NAS HDD review: 18 modellen vergeleken

74 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. NAS HDD's
 3. 3. Testmodellen
 4. 4. Testverantwoording
 5. 5. Testresultaten: HD Tune Read
 6. 6. Testresultaten: HD Tune Write
 7. 7. Testresultaten: Atto Random Read
 8. 8. Testresultaten: Atto Random Write
 9. 9. Testresultaten: PCMark7
 10. 10. Testresultaten: PCMark7 (deelscores)
 11. 11. Testresultaten: PCMark8
 12. 12. Testresultaten: PCMark8 (deelscores)
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Geluidsproductie
 15. 15. Analyse
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Ondanks de opkomst van de cloud en steeds goedkoper worden de SSD's is de meest handige en goedkope manier om grote hoeveelheden data te bewaren nog steeds een harde schijf. In dit artikel bekijken we 18 modellen die bedoeld zijn voor NAS'en.

Harde schijven mogen dan niet meer de cutting edge zijn qua computertechnologie; vooralsnog is er geen goedkopere wijze van dataopslag. Inmiddels zijn er betaalbare consumentenmodellen die een capaciteit van maar liefst 10 TB bieden. Wie grote hoeveelheden data lokaal wil bewaren, kan dus niet om deze optie heen.

Een handige manier om dit te realiseren is om harde schijven in een netwerk-opslagapparaat te gebruiken, oftewel een NAS. Dit laatste heeft behoorlijk wat voordelen vergeleken met het in een systeem plaatsen van de schijven. Zo kan je met elke computer op het netwerk bij de data op de NAS. De rest van de functionaliteit hangt af van of je een goedkope en ‘kale’ NAS neemt puur voor opslag, of een duurder exemplaar met meer features. De luxere NAS-apparaten kunnen zelfstandig downloaden en stellen je in staat om via het internet (of met gebruik van bepaalde smartphone-apps) bij je data te komen.

HGST Deskstar NAS 4TB
Het is raadzaam om in een NAS harde schijven te plaatsen die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

Je hebt NAS-apparaten die 1-bay, 2-bay of 4-bay zijn (en ook meer, maar die komen minder vaak voor), waarbij er in elke bay een harde schijf geplaatst kan worden. De meeste mensen nemen een NAS met minimaal twee bays, mede omdat dit RAID mogelijk maakt. Bij harde schijven worden RAID 1 en RAID 5 het vaakst gebruikt, om de betrouwbaarheid te bevorderen. Velen gebruiken dit als backup, maar dat is af te raden. Het primaire doel van RAID 1 en 5 is om mensen in staat te stellen zo snel mogelijk bij hun data te komen en om het verlies van productiviteit te minimaliseren. Een backup is het niet. Het komt vaak genoeg voor dat een RAID 5-array faalt, en dan ben je ook echt alle data kwijt. Het liefst maak je een backup op een ander systeem - en voor echt belangrijke data, op een andere fysieke locatie.

NAS-apparaten hebben wel het nadeel dat ze vaak heel erg duur zijn. Soms betaal je meer voor de NAS dan voor de harde schijven die je erin plaatst, zeker als je een luxe NAS wilt met veel features en een hogere doorvoersnelheid. De doorvoersnelheid wordt overigens door de netwerkverbinding beperkt tot maximaal ongeveer 125 MB/sec, tenzij zowel de NAS als je systeem teaming ondersteunen. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kijken naar de benchmarkresultaten. Veel harde schijven zullen vanwege deze bottlenecks hun maximumsnelheden niet halen in een NAS.

De beperkte meerwaarde van extra snelheid geldt ook voor een PC. Tegenwoordig wordt de data die veel baat heeft bij hoge snelheid (besturingssystemen en programma’s) op een SSD geplaatst. Zelfs de snelste harde schijf is op dit vlak geen waardig alternatief voor een SSD. Bij grootschalige opslag is een hogere snelheid dan wel mooi meegenomen, maar niet van cruciaal belang.  

NAS HDD's

Waar moet je vooral op letten bij het uitkiezen van een harde schijf voor een NAS? In eerste instantie dat hij stil en zuinig is. Het is handig als een apparaat dat in principe 24 uur per dag aan staat, niet enorm luidruchtig is. De zuinigheid spreekt voor zich: je wilt zo min mogelijk kwijt zijn aan energiekosten, maar belangrijker is dat de harde schijven hierdoor minder warm worden: het stroomverbruik bepaald immers de hoeveelheid overtollige warmte die wordt opgewekt. Ten slotte is een zo lang mogelijke levensduur belangrijk, maar dit is helaas niet op een goede manier te testen.

Fabrikanten maken het iets makkelijker door speciale schijven te ontwikkelen voor NAS-apparaten. Deze verschillen op enkele vlakken van ‘gewone’ schijven. Allereerst hebben ze een feature die het meest bekend is onder de term die Western Digital gebruikt, time-limited error recovery (TLER). Met TLER zal de harde schijf minder lang proberen om een slechte sector uit te lezen, omdat de RAID-controller concludeert dat de harde schijf kapot is als hij te lang geen antwoord krijgt van de schijf. Dit heeft het gevolg dat hij uit het RAID-array wordt gegooid. Althans, in theorie. De meeste moderne NAS-apparaten hebben hier geen last van. Zonder NAS of RAID wil je juist dat de schijf zijn uiterste best doet om fouten te corrigeren, en dan wil je dus geen TLER.

Daarnaast beweren fabrikanten dat hun NAS-schijven allerlei speciale features hebben, bijvoorbeeld dat ze minder trillen en zelfs dat iedere schijf een iets andere rotatiesnelheid heeft om resonantie met andere schijven te voorkomen. Dit is helaas niet te testen, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit ook daadwerkelijk klopt. Wel is er sprake van een langere garantieperiode: NAS-schijven hebben minimaal drie jaar fabrieksgarantie, waar dit bij gewone harde schijven meestal twee, en soms zelfs één jaar is (de wettelijke verplichting om minimaal twee jaar garantie te geven geldt voor winkels en niet voor fabrikanten).

Een andere belangrijke eigenschap is de rotatiesnelheid. De producten in deze test komen in drie smaken: 5400, 5900 en 7200 rpm. Een hoger rpm maakt schijven in de regel sneller, maar de keerzijde is dat ze ook meer geluid en warmte produceren. Juist dat wil je niet in een NAS-schijf, waardoor deze meestal een relatief lage rotatiesnelheid hebben.

Door deze features betaal je ook iets meer voor de speciale NAS-schijven. Als we bijvoorbeeld de prijs van de goedkoopste 3 TB NAS harde schijf (HGST Deskstar NAS 3 TB) vergelijken met die van de goedkoopste gewone harde schijf (Toshiba DT01ACA300 3 TB), dan zien we een meerprijs van gemiddeld vier tientjes voor de NAS-schijf. Het lijkt misschien geen enorm prijsverschil, maar op de prijs van de Toshiba is het toch zo’n 40%.

Testmodellen

Na jarenlange consolidatie zijn er nog maar vier bedrijven die harde schijven produceren, namelijk HGST, Seagate, Toshiba en Western Digital. Van deze partijen produceren er drie speciale schijven voor NAS-apparaten. HGST en Seagate hebben beide een lijn van NAS-schijven, terwijl Western Digital er twee heeft.

HGST biedt de Deskstar NAS aan, met een capaciteit tussen de 3 en 6 TB en een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Er is inmiddels een nieuwe revisie hiervan, die vaak door webwinkels wordt aangeduid als ‘v2’, maar soms ook niet.

Seagate NAS HDD 4TB Seagate IronWolf 4TB
De Seagate NAS schijven hebben een make-over gekregen: links zie je de oude NAS HDD en rechts de IronWolf.

Bij de oudere modellen van Seagate is het eveneens onmiddellijk duidelijk dat het NAS-schijven betreft: ze worden namelijk NAS HDD genoemd. De rotatiesnelheid van deze schijven is 5900 rpm (met uitzondering van de 8 TB variant, die 7200 rpm is) en ze zijn beschikbaar met een capaciteit tussen de 1 en 8 TB. Enige tijd geleden heeft Seagate echter besloten om zijn hele line-up te vervangen door producten met nieuwe benamingen en nu worden NAS schijven daarom ook IronWolf genoemd. De IronWolf komt in twee varianten: de gewone en de Pro, waarbij de standaardversie is gebaseerd op desktopschijven en de Pro op serverschijven. De IronWolf wordt aangeboden in capaciteiten tussen 1 en 10 TB, en de IronWolf Pro tussen de 2 TB en 10 TB. Seagate geeft drie jaar garantie op de gewone modellen en vijf jaar op de Pro-varianten. In deze test hebben we zowel de courante NAS-HDD’s getest als de gewone IronWolf-modellen.

Western Digital heeft als enige fabrikant twee courante lijnen met NAS harde schijven, de Red en de Red Pro. De mainstream Red-lijn bestaat uit 5400 rpm schijven met een capaciteit tussen 1 en 8 TB. De Red Pro schijven zijn bedoeld voor ‘prosumers’ en hebben een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Ze zouden daarom een stuk sneller moeten zijn, en de garantieperiode is vijf jaar in plaats van drie jaar. Verder biedt het bedrijf twee 2,5 inch Red NAS-schijven aan, met een capaciteit van 750 GB en 1 TB. Deze zijn echter duurder en langzamer, dus het heeft weinig zin om een 2,5 inch harde schijf in een PC of NAS te gebruiken.

Testverantwoording

Wij testen harde schijven onder Windows 7 64-bit met een testsysteem bestaande uit een Intel Core i3 3220 CPU en een Intel Z77-chipset moederbord. Uiteraard is bij de tests AHCI ingeschakeld en hebben we de Intel RST drivers geïnstalleerd.

Het grootste gedeelte van onze testprocedure bestaat uit prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto-benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schrijven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) datablokken met vier tegelijk. De Atto-benchmark meet de gemiddelde doorvoersnelheid bij het verwerken van data met verschillende blokgroottes, waarbij wij de resultaten bij 4 kB, 64 kB en 1 MB bekijken. Bij de laatste test is het voornamelijk de maximale doorvoersnelheid van harddisks die invloed uitoefent, terwijl bij de 4 kB test juist de toegangstijd een veel groter effect heeft. De resultaten bij de 4 kB test zijn voornamelijk interessant wanneer je de schijf als primaire disk voor OS en programma’s gaat gebruiken, terwijl de resultaten bij de 1 MB test voornamelijk van belang zijn voor wie de schijf gaat gebruiken voor dataopslag.

Voor het gebruiksdoel van primaire schijf, ofwel het starten en gebruiken van programma’s, zijn de PCMark 7 en 8 tests het meest van belang. Deze benchmarks zijn gebaseerd op het hardeschijfgebruik van échte software, bij PCMark 7 uit het Windows 7 tijdperk en bij PCMark 8 uit het Windows 8 tijdperk. Ze maken gebruik van zogenaamde traces, opnames van het schijfgebruik tijdens het uitvoeren van bepaalde taken.

Ten slotte meten we ook het stroomverbruik van schijven, zowel idle als onder load. 

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

Bij de leestest staan de Seagate-schijven bovenaan, hoewel de Western Digital Pro-schijven een lagere toegangstijd hebben.

Testresultaten: HD Tune Write

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests en ook een toegangstijdtest. Bij zo'n sequentiële lees- en schrijftest wordt het hele schijfoppervlak van begin tot eind verwerkt. Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Ook bij de HDTune schrijftest presteren de Seagates het beste, zowel bij sequentieel schrijven als wanneer het aankomt op de latency.

Testresultaten: Atto Random Read

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dan doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden met een beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de leestests.

Testresultaten: Atto Random Write

Met Atto meten we hoe snel de schijven willekeurige lees- en schrijfopdrachten kunnen verwerken. Dat doen we zowel met kleine blokgroottes (4 kB) als grote blokgroottes (1 MB). De 4 kB snelheden zijn vooral van belang om inzicht te krijgen in de schijf prestaties wanneer je deze als disk voor je OS en andere programma's gebruikt. De 1 MB tests geven juist meer een maat voor dataopslag van bestanden met een beperkte grootte.

Hieronder vind je de resultaten van de schrijftests.

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op software uit het Windows 7 tijdperk. De benchmark speelt de de traces real-time af. Daardoor liggen de scores relatief dicht bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat.

Testresultaten: PCMark7 (deelscores)

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stukje TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: PCMark8

De storage benchmark van PCMark8 is opnieuw gebaseerd op traces, maar nu van moderne software. PCMark8 bevat traces van Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign, Adobe After Effects, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, World of Warcraft en Battlefield 3. De totaalscore wordt bepaald door het meetkundig gemiddelde van de verschillende onderdelen te nemen. Opnieuw worden de traces 'real time' afgespeeld, dus inclusief idle tijd. De score is een gemiddelde drie runs.

De bandwidth score in de onderste grafiek toont de onderliggende, gemiddelde doorvoersnelheid en is daarmee een maat voor de prestaties waarbij de idle-tijd niet wordt meegenomen. Hierin zijn de prestatieverschillen duidelijker te zien.

Op de volgende pagina vind je de deelscores.

Testresultaten: PCMark8 (deelscores)

Batllefield 3

De Battlefield 3 trace bevat het opstarten van Battlefield 3, inloggen en laden van een save game en het starten van het betreffende level. De trace bevat 887 MB aan leesopdrachten en 28 MB aan schrijfopdrachten.

World of Warcraft

De World of Warcraft trace bevat het opstarten van het spel, het inloggen en het starten van een level. De trace bevat 390 MB aan leesopdrachten en 5 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Light

Deze trace bevat het starten van Photoshop, het openen van 14 afbeeldingen en het op elk daarvan uitvoeren van een zevental bewerkingen. De trace bevat 313 MB aan leesopdrachten en 2336 MB aan schrijfopdrachten. 

Adobe Photoshop Heavy

Deze trace is gebaseerd op de bewerking van een hoge resolutie foto en het daarmee maken van een hi-res poster voor print. De trace bevat 468 MB aan leesopdrachten en 5640 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe InDesign

In deze trace wordt een publicatie met een groot aantal afbeeldingen gemaakt in InDesign. De trace bevat 401 MB aan leesopdrachten en 624 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe After Effects

In deze trace wordt een eerder gemaakte video gerenderd. De trace bevat 311 MB aan leesopdrachten en 16 MB aan schrijfopdrachten.

Adobe Illustrator

In deze trace wordt een presentatie gemaakt op basis van een groot aantal in Photoshop gemaakte afbeeldingen. De trace bevat 373 MB aan leesopdrachten en 89 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Word

In deze trace wordt een groot aantal bewerkingen gedaan in een groot academisch Word-bestand. De trace bevat 107 MB aan leesopdrachten en 95 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft Excel

Deze trace bevat werkzaamheden aan een zeer grote Excel-tabel. De trace bevat 73 MB aan leesopdrachten en 15 MB aan schrijfopdrachten.

Microsoft PowerPoint

Deze trace bevat een aantal bewerkingen aan een groot PowerPoint bestand met veel afbeeldingen. De trace bevat 83 MB aan leesopdrachten en 21 MB aan schrijfopdrachten.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de schijven hebben we zowel idle als onder load getest. De load test is hierbij een random write test met gemiddelde blokgrootte.

Over het algemeen zijn de Western Digital Red-schijven het zuinigst, terwijl de producten van HGST en Seagate het meest verbruiken. Het is wel de WD Red Pro 4 TB die de kroon spant wat betreft het hoogste stroomverbruik.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijven meten we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm, zowel idle als onder een random workload. De getallen zijn als volgt te interpreteren: alles onder de 30 dB(A) is onhoorbaar stil op normale luisterafstand. Alles onder de 40 dB(A) is stil tot licht hoorbaar op normale luisterafstand. Boven de 40 dB(A) beginnen schijven duidelijk hoorbaar te worden.

De Western Digital Red 8 TB en de Seagate IronWolf 10 TB, de twee schijven in de test met helium, zijn het stilst, terwijl bij de overige schijven de Red-schijven over het algemeen stil zijn en de Seagates en vooral de HGST's een stuk meer lawaai maken.

Analyse

Er zijn vier schijven met een capaciteit van 3 TB: een Western Digital Red, Seagate NAS HDD, Seagate IronWolf en HGST Deskstar NAS. De prijzen van de eerste drie liggen redelijk dicht bij elkaar (128-131 euro), terwijl je voor de HGST een tientje extra betaalt (137 euro). Opvallend genoeg zijn de twee Seagate-schijven ondanks hun lagere rotatiesnelheid toch sneller dan de HGST. De Red is het minst snel, maar toch vinden we hem hier de betere keuze. Hij mag dan wel niet zo snel zijn als de Seagates, maar belangrijker is dat hij onhoorbaar stil is.

Bij de 4 TB schijven vergelijken we vijf modellen: een Seagate IronWolf en NAS HDD, HGST Deskstar NAS, en een Western Digital Red en Red Pro. De WD Red Pro is het snelst qua aantal operaties dat hij kan uitvoeren, terwijl de sequentiële snelheid van de IronWolf hoger ligt. De prijs van de Red Pro is met 259 euro echter nogal hoog. Van de overige schijven (165-175 euro) presteren de Seagates het beste – de IronWolf is wat sneller dan de NAS HDD, maar produceert ook wat meer geluid. De Red is net iets stiller en zuiniger dan de IronWolf, maar het verschil is hier veel kleiner dan bij de andere schijven. Gezien de vergelijkbare prijzen zouden we hier de IronWolf aanraden.

Als we kijken naar de 6 TB schijven, zien we meer van hetzelfde: de WD Red Pro presteert het beste als het aankomt op het aantal operaties per seconde, terwijl de Seagate IronWolf hem overtreft in de snelheden. De WD Red is qua prestaties de hekkensluiter. Ook hier is de Red Pro het duurst (gemiddeld 319 euro) terwijl de Red iets minder prijzig is (279 euro) en de IronWolf nog wat goedkoper is (236 euro). De IronWolf is sneller, maar hij is luidruchtiger en verbruikt meer stroom dan de dan de WD Red.

Dan de 8 TB schijven, waarvan er vier op de markt zijn: de Western Digital Red 8 TB en drie schijven van Seagate: de NAS HDD 8 TB, Enterprise NAS HDD 8 TB en IronWolf 8 TB. Hier zien we hetzelfde: de Seagate is behoorlijk wat sneller, maar is tegelijkertijd veel minder stil in idle en veel minder zuinig. De Red presteert uitstekend qua geluid: hij is in idle verreweg het stilste product in de test en daarmee ook de aanrader. Hij is wel wat tientjes duurder dan de IronWolf: de Red kost gemiddeld 365 euro, vergeleken met 318 euro voor de IronWolf.

Tot slot de enige 10 TB schijf in de test, namelijk de Seagate IronWolf 10 TB. Niet alleen is hij behoorlijk snel, maar hij is ook relatief stil en zuinig, ook wanneer hij wordt vergeleken met de andere modellen in dezelfde serie. De prijs is ook verrassend laag: per gigabyte kost hij nauwelijks meer dan de Reds met lagere capaciteiten.

Conclusie

Omdat de doorvoersnelheid van deze harde schijven zal worden beperkt door de gebruikte NAS en de netwerkverbinding kijken we hier niet primair naar de snelheid, maar naar de elementen die belangrijker zijn voor dit segment: geluidsproductie en stroomverbruik. Het is daarom ook een goed idee om hiermee rekening te houden bij het bekijken van de benchmarkresultaten: sneller in benchmarks betekent niet per definitie dat een harde schijf in een NAS ook sneller zal zijn.

Hoewel de Western Digital Red schijven vrijwel overal als langzaamste uit de test komen, zijn ze door hun prijs en stilte toch interessant voor een NAS. De modellen van Seagate presteren wel beter, maar deze zijn zoveel luidruchtiger dat we ze niet zouden aanraden. De WD Red Pro toont steeds erg goede prestaties, zeker als het aankomt op het aantal operaties per seconde, maar is te duur en produceert veel geluid. Ook de schijven van HGST zijn helaas niet stil genoeg om aan te raden. De Red-schijven belonen we met een Excellent Choice Award, met uitzondering van de 4 TB categorie, waar de prijs valt op de IronWolf.

Western Digital Red 8TB (128MB)
De Western Digital Red-schijven hebben over het algemeen het goede evenwicht voor een NAS.

De nieuwe IronWolf-schijven van Seagate presteren over het algemeen erg goed: ze staan in vrijwel elke benchmark bovenaan. Veel praktisch verschil zal je er echter niet van merken in een NAS. De geluidsproductie is ook behoorlijk. Een uitzondering hierop is de IronWolf 10 TB, die idle onhoorbaar stil blijft. Ook is hij zuiniger dan de andere modellen in de serie. Beide voordelen komen waarschijnlijk door de toepassing van helium. Qua prijs per gigabyte is hij niet duurder dan de Red-schijven, wat gezien zijn baanbrekende capaciteit zeker indrukwekkend is. Deze IronWolf ontvangt daarom ook een Excellent Choice Award.

Bij al deze conclusies hoort de nuancering dat we geen harde uitspraken kunnen doen over wat eigenlijk het belangrijkste aspect is van schijven, namelijk de levensduur. Het is daarom aan te raden om altijd een backup te maken van belangrijke data.


Seagate IronWolf 4TB
Seagate IronWolf 10TB
Western Digital Red 3TB
Western Digital Red 6TB
Western Digital Red 8TB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

HGST Deskstar NAS 3TB

HGST Deskstar NAS 3TB

 • Harddisk
 • 3000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
HGST Deskstar NAS 3TB

HGST Deskstar NAS 3TB

 • Harddisk
 • 3000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
HGST Deskstar NAS 4TB

HGST Deskstar NAS 4TB

 • Harddisk
 • 4000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Seagate Enterprise NAS HDD 8TB

Seagate Enterprise NAS HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Seagate IronWolf 3TB

Seagate IronWolf 3TB

 • Harddisk
 • 3000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

99,85 €

14 winkels
Excellent Seagate IronWolf 4TB

Seagate IronWolf 4TB

 • Harddisk
 • 4000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

116,50 €

11 winkels
Excellent Seagate IronWolf 6TB (128MB)

Seagate IronWolf 6TB (128MB)

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

127,46 €

2 winkels
Seagate IronWolf 8TB

Seagate IronWolf 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

238,95 €

11 winkels
Excellent Seagate IronWolf 10TB

Seagate IronWolf 10TB

 • Harddisk
 • 10000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

319,85 €

6 winkels
Seagate NAS HDD 3TB

Seagate NAS HDD 3TB

 • Harddisk
 • 3000 GB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Seagate NAS HDD 4TB

Seagate NAS HDD 4TB

 • Harddisk
 • 4 TB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Seagate NAS HDD 8TB

Seagate NAS HDD 8TB

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Western Digital Red 3TB (64MB)

Western Digital Red 3TB (64MB)

 • Harddisk
 • 3 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

98,85 €

17 winkels
Excellent Western Digital Red 4TB (64MB)

Western Digital Red 4TB (64MB)

 • Harddisk
 • 4 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

114,85 €

18 winkels
Excellent Western Digital Red 6TB (64MB)

Western Digital Red 6TB (64MB)

 • Harddisk
 • 6 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

209,00 €

5 winkels
Excellent Western Digital Red 8TB (128MB)

Western Digital Red 8TB (128MB)

 • Harddisk
 • 8000 GB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

274,67 €

1 winkel
Western Digital Red Pro 4TB

Western Digital Red Pro 4TB

 • Harddisk
 • 4 TB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch

205,70 €

1 winkel
Western Digital Red Pro 6TB

Western Digital Red Pro 6TB

 • Harddisk
 • 6000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*