Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 review: speels werkpaard

21 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid en contrast
 5. 5. Uniformiteit
 6. 6. Kleurweergave
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 21 reacties

Kleurweergave

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte van de Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1. Die is met net geen 100% uitstekend te noemen.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die is met net geen 6000 K aan de lage kant, waardoor kleuren er wat warmer kunnen uitzien.

We waren al een tijdje overgestapt naar het meten van de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm (lange tijd hielden we nog de CIE1994 norm aan), maar met de nieuwe testmethode nemen we ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

De kleurfout van de XUB2792QSU-B1 is aan de hoge kant, althans, voor deze klasse. We meten 3,75 op basis van CIE2000, dat is net over de grens van 3 die we aanhouden als 'met het blote oog zichtbaar'. Ook de standaarddeviatie is vergeleken met de concurrenten aan de hoge kant.

De grijsafwijking is eveneens hoger dan we zouden wensen. Enige jaren geleden zou dit nog een alleszins redelijke waarde zijn geweest, maar de techniek staat niet stil en ook in dit segment zien we dat de afstelling steeds beter wordt. Zeker gezien de standaarddeviatie zijn we niet heel enthousiast over dit resultaat. 

De XUB2792QSU-B1 heeft geen aparte sRGB-modus, dus die hebben we ook niet kunnen testen. Er zijn wel diverse modi (standaard, spel, bioscoop, landschap, tekst) en er zijn beperkte mogelijkheden de kleurtemperatuur en kleurinstellingen aan te passen, maar het is wel duidelijk dat dit scherm niet primair voor beeldbewerking is bedoeld.

Standaard

Kijken we naar de resultaten in de standaardweergave, dan vallen de resultaten overigens nog best mee. Rood is wat oververzadigd, cyaan wijkt nogal af en het witpunt is wat gelig, maar de afwijking in de praktijk is minder ernstig dan de getallen indiceren.

Gamma 

Het gemiddelde gamma is met 2,17 keurig, een van de kleinste afwijkingen in dit bescheiden testveld, maar ook in absolute termen een prima resultaat.

Standaard gamma

Waar het scherm vooral de mist in gaat is bij de grijsafwijking, wat veroorzaakt wordt doordat blauw achterblijft qua helderheid. In donkere delen is alle nuance daar verdwenen. Geel overheerst hierdoor juist.

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

 • 27 inch
 • 109 ppi
 • AMD FreeSync
 • 70 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 299,00

2 winkels
0
*