ASUS Prime X370-Pro
Uiterlijk is de Prime een vrij sober bord. Er is niet veel verlichting aanwezig, hoewel er wel een RGB LED header is waarop je een eigen strip kan aansluiten. De locatie van deze strip is wel ongewoon, op het midden van het bord (vlakbij de CPU), waar je hem doorgaans aan het uiteinde van het bord kan vinden. Aura Sync wordt ondersteund, dus je kan de verlichting synchroniseren met andere apparaten die deze feature ondersteunen, van ASUS en sommige andere fabrikanten.
USB
Op het I/O-paneel treffen we zes USB 3.0-poorten aan, waarvan een Type-C poort. De twee USB 3.1-poorten (geleverd door een ASMedia ASM1143 controller) zijn beide van het Type-A. Het is netjes dat de USB 3.1-poorten door middel van kleuren te onderscheiden zijn, wat bij verschillende andere moederborden niet het geval is. Zeker aangezien de USB 3.1-poorten nu niets te maken hebben met de Type-C aansluiting, maakt dit de herkenning zonder kleuren des te moeilijker. Aan de andere kant is het jammer dat de Type-C poort USB 3.0 is en niet 3.1.
Verder zijn er headers voor twee USB 3.0-poorten en een enkele USB 3.1 Type-C poort. De interne USB 3.1-header wordt geleverd door de Promontory chipset. Net zoals bij de Crosshair een enigszins dubieuze keuze, aangezien de Promontory USB 3.1 meer bandbreedte biedt en het daarom waarschijnlijk beter was geweest als deze was gebruikt voor twee poorten, in plaats van één. Deze interne header is trouwens niet aanwezig op de Z270-A Prime.
Storage
Qua storage is er niets ongewoons aan dit bord. Hij biedt acht keer SATA600, allemaal van de chipset (vier standaard SATA600 en vier dankzij twee SATA-Express poorten die elk ook als twee keer SATA600 kunnen worden gebruikt). Op het bord is er ook een M.2-slot aanwezig, dat beschikt over vier PCI-Express 3.0 lanes wanneer er een Ryzen-processor is geplaatst, en over twee lanes in combinatie met een Bristol Ridge APU.
Videokaarten
Er zijn twee PCI-Express sloten die verbonden zijn met de CPU, waarbij een Ryzen CPU in staat is om twee kaarten in SLI of CrossFire aan te sturen, terwijl een Bristol Ridge met zijn acht lanes daar niet toe in staat is. Er is nog een derde slot, dat wordt voorzien van bandbreedte door vier PCI-Express 2.0 lanes van de chipset.
Voor een processor met een IGP heeft het bord ook een HDMI en Displayport uitgang.
Audio
De audiocodec is de nieuwe Realtek ALC1220, die erg goede kwaliteit kan leveren wanneer hij goed wordt geïmplementeerd. Er is geen koptelefoonversterker aanwezig, noch de extra DAC voor stereogeluid die we aantreffen op ROG-borden. De Prime heeft wel een optische TOSLINK uitgang, maar DTS Connect ontbreekt dan weer - net zoals op alle andere AM4-borden die we tot nu toe hebben getest.
Netwerkfunctionaliteit
De Prime heeft een Intel WG-I211AT netwerkcontroller. Er is geen WiFi-controller, en ook geen M.2-slot dat specifiek bedoeld is voor het plaatsen van een dergelijke chip.
Stroomvoorziening
De stroomvoorziening van de X370 Prime Pro is opvallend goed. Het bord heeft tien fases voor de CPU-stroomvoorziening, in een 6+4 configuratie respectievelijk voor de CPU en IGP. Hoeveel van de fases beschikbaar zijn voor de VCore en hoeveel voor de SoC is niet duidelijk. De PWM-controller is de digitale ASP1405, wat een ASUS rebrand is voor vermoedelijk de IR35201, een model dat doorgaans op high-end borden en overklokmodellen wordt gebruikt. Opvallend genoeg is dit exact de PWM-controller die we tot nu toe op alle door ons geteste X370-borden hebben gezien. Ook de gebruikte MOSFETs zijn kwalitatief goed, te weten de Texas Instruments 87350 DSM's.
De PWM-controller en de MOSFETs zijn een fikse vooruitgang ten opzichte van de Z270-A Prime. Sterker nog, dit is exact de stroomvoorziening die je aantreft op de wat hoger gepositioneerde Maximus-borden. De Maximus IX Apex heeft bijvoorbeeld exact deze configuratie. Hij is nog wel een tikje minder goed dan de stroomvoorziening van de Crosshair VI Hero, aangezien die twee fases extra heeft en meer fases vrij zou kunnen hebben voor de VCore doordat hij geen IGP ondersteunt.
Koeling
De Prime heeft 6 fanheaders, die allemaal ook PWM ondersteunen. Het bord heeft interne temperatuursensors op de chipset en het moederbord, naast de uitlezing van de processor. Een innovatie van ASUS is dat videokaarten van het merk hun informatie ook aan het moederbord kunnen leveren, en dat het gedrag van casefans ook daarop kan worden gebaseerd. Daarnaast is er een 'externe temperatuursensor', met andere woorden, een header voor een temperatuursensor.
Ten opzichte van de Corsshair VI Hero zijn er enkele verschillen: op dat bord was er een temperatuursensor op de VRM's in plaats van op de chipset. Ook kon de externe temperatuursensor gebruikt worden voor het afstellen van de fans, iets wat bij de Prime niet mogelijk is.
Accessoires
Bij het bord worden vier SATA-kabels meegeleverd. Verder krijg je er een HB SLI brug bij, waar je los een behoorlijk bedrag voor betaalt. Dankzij de Q-connector is het ook een stuk makkelijker om het bord te verbinden met de behuizing.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Asus Prime X370-Pro
|
Niet verkrijgbaar |