AOC U3277PWQU & Philips 328P6VJEB review: voordelig groot formaat UHD

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AOC U3277PWQU
 3. 3. Philips 328P6VJEB
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Het gebeurt niet elke dag, dat we bij het bekijken van testresultaten dubbel moeten checken, omdat deze opvallend goed zijn. Toch komt het voor, maar ook na verificatie blijven ze overeind: de AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB weten zich niet alleen met hun prijs te onderscheiden, maar ook door hun uitstekende prestaties. Wie dacht dat een 32-inch ultra hd-monitor niet voor hem of haar was weggelegd, moet zich nu deze schermen op de markt zijn, wellicht toch eens achter de oren krabben. 

Ultra hd mag als resolutie ook in de monitorenmarkt aan een gestage opmars bezig zijn, het is ook duidelijk dat er nog een stevig prijskaartje hangt aan de extra beeldpunten (vergeleken met full hd). In diverse eerdere reviews zijn we al ingegaan op nut en noodzaak van een hoge resolutie beeldscherm, dus dat gaat we hier niet doen. Lees vooral onze recente vergelijkingstest nog eens terug.

AOC U3277PWQU
AOC U3277PWQU

Gezegd hebbende dat de meerprijs naar onze mening gerechtvaardigd is, staat buiten kijf dat die meerprijs er wel is - en ook niet gering is. Dit, ondanks continu dalende prijzen. Vandaag nemen we echter twee schermen onderhanden, die een flinke prijsdoorbraak impliceren. Zowel de AOC U3277PWQU als de Philips 328P6VJEB zijn rond de 600 euro te koop, een bedrag waarvoor je niet heel lang geleden een 27-inch wqhd (2560x1440) monitor in huis haalde.

Philips 328P6VJEB
Philips 328P6VJEB

Echter, deze twee schermen zijn ultra hd-monitoren (3840x2160) met een diagonaal van 32 inch, op basis van een vertical alignment-paneel - momenteel een nieuwigheid in dit segment, waar we tot dusver alleen nog ips-achtige schermen tegenkwamen. Het voordeel van een relatief grote diagonaal, is dat deze resolutie ook bij standaardschaling (100%) nog bruikbaar is. Dat is handig voor toepassingen die niet goed schalen, en natuurlijk voor gebruikers die zoveel mogelijk werkruimte op hun beeldscherm wensen. De feitelijke diagonaal van deze schermen is 31,5 inch, en de pixeldichtheid komt dan uit op een nog werkbare 140 ppi. Natuurlijk is alles dan wel wat kleiner dan bij een 92 ppi scherm (zoals 24" full hd).

Wellicht vraag je je af waarom we deze beide schermen in een review bespreken. Dat heeft een simpele reden: het zijn als het ware broertjes. AOC is een merk van de grote Chinese fabrikant TPV Technologies, en die fabrikant heeft ook een licentie voor het verkopen van Philips monitoren en televisies. Het laatste doet het via een bedrijf met de naam TP Vision, het eerste via een bedrijf met de naam MMD (Multi Media Displays). Hoewel beide merken onafhankelijk van elkaar opereren en de producten zowel qua uiterlijk als qua doelgroep verschillen, zijn er onder de motorkap veelal overeenkomsten te bespeuren. Zo ook bij het tweetal dat we vandaag bespreken, waarbij het gebruikte paneel een belangrijke overeenkomst is. Echter, zoals zal blijken, zijn er ook voldoende verschillen: het is zeker niet zo, dat beide merken herverpakte versies van hetzelfde product leveren.

Zoals gezegd vallen beide modellen op door hun (relatief) lage prijs. Vrijwel alle 32-inch ultra hd-modellen die we getest hebben kosten overwegend (ruim) meer dan 850 euro, een enkel uitlopend model daargelaten. Op het moment van schrijven vind je het model van AOC dat we in dit artikel bespreken echter al voor 499 euro bij een aanbieder. Ook het scherm van Philips is verrassend scherp geprijsd. Dat roept natuurlijk de vraag op of je ook nog een beetje kwaliteit in huis haalt - absoluut genomen blijven het behoorlijke bedragen, die wel te rechtvaardigen moeten zijn. Om op de conclusie vooruit te lopen: dat is zeker het geval, maar we hebben ook een duidelijke voorkeur voor een van de twee.

AOC U3277PWQU

De AOC U3277PWQU is een interessante optie voor wie een wat aansprekender design op het bureau wil hebben. Een grijze balk op de onderste schermrand laat het paneel wat kleiner ogen, en de glimmend spiegelende voet en bodemplaat zien er best luxe uit. Dat het niet alleen plastic is, geeft het gewicht al aan: het hele scherm weegt 11,5 kilo, ruim 2 kilo meer dan het familielid van Philips. De bezels zijn niet enorm smal, maar ook zeker niet de breedste die we ooit zagen. 

AOC U3277PWQU

Het 31,5 inch diagonaal metende paneel staat op een in hoogte verstelbare voet, met een verloop van 16 centimeter. Het scherm is net geen 75 cm breed. Op de voet kan het paneel kantelen en ook roteren naar portretstand, maar een echte zwenk/draaimogelijkheid is er niet - al kost het niet veel moeite om het scherm met voet en al te draaien. Wie wil, kan middels de vesa-bevestiging een andere ophanging realiseren.

AOC U3277PWQU

Het paneel zelf is een zogenaamd vertical alignment-exemplaar, zoals gezegd een techniek die we nog niet hebben gezien met ultra hd-resolutie op dit formaat. Kenmerkend aan deze schermtechniek zijn de goede zwartwaardes en daarmee samenhangend een goed contrast. Keerzijde zijn veelal wat lagere responstijden en minder goede kijkhoeken dan bij ips. Wellicht om deze reden zien we va-panelen wat vaker in 'zakelijk' bestemde beeldschermen, al hebben wij daar weinig boodschap aan: voor ons tellen de resultaten.

AOC U3277PWQU AOC U3277PWQU 

Het paneel kan je aansturen via een groot aantal verschillende aansluitingen. Dat zijn we bij AOC wel gewend, maar we vragen ons wel af wat het nut is van vga en dvi-ingangen op een scherm als dit. Natuurlijk, er is een picture-in-picture mogelijkheid, maar de volledige resolutie kan je niet goed of met een ergonomische verversingsfrequentie doorgeven via deze interfaces. Daarvoor zijn gelukkig hdmi 2.0 en displayport 1.2 beschikbaar. De hdmi-ingang ondersteunt overigens ook mhl, al horen we daar eigenlijk verder zelden iets over. Verder zijn er audio in- en uitgangen, ingebouwde luidsprekers en een vierpoorts usb 3.0 hub, waarvan een van de vier host-poorten is uitgevoerd als quick charge poort, voor het snel opladen van mobiele apparaten. 

Philips 328P6VJEB

De kandidaat van Philips is qua uiterlijk een heel ander verhaal dan het model van AOC. Het heeft de inmiddels welbekende vormgeving van de zakelijke lijn van het merk, met een zilverkleurige staander en een zwarte omlijsting en voet. Philips heeft voor dit design ooit goed naar de UltraSharp-lijn van Dell gekeken, maar inmiddels zijn beide ontwerpen tot een eigen stijl geëvolueerd. De 328P6VJEB ziet er al bij al wat meer ingetogen uit dan het familielid van AOC, welke je mooier vindt, laten we graag aan jou over.

Philips 328P6VJEB

Ook Philips levert een goede, ergonomische ophanging. Het paneel kan op deze voet in hoogte verstellen, kantelen, roteren én draaien. Wat ons betreft dus net een stapje beter dan bij de U3277PWQU. De aansluitingen zijn identiek aan die van dat model: vga en dvi voor - nemen we aan - voornamelijk diagnostische doeleinden, hdmi 2.0 en displayport 1.2 voor de daadwerkelijke aanlevering van de volledige resolutie en 60 Hz verversingsfrequentie. Overigens biedt deze Philips geen synchronisatietechniek, net zo min als de AOC op de vorige pagina: naar Freesync of G-sync zal je vergeefs zoeken. Wat ons betreft geen groot gemis: dit zijn geen gamingmonitoren. Wel treffen we ook hier audio in- en uitgangen, ingebouwde speakers en de vierpoorts usb 3.0-hub met quick charge aansluiting aan.

Philips 328P6VJEB Philips 328P6VJEB

De 328P6VJEB is ook voorzien van een 31,5 inch, 3840x2160 pixels tellende va-paneel - naar alle waarschijnlijkheid exact hetzelfde als in de AOC aanwezig is. De testresultaten zijn daarvoor in elk geval een sterke indicatie. Ondanks ogenschijnlijk dezelfde scaler en hetzelfde paneel, blijken de twee toch behoorlijk van elkaar te verschillen wanneer we naar de daadwerkelijke prestaties kijken. Tijd om dat eens te doen.

Testmethode

We hebben monitoren lange tijd volgens dezelfde procedure getest, maar daar is sinds enige tijd verandering in gekomen. De reden hiervoor is dat onze MicroVision SS220 inmiddels aardig bejaard werd, en bovendien niet overweg kan met schermen groter dan 28 inch. Dat betekende dat we kijkhoek- en uniformiteitsmetingen voor die grotere schermen moesten missen. Ook met gebogen monitoren kan dit apparaat niet overweg. 

Om die reden hebben we een nieuwe testprocedure ontwikkeld op basis van de X-Rite i1 Display Pro colorimeter en een nieuw aangeschafte X-Rite i1 Basic Pro spectrofotometer, waarmee we de colorimeter voor elke schermtest kalibreren. Met behulp van een zelf vervaardigd hulpstuk (lang leve 3D printers) kunnen we nu met deze colorimeter ook kijkhoeken meten. Voor de analyse van de meetgegevens gebruiken we een nieuw ontwikkelde workflow in SpectraCal Calman 5.

Onze nieuwe testprocedure is op een groot aantal punten aangepast, die we hieronder zo beknopt mogelijk zullen toelichten. De belangrijkste algemene wijziging is dat we monitoren vanaf nu testen na ze te hebben ingesteld op een helderheid van 150 cd/m² (of een waarde die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt). Die helderheid is representatief voor wat je in de meeste scenario's zal gebruiken in een normaal verlichte ruimte. We testten tot dusver bij maximale helderheid, maar zeker nu steeds meer monitoren ruim over de 300 cd/m² kunnen produceren, was dat niet meer realistisch. Bovendien maakt het afstellen op dezelfde helderheid het vergelijken eerlijker.

Verder meten we monitoren nog altijd 'zoals ze uit de doos komen', maar indien er een sRGB-modus is, meten we die ook apart. Datzelfde geldt voor een AdobeRGB-modus. Een uitzondering zijn monitoren die 'uit de doos' op een duidelijk groter kleurbereik zijn ingesteld - dan vergelijken we met een corresponderend kleurbereik. Standaard is de referentie de sRGB-driehoek.

Helderheid en contrast

We meten helderheid en contrast in zowel 150 cd/m² als de maximale helderheid, alsmede de zwartwaarde in beide instellingen. Daarnaast meten we het contrast tussen een wit en een zwart vlak, omgeven door een 50% grijs vlak (transverse meting), het checkerboard contrast en het maximale contrast tussen een volledig wit en een volledig zwart vlak.

Uniformiteit

De uniformiteitsmeting is fors uitgebreid. Tot dusver keken we alleen naar de verhouding tussen de laagste helderheid in een wit vlak ten opzichte van de hoogste gemeten helderheid, uitgedrukt als percentage. Bijvoorbeeld, het minst heldere deel van het scherm was 77% van de helderheid van het helderste deel. Met de nieuwe test meten we niet alleen die verhouding, maar ook die tussen het gemiddelde en de hoogste helderheid. Daarnaast doen we de uniformiteitsmeting nu ook met een zwart scherm, zodat we ernstige clouding en backlight bleeding in beeld krijgen, indien daarvan sprake is. Alle uniformiteitsmetingen resulteren in vijf schermafdrukken per getest scherm: de uniformiteit van zwart, van wit, de contrastverhouding op alle (15) meetpunten, de kleurtemperatuur uniformiteit en de relatieve kleurverschillen ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde.

Kijkhoeken

Waar we tot dusver alleen de resterende helderheid onder een hoek van 45 graden horizontaal maten en 45 graden verticaal boven en onder, doen we dat vanaf nu wat uitgebreider. We meten nog altijd onder een hoek van 45 graden, maar naast resterende helderheid meten we ook de kleurverandering ten opzichte van het midden, uitgedrukt als DeltaE-waarde. Die is gebaseerd op het gemiddelde van rood, groen, blauw, cyaan, magenta en geel, plus 100% en 75% wit. Omdat we ook de standaarddeviatie berekenen van die deelmetingen, kunnen we ook een indicatie geven of er een kleurverschuiving plaatsvindt: een grote SD betekent dat een of meer deelmetingen flink afwijkt en er dus een kleurverschuiving optreedt.

Naast de gemiddelde kleurafwijking tonen we bij elk getest product middels een schermafdruk ook nog de afwijking van wit ten opzichte van het midden vanuit elk van de vier gemeten hoeken, waarbij een eventuele kleurverschuiving ook duidelijk wordt.

Kleurweergave

We voerden al een tijd kleurmetingen niet alleen volgens de CIE1994, maar ook volgens de CIE2000-norm uit, maar dat is met ingang van de nieuwe procedure de standaard. Deze meting is nu gebaseerd op een groter aantal deelmetingen, de zogenaamde 'Color checker' waarbij naar een flink aantal veel voorkomende tinten wordt gekeken. Ook hier tonen we voortaan naast de gemiddelde waarde ook de standaarddeviatie, om een indruk te geven van de mate waarin de deelmetingen fluctueren - hoe kleiner het getal, des te constanter is de mate van afwijking. Dit geldt ook voor de grijswaardemetingen, die we voortaan in twintig stappen doen in plaats van tien, voor een nauwkeuriger resultaat. Daarnaast tonen we bij elk getest product een schermafdruk van een zogenaamde saturation sweep om de afwijkingen van de basis- en steunkleuren in het hele kleurbereik inzichtelijk te maken. Uiteraard tref je ook bij elk getest product schermafdrukken van de kleurmeting en color checker resultaten.

Energieverbruik

Aan de bestaande energieverbruikmetingen op 100% helderheid (wit, zwart, standby en uit) hebben we metingen van wit en zwart beeld bij 150 cd/m² toegevoegd. Zo ontstaat een realistischer beeld van het daadwerkelijk verbruik van de geteste schermen in de praktijk.

Gaming

Wat (nog) niet veranderd is, zijn onze tests voor gaming doeleinden: reactietijden en input lag. Hiervoor gebruiken we nog altijd respectievelijk een fotosensor met een oscilloscoop, en een combinatie van een Leo Bodnar input lag tester en een vergelijking met een CRT-monitor. 

De nieuwe testprocedure genereert een (zeer) grote hoeveelheid nieuwe data. Vooralsnog hebben we ervoor gekozen die vrijwel in zijn geheel in onze database op te nemen en te tonen. Hierdoor zijn de pagina's met testresultaten van monitoren wel een stuk langer geworden. We hebben geprobeerd het overzichtelijk te houden, door deze opnieuw in te delen. Eerst worden nu reactietijden en input lag getoond, vervolgens het energieverbruik. Daarna volgt een klein blok met basisresultaten van helderheid en contrast, gevolgd door een uitgebreid blok met uniformiteitsresultaten. Daarna de kijkhoekwaardes en vervolgens de kleurmetingen in standaardweergave. Indien er een sRGB-modus in het scherm aanwezig is, volgt een identiek blok met de resultaten van de metingen in die modus, en hetzelfde geldt voor een eventuele AdobeRGB-modus.

We vergelijken de AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB met zeven andere 32-inch ultra hd-monitoren. Niet alle zijn deze getest volgens de nieuwe testmethode, dus bij sommige testonderdelen zal je meer en bij andere minder vergelijkingsmateriaal zien. Het model van AOC herken je aan een groen balkje, de Philips aan een rood balkje.

Helderheid en contrast

We hebben momenteel vier ultra hd-monitoren van 32-inch getest met onze nieuwe testmethode, maar gelukkig is de concurrentie voor de AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB niet de minste. De Asus PA329Q (met AdobeRGB-bereik, ca. 1300 euro) beloonden we met een Ultimate Product award, de Benq BL3201PT (sRGB-bereik, ca. 900 euro) met een Excellent Choice award. Bepaald niet de minste concurrentie dus, en iets om in het achterhoofd te houden bij het analyseren van de testresultaten.

Kijken we naar de maximale helderheid, dan zien we dat de AOC en de Philips met hun va-paneel wat achterblijven, maar in absolute termen zijn beide meer dan helder genoeg. De 300 cd/m² tikken ze niet aan, maar ze komen aardig in de buurt.

Belangrijker vinden we misschien nog wel de minimale helderheid van wit, met de helderheid dus naar de laagste stand gedraaid. Daar meten we rond de 35 cd/m² bij de beide schermen, een stuk minder dan bij de Asus en de Benq. Voor wie in donkere ruimtes aan het werk is, is dit een belangrijk voordeel.

Ook de zwartwaarde van de AOC en de Philips is beduidend beter, of we nu kijken bij een helderheid van 150 cd/m² van wit, of bij maximale helderheid. 

Dit resulteert in een uitermate goed contrast, bij AOC nog net iets beter dan bij Philips - maar de 328P6VJEB gaat wel nipt aan de haal met het beste contrast in de moeilijkste test, de checkerboard weergave. De ips-concurrentie kan dit geweld niet bijbenen.

 

Uniformiteit

De uniformiteit is van belang voor een consistente kleurweergave. Te grote helderheidsafwijkingen zorgen voor zichtbaar andere kleuren, wat je natuurlijk niet wilt. We meten 15 verschillende posities en vergelijken de laagst gemeten waarde met de hoogste, alsmede het gemiddelde versus de hoogste waarde. De AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB blijven hier wat achter op de concurrentie, maar heel veel scheelt het niet. Verderop kijken we nog even naar de details.

Bij de uniformiteit van zwart zijn de verschillen in absolute getallen veel kleiner - tienden candela's per vierkante meter - maar procentueel gezien kan het er erger uitzien dan het is. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Maar toch, hogere waardes betekent minder variatie. Ook hier valt nog wat te verbeteren voor AOC en Philips. Wederom gaan we hieronder even naar de details kijken.

Hieronder zie je de resultaten in detail van de 15-punts metingen van de schermen van AOC en Philips. 

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

 • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
 • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
 • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
 • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
 • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

AOC U3277PWQU:

Te zien is dat de zwartwaarde varieert van 0,05 cd/m² tot 0,08 cd/m² in de rechterbovenhoek. De kans dat je dat met het blote oog gaat zien is heel klein. Dit is typisch een geval waarin onze relatieve notatie dramatischer is dan de realiteit. Bij de uniformiteit van wit is wel duidelijk zichtbaar dat het scherm aan de linkerkant behoorlijk minder goed verlicht is dan rechts. Dat is een verbeterpunt. Hierdoor zien we in alle hoeken een relatief lager contrast dan in het midden. Voor de kleurweergave heeft het maar beperkt invloed, de kleurtemperatuur varieert van 6101 linksboven tot 5907 rechts. Dat is een relatief klein verschil.

Philips 328P6VJEB:

Bij het scherm van Philips zien we een vergelijkbare zwartvariatie, van 0,04 cd/m² tot 0,08 cd/m². Ook hier duikt de helderheid van wit flink naar onderen aan de linkerkant van het scherm. Toch pakt het contrast overwegend consistenter uit, alleen linksonder en rechtsboven gaat het fors onder de 2000:1. Ook hier meten we relatief weinig variatie in de kleurtemperatuur. De kleurfoutmeting laat ook hier zien dat met name aan de linkerkant wat te hoge waardes worden gemeten.

Kleurweergave

De uniformiteit is dus niet het sterkste punt van de AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB, maar hoe zit het met de kleurweergave in het algemeen? Die meten we op het midden van het scherm. Daarbij moeten we vermelden dat beide schermen beschikken over een paneel met een bovengemiddeld groot kleurbereik - groter dan sRGB, maar kleiner dan DCI P3 of AdobeRGB. Het zorgt in standaardweergave voor enigszins oververzadigde kleuren, die daardoor 'lekker' van het scherm afspatten - maar beide schermen beschikken over ook over een sRGB-modus, waarin ze zich aanmerkelijk beter aan de normen houden. We tonen hieronder resultaten van beide standen, steeds eerst de standaard- en daarna de sRGB-stand. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte. In de standaardmodus meten we bij beide 99,9% - verderop is zichtbaar dat de kleurendriehoek aanmerkelijk groter is dan die van sRGB, maar omdat deze net niet helemaal wordt afgedekt, blijft dit percentage toch net onder de 100. 

In sRGB-modus is het bereik van de Philips en de AOC wat minder, de Benq en Asus doen het hier beter. Heel groot is het verschil overigens niet.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit. Bij de standaardinstelling duikt de AOC net onder de 6000 K, wat ons betreft toch wel de ondergrens - daaronder wordt het beeld merkbaar warmer (geel/oranje) van kleur. Ook de Philips is wat lager dan de Asus en Benq, maar dit verschil is in de praktijk amper zichtbaar.

In sRGB-modus zien we dat de AOC een stuk netter presteert en de Philips is nagenoeg perfect. De twee kunnen zich hier keurig meten met de aanmerkelijk duurdere concurrenten.

We waren al een tijdje overgestapt naar het meten van de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm (lange tijd hielden we nog de CIE1994 norm aan), maar met de nieuwe testmethode nemen we ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

We bespreken weer eerst de resultaten in de standaard weergave, waarbij je bij de AOC en de Philips dus enigszins oververzadigde, maar wel heel 'rijk' ogende kleuren hebt. We zien dan een afwijking van 4,9 voor de AOC en 3,29 voor de Philips - het eerste vinden we echt te hoog, het tweede is heel redelijk, maar vergeleken met de twee concurrenten nog altijd niet meer dan dat. De standaarddeviatie van beide modellen is ook relatief hoog in deze stand.

Kijken we naar de kleurfout in de sRGB-modus, dan blijken de kaarten toch anders geschud. De Philips 328P6VJEB komt uit op een ronduit fenomenale 1,04 afwijking, de AOC U3277PWQU op een zeer goede 1,53 - vergelijkbaar met die van de Asus PA329Q. Bovendien, net zo belangrijk, is de standaarddeviatie opeens kleiner dan die van de beide duurdere concurrenten: de afwijking per deelmeting is met andere woorden heel bescheiden. We kunnen niet anders dan stellen dat de fabrikant van beide schermen de kalibratie uitstekend heeft uitgevoerd. 

Dan de grijsafwijking. Die is in standaardmodus al lang niet slecht voor de AOC, en ronduit goed voor de Philips. Wel is met name bij de U3277PWQU sprake van een behoorlijk hoge sd. 

Kijken we vervolgens naar de sRGB-resultaten, dan staat Philips hier weer op de eerste plaats, met niet geringe voorsprong. De AOC komt op drie, maar ook met een prima gevolg. 

Gamma standaard

In standaardmodus is de gemiddelde gammawaarde van de beide modellen opmerkelijk genoeg iets beter dan in sRGB-modus (hieronder), maar voor beide geldt dat het een prima resultaat is.

Gamma sRGB

AOC U3277PWQU

Hieronder zie je de schermafdrukken van de testresultaten van de AOC U3277PWQU, eerst in standaardmodus, daarna in sRGB-modus. Goed te zien is dat gamma- en grijswaarden in de laatstgenoemde stand een stuk netter zijn.

Philips 328P6VJEB

En idem voor de Philips 328P6VJEB. De verschillen tussen standaard en sRGB zijn kleiner, maar wel zichtbaar.

 

Kijkhoeken

De nieuwe kijkhoekmetingen zijn een stuk gedetailleerder dan die we eerst deden. Naast de afname in helderheid meten we nu ook de kleurafwijking. Daarnaast geven we hier ook de standaarddeviatie weer. Die is gebaseerd op de deelmetingen van de basis- en steunkleuren, plus 100% en 75% wit. Als de standaarddeviatie laag is, neemt de helderheid van alle kleuren in dezelfde mate af. Is deze hoger, dan is sprake van een kleurverschuiving. We hebben op dit moment nog niet voldoende monitoren getest om deze waardes goed in perspectief te plaatsen, om welke reden we deze informatie hier tonen zonder er conclusies aan te verbinden.

Omdat deze meting op een andere wijze wordt uitgevoerd dan we tot dusver deden, zijn deze resultaten niet te vergelijken met die van de oudere testprocedure. Zo meten we voor deze test bij een helderheid van 150 cd/m² in plaats van op maximale helderheid, en is de afstand van de meter tot het scherm ook anders.

Bij deze metingen vallen twee dingen op. In de eerste plaats kan een va-paneel, mits goed aangestuurd en afgesteld, zich meten met ips-modellen: de Philips 328P6VJEB zet uitstekende resultaten neer. In de tweede plaats is hier het grootste verschil tussen de kandidaat van Philips en van AOC zichtbaar, want de U3277PWQU heeft beduidend minder goede kijkhoeken en een beduidend grotere kleurfout onder een kijkhoek dan de Philips.

Kijkhoekmetingen links

Kijkhoekmetingen rechts

Kijkhoekmetingen boven

Kijkhoekmetingen onder

 

Kijkhoekmetingen wit 

Hieronder zie je de voor de vier kijkhoeken de kleurafwijking van wit - in de grafieken hierboven wordt dus de gemiddelde kleurafwijking opgegeven, vandaar de verschillende getallen. 

Philips 328P6VJEB:

Philips 328P6VJEB

AOC U3277PWQU:

AOC U3277PWQU

Gaming: responstijd en inputlag

De AOC U3277PWQU noch de Philips 328P6VJEB zijn gaming monitoren - ze zijn gewoon niet bedoeld voor snelle beeldwisselingen. Uiteraard hebben we wel de responstijd en input lag gemeten, maar we houden het hier bij beknopte resultaten en geen deelmetingen. Over het algemeen kan je stellen dat deze schermen een relatief lange rise-tijd hebben, waar bij grijs-grijs transities met behulp van overdrive heel wat aan te doen is. De zwart-wit-zwart overgangen blijven niet heel snel, maar zal je in de praktijk van een game niet vaak zien. Enige ghosting is echter niet uit te sluiten.

Bij de optimale responstijden (zie de productpagina's voor de naam van de gebruikte instellingen) vallen de responstijden én de over- en undershoot best mee. Er valt op te gamen mocht je dat willen doen, en zeker de wat minder 'snelle' games zullen er prima uit zien - de verzadigde kleuren zijn daar wellicht meer een pluspunt dan de matige responstijden een minpunt zijn. Voor snelle shooters moet je uiteraard niet bij deze schermen zijn.

Reactietijd standaard

Reactietijd maximaal

Reactietijd optimaal

 

 

Input lag

Voor de input lag meting geldt dat we die bij de AOC niet konden uitvoeren met consistente resultaten, maar we maten daarbij wel signficante input lag in vergelijking met weergave op een CRT-monitor. Dat is een extra beletsel voor wie dit scherm overweegt voor gaming. De Philips heeft hier opmerkelijk genoeg geen last van - noch met de Leo Bodnar tester, noch in de vergelijking met een CRT is sprake van significante input lag.

 

Energieverbruik

Kijken we naar het energieverbruik dan onderscheiden de AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB zich opnieuw positief. Zowel met maximale helderheid als bij een helderheid van 150 cd/m² staan ze bovenaan de grafieken - alleen bij zwartweergave doet de Benq BL3201PT het nog net iets beter in laatstgenoemde test. Het verbruik in stand-by en uit is ook netjes, bijzonder prijzenswaardig is dat de Philips ook in stand-by gewoon 0 watt verbruikt - in uitstand doen beide dat, en dat is nog altijd bepaald niet standaard.

Specificaties en testresultaten

Op deze pagina vind je volledige specificaties en testresultaten van de AOC U3277PWQU en de Philips 328P6VJEB.

Algemeen
 
MerkAOCPhilips
ProductnaamU3277PWQU328P6VJEB
ProductcodeU3277PWQU328P6VJEB/00
DetailsProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat31.5 inch31.5 inch
Resolutie3840x21603840x2160
Pixeldichtheid140 ppi140 ppi
PaneeltechniekVA / MVA / PVAVA / MVA / PVA
Gebogen scherm
BacklightLEDLED
Beeldverhouding16:916:9
Pixelgrootte0.18 mm0.18 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
144 Hz
AMD FreeSync
Nvidia G-Sync
Maximale verversingsfrequentie60 Hz60 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen11
Hoogst ondersteunde HDMI-versie2.02.0
MHL
DisplayPort
Mini-DisplayPort ingang
Aantal DisplayPort ingangen11
DisplayPort uitgang
Thunderbolt
USB Type-C
Picture-in-Picture on-screen
Picture-by-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
USB versie3.03.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte74.2 cm74.2 cm
Afmeting - Hoogte48.2 cm47.9 cm
Afmeting - Diepte22.9 cm27.4 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand48.2 cm47.9 cm
Maximum hoogte bovenrand64.4 cm65.7 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar16.2 cm17.8 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht11.5 kg9.33 kg
KleurZilver/ZwartZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren1070 mln1070 mln
AdobeRGB
Reactietijd4 ms4 ms
Helderheid350 cd/m²300 cd/m²
Contrastratio3000 : 13000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °178 °
Flikker reductie
Stroomverbruik (actief)50 W42.4 W
Stroomverbruik (in standby)0.5 W0.5 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar2 jaar
Meegeleverde accessoires
Afstandsbediening
Digitale videokabel meegeleverd
Reactietijden en inputlag
Overdrive standaard aan
Reactietijd (0%-100%)15.5 ms14.7 ms
Reactietijd (100%-0%)5.1 ms4.9 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)20.6 ms19.6 ms
Reactietijd (20%-80%)8.5 ms7.8 ms
Reactietijd (80%-20%)8.1 ms8.6 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)16.6 ms16.4 ms
Reactietijd OD max (0%-100%)15.6 ms14.9 ms
Reactietijd OD max (100%-0%)4.9 ms4.6 ms
Reactietijd OD max (0%-100%-0%)20.5 ms19.5 ms
Reactietijd OD max (20%-80%)2.5 ms2.1 ms
Reactietijd OD max (80%-20%)5.7 ms5.3 ms
Reactietijd OD max (20%-80%-20%)8.2 ms7.4 ms
Overshoot OD max40 %41 %
Undershoot OD max6 %7.2 %
Reactietijd OD opt. (0%-100%)15.1 ms14.8 ms
Reactietijd OD opt. (100%-0%)4.7 ms4.7 ms
Reactietijd OD opt. (0%-100%-0%)19.8 ms19.5 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%)6 ms6.2 ms
Reactietijd OD opt. (80%-20%)7.7 ms7.9 ms
Reactietijd OD opt. (20%-80%-20%)13.7 ms14.1 ms
Overshoot OD opt.6 %5 %
Undershoot OD opt.3 %3 %
Naam stand OD opt.weakfast
Input lag t.o.v. CRT32 ms0 ms
Input lag laag (boven)28.7 ms3.8 ms
Input lag gemiddeld (midden)36.111.5
Input lag hoog (onder)43.1 ms19.2 ms
Beeldopbouwtijd14.4 ms15.4 ms
Energieverbruik
Energieverbruik 150 cd/m² (wit)32.8 W33.1 W
Energieverbruik 150 cd/m² (zwart)31.9 W32.2 W
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)48.5 W47.5 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)47.3 W46.5 W
Energieverbruik (standby)0.5 W0 W
Energieverbruik (uit)0 W0 W
Standaardweergave helderheid en contrast
Standaardweergave profielinstelling monitorStandard6500K
Helderheid minimaal wit34.74 cd/m²36.72 cd/m²
Helderheid maximaal wit278.5 cd/m²277.3 cd/m²
Helderheid maximaal zwart0.1 cd/m²0.11 cd/m²
Contrast maximale helderheid2785 : 12520.9 : 1
Contrast transverse 150 cd/m²3044 : 12539 : 1
Contrast checkerboard 150 cd/m²2431 : 12460 : 1
Fullscreen helderheid wit 150 cd/m²153.34 cd/m²152.23 cd/m²
Fullscreen helderheid zwart 150 cd/m²0.06 cd/m²0.06 cd/m²
Contrast full screen 150 cd/m²2555.7 : 12537.2 : 1
Uniformiteit
Laagste t.o.v. hoogste wit78 %74 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste wit88 %88 %
Laagste helderheid wit122.44 cd/m²112.98 cd/m²
Hoogste helderheid wit156.31 cd/m²152.47 cd/m²
Laagste t.o.v. hoogste zwart57 %54 %
Gemiddelde t.o.v. hoogste zwart66 %69 %
Laagste helderheid zwart0.05 cd/m²0.04 cd/m²
Hoogste helderheid zwart0.08 cd/m²0.08 cd/m²
Kijkhoeken
45° links rest. helderheid33 %43 %
45° links gem. kleurafwijking ΔE 200019.414.0
45° links SD kleurafwijking ΔE 20006.54.1
45° rechts rest. helderheid43 %55 %
45° rechts gem. kleurafwijking ΔE 200014.610.0
45° rechts SD kleurafwijking ΔE 20005.53.0
45° boven rest. helderheid22 %29 %
45° boven gem. kleurafwijking ΔE 200022.720.2
45° boven SD kleurafwijking ΔE 20007.95.9
45° onder rest. helderheid24 %29 %
45° onder gem. kleurafwijking ΔE 200025.121.0
45° onder SD kleurafwijking ΔE 20007.86.0
Standaardmodus kleurweergave
Helderheid wit 150 cd/m²152.22 cd/m²152.34 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.05 cd/m²0.06 cd/m²
Kleurtemperatuur wit5985 K6337 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur515 K163 K
Contrast 150 cd/m² (standaardmodus)3044 : 12539 : 1
Dekking standaard gamut99.9 %99.9 %
Kleurafwijking wit ΔE 20004.283.24
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20005.054.09
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20006.113.98
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20006.443.26
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20006.132.84
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.320.34
Kleurafwijking huid donker ΔE 20006.063.67
Kleurafwijking huid licht ΔE 20006.444.21
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20004.420.99
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20003.831.71
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20005.562.38
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20004.963.71
Kleurafwijking oranje ΔE 20006.624.31
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20004.861.31
Kleurafwijking middenrood ΔE 20005.044
Kleurafwijking paars ΔE 20004.692.97
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20003.282.1
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20004.832.26
Kleurafwijking blauw ΔE 20004.832.26
Kleurafwijking groen ΔE 20005.634.1
Kleurafwijking rood ΔE 20003.974
Kleurafwijking geel ΔE 20005.633.88
Kleurafwijking magenta ΔE 20005.313.87
Kleurafwijking cyaan ΔE 20005.914.23
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20004.724.83
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20005.275.35
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20001.841.38
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20005.965.03
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20003.853.57
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20005.134.94
SD color checker afwijking ΔE 20001.331.26
Gem. color checker afwijking ΔE 20004.93.29
SD kleurafwijking ΔE 20001.041.25
Gem. kleurafwijking ΔE 20004.943.38
Gamma 0%2.22.2
Gamma 10%2.232.09
Gamma 20%2.372.14
Gamma 30%2.412.16
Gamma 40%2.422.17
Gamma 50%2.442.17
Gamma 60%2.462.18
Gamma 70%2.472.17
Gamma 80%2.502.18
Gamma 90%2.532.22
Gamma 100%2.22.2
SD gamma0.110.05
Gemiddeld gamma2.392.16
Gamma (afwijking van 2,2)0.190.04
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.320.34
Grijsafwijking 10% ΔE 20001.321.31
Grijsafwijking 20% ΔE 20003.421.72
Grijsafwijking 30% ΔE 20005.131.70
Grijsafwijking 40% ΔE 20005.751.70
Grijsafwijking 50% ΔE 20006.302.30
Grijsafwijking 60% ΔE 20006.102.63
Grijsafwijking 70% ΔE 20006.522.86
Grijsafwijking 80% ΔE 20006.573.69
Grijsafwijking 90% ΔE 20005.284.15
Grijsafwijking 100% ΔE 20004.613.30
SD grijsafwijking ΔE 20001.931.04
Gem. grijsafwijking ΔE 20004.762.35
sRGB kleurweergave X-Rite i1 Display Pro & Basic Pro 2
Helderheid wit 150 cd/m²254.36 cd/m²268.37 cd/m²
Helderheid zwart 150 cd/m²0.09 cd/m²0.11 cd/m²
Kleurtemperatuur wit6329 K6563 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur171 K63 K
Contrast 150 cd/m² (sRGB modus)2826 : 12440 : 1
Dekking gamut91.7 %93.7 %
Kleurafwijking wit ΔE 20002.571.49
Kleurafwijking grijs 80 ΔE 20002.892.53
Kleurafwijking grijs 65 ΔE 20002.642.82
Kleurafwijking grijs 50 ΔE 20002.252.07
Kleurafwijking grijs 35 ΔE 20002.111.91
Kleurafwijking zwart ΔE 20000.340.35
Kleurafwijking huid donker ΔE 20001.610.68
Kleurafwijking huid licht ΔE 20002.11.03
Kleurafwijking hemelsblauw ΔE 20001.441.44
Kleurafwijking bladgroen ΔE 20000.450.67
Kleurafwijking bloemblauw ΔE 20001.581.17
Kleurafwijking blauwgroen ΔE 20001.281.3
Kleurafwijking oranje ΔE 20001.881.36
Kleurafwijking paars blauw ΔE 20000.991.58
Kleurafwijking middenrood ΔE 20002.180.98
Kleurafwijking paars ΔE 20001.231.17
Kleurafwijking geelgroen ΔE 20000.80.76
Kleurafwijking oranjegeel ΔE 20001.251.13
Kleurafwijking blauw ΔE 20001.22.41
Kleurafwijking groen ΔE 20000.330.76
Kleurafwijking rood ΔE 20002.110.8
Kleurafwijking geel ΔE 20000.560.84
Kleurafwijking magenta ΔE 20001.650.75
Kleurafwijking cyaan ΔE 20001.031.14
Kleurafwijking 100% Rood ΔE 20002.220
Kleurafwijking 100% Groen ΔE 20001.260
Kleurafwijking 100% Blauw ΔE 20001.70
Kleurafwijking 100% Cyaan ΔE 20001.420
Kleurafwijking 100% Magenta ΔE 20001.760
Kleurafwijking 100% Geel ΔE 20000.950
SD kleurafwijking ΔE 20000.670.76
Gem. kleurafwijking ΔE 20001.531.04
Gamma 0%1.371.37
Gamma 10%2.142.12
Gamma 20%2.152.14
Gamma 30%2.172.16
Gamma 40%2.192.17
Gamma 50%2.212.18
Gamma 60%2.242.19
Gamma 70%2.272.19
Gamma 80%2.342.19
Gamma 90%2.512.23
Gamma 100%2.272.27
SD gamma0.230.18
Gemiddeld gamma2.232.15
Gamma (afwijking van 2,2)0.030.05
Grijsafwijking 0% ΔE 20000.340.36
Grijsafwijking 10% ΔE 20001.921.58
Grijsafwijking 20% ΔE 20000.830.78
Grijsafwijking 30% ΔE 20001.230.73
Grijsafwijking 40% ΔE 20001.990.90
Grijsafwijking 50% ΔE 20001.961.10
Grijsafwijking 60% ΔE 20002.181.26
Grijsafwijking 70% ΔE 20002.421.42
Grijsafwijking 80% ΔE 20002.512.02
Grijsafwijking 90% ΔE 20002.881.90
Grijsafwijking 100% ΔE 20002.810.71
SD grijsafwijking ΔE 20000.710.48
Gem. grijsafwijking ΔE 20001.961.22

Afbeeldingen

AOC U3277PWQU:

Philips 328P6VJEB:

Conclusie

AOC en Philips verrassen met een 32-inch ultra hd-beeldscherm dat niet alleen relatief goedkoop is, maar in beide gevallen ook prima kan concurreren met aanmerkelijk duurdere modellen. Waar ips-techniek momenteel het monopolie lijkt te hebben in dit segment, laat TPV Technologies middels haar beide merken zien dat er zeker ook ruimte is voor va-concurrentie. De U3277PWQU en de 328P6VJEB bieden de onderscheidende zwartwaarde en het contrast van deze techniek, maar laten ook qua kleurweergave weinig liggen. Zeker de Philips 328P6VJEB zet zeer indrukwekkende resultaten neer op dit vlak.

Kritiek is er ook en dan met name op het gebied van de uniformiteit, de afstelling van de backlight mag nog wel wat beter gedaan worden door beide merken. Het zorgt ervoor dat we toch een waarschuwing doen voor wie de schermen overweegt voor kleurkritisch werk: voor de meeste doeleinden zijn ze prima inzetbaar, maar hou wel rekening met de gemeten afwijking. Hoe dan ook is voor drukwerk en andere zeer veeleisende toepassingen een AdobeRGB-monitor aan te raden, maar er zijn genoeg grafische toepassingen waarvoor deze schermen zullen volstaan.

Ook voor andere doeleinden zijn dit gewoon heel goede monitoren. De AOC doet het over de hele linie net wat minder, maar dat valt vooral op doordat de Philips zo goed is. De wat mindere kijkhoeken en de afwezige zwenk/draaifunctie zijn niet echt een beletsel als je er toch niet met meerdere mensen tegelijk aan wilt werken, en ook al is de standaardmodus net wat minder, de sRGB-stand is prima. We belonen de AOC U3277PWQU dan ook met een Great Value award - het feit dat hij nagenoeg hetzelfde kost als de Philips wil niet zeggen dat hij niet heel veel waar voor zijn vraagprijs biedt. De Philips echter legt op diverse vlakken de lat een stuk hoger, zowel qua kalibratie-uit-de-doos als qua prijs-prestatieverhouding. Een Excellent Choice award is dan ook meer dan verdiend.


Philip 328P6VJEB


AOC U3277PWQU


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value AOC U3277PWQU

AOC U3277PWQU

 • 31.5 inch
 • 3840x2160
 • 140 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 350 cd/m²
 • 3000 : 1

426,03 €

5 winkels
Excellent Philips 328P6VJEB

Philips 328P6VJEB

 • 31.5 inch
 • 3840x2160
 • 140 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1

383,57 €

9 winkels
0
*