Xperia XZ en X Compact review: familiepolitiek van Sony

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: Accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Met de Xperia X Compact en de Xperia XZ heeft Sony twee nieuwe telgen toegevoegd aan de Xperia X familie. De toestellen vertonen zeker de overeenkomsten die je bij een familieband kan verwachten, maar aangezien we het hier niet hebben over een tweeling zijn er zeker ook verschillen. Hoe, wat en waar lees je in deze review. 

Sony Xperia X Compact Blue
Xperia X Compact

Een belangrijk verschil tussen de beide toestellen is de aanschafprijs. In onze prijsvergelijker vind je de X Compact voor gemiddeld 415 euro en de XZ voor gemiddeld 634 euro, een aanzienlijk verschil van ongeveer 240 euro tussen de toestellen onderling. Dat verschil is een stuk groter dan tussen eerdere Compact modellen en hun grotere familielid.

Deze generatie is de XZ weliswaar het vlaggenschip van de reeks, maar de X Compact is niet alleen een kleinere spinoff versie, hij loopt ook qua specificaties niet meer in de pas, wat het flinke prijsverschil deels verklaart. Zoals het al lange tijd doet, legt Sony bij beide toestellen, zeker bij de XZ, de nadruk op de camerafunctie. We zullen straks zien in hoeverre de camera's weten te overtuigen, maar laten we bij het begin beginnen.

Sony Xperia XZ Blue
Xperia XZ

Uiterlijk

Met een gewicht van 135 gram en afmetingen van 129 x 65,4 x 10 (LxBxD) doet de X Compact zijn naam eer aan wat betreft oppervlakte, maar qua dikte is dat minder het geval. Toch is dit een toestel dat zich uitstekend met één hand laat bedienen. De schermdiagonaal van het toestel is 4,6 inch en dat betekent dat het apparaat een scherm-toestel ratio van 69 procent heeft. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en blauw. Het design van het toestel is op verschillende manieren afwijkend van de gemiddelde smartphone met afgeronde hoeken en zachte curves, het omnibalance design. De X Compact heeft meer de vorm van een rechthoek als je van voren kijkt. Kijk je van de zijkant dan zie je wel lichte rondingen, maar het geheel is overwegend rechthoekig en doet een beetje denken aan een mp3-speler van de eerste generatie.

Sony Xperia X Compact Blue
Xperia X Compact

Een ander opvallende eigenschap is het materiaal waar het toestel van gemaakt is. Aan de voorkant zit uiteraard een glasplaat die op de plaats wordt gehouden door een frame. Dit frame loopt zoals gebruikelijk als een rand om de zijkanten en de boven- en onderzijde heen en is opvallend genoeg van hetzelfde materiaal gemaakt als het achterfrontje. In het design vallen de boven- en onderkant er als het ware uit en deze delen zijn ook van een ander materiaal gemaakt, een soort metallic kunststof. Het frame is ook van kunststof vervaardigd en doet ons een beetje aan emaille denken, waar Sony naar eigen zeggen keramiek voor ogen had. Het materiaal is in ieder geval erg glad, een beetje glossy en behoorlijk vlekgevoelig. Logisch gevolg is dan ook dat het toestel makkelijk over tafel glijdt en een hoesje waarschijnlijk geen slecht idee is. 

Sony Xperia X Compact Blue
Xperia X Compact

De volumeknop - plus en min delen hier de knop - vinden we aan de rechterzijde en onder de powertoets die net boven het midden is geplaatst. De powertoets dient tevens als vingerafdrukscanner, waardoor je in principe met je duim de telefoon ontgrendelt. Onder de volumeknop vinden we nog een knop, die na indrukken de camera app opent. Als je de camera app al open hebt staan dient de toets als ontsluiterknop. Het slot voor de sim- en micro-sd kaart zit achter een klepje dat je met je nagel omhoog kan wippen. Dit klepje zit aan de tray vast met plastic scharniertjes en roept de vraag op hoe duurzaam dit op langere termijn zal zijn. Opvallend is ook dat de X Compact automatisch herstart wanneer de tray wordt uitgeschoven en dat is superonhandig en niet nodig.

Bovenop het toestel vinden we de 3,5 mm jack en voor geluid worden de speakers gebruikt waar je ook je telefoongesprekken door voert, herkenbaar aan de twee streepjes onder en boven aan het scherm. Het geluid is, zoals meestal met smartphonespeakers, niet geweldig. Gelukkig krijg je van Sony een set headphones meegeleverd die een heel aardig geluid weten te produceren en waarmee je via de microfoon ook kunt bellen. De achterkant van het toestel herbergt de camera en flitser die linksboven in de hoek zijn geplaatst. Tenslotte vinden we aan de onderkant de usb-c aansluiting waar je de meegeleverde adapter met een vermogen van 7,5 W (5 V x 1,5 A) op kan aansluiten. Een Ingress Protection rating ontbreekt en de X Compact is dus niet waterdicht en dat is opmerkelijk want waterdichtheid was lange tijd een standaard feature van Xperia's.

Sony Xperia XZ Blue
Xperia XZ

De XZ is met afmetingen van 146,4 x 72 x 8,1 (LxBxD) een stuk groter, maar ook wat dunner dan de X Compact. Het toestel weegt zo'n 161 gram. Ook hier komen we uit op een scherm-toestel ratio van 69 procent. De XZ is verkrijgbaar in een zwarte, blauwe of zilveren versie. Het design van de XZ is nauwelijks anders dan dat van de X Compact. Het materiaal waarvan het achterfrontje is gemaakt is hier niet hetzelfde, in dit geval is gekozen voor een wat doffer materiaal. Aan de achterzijde is aan de onderkant een rechthoekig stukje toegevoegd, dat weer van hetzelfde materiaal als het frame is. Ook bij de rest van het uiterlijk zien we praktisch geen verschillen. Alleen is de flitser aan de achterkant onder, in plaats van naast, de cameralens geplaatst.

Sony Xperia XZ Blue
Xperia XZ

Ook in het geval van het vlaggenschip heeft Sony ervoor gekozen om het klepje van de tray te verbinden met plastic scharnieren, wat doet vermoeden dat de fabrikant er zelf in ieder geval wel vertrouwen in heeft. [dit mag je best kwalificeren: wij vinden dit niet ideaal] Van de meegeleverde headphones tot de adapter is verder alles hetzelfde als bij de X Compact, met dien verstande dat de XZ wel IP68 is gecertificeerd. Dit betekent dat je in theorie je telefoon in een stofwolk kunt gebruiken en tot 30 minuten onder water kunt houden op een diepte van 1,5 meter. We raden je evengoed aan als het even kan dergelijke situaties te vermijden.

Beeldscherm

De X Compact is uitgerust met een 4,6 inch IPS beeldscherm met een resolutie van 1280x720 en een pixeldichtheid van 319 ppi. Grote broer XZ heeft hier een meer gebruikelijke schermdiagonaal van 5,2 inch. Het beeldscherm is van het type IPS en heeft een resolutie van 1920x1080 (Full HD) met een pixeldichtheid van 424 ppi. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal Calman 5 analysesoftware blijkt dat beide schermen van hoog niveau zijn.

De X Compact haalt een uitstekende contrastwaarde van 1203:1, ondanks een tegenvallende zwartwaarde van 0,46 cd/m². De piekhelderheid van wit is namelijk 553 cd/m² en dat is uitstekend, net als een gamma afwijking van 0,08. De gemiddelde grijs- en kleurafwijking zijn met 6,3 en 5,1 acceptabel. Het enige wat echt tegen valt is de kleurtemperatuur van 8194 K, waar de standaard 6500 K is. Dergelijke overschrijdingen zijn niet ongewoon, omdat meer nadruk op blauw in een scherm de indruk wekt van meer helderheid, iets waar de X Compact sowieso al geen gebrek aan heeft. Sony is een van de fabrikanten die zich hier vrij consequent schuldig aan maakt.

Sony Xperia X Compact Blue
Sony Xperia X Compact Blue

Hoe goed het scherm van de X Compact ook mag zijn, het scherm van de XZ presteert nog iets beter. Net als bij de kleine broer is de zwartwaarde van 0,47 een tegenvaller, maar de piekhelderheid breekt door de grens van 600 cd/m² met een score van maar liefst 646 cd/m². Een contrastwaarde van 1375:1 is het gevolg en gekoppeld aan een gemiddelde kleur- en grijs afwijking van 5,1 en 5,8 is dit onder de streep een uitstekend scherm, hoewel een iets kleinere kleurfout fijn was geweest. De gamma afwijking van 0,03 is ook net iets beter dan bij de X Compact en hoewel het nog te hoog is, valt ook de kleurtemperatuur lager uit met 7755 K.  

Sony Xperia XZ Blue
Sony Xperia XZ Blue

Van de twee schermen is die van de XZ dus baas boven baas. Ook als we verder kijken en de schermen van de X Compact en de XZ afzetten tegen de concurrentie staan beide hun mannetje, al is het niet zo dat ze op elk punt de concurrentie vermorzelen. Qua kleur- en grijsafwijking zijn de verschillen met de bijvoorbeeld de Galaxy S7 Edge behoorlijk. Bij de kleurtemperatuur zien we dat meer fabrikanten zich schuldig maken aan te hoge waardes en naast de S7 Edge alleen de Lenovo Moto Z Play en Lumigon T3 in de buurt van de 6500 K blijven. De zwartwaardes van de concurrenten zijn bijna allemaal beter, maar op het gebied van piekhelderheid is het scherm van de XZ na dat van de S7 Edge onovertroffen en dat van de X Compact bovengemiddeld goed.   

Camera

Laten we eerst eens kijken met welke hardware we te maken hebben. De X Compact is uitgerust met een 5 megapixel frontcamera met een sensor van 1/5 inch en een groothoeklens van 25 mm met een diafragma van f/2.4. Hier merken we gelijk dat de XZ het vlaggenschip is: het toestel heeft een frontcamera van 13 megapixel met een sensorgrootte van 1/3.06 inch en een 22mm groothoeklens met een diafragma van f/2.0. Volgens Sony zou je met deze camera ook nog goede selfies moeten kunnen maken bij weinig licht. Als we aan de achterkant kijken zien we opvallend genoeg dezelfde camera terug. Beide toestellen zijn hier voorzien van een sensor met een grootte van 1/2,3 inch en 23 megapixel. Hieraan is gekoppeld een eigen 24 mm G-groothoeklens van Sony met een diafragma van f/2.0. De camera's zijn uitgerust met tal van extra functies zoals HDR, Steadyshot (stabillisatie met 5 assen) en moet vooral bij weinig licht indrukwekkende prestaties leveren. Of dat ook zo is gaan we zo direct zien.

Sony Xperia X Compact Blue
Xperia X Compact

De XZ heeft daarnaast ook nog de beschikking over een laser waarmee de camera ook onder moeilijke lichtomstandigheden moet kunnen scherpstellen en een RGBC-infraroodsensor die er voor moet zorgen dat de kleuren natuurlijk worden vastgelegd. Wat betreft video opnemen is er ook nog een behoorlijk verschil tussen beide toestellen, de X Compact legt video vast op een maximale resolutie van 1920x1080 (60 fps), waar de XZ een resolutie van 4096x2160 (30 fps) weet te halen.

Sony Xperia XZ Blue
Xperia XZ

Tot zo ver de theorie en dan nu de praktijk. Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. De S7 Edge is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen. Laten we eens kijken hoe de camera's van de X Compact en XZ zich tot elkaar en die van de S7 Edge verhouden.

Om te beginnen namen we foto's in onze fotostudio waarbij we de deur op een kier lieten en er dus bijzonder weinig licht naar binnen viel. Met elk toestel namen we twee foto's, een met flitser en een zonder flitser. 


Sony Xperia X Compact (links), Samsung Galaxy S7 Edge (midden) en Sony Xperia XZ (rechts)

Het mag duidelijk zijn dat de X Compact in omstandigheden met weinig licht en zonder flitser niet in de buurt komt van de XZ en de 7 Edge. De kleurweergave is groenig en op ware grootte is er veel ruis te zien en worden er nauwelijks details weergegeven. De XZ daarentegen presteert hier wel op niveau. Sterker nog: het toestel verslaat de S7 Edge door een beeld te produceren waar meer details zichtbaar zijn. Wat betreft de kleurweergave is het de S7 Edge die de betere foto produceert, door de kleuren op een meer natuurlijke wijze vast te leggen. 


Sony Xperia X Compact (links), Samsung Galaxy S7 Edge (midden) en Sony Xperia XZ (rechts)

Als we de foto's die we namen met flits bekijken is het weer de X Compact die het onderspit delft, al is het verschil hier aanzienlijk minder groot dan zonder flits. De kleurweergave is nog steeds een beetje groenig en zeker op ware grootte is er een gebrek aan scherpte zichtbaar en behoorlijke ruis. Onder deze omstandigheden is het de S7 Edge die excelleert, zowel qua kleurweergave als met details en scherpte. De XZ doet het wat die laatste twee betreft maar net iets minder goed, maar de kleurweergave is aan de koude kant. 


Sony Xperia X Compact (links), Samsung Galaxy S7 Edge (midden) en Sony Xperia XZ (rechts)

Toen we de camera's gebruikten bij gewoon kantoorlicht zagen we dat hier de verschillen kleiner zijn dan bij weinig licht. De XZ moet hier wederom de S7 Edge voor laten gaan, met net iets minder scherpte en detail. De kleurweergave van de XZ is wel weer net iets natuurlijker. De foto die de X Compact maakte is zeker niet slecht, de kleurweergave, details en scherpte zijn prima in orde, maar net wat minder dan van de andere twee.


Sony Xperia X Compact (links), Samsung Galaxy S7 Edge (midden) en Sony Xperia XZ (rechts)

De foto's die we buiten maakten met de drie toestellen laten nog kleinere onderlinge verschillen zien dan binnen bij daglicht al het geval was. We maakten de foto's op een grijze voorjaarsdag. De S7 Edge doet het weer net iets beter dan de XZ, met iets meer contrast en details en een iets natuurlijke kleurweergave. Het zelfde verhaal gaat weer op voor het verschil tussen de XZ en de X Compact: de XZ is niet veel, maar wel iets beter dan zijn kleine broer.

Wat hier toch enigszins opmerkelijk genoemd mag worden, is dat de verschillen en posities zich zo constant tot elkaar verhouden. De S7 Edge heeft en houdt de troon, maar wordt heel dicht benaderd door de XZ. Daar achter volgt de X Compact die het zeker niet onaardig doet. Enige uitzondering is in een situatie met weinig licht en zonder flitser, dan staat de X Compact op grote afstand van de andere twee.   

Intern

Voor de X Compact heeft Sony gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 650 (8956) chipset met een 6-core processor, bestaande uit twee clusters. Deze chipset treffen we ook aan in Sony's Xperia X. Het eerste cluster bestaat uit 2 ARM Cortex-A72 cores die geklokt zijn op 1,8 Ghz en het tweede cluster uit vier ARM Cortex-A53 cores met een snelheid van 1,4 Ghz. De GPU is de Adreno 510, die Sony vaker voor haar smartphones gebruikt.

Sony Xperia X Compact Blue
Xperia X Compact

De XZ is net als de X Compact uitgerust met een chipset van Qualcomm, in dit geval de Snapdragon 820 (MSN8996) met een quadcore processor. Deze chipset troffen we eerder aan bij high-end toestellen van onder andere LG en HTC. Ook hier zijn de cores verdeeld over twee clusters van elk twee cores die respectievelijk op 2,2 Ghz en 1,6 Ghz zijn geklokt. De GPU is de Adreno 530, die net als de chipset een populaire keuze is onder fabrikanten van de wat duurdere toestellen. 

Sony Xperia XZ Blue
Xperia XZ

Als we verder kijken zien we dat beide toestellen zijn uitgerust met 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagcapaciteit die eventueel nog uit te breiden is met een micro sd kaart van maximaal 256 GB. Deze specs zijn vrij standaard, al zijn er in deze prijsklasse ook toestellen te vinden met 4 GB werkgeheugen en 64 GB, of zelfs 128 GB opslag. Ook de ondersteuning voor 4G NFC en de 802.11ac standaard zijn aan boord en dat mag nauwelijks een verrassing heten. Het enige echte verschil hier is dat de XZ voorzien is van een Dual Sim functie en de X Compact niet.

Software

Beide Xperia's die wij in handen kregen draaien op dit moment nog op Android 6.0 Marshmallow, dat ten opzichte van haar voorganger 5.0 Lollipop enkele verbeteringen kent. Zo gaat zoeken sneller met Google Now, zou de batterijduur langer moeten zijn dankzij Doze en is er ondersteuning voor USB-C en een vingerafdrukscanner. Uit een zoektocht op het internet blijkt dat de update naar Android 7 voor zowel de X Compact als de XZ zal worden uitgerold en in sommige gevallen al beschikbaar is. 

Sony Xperia X Compact Blue Sony Xperia XZ Blue
Xperia X Compact (links) en Xperia XZ (rechts)

Ook in de meest recente versie heeft Google naast de normale bugfixes weer enkele verbeteringen aangebracht ten opzichte de voorganger. Zo moet een update van de Doze functie ervoor zorgen dat de accu nog langer meegaat en worden updates van nu af aan op de achtergrond geïnstalleerd. Ook is er een nachtmodus toegevoegd die tijdens de donkere uren het blauwe licht van je scherm filtert en wat geliger maakt, omdat dit rustiger voor je ogen is. Tot slot is de ondersteuning voor Daydream - Googles VR bril die verderop in 2017 moet verschijnen - het vermelden waard. Overigens moet je smartphone aan behoorlijk wat extra eisen voldoen om Daydream straks echt te kunnen gebruiken. Tenslotte moeten we helaas constateren dat ook bij de toestellen van Sony behoorlijk wat bloatware alvast ongevraagd geïnstalleerd is.

 

Specificaties

Algemeen
 
MerkSonySony
ProductnaamXperia X Compact BlueXperia XZ Blue
Productcode1305-50861305-5061
DetailsProductinfoProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroidAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 8.0Google Android 6.0
Geheugen
Werkgeheugen3072 MB3072 MB
Opslaggeheugen32 GB32 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCDLCD
Schermdiagonaal4.6 inch5.2 inch
Schermresolutie1280x7201920x1080
Pixeldichtheid319 ppi424 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 650Qualcomm Snapdragon 820
ARM-architectuurARMv8ARMv8
Aantal cores totaal64
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A72Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 11800 MHz2150 MHz
Aantal cores cluster 142
Type cluster 2ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 21400 MHz1600 MHz
Aantal cores cluster 242
GPUAdreno 510Adreno 530
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)23 MPixel23 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel13 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom1 x1 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x10804096x2160
Video framerate60 fps30 fps
Toestel
Model typeBarBar
SIM typeNanosimNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-CUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Gesprekstijd11 uur11.67 uur
Stand-by tijd710 uur590 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2700 mAh2900 mAh
AccutypeLi-IonLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2Bluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte129 mm146.4 mm
Breedte65.4 mm72 mm
Dikte10 mm8.1 mm
Gewicht135 gram161 gram
KleurBlauwBlauw
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP)
Generic Access Profile (GAP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Headset Profile (HSP)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Serial Port Profile (SPP)
Video Distribution Profile (VDP)
Overige
Garantie2 jaar2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench en PCMark

Met de benchmarks van PCMark en Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Als we kijken naar de resultaten van Geekbench 3 zien we dat de X Compact de concurrentiestrijd verliest en onderaan de lijst terecht komt. De XZ presteert hier wel iets, maar niet veel beter. PCMark laat een wisselend presterende XZ zien die van hoog tot middenlaag in de lijst eindigt. De X Compact laat hetzelfde beeld zien en weet zelfs bij Web Browsing en Video Playback een hogere score dan de XZ neer te zetten.  

Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench

Met de benchmarks van 3DMark en GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. We kunnen in ieder geval concluderen dat een ieder die van games houdt het beste af is met de XZ, dit toestel eindigt zowel ten opzichte van de X Compact als de andere concurrenten in beide benchmarks steevast in de top. Dat wil echter niet zeggen dat de X Compact niet presteert. Weliswaar minder goed dan de XZ, is het toestel nog steeds een solide middenmoter.    

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. De helderheid van het beeldscherm zetten we daarbij vast op 100 cd/m². Dit levert voor de meeste smartphones slechts een geringe belasting op, waardoor werktijden van meer dan 10 uur mogelijk zijn. In de PCMark benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Tijdens deze benchmark zetten we de helderheid van het scherm vast op 200 cd/m².

Als we naar de capaciteit kijken treffen we bij de X Compact een accu van 2700 mAh en bij de XZ een accu van 2900 mAh aan. In vergelijking met de concurrentie houdt dit niet over, alleen de LG G5 zit ook onder de 3000 mAh terwijl de Huawei Mate 9 maar liefst 4000 mAh tot zijn beschikking heeft. Maar het aantal mAh's is slechts één van de factoren die bepalen hoe lang een accu meegaat, kijk maar naar de grafieken hieronder.

De accu van de X Compact overtreft in de benchmarks die van de XZ en de meeste concurrenten. Niet dat de XZ het slecht doet, het toestel eindigt ook steeds bovenin de lijst.

Conclusie

Alles bij elkaar zijn de Sony Xperia X Compact en de Xperia XZ zeker geen verkeerde toestellen. Hoewel ze zeker qua uiterlijk erg op elkaar lijken en ook aan de binnenkant een aantal overeenkomsten vertonen zijn het uiteindelijk toch de verschillen die de doorslag geven. Ten eerste is het verschil in aanschafprijs van 240 euro zo groot dat een vergelijking lastiger wordt. De X Compact en de XZ hebben bovendien allebei hele andere dimensies. De X Compact neem je makkelijk mee, zelfs in je skinny jeans moet het lukken om een plek te vinden. De XZ daarentegen is een relatief grote jongen, met overwegend betere specificaties.

Sony Xperia XZ Blue
Xperia XZ

Die specificaties zijn dan ook het andere punt waarop het verschil tussen beide toestellen het duidelijkst naar voren komt. Of we nu ikijken naar het scherm, de IP68 certificering, de systeemprestaties, camerafunctie of de grafische mogelijkheden: de XZ wint het van de X Compact. Alleen de accu van de X Compact komt beter uit de test dan die van de XZ, maar dat is het dan ook wel. En eigenlijk zou het ook niet anders mogen zijn, want 240 euro is gewoon een hoop geld. Het komt er dan ook op neer dat het een kwestie is van waar je naar op zoek bent, een vlaggenschip in vol ornaat of de compacte versie daarvan. Dat is tenminste het geval als je moet kiezen tussen deze twee Xperia's.

Sony Xperia X Compact Blue
Xperia X Compact

Neem je ook toestellen van andere fabrikanten mee in je vergelijking, dan is de keus lang niet zo makkelijk. Voor een vergelijkbaar bedrag dat je kwijt bent aan de X Compact kan je ook bijvoorbeeld ook de modulaire Lenovo Moto Z Play kopen of de premium ogende Honor 8 met een uitstekende camera aanschaffen. De verschillen worden dan te klein om te zeggen welke je moet hebben, dat hangt af van wat jij precies wilt. Kijken we naar toestellen die vergelijkbaar in prijs zijn met de XZ komen we de Huawei Mate 9, de HTC 10 en de Samsung S7 Edge tegen. Verrassend genoeg is de keuze hier eigenlijk makkelijker dan bij de X Compact: er is geen nadrukkelijke reden om eerder voor de XZ te kiezen dan voor de S7 Edge. Op praktisch alle fronten is de S7 Edge beter, of navenant hetzelfde en uiteindelijk maar een paar tientjes duurder. De XZ is zeker geen slecht toestel en heeft onder andere een uitstekende camera aan boord, maar moet - en dat is zeker geen schande - haar meerdere erkennen in de S7 Edge. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sony Xperia X Compact Black

Sony Xperia X Compact Black

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1280x720
 • 23 MPixel

245,00 €

1 winkel
Sony Xperia X Compact Blue

Sony Xperia X Compact Blue

 • Google Android 8.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1280x720
 • 23 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

249,00 €

1 winkel
Sony Xperia X Compact White

Sony Xperia X Compact White

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1280x720
 • 23 MPixel
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ Black

Sony Xperia XZ Black

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 23 MPixel

629,21 €

1 winkel
Sony Xperia XZ Blue

Sony Xperia XZ Blue

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 23 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

269,95 €

2 winkels
Sony Xperia XZ Silver

Sony Xperia XZ Silver

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 23 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*