Seagate FireCuda 1TB en 2TB SSHD review

46 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Testverantwoording
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Read
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Write
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Read
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Write
 8. 8. Testresultaten: PCMark7
 9. 9. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 10. 10. Testresultaten: PCMark8
 11. 11. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 12. 12. Testresultaten: PCMark8 SSHD
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Geluidsproductie
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

De afgelopen tijd heeft Seagate zijn volledige consumentenaanbod opnieuw gestructureerd. Alle harde schijven zijn nu voorzien van een soortnaam om aan te geven wat voor type drive het is, zoals de Barracuda, Ironwolf en Skyhawk. FireCuda is de nieuwe naam voor de SSHD-lijn van de fabrikant, waar we vandaag de 1TB- en 2TB-uitvoeringen van bekijken.

Seagate FireCuda 1TB

FireCuda is de geestelijk opvolger van de Desktop SSHD-serie en beslaat twee lijnen: een 2,5"-serie met modellen van 500 GB, 1 en 2 TB, en een 3,5"-reeks met varianten van 1 en 2 TB. Eén van de grootste veranderingen ten opzichte van zijn voorganger is de garantieduur: die is verhoogd van drie naar vijf jaar.

Verder volgt het nieuwe model het standaardrecept voor een SSHD. In de schijf zitten twee platters van een terabyte, draaiend op 7200 rpm, aangevuld met 64 MB cache en 8 GB aan flashgeheugen van het MLC-type. Dat wordt gebruikt om de meestgebruikte bestanden te cachen, zodat die sneller beschikbaar zijn. De SSHD moet zo het 'SSD-gevoel' geven, terwijl je toch veel opslagcapaciteit voor relatief weinig geld krijgt.

Seagate FireCuda 1TB

Over de prijs kunnen we kort zijn: met gemiddeld 119 euro is hij exact even duur als de oude Desktop SSHD 2TB. De 1TB-variant kost gemiddeld 92 euro. Directe concurrentie van WD is er niet, maar dat merk biedt wel een WD Blue SSHD van 4 TB aan voor gemiddeld 199 euro. 

Overigens zal wie al langer meeloopt in de hardware-wereld wellicht even glimlachen om de naam FireCuda. Deze doet denken aan de Fireball harde schijven van Quantum Technology, die tussen 1995 en 2001 werden gemaakt, met een maximale capaciteit van 1 gigabyte. Quantum werd in 2001 overgenomen door Maxtor, dat vijf jaar later in handen viel van Seagate - dat sinds 1991 een serie schijven onder de naam 'Barracuda' maakt (de eerste 7200rpm schijven, overigens). In de naam FireCuda komt dus meer dan 20 jaar harddisk-geschiedenis samen. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkSeagateSeagate
ProductnaamFireCuda 1TBFireCuda 2TB
ProductcodeST1000DX002ST2000DX002
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDSSHDSSHD
Opgegeven capaciteit1000 GB2000 GB
Platter grootte1000 GB1000 GB
Rotatiesnelheid7200 rpm7200 rpm
Cache geheugen64 MB64 MB
SSD-cache8 GB8 GB
InterfaceSerial ATA 600Serial ATA 600
Beschikbare capaciteit in Windows931.51 GB1863.02 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
4K native mode
Type flashgeheugenMulti-level cell (MLC)Multi-level cell (MLC)
Garantie5 jaar5 jaar
NAS harddisk
ProtocolAHCIAHCI
Snelheden
Leessnelheid (sequentieel)210 MB/s210 MB/s
Schrijfsnelheid (sequentieel)210 MB/s
Fysieke eigenschappen
Form-factor3.5 inch3.5 inch
Hoogte19.75 mm25.84 mm
Gewicht394 gram524 gram

Testverantwoording

Wij testen harde schijven en SSHD's onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, zowel idle als onder load. 

In de grafieken vind je diverse geteste SSHD's: de 3,5"-exemplaren zijn blauw, de 2,5"-schijven groen. De FireCuda hebben we een rood balkje gegeven. Ten slotte hebben we ter referentie een normale harddisk opgenomen in de grafieken, met een zwarte balk.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

De FireCuda's zetten rappe leessnelheden neer. De access time is eveneens prima, al is het resultaat van sommige SSHD's hier inaccuraat door de caching-algoritmes.

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook qua schrijfsnelheid eindigen de FireCuda's bovenaan. De accesstimes kunnen we hiermee niet goed meten, aangezien de SSD-cache een groot deel van de schrijfacties opvangt.

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat door dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

De FireCuda's laten vrij redelijke scores noteren, die duidelijk hoger liggen dan die van een normale harddisk. WD en Toshiba lijken hun algoritmes echter beter voor elkaar te hebben.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

De bandwidth score in de onderste grafiek toont de onderliggende, gemiddelde doorvoersnelheid en is daarmee een maat voor de prestaties waarbij de idle-tijd niet wordt meegenomen. Hierin zijn de prestatieverschillen duidelijker te zien.

PCMark 8 blijkt meer het domein van de Seagates te zijn, want er worden prima scores neergezet. Wederom is het verschil met een traditionele harddisk groot.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign.De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd.De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan aan een groot academisch Word-bestand.De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Testresultaten: PCMark8 SSHD

Wie alles wil weten over de werking van SSHD's, verwijzen we graag naar deze pagina in onze grote vergelijkingstest. In het kort komt het erop neer dat deze Solid State Hard Drives een stukje SSD-cache van een gigabyte of acht bevatten, waarop ze zo slim mogelijk de vaakst opgevraagde data cachen. Daardoor is de 'gevoelssnelheid' van je systeem een stuk hoger. Uiteraard is een SSD nog vele malen sneller, maar bijvoorbeeld in laptops waarvoor een SSD te duur is, wordt dit concept vaak toegepast. Voor een desktop, waarin je plek hebt voor meerdere drives, ligt een combinatie van een losse SSD en harddisk veel meer voor de hand.

Omdat de schijven proberen de meestgebruikte data te cachen, zie je in benchmarks niet altijd de volle potentie ervan terug. Daarom draaien we PCMark 8 sinds kort niet één, maar twaalf keer op deze producten. Na een paar runs lopen de prestaties zichtbaar op, omdat de SSHD een gedeelte van de test in cache neemt. Dat brengt de prestaties naar het niveau dat je ook in de praktijk mag verwachten.

De Seagate FireCuda lijkt weinig te hebben aan het vaker draaien van de test, waar we de concurrentie soms flink zagen profiteren. Blijkbaar werkt het algoritme van Seagate op een andere manier.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met gemiddelde blokgrootte.

Voor SSHD-begrippen zijn de FireCuda's niet bijzonder zuinig, maar daar zal de focus ook niet op hebben gelegen bij de 3,5"-variant voor desktops. Notebookschijven verbruiken doorgaans stukken minder energie.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

De FireCuda 1TB behoort tot de middenmoot en is niet bijzonder stil, maar ook niet luidruchtig. Van de 2TB-variant hebben we helaas geen meetgegevens, maar dat zou niet veel moeten afwijken.

Conclusie

Wat prestaties betreft, hebben we vandaag geen wereldschokkende nieuwigheden gezien. De FireCuda is een vrij simpele doorontwikkeling op de Desktop SSHD-reeks van weleer. De grootste verbetering is misschien nog wel de uitbreiding van de garantieperiode van drie naar vijf jaar, iets dat we zeker toejuichen.

In vergelijking met de concurrentie zijn er nuanceverschillen. De SSHD's van WD zijn doorgaans wat sneller en stiller, maar ook een beetje duurder. Western Digital biedt slechts drie jaar garantie en blijft in dat opzicht achter. Het cachingmechanisme van WD lijkt op basis van onze benchmarks wat slimmer, maar Seagate biedt juist de hogere pieksnelheden.

Onder de streep blijft een 3,5"-SSHD een nicheproduct, bijvoorbeeld voor als je slechts één drivebay hebt. In doorsnee desktopsystemen is een losse SSD met een harddisk een meer voor de hand liggende optie. Wat de beste optie is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar de vijf jaar garantie is in ieder geval een compliment waard.

Seagate FireCuda 2TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Seagate FireCuda 1TB

Seagate FireCuda 1TB

 • SSHD
 • 1000 GB
 • 7200 rpm
 • 8 GB
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

70,85 €

6 winkels
Seagate FireCuda 2TB

Seagate FireCuda 2TB

 • SSHD
 • 2000 GB
 • 7200 rpm
 • 8 GB
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

102,59 €

6 winkels
0
*