Gigabyte GeForce GTX 1080 Aorus Xtreme review

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gigabyte GeForce GTX 1080 Aorus Xtreme
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme
 6. 6. Benchmarks: Battlefield 4
 7. 7. Benchmarks: DiRT Rally
 8. 8. Benchmarks: Far Cry Primal
 9. 9. Benchmarks: Metro Last Light
 10. 10. Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider
 11. 11. Hardware.Info Prestatiescore
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Duurtest
 16. 16. Overkloktest
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Wie de verpakkingen van componenten in de gaten houdt, ziet dat het Gigabyte-logo op de gamingproducten van de fabrikant steeds kleiner wordt, terwijl het Aorus-logo een steeds grotere plek innemen. Recentelijk werd ook de eerste videokaart onder dit submerk op de markt gebracht. Vandaag nemen we de GeForce GTX 1080 Aorus Xtreme onder de loep.

De Aorus is qua opbouw erg vergelijkbaar met de Xtreme Gaming, het vorige topmodel onder de GTX 1080's van Gigabyte. Van het woordje Xtreme in de naam is in ieder geval nog geen afscheid genomen. We hebben te maken met een forse triple-fan videokaart die ruim tweeënhalf uitbreidingsslot beslaat - de fabrikant belooft dan ook zeer goede prestaties en koeling.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

Ten opzichte van de Xtreme Gaming is onder meer de backplate aangepast. Een opvallend koperen gedeelte in de backplate zou voor extra hitte-dissipatie moeten zorgen, al zal het uiterlijk ook een rol spelen. Daarnaast heeft Gigabyte bij de Aorus meer werk gemaakt van de rgb-verlichting, die aanwezig is in de vorm van een groot kruis op de voorkant en een Aorus-logo op de bovenkant.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

Op het moment van schrijven wordt net de prijsverlaging van de GeForce GTX 1080 GPU doorgevoerd, waar nog niet alle shops hun prijzen op hebben aangepast. De nieuwe prijs lijkt zo'n 700 euro te gaan worden, waarmee de kaart ongeveer 150 euro duurder is dan de goedkoopste 1080's. Het is dus duidelijk een high-end model. Dat bekrachtigt Gigabyte ook met de garantie: na registratie geldt een uitzonderlijke vier jaar fabrieksgarantie, wat ons betreft zeker een positief punt.

Gigabyte GeForce GTX 1080 Aorus Xtreme

Zoals gezegd is de Aorus Xtreme geen kleintje - hij is bijna 29 centimeter lang en hoewel hij aan de achterkant maar twee sloten breed is, steekt de koeler flink uit boven een derde slot. De koeler huisvest dan ook drie 10cm-fans met dual-ball-bearing die via zes koperen heatpipes en een grote baseplate warmte afvoeren van zowel de GPU als de geheugenchips en stroomvoorziening. Daarvoor wordt een grote hoeveelheid thermalpads gebruikt. Opmerkelijk is dat de middelste fan in omgekeerde richting draait - volgens Gigabyte helpt dat bij de koelprestaties.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

Standaard loopt de GTX 1080 Aorus Xtreme op 1759 MHz met een boost naar 1898 MHz. Als je hem via de software in de OC-modus zet, wordt de boostklok verhoogd naar 1936 MHz. Ook het geheugen is iets overgeklokt, namelijk naar 1276 MHz. Op papier is alleen de MSI Gaming Z nog een tikje hoger geklokt, maar de benchmarks en duurtest zullen straks uitwijzen welke kaart in de praktijk het snelst is. Gigabyte beweert in ieder geval dat de Aorus tot 10% sneller is dan de Founders Edition.

Bij een Aorus-product hoort natuurlijk extra aandacht voor rgb-verlichting. Op de voorkant zit een verlicht kruis, terwijl ook het Aorus-logo en de fan-indicator aan de bovenkant en het logo op de backplate meekleuren. Via de software kun je kiezen uit tal van profielen en effecten, waarmee Gigabyte ASUS achterna gaat. Onder de noemer VR Link zijn er twee HDMI-poorten aangebracht op de printplaat, die je naar voren kunt doorlussen om het gebruik van VR-headsets te vergemakkelijken.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

Stroom wordt aangevoerd via twee achtpins PEG-connectors (inclusief status-leds), maar aan de monitoraansluitingen heeft Gigabyte niets veranderd: eenmaal DVI, eenmaal HDMI en drie keer DisplayPort. Als je de interne HDMI-poorten gebruikt, worden die bij het opstarten automatisch gedetecteerd en krijgen die voorrang boven de aansluiting op de achterkant. Op de printplaat is overigens een speciale coating aangebracht, die bescherming moet bieden tegen bijvoorbeeld lekkende waterkoeling.

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

Specificaties

Hieronder zie je de specificaties van de Gigabyte GeForce GTX 1080 Aorus Xtreme.

Algemeen
 
MerkGigabyte
ProductnaamAorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB
ProductcodeGV-N1080AORUS X-8GD
DetailsProductinfo
Chip
GPUNvidia GeForce GTX 1080
GPU serieNvidia GeForce GTX-10
GPU fabrikantNvidia
Klokfrequentie GPU1759 MHz
Klokfrequentie turbo1898 MHz
Geheugen
Geheugengrootte8192 MB
Geheugensnelheid1276 MHz
GeheugentypeGDDR5X
Geheugenkoeling
Geheugenchips (merk)Micron
Functionaliteit
DirectX versieDirectX 12
Nvidia SLI/NVLink-compatible
AMD Crossfire-compatible
Kaartontwerp
InterfacePCI-Express 3.0 x16
GPU koelingActief (3x)
PEG stroomaansluiting
Type power connector(s)2x PEG8
Aantal slots3
Lengte28.9 cm
Breedte13 cm
Hoogte5.9 cm
Low profile
Aansluitingen
D-Sub uitgang
DVI uitgang
Aantal DVI uitgangen1
HDMI uitgang
HDMI-versie2.0b
Aantal HDMI uitgangen1
DisplayPort uitgang
DisplayPort-versie1.4
Aantal DisplayPort uitgangen3
Interne HDMI aansluitingen2
Meegeleverd
DVI -> D-Sub plug
DVI -> HDMI plug
HDMI -> DVI plug
Afstandsbediening
DVD softwareDrivers

Testmethode

Voor de introductie van de Radeon RX 400- en GeForce 1000-GPU's van AMD en Nvidia hebben we onze benchmarks voor 3D-chips en GPU's vernieuwd. Zoals vanouds vind je in onze tests van custom videokaarten een selectie van de games die we draaien als AMD of Nvidia een nieuwe GPU uitbrengt. Het gaat er hierbij immers alleen om hoe de kaart zich verhoudt tot andere kaarten gebaseerd op dezelfde GPU.

Wil je véél meer benchmarks zien van de GeForce GTX 1080, in meer games, resoluties en settings dan we in reviews van losse videokaarten draaien, bekijk dan onze Nvidia GeForce GTX 1080 review. Nogmaals: in deze review draaien we slechts een kleine selectie games om de verschillen tussen verschillende videokaarten gebaseerd op dezelfde GPU vast te stellen. Voor vergelijkingen tussen GPU's verwijzen we je naar onze 'grote' reviews met veel meer tests.

Ons testsysteem draait op Windows 10 64-bit bestaat uit de volgende componenten:

We draaien 3DMark Fire Strike en Fire Strike Extreme op de videokaarten, aangevuld met de volgende games:

 • Battlefield 4
 • DiRT Rally
 • Far Cry Primal
 • Metro Last Light
 • Rise of the Tomb Raider

Die games testen we in twee resoluties en op twee verschillende kwaliteitsinstellingen:

 • 1920x1080 (Full HD) Medium / Normal
 • 1920x1080 (Full HD) Highest / Ultra + 4x MSAA
 • 3840x2160 (Ultra HD) Medium / Normal
 • 3840x2160 (Ultra HD) Highest / Ultra + 4x MSAA

Naast de prestaties meten we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van videokaarten. Ten slotte hebben we ook bekeken hoe de kloksnelheden zich tijdens een lange gamesessie ontwikkelden, om vast te stellen of de koeling adequaat is om throttling te voorkomen.

Voor deze test hebben we driverversie GeForce 378.72 gebruikt. Op de volgende pagina's vergelijken we de Aorus Extreme (rode balkjes) met 1080's van andere merken.

Benchmarks: 3DMark Fire Strike / Extreme

3DMark geeft vaak een goed algemeen beeld van de prestaties van een videokaart. In Fire Strike behoort de Aorus al tot de snelste kaarten, maar in Fire Strike Extreme is hij zelfs de op één na snelste.

Benchmarks: Battlefield 4

De Gigabyte Aorus staat in bijna alle grafieken bovenaan bij Battlefield 4.

Benchmarks: DiRT Rally

Sinds de eerdere tests presteren videokaarten aanzienlijk beter bij Medium-settings, waar er voorheen (vooral bij Full HD) sprake was van een significante bottleneck. Dit komt waarschijnlijk door een update van dit spel dat pas enkele maanden uit de early access staat is.

Op 4K ultra-settings is de Aorus de snelste, op medium moet hij de MSI Gaming Z, Sea Hawk X en de EVGA iCX voor zich dulden.

Benchmarks: Far Cry Primal

Ook in Far Cry Primal doet Gigabyte mee met de top.

Benchmarks: Metro Last Light

In Metro Last Light is de Aorus eveneens mee van de snelsten.

Benchmarks (DX12): Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider is de eerste DirectX 12-game in onze benchmarkset voor videokaarten. De Aorus presteert meestal bovenin de middenmoot, maar op 4K ultra is hij zelfs nipt de snelste.

Hardware.Info Prestatiescore

De Hardware.Info Prestatiescore is het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks. Omdat de Full HD-benchmarks soms niet meer goed schalen vanwege de hoge framerates, hebben we die voor deze kaarten opgesplitst in een 1080p en een 4K Prestatiescore.

In Full HD zijn de verschillen erg klein. Op 4K-resolutie is Gigabyte de overtuigende winnaar, met bijna 2 fps voorsprong ten opzichte van de Gainward Phoenix GLH, die tot nu toe de snelste was. Daarmee wordt ook de MSI Gaming Z ingehaald.

Geluidsproductie en temperatuur

In idle-modus staan de fans van de Aorus Xtreme stil en wordt er dus geen geluid geproduceerd. Onder load gaan ze natuurlijk wel draaien, waarbij we op een geluidsproductie van net geen 44 dB(A) uitkomen. Daarmee is hij niet zo stil als de MSI en de Gainward, maar ook niet bijzonder luidruchtig. De GPU-temperatuur is daarbij 69 graden.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen, dan is het belangrijk hoe efficiënt de koeler is. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo weinig mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens draaien we 3DMark Fire Strike Extreme 10 minuten lang en kijken we hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart komt. Hiervoor testen we met de temperatuurlimiet uit, want dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dit is slechts een indicatie, bedoeld om het vergelijken van videokaarten makkelijker te maken. We testen bijvoorbeeld op een testbench, niet in een kast, waardoor het kan zijn dat de kaart minder warm wordt dan in een behuizing. Je kunt dus op basis hiervan niet verwachten dat de kaarten bij deze geluidsproductie zo koel zullen blijven. 

De koelefficiëntie is niet bijzonder goed, maar wel beter dan bij de G1 Gaming die we eerder testten. Op het niveau van merken als ASUS, MSI en Gainward zit Gigabyte echter nog niet.

Stroomverbruik

In idle behoort de Gigabyte Aorus tot één van de zuinigste kaarten, wat we ook al zagen bij de G1 Gaming van hetzelfde merk. Onder load verbruikt hij juist meer dan de meeste concurrenten.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we vanaf nu ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijft.

De duurtest houdt in dat we onze benchmark in F1 2015 zeventien keer laten loopen, wat ongeveer een half uur duurt. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens, om tot de onderstaande grafieken te komen.

Kloksnelheid en temperatuur

De Aorus Xtreme begint dapper op 2050 MHz, maar stabiliseert uiteindelijk op 2012 MHz. De temperatuur komt net onder de 70 graden uit.

Gigabyte Aorus Xtreme versus Founders Edition

In vergelijking met de Founders Edition doet de Aorus Xtreme het uiteraard stukken beter.

In de eerste minuten is de voorsprong van de Aorus op de Founders Edition nog maar zo'n 11 procent, maar uiteindelijk stijgt die naar 14%.

Gemiddelde Aorus FE Verschil
0-2 min 2029 MHz 1832 MHz 10,8%
2-5 min 2012 MHz 1791 MHz 12,3%
5-10 min 2012 MHz 1771 MHz 13,6%
10-20 min 2012 MHz 1762 MHz 14,2%
20-28 min 2012 MHz 1762 MHz 14,2%

Overkloktest

We hebben een overkloktest uitgevoerd met de Gigabyte Aorus Xtreme, waarbij we kijken hoe hoog we de prestaties van de kaart kunnen krijgen. Deze test voeren we uit met het fanprofiel op 100%, waardoor koeling niet echt een issue meer is. Daarnaast testen we dit met de Intel i7 5960X overklokt naar 4,5 GHz, terwijl de standaardtests worden uitgevoerd op een kloksnelheid van 4 GHz.

De Gigabyte Aorus is niet de best overklokkende GTX 1080 die we tot nu toe in handen hebben gehad, maar de overklok naar 2126 MHz is nog steeds netjes. De resulterende 3DMark Fire Strike Extreme-score van 11.512 punten blijft imposant. Alle overklokresultaten kun je in de screenshots bekijken.

Conclusie

De Gigabyte Aorus Xtreme is qua prestaties duidelijk de nieuwe koning in het land van de GTX 1080's. Ook de uiteindelijke kloksnelheid in onze duurtest is met 2012 MHz een nieuw record. Het mag duidelijk zijn: wil je out-of-the-box de snelste GeForce GTX 1080 hebben, dan moet je bij Gigabyte Aorus zijn.

Toch hebben we een kritische noot te kraken. De koeler is qua afmetingen fors, maar qua prestaties komt hij niet boven de middenmoot uit. De Aorus-kaart is daardoor niet bijzonder koel of stil. Dat is zonde, want Gigabyte vraagt wel de hoofdprijs: gemiddeld betaal je al snel honderd tot honderdvijftig euro meer voor deze Aorus Xtreme dan voor de goedkoopste 1080's. Als we dan naar de prestatieverschillen kijken, vragen we ons af of die meerprijs wel te verantwoorden is.

Extra's biedt de fabrikant echter genoeg: de uitgebreide rgb-verlichting, VR Link en de speciale PCB-coating om er een greep uit te doen. De lange garantieperiode tekent het vertrouwen dat Gigabyte in dit product heeft en zou wat ons betreft standaard moeten zijn in deze klasse. Bovendien is de Aorus de allersnelste en de Ultimate Product-award is dus binnen, maar we hopen dat die snelste kaart de volgende keer ook gepaard gaat met de beste koeler.


Gigabyte GeForce GTX 1080 Aorus Xtreme


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 Xtreme 8GB

 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1898 MHz
 • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
0
*