Upgrade je tv-speakers: 15 soundbars getest

53 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Test
 3. 3. Bose
 4. 4. Denon
 5. 5. Edifier
 6. 6. Harman
 7. 7. LG
 8. 8. Philips
 9. 9. Samsung
 10. 10. Sonos
 11. 11. Sony
 12. 12. Teufel
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

De aanschaf en plaatsing van een soundbar is een van de eenvoudigste manieren om het geluid van je tv te verbeteren. Om eens te kijken of het wat is en wat er op dit moment zoal te koop is, zijn we met niet minder dan 15 van deze apparaten aan de slag gegaan.

Platte tv’s hebben veel goeds gebracht vergeleken met de logge beeldbuismodellen die ze vervingen. De geluidskwaliteit is er echter niet op vooruit gegaan. Sterker nog, de meeste tv’s die je nu koopt, klinken ronduit matig. De markt voor ‘audio-upgrades’ is dan ook een levendige. Wil je het echt zo goed mogelijk hebben, dan investeer je in een receiver met losse speakers, waarbij het aantal afhangt van je specifieke wensen, maar bijvoorbeeld ook van de beschikbare ruimte. Voor veel mensen zal een dergelijke upgrade niet meteen nodig zijn. Die willen gewoon een duidelijk beter geluid hebben, zonder dat ze daarvoor overdreven veel geld kwijt zijn en ruimte vrij moeten maken. Is dat wat je zoekt, dan is een soundbar het overwegen zeker waard. Dat is namelijk niet meer dan een lange speaker die je voor je tv legt of bij muurbevestiging eronder hangt, vaak in combinatie met een subwoofer. Die subwoofer is in de meeste gevallen draadloos, dus je kunt hem neerzetten waar je maar wilt, ook al kan de geluidskwaliteit per locatie verschillen.

Let wel, koop geen soundbar als je eigenlijk op zoek bent naar goed surroundgeluid. Sommige modellen bieden wel een virtuele versie van surround, maar dat haalt het bij lange na niet bij het echte werk. Een soundbar is een compromis tussen kwaliteit en ruimte (en vaak ook budget).

Test

Voor deze test hebben we zoveel mogelijk fabrikanten aangeschreven met de vraag of ze mee wilden doen. Het leek ons interessant om modellen in twee prijsklassen te testen, een betaalbare en een wat hogere. De betaalbare varianten kosten tussen de 300 en 400 euro, terwijl we voor de duurdere modellen een maximale prijs van zo’n 800 euro hebben gesteld. Uiteindelijk leverde dat een testveld op met niet minder dan 15 deelnemers, van Bose, Denon, Edifier, Harman Kardon, JBL, LG, Philips, Samsung, Sonos, Sony en Teufel. Opvallende afwezige in de test is Yamaha, een merk dat we hier natuurlijk wel erg graag in hadden gehad. 

We hebben alle soundbars op eenzelfde manier en in dezelfde ruimte getest. We maken gebruik van verschillende soorten content. Om een beeld te vormen van de ruimtelijkheid en het detail, gebruiken we een demo van Dolby waarbij een honkbal in slow-motion door een ruit komt gevlogen. We gebruiken trailers van John Wick en Star Wars VII om te luisteren hoe goed de deelnemers het doen bij actiefilms, waarbij we letten op zowel de scheiding tussen de verschillende delen van het spectrum en bij John Wick ook met name op de laagweergave. Star Wars VII gebruiken we daarnaast ook voor de weergave van de stemmen, iets waarvoor we traditiegetrouw ook serie Elementary gebruiken. De hoofdpersoon in Elementary heeft een stem die bij niet optimaal afgestemde geluidsapparatuur te veel naar de subwoofer gestuurd wordt. Een andere oude bekende is de intro van House of Cards, waarbij we met name letten op de laagweergave. Tot slot hebben we een aflevering van het Journaal gepakt om te bepalen hoe geschikt een apparaat is voor ‘algemeen’ tv-kijken. Uiteraard hebben we bij alle soundbars gespeeld met eventuele specifieke geluidsinstellingen die erop zitten. Denk hierbij aan een Voice-, Surround-, Movie- of Music-stand. We hebben de beoordeling met twee personen gedaan. Beiden geven een cijfer voor de verschillende soorten content, waarna er een gemiddelde uit komt rollen. Deze deelscores worden vervolgens weer gemiddeld voor een algemeen eindcijfer. Let wel, dit eindcijfer is alleen voor de geluidskwaliteit.

Uiteraard is geluidskwaliteit het belangrijkste criterium bij de beoordeling van de soundbars in deze test. We hebben echter ook naar zaken zoals het aantal aanwezige aansluitingen gekeken, evenals de kwaliteit van de afstandsbediening en de gebruikservaring in het algemeen.

In wat volgt bespreken we de deelnemers in alfabetische volgorde.

Bose

De eerste deelnemer aan deze test is meteen met afstand de kleinste en ook de goedkoopste. De Bose Solo 5 meet niet meer dan 55 centimeter in de breedte en kan dus met recht bescheiden genoemd worden. Hetzelfde geldt voor de aansluitingsmogelijkheden: optisch en coaxiaal digitaal en een 3,5mm aux-ingang, dat is het. De usb-aansluiting zit er alleen voor servicedoeleinden op. Prettig is wel dat Bose zowel de optische als de coaxiale kabel netjes in de doos heeft gestopt.  Op het gebied van draadloze aansluitingen is er voorzien in Bluetooth. Wil je de Solo 5 ophangen, dan moet je hiervoor overigens nog wel een wandmontageset van 29,95 euro bij aanschaffen. Zoals we inmiddels gewend zijn van Bose, wordt ook bij dit model weer een universele afstandsbediening geleverd. Op zich is dat handig en een prima extra, maar hij mag wat ons betreft wel iets kleiner. Het bedieningsgemak van het systeem is verder uitstekend, waarbij met behulp van leds wordt aangegeven wanneer er een speciale functie is ingeschakeld. Wil je de bas bijvoorbeeld wat naar voren halen, dan druk je op de betreffende knop op de afstandsbediening, waarna de leds van wit naar oranje springen en je het met de volumeknop kunt inregelen. Intern bestaat de Solo 5 overigens uit twee drivers, die beide in het midden zitten, maar licht naar buiten gericht zijn gemonteerd, waarschijnlijk om een wat breder geluidsbeeld  te creëren.

Bose Solo 5 Black

Gezien de beperkte omvang denk je wellicht dat de Solo 5 nooit een fatsoenlijke upgrade kan zijn voor de interne speakers van de tv. In de praktijk is dit echter wel degelijk het geval. Er komt een verrassend robuust geluid uit dit kleine speakertje en ook het laag is zeker van toegevoegde waarde. Uitblinken doet hij met name bij de weergave van stemmen en bij alledaags televisiekijken. Overall zijn wij in ieder geval prima te spreken over deze soundbar. Vandaar dat hij wordt beloond met een dikke 7 als algemeen eindcijfer.

Bose Solo 5 Black
De afstandsbediening van de Bose Solo 5 is wat groot in vergelijking met de soundbar zelf.

Denon

Denon maakt al geruime tijd goede sier met de Heos-lijn van multiroom speakers. Het is zelfs een van de speerpunten van het bedrijf, getuige de integratie ervan in meerdere nieuwe av-receivers. De Heos Home Cinema is een beetje het cross-over product van de lijn en valt met een adviesprijs van 799 euro duidelijk in het hogere segment. Het combineert een soundbar met twee drivers met alle mogelijkheden die worden geboden door het multiroom ecosysteem. Je kunt hier dus ook vanaf allerlei bronnen muziek op afspelen. Voor dat doel is een soundbar in onze ervaring in het algemeen overigens niet enorm geschikt. Daarop is deze Heos geen uitzondering.

Denon Heos Home Cinema

Qua aansluitingen heeft Denon behoorlijk uitgepakt. Naast coaxiaal en optisch digitaal en 3,5 mm, zien we twee keer hdmi zitten. De ene is voorzien van arc en kan dus gebruikt worden voor de audioverbinding met de tv (mits deze dit ondersteunt), op de andere kun je een ander apparaat aansluiten, bijvoorbeeld een mediaspeler. Verbinden met het thuisnetwerk kan via wifi maar ook bekabeld. Bluetooth zit er niet op, daarvoor heb je een optionele adapter nodig. Opvallend zijn ten slotte de usb-aansluiting en de ir-blaster. Waar een usb-aansluiting op een apparaat zoals dit normaal gesproken alleen bedoeld is voor servicedoeleinden, kan dit ook echt gebruikt worden om opslagmedia op aan te sluiten. Je kunt er zelfs apparaten mee opladen. De ir-blaster hoef je eigenlijk alleen te gebruiken als de soundbar de route naar de ontvanger in je tv blokkeert. De soundbar kan namelijk de commando’s van je afstandsbediening aanleren en die via de blaster doorgeven aan de tv. De subwoofer maakt draadloos verbinding met de soundbar en heeft een vrij standaard formaat.

Denon Heos Home Cinema

In de praktijk is de Heos Home Cinema over het algemeen prettig in gebruik en zijn de meegeleverde voetjes in meerdere maten een leuke extra. De fysieke volume- en muteknoppen zijn af en toe ook handig. De bediening via de app is dat niet altijd, bijvoorbeeld als je even snel de equalizer wilt bijstellen. Van de geluidskwaliteit zijn we niet enorm onder de indruk. Het klinkt in de regel allemaal behoorlijk vlak, met af en toe snerpend hoge uitschieters. Het laag overtuigt in het algemeen het meest. Daarvoor moet je dan wel de bas een stukje opschroeven, wat dan weer leidt tot het wegvallen van een deel van het spectrum in het midden. Uiteindelijk komt er een 6,3 als totaalcijfer uitgerold, wat het een van de mindere soundbars uit de test maakt.

Edifier

Edifier levert met de B7 CineSound alleen een model in de wat meer betaalbare klasse, die bestaat uit een opmerkelijk vormgegeven soundbar en een draadloze subwoofer in de vorm van een kubus. De soundbar is erg subtiel qua uiterlijk en is relatief onopvallend te plaatsen. Aan de rechter zijkant van de soundbar zitten in totaal vier fysieke knoppen, waarmee je het volume kunt regelen, kunt schakelen tussen inputs en het apparaat in en uit kunt schakelen. Achterop zien we een beperkt aantal aansluitingen zitten: optisch en coaxiaal digitaal, stereo rca en een 3,5mm-ingang. Daarnaast is er ook voorzien in Bluetooth. Achterop de subwoofer zit een regelaar waarmee je het basisniveau ervan kunt regelen. De meegeleverde afstandsbediening voelt niet bijster hoogwaardig aan en beschikt merkwaardig genoeg over twee sets volumeknoppen. Op zich is dat nog niet zo raar, voor het algemene volume en voor het laag, dat zien we vaker. Gek is wel dat de twee minnen bij elkaar zitten en de twee plussen ook.

Edifier B7 CineSound

Edifier heeft een indrukwekkend aantal drivers in de B7 CineSound gestopt. We zien twee tweeters en vier drivers voor mid-range/laag. Samen met de 8-inch subwoofer leveren deze een indrukwekkend geluid uit deze kleine behuizing. We zouden je in ieder geval aanraden om de subwoofer niet overdreven hoog af te stellen met de draaiknop achterop. De bas heeft namelijk nogal de neiging om te gaan overheersen. Het is dus zaak om die goed in toom te houden, maar uiteraard geen verrassing dat hij juist op die punten goed scoort. Het is ook een fraai afgemaakte bas, niet afgekapt zoals we dat bij andere modellen wel tegenkomen. Op het gebied van detail en stemweergave valt er nog wel wat te winnen. Hetzelfde geldt voor de presets die je kunt kiezen. Op alle drie (Movie, Music, News) valt wel iets af te dingen. Met een gemiddeld eindcijfer van een 7 scoort de B7 CineSound uiteindelijk een dikke voldoende.

Edifier B7 CineSound

Harman

Van Harman testten we twee modellen in de lagere prijsklasse. De Harman Kardon SB 20 is een model dat tijdens de afgelopen IFA in Berlijn is aangekondigd en op dit moment nog niet in onze prijsvergelijker staat. De adviesprijs is 379 euro. Voor de JBL SB350 ben je gemiddeld 399 euro kwijt op het moment van schrijven.

Harman Kardon SB-20

Als je ze naast elkaar ziet staan, dan is duidelijk dat ze verschillend zijn afgewerkt en dat de afmetingen iets verschillen van elkaar, maar ook dat ze erg veel op elkaar lijken.  Achterop zien we dezelfde ophangsleuven zitten en dezelfde aansluitingen, zij het in een iets andere volgorde: optisch digitaal, hdmi (arc), aux in en een usb-poort voor servicedoeleinden. Verder zien we een fysieke aan/uit-schakelaar en een schuifje waarmee je de equalizer-instellingen kunt inregelen voor wandmontage of voor plaatsing op een meubel. De manier waarop je deze soundbars op kan hangen, is eveneens identiek. Bovenop zijn bij beide modellen zes knoppen aangebracht: uiteraard de volumeknoppen en een standby-knop, maar ook een knop waarmee je kunt wisselen tussen ingangen en eentje waarmee je de surround- of stereomodus inschakelt. De twee laatste knoppen zijn overigens gespiegeld geplaatst. Tot slot is er ook nog een knop aanwezig om een Bluetooth-verbinding op te zetten. Ook voor deze apparaten geldt dat muziek afspelen geen onverdeeld succes is.  De meegeleverde subwoofers zijn met uitzondering van de afwerking eveneens identiek. De afstandsbedieningen die bij deze apparaten geleverd worden, zijn klein en voelen wat goedkoop aan, maar doen hun werk naar behoren. De JBL is overigens niet alleen een tikje duurder, hij voelt ook duidelijk degelijker (lees: zwaarder) aan.

JBL SB-350

Intern lijken de twee eveneens gebruik te maken van dezelfde techniek, ook al claimt de JBL een iets hoger totaal vermogen (320 vs 300 W). De draadloze subwoofer heeft bij beide een diagonaal van 6,5-inch en is naar beneden gericht. In beide soundbars is sprake van een ‘2-way, dual driver module’ aan weerszijden van het midden. Die bestaat uit twee mid/full-range drivers en een tweeter. Uit onze test komt naar voren dat de afstelling ook zo goed als identiek is. Dat is overigens zeker geen minpunt, want dit zijn de beste soundbars uit deze test in dit prijssegment. Met name het laag en het detail zijn erg goed voor een model in deze prijsklasse. Uiteindelijk komt er een zeer nette 7,4 uit als eindcijfer.

LG

LG heeft op dit moment geen product in de hogere prijsklasse, dus heeft alleen de SH6 ingestuurd, die gemiddeld zo’n 338 euro kost. Daarmee is het een van de goedkopere uit deze test. Voor dit geld krijg je overigens alleen een soundbar, een subwoofer heeft de SH6 niet. Althans, deze wordt niet los meegeleverd.

LG SH6

In de soundbar zitten wel twee baspoorten, wat dit model behoorlijk fors maakt. Hij is vooral een stuk dieper dan de meeste andere modellen in deze round-up. Achterop zien we twee keer hdmi (input en output, de laatste met arc), optisch digitaal, 3,5mm, een ir-blaster voor het doorgeven van het signaal van de afstandsbediening en een usb-poort voor servicedoeleinden. De bekabelde netwerkaansluiting (wifi is ook aanwezig) verraadt dat we hier te maken hebben met een apparaat dat kan worden geïntegreerd in LG’s Music Flow multiroom audio-ecosysteem.

LG SH6

De knoppen bovenop zijn capacitief uitgevoerd en er is een klein display zichtbaar achter het mesh-materiaal aan de voorzijde. De meegeleverde afstandsbediening is lekker compact, maar ook degelijk en goed te gebruiken. Het display helpt uiteraard ook bij de bediening. Vermeldenswaard is tot slot dat je twee andere Music Flow-speakers kunt koppelen aan de SH6, om een surround-opstelling te creëren.

LG SH6

LG heeft een serieus aantal drivers in de SH6 gestopt. In totaal zes full-range drivers en twee tweeters, netjes verdeeld in twee arrays van 3+1. De twee basreflexpoorten zorgen ervoor dat het laag van de full-range drivers naar achteren afgestraald worden. Al dit geweld ten spijt kunnen we jammer genoeg niet echt warmlopen voor de geluidskwaliteit van de SH6. Het laag is overdreven aanwezig en trekt het midden ook mee naar beneden. Dit levert slechte scores op bij weergave van complexe scenes, terwijl ook de stemweergave niet bijster goed is. Met een 5,6 als eindcijfer scoort de SH6 nog wel net een voldoende, maar goed is het zeker niet.

Philips

Philips heeft twee soundbars aangeleverd voor deze test, de HTL5160B (gemiddeld zo’n 299 euro) en de Fidelio B5 (gemiddeld 649 euro). Er is Philips overduidelijk veel aan gelegen om producten zo efficiënt mogelijk te vervoeren, want de HTL5160B moet je nog in elkaar zetten, een beetje zoals een groot geweer.

Philips HTL5160B
Philips HTL5160

Eenmaal in elkaar gezet is het weliswaar een slanke maar ook behoorlijk lange soundbar.  De subwoofer heeft het formaat van een kleine computerbehuizing. De Fidelio B5, die inmiddels toch alweer meerdere jaren op de markt is maar er nog altijd modern uitziet, bestaat eveneens uit meerdere delen die je in elkaar moet zetten. Hiervan kun je echter twee speakers loshalen, die je dan volledig draadloos (dus met een accu) in kunt zetten als surroundspeakers.

Philips Fidelio B5
Philips Fidelio B5

De sub van deze soundbar is eveneens behoorlijk fors en heeft de vorm van een toren (hoog en smal). Beide subs worden overigens draadloos aangesloten. Qua aansluitingen zien we dat de goedkopere van de twee zowel draadloos als bekabeld aangesloten kan worden op het thuisnetwerk en geschikt is voor onder andere Google Cast en Spotify Connect. Een optisch digitale aansluiting hebben ze allebei, evenals Bluetooth en nfc. Hdmi tellen we bij de Fidelio B5 drie keer (waarvan een voor verbinding met de tv, met arc), terwijl de HTL5160B er eentje minder heeft, maar wel ook gewoon via arc tv-geluid binnen kan krijgen. De Fidelio B5 heeft verder nog een coaxiaal digitale aansluiting en stereo rca. De afstandsbedieningen die bij beide apparaten geleverd worden zijn van een uitstekende kwaliteit. Beide apparaten beschikken over een display.

De HTL5160B heeft dankzij de forse lengte behoorlijk wat ruimte voor drivers. Er zijn dan ook vijf mid-range-exemplaren geplaatst, twee aan weerszijden van het midden en een als center speaker. Op beide uiteinden is een tweeter ingebouwd, evenals naast de center (voor een totaal van drie tweeters). De driver in de sub heeft een diagonaal van 8 inch. Bij de Fidelio B5 is de sub voorzien van een woofer van 6,5 inch, terwijl er  aan weerszijden van het midden twee full-range drivers zijn aangebracht en twee tweeters. Een van de full-range drivers per zijde zit in de afneembare surroundspeakers. Qua geluidskwaliteit valt op dat beide modellen een zeer fraaie en strakke laagweergave hebben. Met de subwoofers is in ieder geval weinig mis. De Fidelio B5 is een van de weinige modellen in deze test (samen met de Harman Kardon/JBL en de Teufel Cinebar 52) die in de buurt komt van een immersive geluidsbeeld. Beide laten het een beetje liggen bij de stemweergave, opvallend genoeg de Fidelio B5 iets meer dan de HTL5160B. De goedkopere Philips komt uiteindelijk op een 6,9 als eindcijfer, de duurdere op een 7,2. Met name voor de HTL5160B – de goedkoopste in deze test met een subwoofer – is dat een uitstekende score.

Samsung

Van Samsung hebben we eveneens twee modellen in deze test zitten, te weten de HW-K650 (499 euro) en de HW-J7500 (567 euro). De goedkopere van de twee is een recht model, de duurdere gebogen en dus bedoeld voor gebruik bij een curved tv van hetzelfde merk.

Samsung HW-K650
Samsung HW-K650

Daarnaast valt de HW-J7500 ook op door de zeer forse breedte. Hij meet niet minder dan 1,23 meter. Daar moet je maar net de ruimte voor hebben op je tv-meubel of onder je tv.

Samsung HW-J7500/XN
Samsung HW-J7500

Ophangen is bij beide modellen mogelijk, zoals het geval is bij alle apparaten in deze test. Er is daarnaast ook een verschil in formaat van de draadloze subwoofers, waarbij die van de HW-J7500 duidelijk groter is. Er zijn niet overdreven veel aansluitingen beschikbaar. Op de HW-K650 zien we digitaal optisch, 3,5mm, hdmi in en hdmi out (met arc). Verder is er voorzien in wifi en Bluetooth. De eerste verbindingsmogelijkheid kun je gebruiken voor gebruik als multiroom speaker, de tweede om rechtstreeks vanaf een apparaat muziek naar de soundbar te sturen of om hem te verbinden met een hiervoor geschikte Samsung-tv.

De HW-J7500 heeft al deze aansluitingen ook, maar voegt hier nog een bekabelde netwerkverbinding aan toe en een full-size usb-aansluiting die je ook echt kan gebruiken voor iets anders dan servicedoeleinden. Beide soundbars zijn voorzien van een display en geschikt om in combinatie met extra multiroom speakers van Samsung een surroundopstelling te maken. De afstandsbedieningen van beide apparaten lijken sterk op elkaar, zijn goed gebouwd en werken in de regel goed. Wel hinderlijk is dat je voor veel zaken eerst het display in moet schakelen vooraleer je een commando kunt geven met de afstandsbediening. Wil je de sub een beetje bijregelen, dan betekent dat altijd een keer extra op een knop drukken.

Samsung HW-J7500/XN

De HW-K650 heeft drie sets van mid/full-range drivers en tweeters, over de breedte verdeeld, waarbij een set fungeert als center. De driver in de sub meet 7 inch. In de HW-J7500 zitten in totaal acht drivers, zes aan de voorzijde en twee aan beide zijkanten. Ook de subwoofer van deze soundbar heeft een driver van 7 inch. Bij onze tests ontliepen de twee apparaten elkaar nauwelijks. Wel zouden we je aanraden om ze geen van beide in de Standard dsp-modus te zetten. Dat levert een zeer saai en vlak geluid op dat niet veel toevoegt aan dat van een tv. De Movie-stand klinkt goed bij beide apparaten, waarbij alleen het laag het een beetje af laat weten. Dat had nog wel wat meer body mogen hebben wat ons betreft. Stemmen komen er bij de goedkopere HW-K650 wat ons betreft duidelijk beter uit, wat resulteert in een iets hoger cijfer voor dat model, een 7,3 ten opzichte van een 6,9 voor de HW-J7500. De HW-K650 is ook een van de weinige in deze test die de mogelijkheid biedt om muziek af te spelen, waarbij we het ook kunnen begrijpen dat je het gebruikt. Het klinkt alleszins behoorlijk.

Sonos

Met een prijs van 799 euro zit de Sonos Playbar tegen de maximale prijs van deze test aan. We testen hem dan ook zonder de Sonos Sub, die de prijs te hoog zou opvoeren voor deelname. Verwacht bij dit apparaat geen uitgebreide aansluitingsmogelijkheden. Er zit een optisch digitale aansluiting op en twee lan-aansluitingen. Dat laatste is op zich handig want zo verlies je geen poortje op je router, want je kunt doorlussen. Zaken zoals hdmi of andere audioaansluitingen ontbreken, evenals een afstandsbediening. De feitelijk instellingen voor je door met behulp van de Sonos-app. In combinatie met andere Sonos-speakers is het mogelijk om een surroundopstelling te creëren.

Sonos Playbar

De Playbar beschikt over in totaal negen drivers, drie tweeters en zes zogeheten mid-woofers, die verdeeld over de zijkanten en het midden zijn opgesteld. Ondanks het ontbreken van een sub, produceert de Playbar een alleszins acceptabel laag en ook behoorlijk veel detail. Stemmen komen er verhoudingsgewijs wat minder uit, maar het voornaamste minpunt komt naar voren bij het bekijken van actiefilms. Het geheel mist body om echt te kunnen overtuigen. Wellicht dat dit met de los verkrijgbare sub beter is, maar op zichzelf komt deze prijzige Playbar niet verder dan een 6,8.

Sony

Van Sony kregen we twee modellen uit de nieuwste lijn, in beide prijsklassen een. De HT-CT790 kost gemiddeld 419 euro, terwijl de HT-NT5 675 euro op moet brengen.

Sony HT-NT5
Sony HT-NT5

Net zoals alle andere apparaten in deze test kun je ze ophangen, waarbij de wigvormige vormgeving doet vermoeden dat dit bij deze soundbars de voorkeur heeft. Als je ze voor de tv legt, zullen de drivers namelijk meer naar boven afstralen dan naar de bank waarop je zit. Alhoewel ze overduidelijk familie zijn van elkaar, zijn er toch ook duidelijke verschillen op te merken.

Sony HTCT790
Sony HT-CT790

De HT-CT790 is beduidend kleiner dan de HT-NT5 en ziet er iets minder subtiel uit, terwijl de draadloze subwoofer compleet verschillend is, ook al hebben beide het formaat van een kleine computerbehuizing. Opvallend is verder dat het netsnoer aan de soundbars en de subwoofers vastzit. Als hier iets mee gebeurt, kun je er dus niet zomaar zelf even een ander snoertje inprikken. Qua aansluitingen zijn de twee deelnemers van Sony identiek: een bekabelde netwerkaansluiting (wifi is ook voorhanden), digitaal optisch, 3,5mm en drie keer hdmi in (hdcp 2.2, dus geschikt voor 4k hdr) en een keer hdmi uit met arc. Dit zijn de enige apparaten in deze test die geschikt zijn om als receiver te dienen voor de nieuwste 4k-content.

Aan de rechter zijkant zit nog een full-size usb-aansluiting waarop je externe opslagmedia aan kan sluiten. Bij beide soundbars wordt een lekker grote en goed werkende afstandsbediening geleverd. Een duidelijk minpunt bij de bediening is wel dat beide apparaten vergeleken met alle andere geteste soundbars erg langzaam opstarten en afsluiten. Daarnaast zijn we bij deze modellen tijdens de test enkele vreemde zaken tegengekomen. De HT-CT790 gaf tijdens een poging tot afspelen via Netflix alleen heel hard witte ruis weer, terwijl we bij de HT-NT5 meerdere keren tegen een probleem aangelopen zijn met de av-sync. Beeld en geluid liepen plots niet meer synchroon. Beide modellen zijn overigens geschikt voor het multiroom audio-ecosysteem van Sony en kunnen met behulp van daarvoor geschikte speakers uitgebreid worden en zo een surroundopstelling creëren.

Qua gebruikte drivers zijn de verschillen tussen de HT-CT790 en HT-NT5 groot. Waar de goedkopere het moet doen met slechts twee full-range drivers, die uiterst links en rechts zijn gepositioneerd, heeft de HT-NT5 er zes, verdeeld over twee modules. Iedere module bestaat uit een mid-range driver en tweeter die naar boven zijn gericht (bij plaatsing op een meubel) en nog een tweeter aan de voorzijde. Tijdens onze tests waren de verschillen tussen de twee modellen duidelijk hoorbaar. Met name als het gaat om ruimtelijkheid en detail, scoort de HT-NT5 beduidend beter dan de HT-CT790. Daarnaast is de HT-NT5 ook redelijk goed als het gaat om muziekweergave. Bij beide apparaten is de subwoofer wat wisselvallig. Als hij er zin in heeft, dan produceren ze een prima laagweergave, maar soms is hij bij beide apparaten ook totaal afwezig. De HT-NT5 scoort een dikke 7, terwijl we voor de enigszins tegenvallende HT-CT790 blijven steken op een 6,5.

Teufel

De laatste fabrikant die soundbars heeft ingestuurd voor deze test is het Duitse Teufel. We hebben het dan over de Cinebar 11 (399 euro) en de Cinebar 52 THX (749 euro).

Teufel Cinebar 11 2.1
Teufel Cinebar 11

De Cinebar 11 valt in eerste instantie op door het zeer dunne profiel van de soundbar, terwijl de Cinebar 52 zich juist onderscheidt met vrij forse afmetingen, met name in de hoogte. Heb je een tv die relatief laag op zijn pootjes staat, dan zal de Cinebar 52 over de onderkant van het beeld vallen, als je hem ervoor legt. Indien mogelijk raden we aan om dit model op te hangen onder de tv of in een kast onder de tv te plaatsen. De beugel voor muurbevestiging zit er niet voor niets standaard al achterop. Qua aansluitingen op de soundbar doet de Cinebar 11 het vrij rustig aan: optisch digitaal, hdmi in en hdmi out met arc achterop, terwijl er bovenop een 3,5mm-lijningang is aangebracht en je (indien gewenst middels nfc) een Bluetooth-verbinding op kan zetten. 

Teufel Cinebar 52
Teufel Cinebar 52

Op de Cinebar 52 heeft Teufel flink uitgepakt als het gaat om de aansluitingen. Zo zijn er vier hdmi-ingangen en een hdmi-uitgang met arc, twee keer digitaal optisch, twee keer digitaal coaxiaal, stereo rca en 3,5mm. Naar draadloze aansluitingsmogelijkheden zoek je tevergeefs. Opvallend is verder de uitgang voor de subwoofer. De Cinebar 52 is de enige in deze test die bekabeld verbinding maakt met de sub. Dat maakt de plaatsingsmogelijkheden ervan iets beperkter overigens. Het is daarnaast ook een serieus groot exemplaar, waar je maar net ruimte voor moet hebben (of maken natuurlijk). De sub van de Cinebar 11 is vergeleken met het ranke profiel van de soundbar behoorlijk groot, maar wel draadloos. De afstandsbediening van de Cinebar 11 is wat beter te gebruiken dan die van de Cinebar 52, waarbij bij die laatste ook aangetekend moet worden dat de responstijd tussen afstandsbediening en soundbar wat lang is. Ook springt het volume vaak meerdere stappen na een enkele indruk van de plus of min. Beide apparaten zijn voorzien van een display, waarbij dat van de Cinebar 52 het grootste is van de modellen in deze test, wat resulteert in een hogere informatiedichtheid dan bij de andere modellen. Helemaal uitschakelen is niet mogelijk jammer genoeg, maar op zijn minst felle stand is het grotendeels blauwige display zeker niet storend aanwezig.

In de Cinebar 11 zijn niet minder dan acht drivers aangebracht, drie midrange drivers en een tweeter aan beide zijden. De sub heeft een diameter van 16,5 cm (6,5 inch). In de Cinebar 52 zijn minder drivers aangebracht, maar die zijn wel beduidend groter. Waar de Cinebar 11 midrange drivers heeft met een diagonaal van 4,4 cm, zijn de in totaal vier exemplaren in de Cinebar 52 10 cm groot. Ook de twee tweeters zijn iets groter (2,5 vs. 2 cm). De sub beschikt over een driver van 25 cm. In de praktijk heeft de Cinebar 11 ons toch wel weten te verrassen. Van een apparaat van dit formaat verwacht je eigenlijk niet zoveel, maar hij weet behoorlijk wat detail te genereren en ook stevige actiescenes gaan hem goed af. De weergave van stemmen is niet zijn sterkste punt en bij regulier tv-kijken ontstijgt hij het niveau van goede tv-speakers niet enorm veel. Al met al komen we voor deze soundbar uit op een 6,7 als eindcijfer. De Cinebar 52 THX is op alle vlakken de overduidelijke winnaar van deze test. Met name de sub is van een erg hoog niveau. Het is de enige subwoofer die op geen enkel moment directioneel klinkt. Tijdens het beluisteren van de Cinebar 52 hadden we het meest het idee dat we in een home cinema zaten, uiteraard met de beperkingen van een soundbar in het achterhoofd. Deze soundbar scoort als enige een cijfer boven de 8, namelijk een 8,4.       

Conclusie

Na het beluisteren van niet minder dan vijftien soundbars in twee verschillende prijsklassen, zijn we prettig verrast over de algemene kwaliteit. De meeste modellen weten een gemiddelde score voor geluidskwaliteit neer te zetten die rond de 7 ligt en zijn op dat punt zeker geen slechte kopen. Je moet uiteraard zelf even goed kijken wat je specifieke wensen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van aansluitingen, multiroom-ondersteuning of niet en uiteraard het formaat van de onderdelen.

De onaantastbare winnaar van deze test is zonder twijfel de Teufel Cinebar 52 THX, die niet alleen op het gebied van geluidskwaliteit de rest wegblaast, maar ook dermate veel aansluitingsmogelijkheden heeft, dat hij ook uitstekend dienst kan doen als receiver. De wat gammele afstandsbediening vergeven we hem met liefde, ook omdat je die niet nodig hebt als je gebruik van arc maakt. Een Hardware.Info Ultimate Award is zijn deel.

De andere modellen in de hogere prijsklasse kunnen niet tippen aan de inzending van Teufel, al is de Sony HT-NT5 het overwegen zeker waard als je op zoek bent naar een soundbar die ook overweg kan met het nieuwste op het gebied van beeldverwerking (4k hdr) en hem ook wilt inzetten om muziek mee af te spelen. De Philips Fidelio B5 verdient hier ook een eervolle vermelding, niet alleen vanwege de geïntegreerde draadloze surroundspeakers, maar ook zeker vanwege de op de meeste vlakken uitstekende geluidskwaliteit.

In het betaalbare segment zijn er drie soundbars die we hier apart willen vermelden. De beste is zonder twijfel de JBL SB350/Harman Kardon SB20, waarbij wij op basis van uiterlijk en uitstraling een voorkeur hebben voor de JBL. Die gaan naar huis met een Hardware.Info Excellent Choice Award.

Wil je liever geen aparte sub hebben, dan zou je zeker eens moeten gaan luisteren naar de kleine Bose Solo 5. Ons heeft deze soundbar in ieder geval overtuigd en we belonen hem eveneens met een Excellent Choice Award. Wil je voor een ongeveer even klein prijsje wel nog graag een sub erbij, dan komt de Philips HTL5160B om de hoek kijken. Die gaat aan de haal met een Hardware.Info Great Value Award.


Teufel Cinebar 52


Bose Solo 5
JBL SB350


Philips HTL5160B


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Bose Solo 5 Black

Bose Solo 5 Black

 • 2.0
 • 0 W

229,00 €

3 winkels
Denon Heos Home Cinema

Denon Heos Home Cinema

 • 2.1

861,27 €

1 winkel
Edifier B7 CineSound

Edifier B7 CineSound

 • 2.1
 • 145 W
Niet verkrijgbaar
Harman Kardon SB-20

Harman Kardon SB-20

 • 300 W
Niet verkrijgbaar
Excellent JBL SB-350

JBL SB-350

 • 2.1
 • 320 W
Niet verkrijgbaar
LG SH6

LG SH6

 • 150 W
Niet verkrijgbaar
Philips Fidelio B5

Philips Fidelio B5

 • 4.1
 • 210 W
Niet verkrijgbaar
Great Value Philips HTL5160B

Philips HTL5160B

 • 3.1
 • 320 W

549,99 €

1 winkel
Samsung HW-J7500/XN

Samsung HW-J7500/XN

 • 5.1
 • 320 W
Niet verkrijgbaar
Samsung HW-K650

Samsung HW-K650

 • 3.1
 • 340 W
Niet verkrijgbaar
Sonos Playbar

Sonos Playbar

 • 6.1
 • 0 W

619,01 €

5 winkels
Sony HT-NT5

Sony HT-NT5

 • 2.1
 • 400 W
Niet verkrijgbaar
Sony HTCT790

Sony HTCT790

 • 2.1
 • 330 W
Niet verkrijgbaar
Teufel Cinebar 11 2.1

Teufel Cinebar 11 2.1

 • 2.1
Niet verkrijgbaar
Ultimate Teufel Cinebar 52

Teufel Cinebar 52

 • 2.0
Niet verkrijgbaar
0
*