Voor de bediening zit er een reeks knopjes en een klein pookje achter de rechter zijkant. Achterop zien we nog meer imposante lijnen en een printje waarmee het geheel niet zou misstaan op een commandopost in de Death Star. 

Asus MG248Q

Asus MG248Q

Het paneel is op een in hoogte verstelbare voet bevestigd, waarop het kan draaien, roteren en kantelen - wat we dan ook verwachten van een gaming scherm in deze prijsklasse. 

Asus MG248Q Asus MG248Q

Qua aansluitingen biedt de MG248Q displayport 1.2, dual-link dvi en hdmi 2.0, alsmede audio in- en uitgangen. Luidsprekers zijn ingebouwd, andere extra's moeten we missen - geen usb-hub, hoofdtelefoonhouder, schuifmaatjes of andere gekkigheid dus, die we tegenwoordig op de luxere modellen bijna standaard aantreffen. Afgezien van de usb-hub maakt het ons niet uit, behalve dat we toch die stevige prijs in het achterhoofd hebben.

Asus MG248Q

De constructie is in ieder geval oerdegelijk en het scherm laat zich prettig verstellen. Met de basis is dus in elk geval niets mis.

Asus PG248Q

Je moet twee keer goed kijken, maar de PG248 heeft echt een ander design dan de MG248Q. De verschillen zijn echter subtiel. Ook hier weer een dunne rand rond het 24-inch tn-paneel, de schuin aflopende vlakken en lijnen in de voet, de rode ring rond de verticale drager: het is duidelijk familie. De PG248Q heeft echter een ander patroontje binnen die rode cirkel en een Republic of Gamers logo is rechtsvoor in de voet gezet. Links prijken een G-sync en een Nvidia 3D Vision (het bestaat nog) sticker. 

Asus PG248Q

De achterzijde is wat strakker, saaier zouden we bijna zeggen, dan die van de MG248. Ook hier prijken rechtsonder (voor de kijker links) de bedieningsknopjes voor het on-screen menu en een pookje, dit keer in stemmig zwart. Wat je hier dan wel weer 'extra' hebt is een fraai Republic of Gamers logo.

Asus PG248Q

Asus PG248Q

Omdat het een G-sync scherm is, moet Asus het hiervoor gemaakte bordje van Nvidia gebruiken. Dat betekent weinig mogelijkheden op het gebied van aansluiten, alleen een usb 3.0-hub kon erbij. Verder moet je het doen met displayport en hdmi, plus een 3,5 mm connector.

Asus PG248Q Asus PG248Q

Ook de PG248Q is volledig verstelbaar, dat moge duidelijk zijn. Roteren, kantelen, zwenken: het kan allemaal. Ook hier geen hoofdtelefoonhouder of schuifmaatjes zoals we vaak elders wel tegenkomen, maar eerlijk is eerlijk: dat soort dingen zijn leuk, maar niet essentieel. Tijd om te zien hoe beide schermen het in de praktijk doen.

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote sd betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

Zoals gezegd hebben we nog maar weinig full hd 144Hz-monitoren getest met onze nieuwe testmethode, dus op de betreffende pagina's zijn de grafieken kort. Bij de responstijden en input lag valt gelukkig meer te vergelijken. We hebben eerder geteste modellen voorzien van een blauw balkje, de MG248Q is rood gekleurd en de PG248Q groen.

Helderheid en contrast

We hebben de Asus MG248Q en Asus PG248Q zowel in standaard- als in sRGB-modus getest. Hieronder en op de volgende pagina's zie je de resultaten in de standaard weergave, zoals gebruikelijk.

De maximale helderheid van beide modellen is prima, ruimschoots meer dan 300 cd/m², de MG248Q tikt bijna de 350 cd/m² aan. De Samsung C24FG750 is nog net wat helderder.

De minimale helderheid is niet heel erg laag, ook met dimlicht meten we nog ruim meer dan 70 cd/m². Dat doet het gaming scherm van Samsung een stuk beter.

Ook op het vlak van minimale helderheid kunnen de tn-panelen van de modellen van Asus niet concurreren met het va-exemplaar van Samsung. Bij 150 cd/m² is de minimale helderheid, oftewel de zwartwaarde, 0,18 cd/m² - op zich een prima resultaat, maar duidelijk meer dan de 0,06 van de C24FG70. Bij maximale helderheid valt het verschil nog flink hoger uit.

Dat heeft ook consequenties voor het contrast, want beide modellen komen zo rond de 800:1 uit. Niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Ook niet voor tn-panelen.

 

Uniformiteit

Een gelijkmatige achtergrondverlichting is van belang voor een consistente weergave. Hier zien we behoorlijk goede resultaten voor de uniformiteit van wit, al wordt de Samsung niet geëvenaard door de Asus MG248Q en de PG248Q.

De uniformiteit van zwart valt echt een beetje tegen, zeker bij de PG248Q - we meten hier wel een erg groot verschil tussen het zwartste en het minst zwarte deel.

Hier onder zie je de detail screenshots van de uniformiteitsmetingen. Daarbij is duidelijk te zien dat de uniformiteit van beide schermen, maar vooral van de PG248Q, niet heel geweldig is.

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

Asus MG248Q:

Asus PG248Q:

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Kleurweergave

Onze nieuwe testprocedure geeft een nog beter inzicht in de kwaliteit waarmee kleuren worden weergegeven. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van de Asus MG248Q en de PG248Q. Die is niet slecht, zeker de PG248Q haalt met 97,5% een prima dekking. De MG248Q doet het met 92% iets minder, maar het kan er nog mee door.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Hier lopen beide modellen van Asus flink uit de pas, met waardes boven de 7000 K. Bij de PG248Q is de overschrijding relatief klein, maar de MG248Q is met 7663 K echt te hoog, wat resulteert in een blauwzweem.

We waren al een tijdje overgestapt naar het meten van de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm (lange tijd hielden we nog de CIE1994 norm aan), maar met de nieuwe testmethode nemen we ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Hoewel we de laatste tijd aardig wat tn-schermen hebben gezien met verrassend kleine kleurafwijkingen, vertonen zowel de MG248Q als de PG248Q hier zichtbare kleurfouten. Bij de PG248Q zien we bovendien dat de deelscores behoorlijk fluctueren.

Ook de grijsafwijking is erg hoog, zeker de PG248Q laat hier een naar onze mening te grote kleurfout zien, ook voor een gaming monitor.

Hieronder zie je de schermafdrukken van de kleurtests die we gedaan hebben in zowel standaard als sRGB-weergave (alleen bij de MG248Q, de PG248Q heeft geen sRGB-modus).

Standaard en sRGB Asus MG248Q

Standaard Asus PG248Q

Gamma 

Ook van de gammawaardes van de MG248Q en de PG248Q worden we niet heel enthousiast. De eerste komt gemiddeld veel te laag uit, met als gevolg detailverlies in heldere delen. De andere komt duidelijk te hoog uit, met hetzelfde effect in donkere beelddelen. De MG248Q doet het in de sRGB-stand wel duidelijk beter, zij het dat het nog altijd verre van perfect is.

Standaard en sRGB gamma Asus MG248Q

Asus MG248Q

Asus MG248Q

Standaard gamma Asus PG248Q

Asus PG248Q 

Kijkhoeken

De nieuwe kijkhoekmetingen zijn een stuk gedetailleerder dan die we eerst deden. Naast de afname in helderheid meten we nu ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. We hebben op dit moment nog niet voldoende monitoren getest om deze waardes goed in perspectief te plaatsen, om welke reden we deze informatie hier tonen zonder er conclusies aan te verbinden.

Omdat deze meting op een andere wijze wordt uitgevoerd dan we tot dusver deden, zijn deze resultaten niet te vergelijken met die van de oudere testprocedure. Zo meten we voor deze test bij een helderheid van 150 cd/m² in plaats van op maximale helderheid, en is de afstand van de meter tot het scherm ook anders.

Bij de kijkhoekmetingen doen de Asus MG248Q en de PG248Q het redelijk goed qua horizontale helderheid en kleurfout, en ook verticaal is het niet slecht voor tn-panelen.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. De zeer matige resultaten van boven en van onderen zijn duidelijk zichtbaar.

Asus MG248Q:

Asus MG248Q

Asus PG248Q:

Asus PG248Q

Gaming: responstijd en inputlag

Omdat de Asus MG248Q en Asus PG248Q gaming monitoren zijn, laten we op deze pagina veel detailmetingen zien van de reactietijden. We vergelijken met andere 24-inch 144Hz monitoren, en omdat we deze test al langer ongewijzigd uitvoeren, is er meer vergelijkingsmateriaal.

De MG248Q en de PG248Q hebben standaard al overdrive aan staan, waardoor ze bij die meting al respectabele tijden weten neer te zetten. De PG248Q is duidelijk de snelste van de twee, met een gecombineerde 20%-80%-20% transitietijd van 9,2 ms. Met maximale overdrive zijn beide modellen nog veel sneller, de snelste die we getest hebben. De MG248Q komt dan bij de dubbele grijs-grijs overgang uit op 2,5 ms, de PG248Q op 2,2 ms. Dan noteren we wel een zeer grote overshoot, van respectievelijk 44% en 57%. Dat resulteert in onacceptabel storende beeldartefacten in de vorm van witte randen rondom bewegende objecten.

In de optimale stand (40% Trace free bij de MG248Q, en Normal bij de PG248Q) zien we dat beide wederom nipt de snelste zijn in de 20%-80%-20% test, en de overshoot bescheiden blijft met 3% voor de PG248Q en 4% voor de MG248Q. Dit zijn zonder meer uitstekende resultaten. 

Reactietijd standaard

 

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

Input lag

Opmerkelijk genoeg noteren we met de Leo Bodnar input lag meter een kleine input lag bij de PG248Q, die overigens niet meer merkbaar is wanneer we de totale verversingstijd in ogenschouw nemen. Vergeleken met een beeldbuismonitor zien we geen input lag.

 

Energieverbruik

Qua verbruik zijn de meeste 144Hz monitoren niet de zuinigste en dat geldt ook voor de Asus MG248Q en Asus PG248Q. Zeker de PG248Q is niet bepaald zuinig te noemen voor dit formaat. De MG248Q is in dit testveld een van de zuiniger modellen. 

Met een helderheid van 150 cd/m² is het verbruik aanmerkelijk lager voor de beide modellen, vooral de MG248Q onderscheidt zich positief.

In stand-by zien we dat de PG248Q een opmerkelijk hoog verbruik blijft houden.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de Asus MG248Q en de Asus PG248Q.

Algemeen
 
MerkAsusAsus
ProductnaamMG248QPG248Q
Productcode90LM02D0-B0137090LM02J0-B01370
DetailsProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat24 inch24 inch
Resolutie1920x10801920x1080
Pixeldichtheid92 ppi92 ppi
PaneeltechniekTNTN
Gebogen scherm
BacklightLEDLED
Beeldverhouding16:916:9
Pixelgrootte0.277 mm0.277 mm
Ondersteuning voor 3D
Type 3DActiefActief
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
AMD FreeSync min. freq.30 Hz
AMD FreeSync max. freq.144 Hz
Nvidia G-Sync
Nvidia G-Sync min. freq.30 Hz
Nvidia G-Sync max. freq.180 Hz
Maximale verversingsfrequentie144 Hz180 Hz
Anti motion blurLightBoostLightBoost
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen11
Hoogst ondersteunde HDMI-versie2.01.2
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen11
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte55.8 cm56 cm
Afmeting - Hoogte36 cm41.9 cm
Afmeting - Diepte20.1 cm23.8 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand36 cm41.9 cm
Maximum hoogte bovenrand49.8 cm53.6 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar13.8 cm11.7 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht5.22 kg6.66 kg
KleurZwartZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln16.7 mln
AdobeRGB
Reactietijd1 ms1 ms
Helderheid350 cd/m²350 cd/m²
Contrastratio1000 : 11000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °160 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)65 W65 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar3 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)3.5 ms4.8 ms
Reactietijd (100%-0%)1.2 ms1.2 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)4.7 ms6 ms
Reactietijd (20%-80%)8.9 ms7.5 ms
Reactietijd (80%-20%)2.9 ms1.7 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)11.8 ms9.2 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)2.5 ms1.9 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)1.1 ms1.1 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)3.6 ms3 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)1.8 ms1.5 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)0.7 ms0.7 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)2.5 ms2.2 ms
Overshoot OD max44 %57 %
Undershoot OD max7 %5 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)2.5 ms2.7 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)1.1 ms1.1 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)3.6 ms3.8 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)3.6 ms3.7 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)1.3 ms1.1 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)4.9 ms4.8 ms
Overshoot OD opt.4 %3 %
Undershoot OD opt.3 %3 %
Naam stand OD opt.40% (Trace free)Normal
Input lag t.o.v. CRT0 ms0 ms
Input lag laag (boven)1.8 ms8 ms
Input lag gemiddeld (midden)9.412.6
Input lag hoog (onder)16.8 ms17 ms
Beeldopbouwtijd15 ms9 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)16.4 W23.9 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)20 W29.4 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)29.6 W35.8 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)33.2 W41.6 W
Energieverbruik (standby)0.4 W13.6 W
Energieverbruik (uit)0.3 W0.3 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorRacing modeRacing mode
Helderheid minimaal wit76.57 cd/m²73.94 cd/m²
Helderheid maximaal wit348.3 cd/m²337.2 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.41 cd/m²0.41 cd/m²
Contrast maximale helderheid849.5 : 1822.4 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²842 : 1798 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²803 : 1658 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²152.61 cd/m²151.8 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.18 cd/m²0.19 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²847.8 : 1798.9 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit83 %83 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit91 %92 %
Laagste helderheid wit126.53 cd/m²128.41 cd/m²
Hoogste helderheid wit152.53 cd/m²154.42 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart60 %42 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart77 %68 %
Laagste helderheid zwart0.13 cd/m²0.14 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.22 cd/m²0.33 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid41 %41 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200021.619.0
45° links SD kleurafwijking ΔE 20006.55.7
45° rechts rest. helderheid46 %44 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200019.416.9
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20006.15.6
45° boven rest. helderheid19 %20 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200018.617.4
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20008.49.6
45° onder rest. helderheid22 %19 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200046.443.1
45° onder SD kleurafwijking ΔE 200016.213.9
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²151.60 cd/m²151.69 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.18 cd/m²0.19 cd/m²
Kleurtemperatuur wit7663 K7090 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur1163 K590 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)842 : 1798 : 1
Dekking standaard gamut92 %97.5 %
Kleurafwijking wit ΔE 20007.189.11
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20007.1510.35
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20007.4210.58
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20007.4210.52
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20007.5610.37
Kleurafwijking zwart ΔE 20001.711.68
Kleurafwijking huid donker ΔE 20007.047.17
Kleurafwijking huid licht ΔE 20007.438.15
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20005.917.24
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20006.346.31
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20005.266.8
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20005.235.25
Kleurafwijking oranje ΔE 20007.664.1
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20005.355.45
Kleurafwijking middenrood ΔE 20006.335.54
Kleurafwijking paars ΔE 20005.195.14
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20004.225.06
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20004.744.61
Kleurafwijking blauw ΔE 20004.744.61
Kleurafwijking groen ΔE 20004.884.88
Kleurafwijking rood ΔE 20005.774.27
Kleurafwijking geel ΔE 20006.965.36
Kleurafwijking magenta ΔE 20006.035.48
Kleurafwijking cyaan ΔE 20006.085.81
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20004.873.48
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20004.081.68
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20003.392.42
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20005.071.24
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20004.523.14
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20003.444.09
SD color checker afwijking ΔE 20001.442.58
Gem. color checker afwijking ΔE 20005.635.66
SD kleurafwijking ΔE 20001.131.66
Gem. kleurafwijking ΔE 20005.444.89
Gamma 0%2.22.2
Gamma 10%1.932.22
Gamma 20%1.952.41
Gamma 30%1.932.49
Gamma 40%1.932.54
Gamma 50%1.922.56
Gamma 60%1.902.55
Gamma 70%1.872.52
Gamma 80%1.772.42
Gamma 90%1.442.20
Gamma 100%2.22.2
SD gamma0.240.18
Gemiddeld gamma1.862.38
Gamma (afwijking van 2,2)0.340.18
Grijsafwijking 0% ΔE 20001.721.71
Grijsafwijking 10% ΔE 20004.242.93
Grijsafwijking 20% ΔE 20005.556.08
Grijsafwijking 30% ΔE 20006.967.79
Grijsafwijking 40% ΔE 20007.779.29
Grijsafwijking 50% ΔE 20007.8810.25
Grijsafwijking 60% ΔE 20007.8210.17
Grijsafwijking 70% ΔE 20007.6210.35
Grijsafwijking 80% ΔE 20007.6010.46
Grijsafwijking 90% ΔE 20007.2610.31
Grijsafwijking 100% ΔE 20007.299.04
SD grijsafwijking ΔE 20001.742.86
Gem. grijsafwijking ΔE 20006.628.17
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²225.27 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.39 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6651 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur151 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)578 : 1
Dekking gamut88 %
Kleurafwijking wit ΔE 20003.86
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20003.57
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20003.44
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20003.81
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20003.45
Kleurafwijking zwart ΔE 20002.27
Kleurafwijking huid donker ΔE 20002.81
Kleurafwijking huid licht ΔE 20002.65
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20003.79
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20002.85
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20003.04
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20002.55
Kleurafwijking oranje ΔE 20003.6
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20003.33
Kleurafwijking middenrood ΔE 20003.11
Kleurafwijking paars ΔE 20002.73
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20001.78
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20004.02
Kleurafwijking blauw ΔE 20003.68
Kleurafwijking groen ΔE 20002.53
Kleurafwijking rood ΔE 20002.36
Kleurafwijking geel ΔE 20003.13
Kleurafwijking magenta ΔE 20002.72
Kleurafwijking cyaan ΔE 20003.12
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20002.16
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20002.19
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20003.84
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20003.1
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20001.42
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20001.62
SD kleurafwijking ΔE 20000.69
Gem. kleurafwijking ΔE 20002.95
Gamma 0%1.37
Gamma 10%1.96
Gamma 20%2.00
Gamma 30%1.98
Gamma 40%1.98
Gamma 50%1.99
Gamma 60%1.99
Gamma 70%2.00
Gamma 80%2.02
Gamma 90%2.09
Gamma 100%2.27
SD gamma0.16
Gemiddeld gamma1.98
Gamma (afwijking van 2,2)0.22
Grijsafwijking 0% ΔE 20002.28
Grijsafwijking 10% ΔE 20002.35
Grijsafwijking 20% ΔE 20002.15
Grijsafwijking 30% ΔE 20003.78
Grijsafwijking 40% ΔE 20004.62
Grijsafwijking 50% ΔE 20004.66
Grijsafwijking 60% ΔE 20004.07
Grijsafwijking 70% ΔE 20003.70
Grijsafwijking 80% ΔE 20003.59
Grijsafwijking 90% ΔE 20003.67
Grijsafwijking 100% ΔE 20003.83
SD grijsafwijking ΔE 20000.86
Gem. grijsafwijking ΔE 20003.53

Afbeeldingen

Asus MG248Q

Asus PG248Q

Conclusie

Asus zet met de MG248Q en de PG248Q twee prima gaming monitoren in de markt, die op het vlak van responstijd niets te wensen over laten. Qua uitrusting bieden ze wat nodig is, maar weinig extra's - wellicht zijn we wat verwend geraakt bij het testen van luxere wqhd-gamingmonitoren, maar deze twee komen ondanks hun ontegenzeggelijk fraaie design toch wat 'kaal' over. Dat geldt zeker voor de PG248Q, die door zijn verplichte Nvidia hardware weinig extra's kan bieden, behoudens een usb-hubje.

We hebben al vaker opgemerkt dat er ook voor gamingmonitoren meer in het leven is dan snelheid alleen, en op dat vlak zijn we toch wat minder enthousiast over dit duo van Asus. Qua kleurweergave vallen beiden lelijk door de mand, al kan de MG248Q nog wat goedmaken met zijn sRGB-modus. De PG248Q schiet op dit vlak wat ons betreft echt tekort. Ook qua contrast, zwartwaarde en gamma lukt het ons niet echt om de loftrompet over deze twee schermen te steken.

Kijken we naar hoe de twee qua prijs in de markt staan, dan zitten beide relatief hoog in de boom. De MG248Q is met gemiddeld een kleine 350 euro net zo duur als 27-inch modellen bij de concurrentie met vergelijkbare kenmerken. Maar goed, van de 24-inch 144Hz full hd FreeSync-schermen die we getest hebben, is hij wel de beste. Het is de vraag of je de meerwaarde gaat merken in vergelijking met de pakweg 70 euro goedkopere Iiyama GB2488HSU-B2 of de nog iets goedkopere AOC G2460PF, maar eerlijk is eerlijk: hij is sneller dan die twee modellen en ziet er natuurlijk wat gelikter uit. In sRGB-modus kan de MG248Q bovendien nog wel de concurrentie aan met genoemde twee op het vlak van kleurweergave.

De PG248Q is een ander verhaal. Weliswaar is het een opmerkelijk product met zijn 180Hz verversingsfrequentie, maar daar hangt Asus - mede dankzij Nvidia - een wel heel hoog prijskaartje aan. Voor 500 euro heb je momenteel wat ons betreft drie full hd gaming-monitoren om te overwegen. De Benq XL2540 biedt echte 240Hz weergave en heeft als extraatje een lekker complete 'gamers' uitrusting; de Samsung C24FG70 heeft extreem goede anti-motion blur en formidabele kleurweergave, en wederom zo'n beetje alle 'luxe' die we verwachten van een gamersscherm in deze prijsklasse. De PG248Q biedt G-sync en dus 180Hz. Wat ons betreft is dat niet voldoende om te overtuigen - vergeet niet dat je voor weinig meer euro's een 2560x1440 144Hz monitor hebt, zoals de AOC Agon AG271QX of Asus' eigen MG278Q. 

Kortom, de PG248Q kunnen we niet aanraden. De MG248Q belonen we met een Excellent Choice award - is full hd voor jou voldoende en wil je gewoon een goed, snel scherm, dan is dit een goede optie, zij het niet de goedkoopste.


Asus MG248Q


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asus MG248Q

Asus MG248Q

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus PG248Q

Asus PG248Q

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • Nvidia G-Sync
 • 180 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

429,00 €

11 winkels
0
*