Samsung Evo+ MicroSDXC V2 review: nieuwe kaartjes

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Test
 3. 3. Benchmarks (real world)
 4. 4. Benchmarks (synthetisch en prestatiescore)
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Vandaag brengt Samsung de nieuwe versie van zijn Evo+ MicroSDXC-kaartjes uit, die mede dankzij het gebruik van een nieuw procedé sneller zouden moeten zijn. In dit artikel zetten we de geheugenkaartjes tegenover hun voorgangers.

Samsung is al een tijdje een grote speler op de markt voor geheugenkaartjes, waarvoor het uiteraard zijn bekende 3D NAND procedé gebruikt. Dit stelt Samsung in staat om kaartjes te maken die over het algemeen goedkoper en sneller zijn dan de concurrentie. Net zoals bij SSD's is er hier dezelfde onderverdeling tussen Evo en Pro, waarbij Evo staat voor kaartjes die gebaseerd zijn op TLC-geheugen en Pro voor schijven op basis van MLC-geheugen. Bij TLC kunnen er drie bits per geheugencel geschreven worden, wat grotere capaciteiten en lagere prijzen mogelijk maakt, maar wel met de keerzijde dat de levensduur in de regel afneemt en dat ze iets langzamer zijn. 

De Evo+ kaartjes die we eerder testten, hadden goede prestaties als het aankwam op lezen, maar liepen bij het schrijven vaak achter op de Pro-kaartjes. Bij de Evo+ 256GB kwam hier verandering in: die was namelijk bijna even snel als de Pro-kaartjes. Het was gebaseerd op het nieuwe 48-laagse 3D NAND procedé, dat ook wordt gebruikt in de 960 Evo en 960 Pro SSD's. Met de tweede generatie Evo+-kaartjes wordt dit procedé gebruikt voor alle modellen, en zodoende zouden ze een stuk sneller moeten zijn dan hun voorgangers. Ook de 256GB-variant heeft een kleine update gekregen, waardoor hij een iets hogere schrijfsnelheid zou moeten hebben.

De kaartjes hebben nu allemaal de UHS-I U3 classificatie, wat inhoudt dat ze onder de slechtste omstandigheden een snelheid van minimaal 30 MB/sec zouden moeten halen - vergeleken met U1, oftewel 10 MB/sec, voor de oudere Evo+ kaarten met een kleinere capaciteit. De nieuwere A- en V-classificaties, die moeten aangeven in hoeverre ze geschikt zijn voor applicaties en het opnemen van video, worden niet gebruikt en zijn vooralsnog niet bepaald populair.

Let op dat je smartphone (of welk apparaat dan ook) wel de UHS-I bus moet ondersteunen als je wilt profiteren van de hogere snelheid - anders word je beperkt tot de 25 MB/sec van de gewone 'high speed' bus. De ondersteuning voor UHS-I is iets wat nogal obscuur is (fabrikanten zijn er niet bepaald open over), en waar we binnenkort wellicht eens naar zullen kijken.

Model Leessnelheid Schrijfsnelheid Adviesprijs Prijs per gigabyte
Evo+ V2 32GB 95 MB/s 20 MB/s € 23 € 0,72
Evo+ V2 64GB 100 MB/s 60 MB/s € 43 € 0,67
Evo+ V2 128GB 100 MB/s 90 MB/s € 87 € 0,68
Evo+ V2 256GB 100 MB/s 90 MB/s € 195 € 0,76

De adviesprijzen liggen flink hoger dan wat je op dit moment betaalt voor de originele Evo+-kaartjes, maar dat geldt uiteraard ook voor de prestaties. De 64GB en 128GB varianten hadden nog een gespecificeerde schrijfsnelheid van 20 MB/sec, en deze ligt nu veel hoger. De 256GB is nog het meest vergelijkbaar met zijn voorganger, die door aanbiedingen nu trouwens wel een stuk interessanter is geworden.

Test

Wij hebben de 256GB MicroSD-kaartjes getest met behulp van een Sandisk UHS-II compatible USB 3.0 card reader, aangesloten op de aan de Intel-controller verbonden USB 3.0 poort van een ASRock Z97 Extreme6 moederbord met Intel Z97 chipset. De tests zijn uitgevoerd onder Windows 8.1 en dus met UASP-compatible USB-drivers.

Op alle kaartjes hebben we hiermee een viertal tests uitgevoerd. Allereerst hebben we bekeken hoe snel een bestand van 10 GB op de kaartjes gelezen en geschreven wordt. Dit geeft een maat voor de prestaties bij grote bestanden, bijvoorbeeld filmbestanden. Daarnaast hebben we gemeten met welke snelheid 1000 bestanden van 5 MB (5 GB in totaal) geschreven en gelezen kunnen worden. Dit is een maat voor de verwerkingssnelheid van de SD-kaartjes bij bestanden zoals digitale foto’s en muziek. Deze test geeft ook het beste beeld voor gebruik in smartphones en tablets.

Daarnaast hebben we ook een test gedaan met behulp van een Canon EOS 650D camera. We hebben gemeten hoeveel RAW-foto’s binnen 1 minuut gemaakt kunnen worden. Om te voorkomen dat de RAW-foto’s (te veel) in omvang verschillen, fotografeerden we telkens hetzelfde: de binnenkant van de lensdop.

Sandisk UHS-II SD Reader/Writer
Om UHS-II kaartjes op volle snelheid uit te lezen heb je een geschikte geheugenkaartlezer nodig. Wij gebruikten deze Sandisk Extreme Pro SDHC/SDXC UHS-II Card Reader/Writer voor onze test.

Benchmarks (real world)

In de real world benchmarks hebben we twee scenario's getest: een groot bestand en veel verschillende, kleinere bestanden. Als je een film wilt opnemen of kopiëren naar de kaart, dan is sequentiële data belangrijk, als je vaak je muziekbibliotheek synchroniseert, is de test met bestanden van 5 MB belangrijker.

Over het algemeen zijn de prestatieverschillen klein, maar de schrijfsnelheid van de 64GB en 128GB is wel substantieel hoger dan die van de voorgangers. Sequentieel schrijven is drie tot vier keer sneller, terwijl de 5 MB tests twee keer zo snel gaan. De 256GB was al heel erg snel, dus bij die kaart maakt het weinig uit.

Benchmarks (synthetisch en prestatiescore)

Ook in de synthetische tests zien we dat het voor lezen eigenlijk niets uitmaakt welke kaartjes je gebruikt, terwijl de prestaties van de nieuwe Evo+-kaartjes bij het schrijven significant verbeterd zijn. 

We zien het verschil ook terug in het gemiddelde van de scores: de 64GB en 128GB zijn duidelijk sneller dan hun voorgangers. Opvallend is dat de nieuwe 256GB iets langzamer is. 

Conclusie

De nieuwe Samsung Evo+ V2 MicroSDXC kaartjes boeken mede dankzij hun nieuwe procedé vooruitgang juist daar waar hun voorgangers het enigszins lieten liggen: bij de schrijfsnelheid. De leessnelheid was al heel erg hoog, dus op dat vlak viel ook minder te halen. Dit geldt met name voor de 64GB en 128GB kaartjes, die in sommige van onze schrijftests tot wel een factor vier sneller zijn. De nieuwe 256GB is volgens onze tests niet sneller, maar dit komt vooral doordat zijn voorganger al heel erg snel was. Met de twee andere kaartjes wint Samsung de prestatiekroon - alleen Samsungs eigen high-end Pro+ kaart is nog wat sneller.

Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

Minpunt is de enigszins hoge adviesprijs. Voor een behoorlijk lager bedrag zijn er kaartjes te krijgen die ook uitstekend presteren. Nu verwachten we dat de prijzen op termijn nog wel zullen dalen, gezien het feit dat Samsung TLC en 3D NAND gebruikt. Op dit moment zijn de prijzen echter nog niet heel erg vriendelijk. Zeker bij de 256GB is de voorganger met zijn uitstekende prestaties nog veel aantrekkelijker. We houden de awards voor de nieuwe generatie daarom voorlopig in de kast, totdat we een wat beter beeld kunnen krijgen van de positie van deze nieuwe generatie Evo+-kaartjes. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 64GB + Adapter

Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 64GB + Adapter

 • MicroSDXC
 • 64 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

14,39 €

10 winkels
Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 128GB + Adapter

Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 128GB + Adapter

 • MicroSDXC
 • 128 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

23,95 €

12 winkels
Excellent Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

Samsung Evo+ V2 MicroSDXC UHS-I 256GB + Adapter

 • MicroSDXC
 • 256 GB
 • UHS-I
 • Class 10
 • Class U3

44,90 €

12 winkels
0
*