Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 review: speels werkpaard

21 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 21 reacties

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Kenmerkend aan de XUB-lijn van Iiyama - denk eraan, spreek uit als iejama, niet Liejama of ieljama - is de smalle omlijsting van het paneel. De 'ouderwetse' brede bezels zien we steeds minder vaak terug. Deels is dat gewoon een modekwestie, want zo'n bezel viel vroeger gewoon over het paneel zoals je het nu in al z'n glorie ziet heen. Deels zal het ook zo zijn dat de panelen tegenwoordig beter tegen een stootje kunnen, waardoor minder bescherming mogelijk is - en dat maakt de productie natuurlijk weer wat voordeliger. In een prijsvechtersmarkt als die van monitoren is elke kostenbesparing meegenomen, maar bovenal vinden de meeste mensen zo'n 'randloos' scherm ook gewoon mooier. Winst voor iedereen dus.

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Het 27-inch ips-paneel van de XUB2792 telt 2560x1440 pixels, zo'n 77% meer dan je op een standaard full hd monitor hebt. Door de relatief bescheiden pixeldichtheid van ruim 100 ppi hoef je niet terug te vallen op softwareschaling om kleine beeldelementen bruikbaar te houden, je kunt gewoon de volledige werkruimte benutten. Dat maakt een scherm als dit ideaal voor werken met grote documenten en spreadsheets, of het bewerken van foto's - mits de kleurechtheid daarvoor afdoende is natuurlijk, maar daar kijken we verderop in dit artikel naar.

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Iiyama heeft het paneel bevestigd op haar bekende ergonomische voet, waarmee je de hoogte kunt aanpassen, maar het ook kunt draaien of zwenken, kantelen en roteren naar portretstand. Hierdoor is een optimale werkhouding eenvoudig te realiseren en wij zijn dan ook een groot voorstander van dit soort bevestiging. Wil je een eigen ophanging gebruiken, dan is daarvoor een standaard vesa-bevestiging aanwezig. 

Voor de signaalaanvoer beschikt de XUB2792QSU over dual-link dvi, displayport en hdmi. Verder treffen we ingebouwde speakers, audio in- en uitgangen en een usb 3.0 hub met twee host-poorten aan de linkerzijkant. Dat is een prima en wat ons betreft toereikende hoeveelheid voorzieningen, al zouden we wat meer usb-poorten of een mini-displayport aansluiting niet erg vinden. Een picture-in-picture of picture-by-picture optie lijkt niet voorhanden te zijn, en het is dus niet mogelijk om twee verschillende bronnen gelijktijdig weer te geven. Vermeldenswaard is dat Iiyama netjes alle benodigde kabels meelevert, zowel hdmi als displayport en usb.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

 • 27 inch
 • 109 ppi
 • AMD FreeSync
 • 70 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 289,00

6 winkels
0
*