10TB HDD review: vijf modellen vergeleken

53 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testverantwoording
 3. 3. Testresultaten: HD Tune Read
 4. 4. Testresultaten: HD Tune Write
 5. 5. Testresultaten: Atto Random Read
 6. 6. Testresultaten: Atto Random Write
 7. 7. Testresultaten: PCMark7
 8. 8. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 9. 9. Testresultaten: PCMark8
 10. 10. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

De capaciteit van de grootste harde schijven die beschikbaar zijn bedraagt op dit moment 10 TB, die ondanks hun forse prijs geschikt zijn voor wie het met een enkele harde schijf in zijn systeem wil doen, of goed gebruik wil maken van NAS met een beperkt aantal bays. In dit artikel zetten we vijf modellen naast elkaar.

Vorig jaar kwamen er voor het eerst 10 TB harde schijven op de markt, ongeveer anderhalf jaar nadat we de eerste 8 TB-modellen konden verwelkomen. Al enige tijd is er sprake van een mate van stagnatie op de markt voor harde schijven, omdat traditionele productiemethoden niet langer toereikend waren om de capaciteiten verder uit te breiden. Dankzij nieuwe technologieën zoals Shingled Magnetic Recording (SMR) en het vullen van schijven met helium lukt het inmiddels wel om nog grotere schijven uit te brengen.

SMR wordt voornamelijk gebruikt voor budget-schijven, terwijl de duurdere helium-technologie te vinden is in hoger gepositioneerde modellen. De vijf schijven die we in deze test bekijken zijn allemaal helium-schijven. Het gaat om vier producten van Seagate en een van Western Digital. Seagate was de eerste producent die de grens van 10 TB wist te doorbreken, dus het assortiment van deze fabrikant is uitgebreider dan dat van Western Digital. Naast deze twee spelers biedt HGST ook een 10 TB schijf aan, maar die wisten we helaas niet op tijd te bemachtigen voor deze review.

Seagate Barracuda Pro 10TB Seagate Barracuda 7200.14 3TB
De nieuwe en oude Barracuda-schijf.

Een tijdje geleden kreeg de gehele hardeschijflijn van Seagate een make-over: de schijven gingen er heel anders uitzien en kregen nieuwe namen - vaak is er geschakeld van een meer intuïtieve benaming naar één met een eigen karakter. De Seagate Barracuda schijven waren gericht op de desktop markt: de naam blijft behouden, maar met de BarraCuda kapitalisatie. De NAS HDD's heten nu IronWolf, wat misschien niet onmiddellijk duidelijk maakt waar ze voor zijn bedoeld. Tot slot worden schijven voor beveiligingscamera's voortaan SkyHawk genoemd.

Er is daarnaast een verschil tussen de 'gewone' schijven en de 'Pro' schijven, die respectievelijk 3 en 5 jaar garantie krijgen. De Pro's lijken fysiek identiek te zijn aan Enterprise-schijven, die voor deze verschillende consumententoepassingen uiteraard wel zijn uitgerust met een andere firmware. De 10 TB variant komt bij de BarraCuda alleen in de Pro-versie, terwijl je bij de IronWolf kan kiezen tussen een gewone en een 'Pro' en de SkyHawk alleen in non-Pro versie beschikbaar is. Voor deze review hebben we de BarraCuda Pro en de gewone IronWolf en SkyHawk getest.

Western Digital heeft ook een breed assortiment aan producten, maar hiervan is er alleen een 10 TB schijf uitgebracht in de Gold-lijn. De Gold is een wat meer professionele schijf waarbij WD aangeeft dat het de schijf 24 uur per dag zal ondersteunen bij eventuele problemen, waarover je hier wat meer kan lezen. Net zoals de Seagate Enterprise Capacity en BarraCuda Pro biedt Western Digital 5 jaar garantie op de Gold.

 Product Prijs Prijs per gigabyte
Seagate BarraCuda Pro 10TB € 519 € 0,052
Seagate Enterprise Capacity 10TB € 507 € 0,051
Seagate IronWolf 10TB € 452 € 0,045
Seagate SkyHawk 10TB € 444 € 0,044
Western Digital Gold 10TB € 632 € 0,063

Zoals je kan zien zijn de 10 TB schijven behoorlijk aan de prijs. Zelfs de goedkoopste exemplaren in deze test kosten per gigabyte al behoorlijk meer dan HDD's van 8 TB en kleiner. Er bestaan ook behoorlijke prijsverschillen tussen de 10 TB modellen onderling. De WD Gold is duidelijk de duurste, gevolgd door de Enterprise en 'Pro' schijven van Seagate. De 'basis' 10 TB schijven zijn dan weer een paar tientjes goedkoper.

Testverantwoording

Wij testen harde schijven onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto-benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schrijven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Omdat deze harddisks mede zijn bedoeld voor gebruik in servers, hebben we een aantal van onze SSD-tests ook op deze schijven uitgevoerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de fileserver- en databasesimulaties.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Verder hebben we de geluidsproductie van de schijven gemeten, in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. Vergeet niet: de getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, ook weer zowel idle als onder load.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

De snelheden verschillen maar weinig in de HD Tune Read test, maar de toegangstijd is een stuk korter bij de Seagate Enterprise Capacity 10 TB en de WD Gold 10 TB.

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook bij het schrijven lopen de snelheden niet ver uiteen. De latency is nu alleen korter bij de Western Digital Gold 10 TB, maar dit komt door een goede toepassing van het cachegeheugen.

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden met een beperkte grootte.

Bij het lezen van 1 MB-blokken zijn de schijven ongeveer even snel, maar bij het lezen van 4 kB-blokken zijn het opmerkelijk genoeg uitgerekend de Enterprise Capacity en de BarraCuda Pro die langzamer zijn dan de overige testdeelnemers.

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden van beperkte grootte.

Ook bij het schrijven is er weinig verschil tussen de verschillende schijven. De langzaamste schijf bij het schrijven van 1 MB/sec blokken is de IronWolf, maar ook die is met meer dan 220 MB/sec behoorlijk snel.

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

Hoewel er bij moderne SSD's nauwelijks tot geen verschil is in de PCMark score, is dit bij harde schijven natuurlijk wel anders. De consumentenschijven van Seagate halen een veel hogere score dan de Western Digital Gold 10 TB of zelfs de Seagate Enterprise Capacity 10 TB, die uiteraard niet is geoptimaliseerd voor consumentengebruik. Desalniettemin is het niet aan te raden om een van deze HDD's te gebruiken als opstartschijf.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stukje TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde van drie runs.

We zien hetzelfde patroon weer in PCMark8: de Seagate Enterprise Capacity 10 TB en Western Digital Gold 10 TB hebben moeite met dagelijkse toepassingen.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op het bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen.De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan in een groot academisch Word-bestand. De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel.De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met blokgroottes van 4 kB en 1 MB. De Seagate BarraCuda 10 TB is verreweg de zuinigste schijf in zowel idle als onder belasting. Opmerkelijk is dat de Enterprise Capacity 10 TB - hoogstwaarschijnlijk dezelfde fysieke schijf met een andere firmware - juist het minst zuinig is onder belasting. De IronWolf en SkyHawk presteren gemiddeld in idle, maar zijn weer relatief zuinig onder load.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. De getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

De Western Digital Gold 10 TB is het stilst in idle, maar gelukkig zijn alle schijven geruisloos wanneer ze niet worden belast. De Gold is helaas dan weer relatief luidruchtig wanneer hij belast wordt, met een duidelijk hoorbare geluidsproductie van meer dan 40 dB(A). De BarraCuda Pro is relatief stil in zowel idle als onder load.

Conclusie

Harde schijven van 10 TB zijn vooralsnog erg duur met prijzen die beginnen bij zo'n 430 euro, maar de testresultaten zijn prima. Alle schijven in de test zijn snel, en mede dankzij de toepassing van helium zijn ze vooral in idle heerlijk stil - en veel stiller dan de combinatie van schijven die je nodig zou hebben om deze capaciteit te bereiken.

De beste keuze voor desktops is de BarraCuda Pro 10 TB: hij is snel, een van de stilste schijven die we getest hebben en komt met 5 jaar garantie. Uiteraard heb je weinig aan een nieuwe schijf als je zoveel data kwijt bent, maar dit geeft wel het vertrouwen van de fabrikant in het product aan. De Enterprise Capacity 10 TB is een fysiek vergelijkbare schijf, die gemiddeld voor een lagere prijs te koop is dan de BarraCuda Pro. Hij is echter bedoeld voor workstation- en serverdoeleinden en kan beter niet gebruikt worden in desktops. Dit geldt ook voor de Gold, een prima schijf die helaas ook behoorlijk duur is.

De IronWolf en SkyHawk zijn 70-80 euro goedkoper dan de BarraCuda Pro, maar ook deze hebben een duidelijk bepaald gebruiksdoel: respectievelijk NAS'en en beveiligingsapparatuur. Qua snelheid zijn ze prima, maar ze hebben wel een kortere garantieduur van 3 jaar. Beide zijn prima schijven, maar je zou ervoor moeten terugdeinzen om deze schijven, die hier niet voor bedoeld zijn, in desktops te gebruiken. We bevestigen nu daarom de Ultimate Award voor de BarraCuda Pro 10 TB als ultieme 10 TB desktopschijf.


Seagate BarraCuda Pro 10 TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Seagate Barracuda Pro 10TB

Seagate Barracuda Pro 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

301,05 €

4 winkels
Ultimate Seagate Enterprise Capacity Hyperscale 10TB

Seagate Enterprise Capacity Hyperscale 10TB

 • Harddisk
 • 10 TB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

301,00 €

7 winkels
Excellent Seagate IronWolf 10TB

Seagate IronWolf 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

319,85 €

5 winkels
Seagate SkyHawk 10TB

Seagate SkyHawk 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

301,24 €

5 winkels
Western Digital Gold 10TB

Western Digital Gold 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

419,00 €

1 winkel
0
*