Lenovo Moto G5 review: toestel voor een select gezelschap

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench en PCMark
 9. 9. Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench
 10. 10. Prestaties: accuduur
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Lenovo heeft sinds het de mobiele tak van Motorola over heeft genomen een aardige naam opgebouwd in de markt van betaalbare smartphones. Zowel de E-serie als de G-serie hebben verschillende interessante toestellen voortgebracht. Vlak voor het begin van het Mobile World Congress 2017 kondigde Lenovo al twee nieuwe toestellen aan in de G-Serie, de Lenovo Moto G5 en de Lenovo Moto G5 Plus. De 'gewone' G5 namen wij alvast onderhanden, hieronder lees je onze bevindingen.

 Motorola Moto G5 Grey

De Moto G-serie van Lenovo produceert toestellen die we qua prijs gewoonlijk kunnen duiden als goedkope middenklassers die je zoveel mogelijk bang voor je buck moeten geven. We zullen zien of het Lenovo lukt de verwachtingen waar te maken met de Moto G5, die je voor gemiddeld 199 euro in onze prijsvergelijker aantreft.  

Uiterlijk

De Lenovo Moto G5 heeft een body die volledig uit kunststof bestaat, waarbij het frame iets glanzender is dan de backcover. Het geheel ziet er degelijk uit en met een beetje goede wil is het toestel prima met één hand te bedienen. Het apparaat meet 144 x 73 x 9,5 mm (LxBxD) en weegt bijna 149 gram. Het beeldscherm is bedekt door een plaat van Gorilla Glass 3 en de G5 heeft een scherm-toestel ratio van 65,4 procent. Een IP68 rating ontbreekt en het toestel is dus niet waterdicht, maar gezien de positionering in de markt is dat niet echt een grote verrassing. Het toestel is verkrijgbaar in twee kleurvarianten: de grijze variant die wij testten en een goudkleurige versie.  

Motorola Moto G5 Grey

Een feature die inmiddels zo ongeveer uniek is aan de Moto's, is dat je het achterfrontje kan verwijderen en zodoende de accu kan verwisselen. Onder deze kap vind je ook het slot voor je microSD-kaartje en twee dedicated simsloten. Heel netjes voor een smartphone uit dit segment. Het design is duidelijk veranderd ten opzicht van de de voorganger, de Moto G4. De backcover valt niet meer in een frame dat louter alleen de zijdes van het toestel beslaat maar lijkt nu door te lopen aan de boven en onder kant. We zeggen lijkt, omdat in werkelijkheid de achterkant en alle losse zijdes één geheel vormen. Verder zien we de aan de achterkant de cameramodule en flitser, die zijn weggewerkt in een cirkelvormige uitsparing.

Motorola Moto G5 Grey

Ook de 'homebutton' onder het scherm is niet wat het lijkt: dit is namelijk de vingerafdrukscanner. Dit is de laatste tijd mode onder fabrikanten, dergelijke knoppen zien we ook bij de Huawei P10 en P10 Plus en de U Ultra en U Play van HTC. Aan de rechterzijde vinden we de volumeknop met daaronder de geribbelde powertoets, die ook onderdeel lijkt te zijn van een bredere modetrend onder smartphonefabrikanten. Bovenop het toestel treffen we gelukkig een vertrouwde 3,5 mm jack voor de headphones aan, waar je overigens geen setje van krijgt meegeleverd, maar gezien de aanschafprijs hebben we daar ook wel begrip voor. Helaas is het niet zo dat de interne speaker een waardig alternatief biedt: weinig volume en een schel geluid is onze conclusie. Tenslotte treffen we onderop nog een inmiddels ietwat ouderwets aandoende micro-usb aansluiting aan, waarmee je de lader met een vermogen van 10,4 W (5,2 V x 2 A) op kan aansluiten.   

Beeldscherm

De Lenovo Moto G5 is uitgerust met een 5 inch Full HD IPS LCD beeldscherm met een resolutie van 1920x1080 en een pixeldichtheid van 441 ppi. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 5 analysesoftware blijkt dat het scherm van de G5 behoorlijk, maar niet opvallend scoort. Het scherm heeft een piekhelderheid van 489 cd/m². Nog niet eens zo lang geleden zou dat best indrukwekkend zijn geweest, maar inmiddels moet de G5 zowel de Samsung Galaxy A3 (2016), Honor 6X en de Lenovo Moto G4 Plus voor laten gaan. Met een zwartwaarde van 0,36 cd/m² komt het contrast uit op 1304 : 1 en dat zijn prima resultaten, maar niet opvallend. De Wiko U Feel Lite en de Acer Liquid Zest scoren hier bijvoorbeeld beter. Met een gemiddelde kleur- en grijsafwijking van respectievelijk 3,5 en 5,3 is weinig mis en de gamma afwijking van 0,05 is helemaal dik in orde. De kleurtemperatuur komt uit op 7836 K en dat wijkt te veel af van de standaard van 6500 K. Het is echter wel zo dat meer fabrikanten zich hier schuldig aan maken, omdat het de illusie wekt van meer helderheid en van de toestellen uit deze vergelijking weten alleen de Wiko U Feel Prime, Wileyfox Swift 2 Plus en de Samsung Galaxy J5 (2016) een goede score neer te zetten. Onder de streep is het scherm van de G5 binnen dit segment geen absolute topper, maar komt prima mee met de subtop.

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S7 Edge is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen. 

Motorola Moto G5 Grey

Voor we kijken hoe de camera van de Lenovo Moto G5 in de praktijk presteert, moet we eerst vaststellen met welke hardware we precies te maken hebben. De selfiecamera van de G5 is een 5 megapixel exemplaar gekoppeld aan een lens met een diafragma van f/2.2. De hoofdcamera heeft een reguliere CMOS sensor en een resolutie van 13 megapixel. De lens heeft een diafragma van f/2.0 en ook een LED flitser is aanwezig. De camera ondersteunt verschillende functies zoals auto-HDR en phase detect auto-focus (PDAF), en ook een panoramamodus ontbreekt niet. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 1920x1080 bij 30 fps.

Laten we nu eens gaan kijken hoe de camera presteert in praktijk. Zoals gewoonlijk namen we het toestel mee naar onze fotostudio, waar we met de deur op een kiertje een foto met, en een foto zonder flitser maakten. Het resultaat van de poging om bij weinig licht en zonder flitser te fotograferen is niet direct indrukwekkend. Het laat duidelijk zien dat de lichtgevoeligheid van de sensor van de G5 behoorlijk beperkt is. Het weinige licht dat wordt opgevangen wordt nog wel vertaald naar een beeld, maar op contrast of details hoef je niet te hopen. 


Lenovo Moto G5 (links) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts) zonder flitser

Hoe donker het resultaat zonder flitser ook was, met gebruik van de flitser doet de G5 het aanzienlijk beter. Natuurlijk is het naar verhouding, maar vooral wat betreft de kleurweergave is dit zeker niet verkeerd.


Lenovo Moto G5 (links) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts) met flitser

Ook bij een combinatie van gewoon dag- en kantoorlicht maakt de G5 een prima foto. Logischerwijs met minder detailweergave dan de S7 Edge - kijk vooral even naar het tapijt op de achtergrond - en de kleurweergave van felle kleuren is ook wat aan de fletse kant, maar onder de streep geeft het verschil in kwaliteit hier zeker niet het verschil in prijs verhoudingsgewijs weer.


Lenovo Moto G5 (links) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts)

Als we de camera mee naar buiten nemen - op een grijze dag - zijn we ook niet teleurgesteld in de prestaties van de camera van de G5. De kleurweergave en het contrast zijn niet indrukwekkend, maar goed genoeg en de scherpte detailweergave zijn dik in orde voor een camera uit dit segment.  


Lenovo Moto G5 (links) en Samsung Galaxy S7 Edge (rechts)

Resumerend kunnen we vast stellen dat voor zijn klasse, de camera van de G5 uitstekende prestaties levert - met uitzondering van een scenario met weinig licht en geen flitser. Aangezien een scenario met weinig licht en gebruik van de flitser een dermate verbeterde foto oplevert vergeven wij het eerdere gebrek aan lichtgevoeligheid van de sensor van de G5 graag. Kortom, deze camera is voor dit segment van een onderscheidende klasse. 

Intern

De Lenovo Moto G5 is uitgerust met de Snapdragon 430 (MSM8937) chipset van Qualcomm. Deze SoC uit 2015 is een budgetmodel dat we ook aantreffen in de Wiko U Feel Prime en de Wileyfox Swift 2 Plus. De octacore processor is opgebouwd uit een enkel cluster van acht cores die op 1,4 GHz zijn geklokt. De geheugencontroller van de chip bestaat uit een enkele 32-bit LPDDR3 module van 800 MHz. De 430 ondersteunt verder camerasensors tot 21 megapixel en de modem is een X6 LTE van Qualcomm zelf, met een maximale uploadsnelheid van 50 Mbps en een maximale downsnelheid van 150 Mbps. Tevens is er ondersteuning aan boord voor Qualcomm's Quick Charge, versie 3.0. De GPU is de Adreno 505, een grafische kaart uit het middensegment die geklokt is op 450 MHz en net als de Snapdragon 430 gebakken wordt op 28 nm.

Motorola Moto G5 Grey

Met 3 GB aan werkgeheugen is de G5 in vergelijking met andere toestellen in dit segment bovengemiddeld goed uitgerust. De opslagcapaciteit van 16 GB is niet ongebruikelijk, maar verschillende toestellen uit de vergelijking hebben de beschikking over 32 GB. Gelukkig kan je in de G5 - zonder een simkaartslot te verliezen - een microSD-kaart plaatsen als je tegen ruimtegebrek aanloopt. Wat betreft de connectiviteit zien we zoals het hoort ondersteuning voor 4G en Bluetooth 4.2, maar de WiFi standaard 802.11n houdt niet over en ondersteuning voor NFC ontbreekt zelfs. Al met al loopt dit niet uit de pas in vergelijking met andere toestellen uit dit segment, geen verrassingen dus. 

Software

De Lenovo Moto G5 is uitgerust met Android 7 Nougat en is zodoende één van de eerste smartphones in het budgetsegment die met de meest recente versie van Google's OS wordt geleverd. Ook in Android 7 heeft Google naast de normale bugfixes weer enkele verbeteringen aangebracht ten opzichte van de voorganger. Zo moet een update van de Doze functie ervoor zorgen dat de accu nog langer meegaat en worden updates van nu af aan op de achtergrond geïnstalleerd. Ook is er een nachtmodus toegevoegd die tijdens de donkere uren het blauwe licht van je scherm filtert en wat geliger maakt, omdat dit rustiger voor je ogen is. Dan is er nog de ondersteuning voor Daydream - Googles VR bril die verderop in 2017 moet verschijnen - die het vermelden waard is. Overigens moet je smartphone aan behoorlijk wat eisen voldoen om Daydream straks daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Tenslotte is er in Android 7 eindelijk een mogelijkheid voor splitscreen ingevoegd. Het werkt nog niet met elke app, maar als het werkt is het echt een fijne toevoeging. Eindelijk is het dan mogelijk om op je Androidphone twee dingen tegelijk te doen in zowel rechtopstaande houding als in landscape.

Een groot voordeel van de G5 is dat je een bijna stockversie van Android 7 krijgt meegeleverd. Dat betekent dat je een vrij schone installatie krijgt op de telefoon en dat in theorie updates voor Android snel kunnen worden uitgerold voor dit toestel, omdat Lenovo niet veel aanpassingen hoeft te doen. Een app van Lenovo die wel standaard wordt meegeleverd met de G5 is de Moto app. Deze applicatie heeft twee functies: je kan er mee instellen of, en zo ja hoe je notificaties op je scherm verschijnen en acties toewijzen aan bewegingen. Vooral dat laatste is erg handig als je bijvoorbeeld snel je camera te voorschijn wilt halen of je zaklamp wilt aanzetten.

Specificaties

Algemeen
 
MerkMotorola
ProductnaamMoto G5 Grey
ProductcodePA610000NL
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.0
Geheugen
Werkgeheugen3072 MB
Opslaggeheugen16 GB
Beschikbaar opslaggeheugen10.03 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5 inch
Schermresolutie1920x1080
Pixeldichtheid441 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 430
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1ARM Cortex-A53
Snelheid cluster 11400 MHz
Aantal cores cluster 18
Snelheid cluster 21200 MHz
Aantal cores cluster 28
GPUAdreno 505
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)13 MPixel
Tweede camera (achter)
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie1920x1080
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Simlockvrij
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingMicro USB
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd0.55 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit2800 mAh
AccutypeLi-Ion
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 4 (802.11n)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte144 mm
Breedte73 mm
Dikte9.5 mm
Gewicht148.7 gram
KleurZwart/Grijs
Functionaliteit
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audioformaten
aac
mp3
wav
Videoformaten
h.264
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench en PCMark

Met de benchmarks van PCMark en Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. In Geekbench 4 eindigt de Lenovo Moto G5 boven aan de lijst, maar hier moeten we wel bij zeggen dat er inclusief de G5 slechts vier toestellen zijn getest met de meest courante versie van deze benchmark. Het toestel presteert ook in PCMark - waar alle toestellen meedoen - echter heel behoorlijk, afwisselend tussen het midden en top.

Grafische prestaties: 3DMark en GFXBench

Met de benchmarks van 3DMark en GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. In grafisch opzicht stelt de Lenovo Moto G5 over het algemeen ook niet teleur. Het toestel bevindt zich ook hier veelal tussen het midden en de top in.

Prestaties: accuduur

De accuwerktijd van smartphones testen wij op twee manieren. Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. De helderheid van het beeldscherm zetten we daarbij vast op 100 cd/m². Dit levert voor de meeste smartphones slechts een geringe belasting op, waardoor werktijden van meer dan 10 uur mogelijk zijn. In de PCMark benchmark voor Android zit een accutest die je zou kunnen zien als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Tijdens deze benchmark zetten we de helderheid van het scherm vast op 200 cd/m².

De Lenovo Moto G5 is uitgerust met een verwisselbare Li-Ion accu met een capaciteit van 2800 mAh. Aangezien het spectrum zich in deze vergelijking bevindt tussen de 2200 mAh (HTC Desire 628) en de 5000 mAh (Acer Liquid Zest Plus) kunnen we niet zeggen dat het opvallend slecht is, maar indrukwekkend is het zeker niet. Toch is de capaciteit slechts een onderdeel van een complexe verhouding die uiteindelijk de werktijd van een accu bepaalt. Hieronder zien we dat zowel in de PCMark Work battery life benchmark als de Accuduur: Afspelen MP4-videobestand test, de G5 als middelmatig uit de bus komt. Dat is jammer, want de accuduur is toch één van de belangrijkere onderdelen van een smartphone.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt de Lenovo Moto G5 misschien geen hoogvlieger. Het toestel heeft een kunststof behuizing, het blinkt in de benchmarks nergens echt uit en de accu valt in vergelijking met zijn peers een beetje tegen. Het scherm is niet onaardig, maar minder dan dat van verschillende concurrenten. Aan de andere kant krijg je wel weer twee dedicated simslots, een vingerafdrukscanner en een - in het wild inmiddels bijna uitgestorven - verwisselbare accu. Bovendien is de camera voor dit segment opvallend goed. Dat zien we niet vaak in deze categorie en het is daarom een serieus pluspunt, zeker iets om rekening mee te houden als je op koopjesjacht gaat. Tel daar bij op dat je een zo goed als stockversie van Android 7 - ja, 7 - krijgt en je kunt niet anders concluderen dat de Lenovo Moto G5 een interessante optie is, waar je redelijkerwijs niet zo maar om heen kan.

Motorola Moto G5 Grey

We zeggen 'niet zo maar', omdat het niet zo is dat als je een telefoon zoekt van om en nabij de 200 euro, kiezen een no brainer is. Zoals we eerder zagen is bijvoorbeeld de Wileyfox Swift 2 Plus door de bank genomen een prima toestel  en zeker ook een valide keuze. Wil je vooral een goede accu, dan moet je zeker eens kijken naar de Acer Liquid Zest Plus. Het punt is dat er in dit segment echt wat te kiezen valt en daar mag je als consument natuurlijk blij mee zijn. De Lenovo Moto G5 is niet de enige mogelijkheid als je met een budget van rond de 200 euro op pad gaat, maar zeker een optie die het overwegen waard is.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Motorola Moto G5 Gold

Motorola Moto G5 Gold

 • Google Android 7.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto G5 Grey

Motorola Moto G5 Grey

 • Google Android 7.0
 • 3072 MB
 • 16 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0
*